пʼятницю, 3 квітня 2015 р.

«Свідомий вибір – орієнтуємось на професію»

2 квітня в районній бібліотеці організовано профорієнтаційний захід «Свідомий вибір – орієнтуємось на професію» для старшокласників-випускників ЗОШ І-ІІІ ступенів №3.
З метою краще зрозуміти і впевнитись, що обрали правильний для себе фах, і що для цього потрібно, які вимоги до професій, були запрошені: районний військовий комісар Сойма Микола Михайлович, старший оперуповноважений сектору кримінальної міліції у справах дітей Цуперяк Валерій Миколайович, журналіст районної газети «Зоря Рахівщини» Микуляк Іванна, начальник Рахівського районного відділу з надзвичайних ситуацій підполковник Тушер Олександр Сергійович, який подарував бібліотеці дві книги «Пожежна служба Закарпаття» (авт. Василь Нитка). З професією вчителя ознайомив Гудзь Юрій Юрійович – вчитель військової підготовки, класний керівник (ЗОШ№3). Ворохта Марія Василівна – бібліотекар ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 – презентувала роботу бібліотекаря. Співробітниця районного Центру зайнятості Британюк Олеся Валентинівна, ознайомила з вимогами ринку праці на сьогоднішній день, які професії є найбільш затребуваними, а також роздала учасникам буклети «Професійна орієнтація в державній службі зайнятості», «»Інвалід» не означає «непрацездатний»», «Поради тим, хто шукає роботу» та ін.


Основними помилками при виборі професії є вибір «за компанію», відсутність відповідальності, гонитва за престижністю. На даний час більш затребуваними на ринку праці є робітничі професії. Якщо випускники не зможуть вступити у ВНЗ, то Центр зайнятості пропонує допомогу у влаштуванні на навчання у ПТУ в Закарпатській області. Також на території України діють 10 навчальних центрів Професійно-технічної освіти, як для молоді, так і для дорослих (підвищення кваліфікації, перекваліфікація)

Військовий комісар зазначив, що «Згідно з правилами прийому на навчання до вищих військових навчальних закладів, особи з числа цивільної молоді 1 лютого 2015 року можуть подавати заяви на вступ до того чи іншого військового закладу до Рахівського районного військового комісаріату для оформлення особової справи кандидата на навчання. Саме в цей час, молодь, яка марить військовою службою, може подумати і вирішити, куди саме вступати і який фах обрати, а для вищих військових навчальних закладів – це час, щоб краще представитись і заохотити якнайбільше молоді до вступу саме у свій навчальний заклад»
Микола Михайлович також відмітив ряд пріоритетів військових навчальних закладів:
-         безкоштовне навчання;
-         повне державне забезпечення;
-         високий рівень отриманих знань;
-         гарантоване працевлаштування після закінчення закладу;
-         отримання вищої військової та вищої цивільної освіти;
-         безкоштовний проїзд у відпустки;
-         державне забезпечення продовольством, речовим майном та грошима;
-         забезпечення безкоштовним житлом;
-         безкоштовне медичне обслуговування.
На території України проводять відбір 14 вищих військових навчальних закладів, які готують офіцерів за різними напрямками підготовки та майже за всіма існуючими спеціальностями. Це надає можливість випускникам шкіл, які обрали для себе цивільну спеціальність, споріднити її та отримати у військовому навчальному закладі, цим самим пов'язати своє майбутнє з військовою службою. Всіх бажаючі за додатковою інформацією можуть  звертатись в Рахівський районний військовий комісаріат за адресою: м. Рахів, вул.. Миру, 88. Тел. 2-12-52, 2-54-91.
Захід проводився у формі діалогу, тому присутні могли вільно давати запитання доповідачам. В ході обговорення з'ясувалось, що переваги в проходженні військової служби все таки надаються хлопцям. Тому начальник відділу з надзвичайних ситуацій відмітив, що при вступі саме в їх навчальні заклади як хлопці, так і дівчата мають рівні можливості:
-   Академія пожежноїбезпеки ім. Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України, Черкаси
-    Вінницьке вище професійне училище цивільного захисту Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, Вінниця
-                     Інститут державного управління у сфері цивільного захисту (Київ)
-                     Український науково-дослідний інститут цивільного захисту (Київ)
Український гідрометеорологічний інститут (Київ)
 Також Олександр Сергійович розповів про особливості Служби з надзвичайних ситуацій, і зазначив, що «Саме за цією професією майбутнє», адже працівники ДСНС надають різні види допомоги населенню: гасіння пожеж (у 2014 році у Рахівському районі було 106 пожежі, де працівники ДСНС брали безпосередню участь у гасінні); надзвичайні події (таких у 2014 році було 56); пошукові роботи загублених в горах; рятування потопаючих, пошук втоплених (в штаті є спеціально підготовлені фахівці - водолази); знешкодження вибухових пристроїв, в т.ч. тих, що залишились після Другої  світової війни (цією справою займається спеціальна група піротехніків). В перспективі запрацює «Єдина диспетчерська служба 112», що дозволить швидше реагувати на події, що виникли в районі.
Для того, щоб стати абітурієнтом навчальних закладів ДСНС потрібно звернутись у Рахівського районного відділу з надзвичайних ситуацій для формування особистої справи з подальшим спрямуванням безпосередньо у вибраний навчальний заклад.
Що стосується роботи в органах міліції старший оперуповноважений сектору кримінальної міліції звернув увагу присутніх на те, що працівники приймають участь у всіх подіях, що відбуваються в районі, чи то кримінальна подія, чи аварія, чи смерть людини. Для цієї професії характерною рисою є ненормований робочий час та обов'язкове чергування, працівник перебуває в «робочому стані» 24 години на добу. Тому як і для військового, працівника служби з надзвичайних ситуацій, так і для міліціонера,  обов'язковими є висока фізична та психологічна підготовки, моральні якості людини. Найцікавішою, на думку Валерія Миколайовича є професія слідчого, який повинен не тільки добре знати кримінальне ведення справи, бути кмітливим, а й володіти сучасними технологіями та вміти працювати з ПК. Абітурієнт, який хоче в майбутньому працювати в органах міліції, при вступі у ВНЗ повинен володіти наступним: висока фізична підготовка; знання з історії України; володіти іноземною мовою; бути готовим до навчання протягом 5 років, де 1-й рік – казармений режим; відпрацювати 3 роки по закінченні навчання. Міністерство Внутрішніх Справ спрямовує на підвищення кількості жінок у органах міліції.
Вчитель військової підготовки переконував присутніх в тому, що перш за все на фундаменті знань, закладеному учневі в школі, базується подальший вибір професії майбутнього абітурієнта та основні життєві орієнтири людини.
Журналіст місцевого видання «Зоря Рахівщини» Іванна Микуляк розкрила основні критерії професії журналіста: обов'язкові знання української мови, бути дослідником всіх сфер життя людини, винахідником, мати креативне мислення, а також ознайомила з ВНЗ, де можна оволодіти цією професією.
Бібліотекар, яка дуже любить свою роботу, переконувала, що ця професія більше орієнтована на дівчат. На відміну від вище описаних професій, людина, яка обрала цей шлях, буде працювати в більш спокійних обставинах. Вона повинна бути різносторонньо розвинутою, бути психологом та знати правила етики.
Свій виступ Яворенко Марія Василівна – бібліограф ЦРБ, почала такими словами «Вибір професії – це друге народження людини», запросила всіх ознайомитись з теками-накопичувачами «Навчальні заклади України», «У світі професій», зробила огляд книжкової виставки «Інформаційний ресурс бібліотеки на допомогу абітурієнту», а також прочитала вірш Галини Рокити «Покликання». Бібліографи повинні володіти Інформацією сучасного світу, а також сучасними інформаційними технологіями, вони є запорукою успіху бібліотек.
 Дві ведучі в українському вбранні, випускниці Пацкун Сніжана та Маріонда Іваннавели розмову про світ нових професій та декламували вірші. Також вірші читали Годинко Ганна та Боднарюк Марія.


Бібліотекар – консультант Інтернет- центру районної бібліотеки провела огляд сайтів для випускників по професійному спрямуванню:

-          «Профорієнтація – зроби свідомий вибір» (http://prof.osvita.org.ua), який розрахований на школярів (випускників) та їхніх батьків, студентів, викладачів і методистів. Головне завдання проекту – допомогти сучасній молоді свідомо підходити до вибору майбутньої професії в залежності від індивідуальних психологічних схильностей; показати реальну ситуацію з дефіцитом професіональних кадрів на ринку України. На сайті є можливість пройти он-лайнтестування по визначенню схильності до типу професій, що і було запропоновано учасникам заходу.
-          «Професії від А до Я» (http://www.trud.gov.ua), де кожен може знайти детальний опис всіх можливих в Україна професій та ознайомитися з основними їх вимогами;
-          «Освітній портал» (http://www.osvita.org.ua)-  освіта в Україні, освіта за кордоном, на якому розміщені останні освітні новини і не тільки, інформація для абітурієнтів та студентів,  Довідник ВНЗ;
-         «Вища освіта» (http://vnz.org.ua) - інформаційно - освітній портал про вищу освіту в Україні та закордоном,
«Інформаційно –ресурсний портал для молоді»  (http://molodistua.org),  що створений для молоді і розповідає про молодь України. Портал містить інформацію про молодіжне середовище України, молодіжні та дитячі організації, ресурси для навчання молоді для отримання нових знань та формування навичок, які потрібні молодій людині для успіху в 21 столітті.


Всіх бажаючих дізнатись більше інформації по професійному спрямуванню, запрошуємо відвідати Рахівську центральну районну бібліотеку, де кваліфіковані працівники завжди допоможуть знайти потрібну Вам інформацію.


Підготувала та відкрила годину інформації
 Титор Ірина, 
завідувачка відділу обслуговування ЦРБ





 












Немає коментарів: