вівторок, 24 квітня 2012 р.

Вони прославили свій край. Презентація книги "У садах золотих..." Василя Васильовича Кухти


Сьогодні у нашому культурологічному житті району досить визначна подія, а саме презентація книги нашого земляка, члена Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України Василя Васильовича Кухти «У садах золотих».

Як пише сам автор у передмові «напевно, ця книга так і не побачила би світ, якби не один з численних моїх боргів перед батьками: я не став професійним музикою». А як леліяли вони упродовж багатьох років свою утаємничену мрію! Зрештою в країні мого далекого дитинства до приборкувачів чи то співочих струн цимбалів, чи ладів гармонії ставилися з особливим пієтетом. Отож не випадково з великим ентузіазмом переступив я незабаром поріг ще однієї школи - дитячої музичної. Більше того, заняття у ДМШ подарували неабияку за ангажованість у музику - класичну, народну та найперше у пісню».
На малій батьківщині Василя Кухту знають і цінують тому, що він сам з гордістю говорив: «Я народився в Рахові». Саме так, Василь Васильович народився 23 квітня 1956 року в місті Рахові Закарпатської області. Закінчив факультет журналістики Львівського державного університету ім.. І.Франка. Нині головний редактор краєзнавчого літературно-мистецького журналу «Карпатський світ», перший заступник головного редактора журналу «Зелені Карпати», лауреат всеукраїнських літературних премій ім.. П.Тичини та Б.Череди, друкується у вітчизняній та зарубіжній періодиці, автор 13 поетичних та публіцистичних збірок, пісні на його слова у репертуарі багатьох професійних  та самодіяльних виконавців.
На Рахівщині Василя Васильовича цінують, добре знають і поважають. З привітанням виступили голова Рахівської районної державної адміністрації Д.Д. Андріюк та голова районної ради М.М. Беркела.

 Також Василь Васильович є почесним громадянином м.Рахова, який оспівує і прославляє свій рідний край. Приємні слова вітання також висловив мер міста Рахова Я.В. Думин.

Від гуцульської громади Рахівщини, вірного гуцула вітає голова районного товариства «Гуцульщина» Іван Беркела.


На вечорі прозвучали музичні твори на слова Василя Кухти у виконанні вокального квартету Рахівської музичної школи «Вчителько-журавко» та «Гуцульський князь» на муз. М.Томашука.




Рядки поезій з нової книги «Срібна земля» виконала Марія Локотош, бібліотекар Рахівської центральної районної бібліотеки.

Навіть тоді, коли за плином буденних клопотів забувалося про пісню, вона сама якимось чином нагадувала про себе. Так  було перед  закінченням загальноосвітньої школи: однокласник (нині вчитель Рахівської дитячої музичної школи) і водночас композитор Михайло Томашук, запропонував покласти на музику кілька текстів. Сьогодні прозвучали дві пісні Михайла Томашука «Спогад про кохання» та «В садах золотих», які виконали Ю.Сорохман та М.Томашук.
















Немає коментарів: