вівторок, 24 квітня 2012 р.

Вступаючи в доросле життя


Наша Україна - молода держава, але ми знаємо, що наш народ завжди славився самовідданою працею своїх людей: хліборобів, вчених, конструкторів, вчителів, лікарів, письменників. Звичайно говорять «Обрати професію - значить обрати життя». Вчені це формулюють так: щоб праця була творчою, необхідна відповідність покликання людини і даного виду робочої діяльності.
Престиж професії і розмір заробітної плати - не найкращі мотиви при виборі професії. Що ж найчастіше змушує молодих людей вибрати ту чи іншу професію ми дізналися на Дні інформації «Бачити майбутнього дорогу», який підготували бібліограф ЦРБ Яворенко Марія Василівна та бібліотекар юнацького абонементу Федірцан Оксана Федорівна. Масовий захід пройшов в читальній залі Центральної районної бібліотеки та був присвячений основному джерелу могутності країни, запоруці її безпеки і добробуту людей - праці. Ця проблема актуальна, тому що праця завжди була і є основою життя. І від того, яку професію обере молода людина буде залежати майбутнє не тільки сім’ї, а й держави.
Основна мета заходу: підвищення рівня інформованості підлітків з питань профорієнтації, розширення їхніх знань про світ професій, ознайомлення з вимогами до людей відповідних спеціальностей та з умовами праці, висвітлення важливості та позитивних сторін «улюбленої роботи» допомога юнацтву у визначенні власної життєвої траєкторії з урахуванням професійних інтересів та природних здібностей.
До масового заходу було організовано виставку-перегляд літератури: «Вибір професії і ринок праці». Щоб ознайомити старшокласників із широким світом професій проведено усний журнал: «Ринок професій». Допомогти розібратися у великому розмаїтті різних спеціальностей, знайти відповідь на запитання «Яку професію обрати? Куди піти вчитися? У чому найкраще себе проявити?» - ми дізналися із виступів фахівців цікавих професій нашого міста: спеціаліста служби у справах дітей Дем’янчук Тараса, начальника кримінальної міліції у справах дітей РВ УМВС України паламарчук Олександра, начальника ПДПЧ - 3 м. Рахів Дем’ян Степана , маляра - штукатура Годинко Юстини, яка виконала гуцульські народні мелодії на дримбі, медичних сестер дитячої консультації Гушул Світлани та Котлан Євдокії, інспектора районного пункту з карантину рослин Ролюк Юрія, бібліотекаря Локотош Марії, підприємця Гуцуляк Надії, яка декламувала власні вірші, гуморески, заспівала пісню.
Вчитель історії, класний керівник учнів 10 класу ЗОШ І-ІІІ  ст.. №3 Галина Козурак наголосила, що вибір професії - відповідальний крок у житті кожної людини. Тому насамперед потрібно вибрати саме те, що Вам потрібно, щоб уникнути помилок при вирішенні питання «Ким бути?», «Яку стежку обрати в житті?».


Активними були старшокласники, які мали змогу задавати фахівцям питання, які їх цікавили та декламували вірші про різні професії. Вони мали можливість ознайомитись з бібліодайджестом  «Знайомтесь: нові професії», прес-оглядом «Професії нашого регіону», тематичними папками, теками-накопичувачами: «Навчальні заклади України (на допомогу майбутньому абітурієнту)», «ЗНО», «У світі професій». Протягом дня інформації проводилось анкетування «Як обрати майбутню професію?». Наприкінці заходу консультант Інтернет-центру, який функціонує за підтримки програми Бібліоміст,  Наталія Юришинець провела веб-огляд сайтів   UNISTUDY – інформаційний ресурс про навчання за кордоном та міжнародні молодіжні програми, що стартував у жовтні 2006 року та Kariera.in.ua,  де  команда кваліфікованих профконсультантів зібрали на цьому сайті матеріали, детально опрацювавши які, кожен зможе правильно вибрати майбутню професію.
Ми надіємось, що ця зустріч залишила приємні враження в учасників нашого масового заходу, допоможе молоді, вступаючи в самостійне життя, визначитися з вибором професії.
























Немає коментарів: