середу, 2 березня 2016 р.

Увага, на вас чекає нова книга!

Вашій увазі пропонуються нові книги, що надійшли до відділу обслуговування користувачів бібліотеки (абонемент). Якщо маєте бажання більш детально ознайомитись з новими надходженнями та взяти вподобану книгу для читання додому, будь ласка, завітайте до нашої бібліотеки!


Савченко, Н.В.
Сильне ім'я Надія [Текст] / Н.В. Савченко. – К.: Вид. орг. «Юстініан», 2015. – 328с.
Ця книга – один великий і живий лист до українців. Лист із російської в'язниці, яка вже понад рік тримає ту, що стала символом нескореної української нації. Українську Надію.
Так хто ж вона, Надія Савченко? Яка вона? Що з того, що ми знаємо про неї, правда, а що вже стало легендою? Вона відповість вам сама на сторінках цієї книжки. У притаманній їй емоційній манері, пригадуючи навіть дрібні, але важливі події зі свого життя, з яких і були сплетені її характер, вдача, незламність.
В тексті зберігаються особливості авторського письма.

Палинський, В.
Бібліотекар [Текст]: новели й оповідання / В. Палинський. – Львів: Апріорі, 2013. – 244с.
Нова книжка прози відомого українського письменника Віктора Палинського – це ще одна нагода для шанувальників вишуканої літератури отримати насолоду від читання, поринувши у світ невичерпної уяви та даровитого хисту.
Його герої екстравагантні та несподівані, а їхні світи – можливості магічних перевтілень. Містичних пошукувань.
Звернімося до «Бібліотекаря»!


Еко, У.
Номер нуль [Текст]: роман / Умберто Еко; пер. з італ. Ю.В. Григоренко; худож.-офрмлювач Л.П. Вировець. – Харків: Фоліо, 2015. – 191с. - (Карта світу).
Умберто Еко (нар. 1932р.) – відомий італійський письменник, вчений і філософ. Його перший роман «Ім'я рози», опублікований у 1980 році, одразу ж став супербестселером. У видавництві «Фоліо» вийшли друком книжки: «Ім'я рози», «Бавдоліно», «Таємниче полум'я цариці Лоани», «Празький цвинтар», «Маятник Фуко».
Після п'ятирічної перерви у січні 2015 року побачив світ новий роман Умберто Еко «Номер нуль» («Numero Zero»). Вікіпедія визначає його жанр як нуар. На відміну від попередніх творів письменника, події в ньому відбуваються у недалеку епоху – у Мілані 90-х років ХХ століття. Головний герой – редактор газети, створеної, щоб друкувати наклепницькі статті про бізнесменів і псувати їм репутацію. Однак, окрім теми продажної журналістики, Еко згадує і недавні політичні події в Італії – замах на Папу Римського, діяльність масонської ложі «Пропаганда №2», операцію «Гладіо», проведено НАТО, і невдалий державний переворот…


Гюнтекін, Р.Н.
Листопад [Текст]: роман / Решат Нурі Гюнтекін; пер. Ю.В. Григоренко; худож. – оформлювач Л.П. Вировець. – Харків: Фоліо, 2015. – 158с. – (Карта світу).
Решат Нурі Гюнтекін (1889-1956) – відомий турецький письменник і драматург. Закінчив літературний факультет Стамбульського університету. Викладав французьку мову, був аташе у справах культури в посольстві Туреччини у Парижі, депутатом меджлісу (1938-1943). Перекладав твори Ж.Ж. Руссо, Е. Золя, А. Камю. У видавництві «Фоліо» вийшли друком романи Р.Н. Гюнтекіна «Пташка співуча», «Стара хвороба», «Ніч вогню», «Млин».
Алі Риза-бей був упевнений, що щастя не у багатстві, а у великій дружній родині. Та одного разу він постав перед вибором: залишитися чесним і гордо піти з посади або промовчати й далі, як і раніше, працювати з усвідомленням того, що покриваєш якісь темні справи. Будучи людиною принциповою, Алі Риза-бей покинув роботу і пішов у пенсію, сподіваючись на підтримку і розуміння близьких. Та він ніколи і гадки не мав, що доживе до тих днів, коли власні діти докорятимуть йому за чесність і порядність. Однак усе в його родині перемінилося: милі бесіди затишними вечорами перетворилися на міжусобні війни, рідні люди стали чужими, а сам Алі Риза-бей опинився у цілковитій ізоляції і на схилі віку раптом зрозумів, що життя схоже на неминучий листопад, за яким іде холодна зима…

Коломійчук, Б.В.
Людвисар. Ігри вельмож [Текст] / Богдан Коломійчук; худож. – оформлювач О.Д. Кононученко. – Харків: Фоліо, 2014. – 347с.
Дія роману відбувається у другій половині ХVІ сторіччя у Львові. На прохання бургомістра Якуба Шольца місцевий лікар Домінік Гепнер влаштовує… публічний розтин людського тіла.
А уночі обурений єпископ тягне бургомістра на Личківський цвинтар, щоб вистежити того, хто розкопує могили. Бо є підозра, що займається цим сам лікар Гепнер… І це тільки початок таємничої, загадкової та містичної історії.

Лущик, П.М.
Тамплієри короля Данила [Текст]: роман / Петро Лущик; худож. – оформлювач Л.П. Вировець. – Харків: Фоліо, 2014. – 286с.
Петро Лущик народився 1963р. на Львівщині. Закінчив фізичний факультет Львівського державного університету ім.. Івана Франка. Працює вчителем фізики та інформатики у Сопошинській школі. Лауреат конкурсів «Коронація слова - 2003» (роман «Полювання на дрохв») та «Коронація слова - 2014» (роман «Тамплієри короля Данила»).
Дія роману відбувається у ХІІІ столітті. Папа Римський Інокентій IV відправляє до галицького князя Данила Романовича свого посла. Охороняти важливу особу доручено загону воїнів – тамплієрів на чолі з командиром Гійомом де Пардо. Храмовикам доведеться вступати у сутичку не лише з монголами, що захопили руські землі, але й зі своїми одвічними суперниками госпітальєрами і навіть з ассасинами.

Когтянц, К.А.
Монети для патріарха [Текст]: роман /  К.А. Когтянц; худож. – оформлювач О.М. Іванова. – Харків: Факт, 2015. – 217с.
Чи часто ви читали фентезі, в якому всі історичні факти, до найдрібніших подробиць, викладені напрочуд точно?! Навіть така дивовижна подія, як громадянська війна між червоними та білими у Єгипті та Сирії на межі XVII – XVIII століть…
Сердюк Мусій Ільченко на прізвисько Пройдисвіт отримує завдання – доставити Антіохійському патріархові дивні монети, знайдені під час зведення укріплень Києво-Печерської лаври… А що із цього вийшло, дізнаєтесь із роману Костянтина Когтянца.

Ульяненко, О.
Серафима [Текст]: роман / О. Ульяненко; худож. – оформлювач Д.О. Самойленко. – Харків: Фоліо, 2013. – 217с.
Олесь Ульяненко (справжнє ім'я Олександр Ульянов; 1962-2010) – найрадикальніший і найжорсткіший, скандальний і непередбачуваний український письменник, автор понад 20 романів. У видавництві «Фоліо» вийшли друком його книжки: «Сталінка. Дофін Сатани», «Жінка його мрії», «Квіти Содому» і трилогія «Ангели помсти».
В основі сюжету роману «Серафима» (2007) – відверта історія життя дівчини – вбивці, красуні, яка кращого застосування своєї вроди, ніж піти по руках бандитів та міліціонерів, не знайшла, а потім, відчувши себе ображеною, почала розправлятися з усіма, хто зустрівся на її шляху. Як і в інших романах, письменник у «Серафимі» стверджував: «Намагаюсь показати темні сторони суспільства, щоб довести людям, що так жити не слід».

Ульяненко, О.
Сталінка. Дофін Сатани [Текст]: романи / О. Ульяненко; худож. – оформлювач Д.О. Самойленко. – Харків: Бібколектор, 2015. – 507с.
Олесь Ульяненко (справжнє ім'я Олександр Ульянов; 1962-2010) – найрадикальніший і найжорсткіший, скандальний і непередбачуваний український письменник, автор понад 20 романів.
«Сталінка» (1997) – найбільш резонансний твір письменника, один із перших культових українських романів нового часу. Саме він здобувся на нищівну критику, саме за нього Олесь Ульяненко отримав Малу Шевченківську премію.
Автор малює життя в божевільні, де люди перетворюються на рослини. Але ж не всі. Головний герой Йона намагається втекти на волю, але що таке воля в «країні вічних дурнів і катів»? Хаос, обман, розпуста… І тільки віра в Бога допомагає людині вистояти в цьому божевільному світі.
У романі «Дофін Сатани» (2003) письменник із вражаючою достовірністю створив жахливий образ нелюда-вбивці, який ховається за привабливою постаттю рафінованого інтелігента.

Яґелло, Й.
Шоколад з чилі [Текст]: роман / Йоанна Яґелло; пер. з пол. Божени Антоняк. – Львів: Урбіно, 2015. – 288с.
Вам доводилося куштувати шоколад із чилі, де солодкий смак поєднується з гіркотою? Саме його нагадує життя 17-річної Лінки, яка щойно вступила до омріяного ліцею. Вона відшукала давно втрачену сестру й нарешті розібралася у своїх почуттях до Адріана. Здається, перед нею чудове майбутнє. Проте не все так рожево. На навчання Лінці доведеться заробляти, мама не в стані сплатити за дорогий приватний ліцей, стосунки із сестрою теж не завжди ідеальні. Крім того, коханий їде навчатися до Львова, а це означає кількамісячну розлуку. Лінка живе в очікуванні Різдва, бо тоді Адріан має приїхати до Польщі. Проте на неї чекає неприємний сюрприз. Що ж, може, кохання не завжди мусить бути солодким, як молочний шоколад? Може, воно нагадує шоколад із чилі?

Яґелло, Й.
Кава з кардамоном [Текст]: роман / Йоанна Яґелло; пер. з пол. Божени Антоняк. – Львів: Урбіно, 2015. – 240с.
Досі спокійне життя 15-річної гімназисти Лінки змінюється. Її мама дедалі більше втомлюється й дратується, вітчим чимраз довше затримується на роботі, Лінці, доводиться займатися молодшим братиком, хоча не за горами випускні іспити, і треба більше приділяти уваги навчанню… Дівчина відчуває себе покинутою. До всього, її  мама мусить поїхати на невизначений час, і на Лінку лягають усі хатні обов’язки. А ще зіпсувалися стосунки з найкращою подругою, і хлопець, якого вона вважає лише своїм другом, ставиться до неї якось дивно, у школі суцільні проблеми… Щоб відволіктися, Лінка вирішує відвідати свою бабусю, яку давно не бачила. У її домі дівчина випадково знаходить дивну фотографію. Прагнучи з’ясувати пов’язані з нею подробиці, Лінка несподівано розуміє: у неї є сестра, якої вона ніколи не бачила…
За пригодами Лінки читачі стежать затамувавши подих. Та відірвавшись від чудової книжки, чому б не спробувати зварити й собі каву з кардамоном.

Віґдіс, Й.
Йорґен + Анна = любов [Текст]: роман / Віґдіс Йорт; пер. з нор. Наталки Іваничук. – Львів: Вид-во Старого Лева, 2015. – 160с.
Анна непосидюща, весела десятилітня дівчинка, яка понад усе любить таємниці, лазити по деревах і гасати на велосипеді. Та ось у її класі з’являється новачок, Йорґен, і звичний світ Анни перевертається догори дриґом, бо вона вперше в житті закохується. На її шляху стають численні суперниці, але Анна готова на все, щоб здобути прихильність Йорґена. Бо ж коли йдеться про кохання, усі засоби дозволені, хіба ні?


Шевчук, В.О.
Фрагменти із сувою мойр: Кросворд [Текст]: роман / Валерій Шевчук. – К.: Либідь, 2014. – 264с.
Пропоноване видання становить першу частину клаптикового роману «Фрагменти із сувою мойр».
Герой твору, молодий учитель, розв'язує загадку: хто вона, та чарівна коханка, яка знає про нього майже все, а він про неї – практично нічого…
Для широкого загалу.



Шевчук, В.О.
Фрагменти із сувою мойр: Милий кохання тягар [Текст]: роман / Валерій Шевчук. – К.: Либідь, 2014. – 216с.
Пропоноване видання становить третю частину клаптикового роману «Фрагменти із сувою мойр».
Містерію кохання уособлює життєва драма князя-воїна і професора-історика, канцеляриста Переяславського полку й охочого до танців із дівчатами студента, а ще Комп'ютерної Діви, яка раптом обертається на Козу з фотоапаратом…
Для широкого загалу.


Цілик, І.
Червоні на чорному сліди [Текст]: роповідання / Ірина Цілик. – К.: КОМОРА, 2015. – 152с.
Старий, дитина, інвалід, прибиральниця, вулична торговка, патронажна сестра… Улюблені герої Ірини Цілик – непримітні кияни, що мовчки двигають на собі тягар життя, і чиї обличчя зазвичай не потрапляють у поле зору телекамер. Кожен із них з дня на день провадить свою персональну війну – за територію людяності круг себе, і їхні історії, як вихоплені авторкою з темряви лірично-щемні «короткометражки», допомагають читачеві розширити цю територію і довкола себе також.

Антологія «Україна - Європа» [Текст]: / упоряд. та вступ. ст. О.В. Красовицького; худож.-оформлювач Л.П. Вировець. – Харків: Бібколектор, 2015, - 573с.
Рік тому, коли Видавництво «Фоліо» презентувало на Львівському Форумі Видавців антологію «Україна очима письменників», ми оголосили про наступний проект — антологію «Україна-Європа». Ми жили в зовсім іншій країні, ніж живемо зараз. За цей рік країна пройшла нескінченно довгий шлях — від досить ситої і стабільної авторитарної держави з негативним економічним прогнозом, що поступово віддаляється від усе ще очікуваного європейського шляху, до країни, яка пережила тримісячну мирну революцію з трагічним, але переможним фіналом, втрату частини своєї території, піврічну війну на Сході, яка стала частиною плати за те, що народ відстояв європейський вектор. Зараз у нас абсолютно інша країна. Й інший народ. Письменники, твори яких увійшли до антології, визначають обличчя нашої літератури. І це обличчя повернуто до Європи. В оповіданнях та уривках з іще не виданих романів — тема європейського минулого та майбутнього України. Тут же і трагічна сучасність — в антології є і складні міжнаціональні стосунки на території нашої країни, і тема Майдана, і навіть збитий Боїнг.

Дереш, Л.
Остання любов Асури Махараджа [Текст]: роман / Любко Дереш. – К.: Нора – Друк, 2013. – 226с. Читацький клуб.
"Остання любов Асури Махараджа" — алегорична історія про демона, який вирішив покинути розкіш нижніх світів заради любові до сліпої дівчини з України, що мешкає в самому серці Нью-Йорка. Протистояння напівбогів і демонів, демонстрації на Уолл-стріт і харизматичні проповідники, метафізичні запитання і смачні історії з лівообертальних світів (толерантна назва пекельних планет) — все це у новому романі Любка Дереша про любов, від якої тане серце.

Андрухович, С.
Фелікс Австрія  [Текст]: роман / Софія Андрухович. – Львів: Вид-во Старого Лева, 2015. – 288с.
Станіславів кінця ХІХ – початку ХХ століття. Звичайне місто на кресах «щасливої Австрії», в якому живуть, страждають, нероздільно закохуються, захоплюються наукою і шарлатанськими виступами всесвітньо знаних ілюзіоністів, розважаються на балах і карнавалах, ходять на шпацер і ховають таємниці у різьблених комодах. І на тлі епохи, яка для нащадків щораз більше обростатиме міфами про ідилічне життя, - долі двох жінок, що переплелися так тісно, як стовбури дерев – у нерозривному зв’язку, який не дає ні жити, ні дихати, ні залишитися, ні піти.

Руїна [Текст] / Упоряд. і передм. О.І. Гуржія. – К.: Вид-во гуманітарної літератури, 2015. – 432с.
Ця книга охоплює події в Україні другої половини XVII століття, що увійшли в її історію під назвою «Руїна». До видання включені прозові твори, історичні дослідження, документальні матеріали, котрі яскраво характеризують одну із найтрагічніших сторінок історії нашої держави.
Книга доповнена хронологією, картою того часу, примітками.
Розрахована на широке коло читачів.



Тарковская – Гассанова Н.С.
Династия Тарковских [Текст]: историческая хроника. – К.: Україна, 2014. – 400с.
Автор книги досліджує життєвий шлях своїх близьких по крові родичів, які народилися в різний час, жили у різних країнах, займались кожний своєю справою, але складали одну велику фамільну династію – польсько–українсько-російський клан Тарковських, який поєднав у собі вісім поколінь талановитих, непересічних людей.
Розрахована на широке коло читачів.


Литовченко, Т. і О.
Фатальна помилка [Текст]: авантюр. – іст. Роман / Тимур і Олена Литовченки; худож. – оформлювач Л.П. Вировець. – Харків: Факт, 2015. – 319с.
Роман «Фатальна помилка» присвячено 355-й річниці Конотопської битви та трагічній загибелі полковника Юрія Немирича — мрійника, романтика, авантюриста, україн­ського інтелектуала XVII століття, відомого благодійника, адепта європейського вибору. Адже ще 355 років тому Україна мала цілком реальний шанс стати справжньою, як для XVII століття, європейською державою — незалежною, міцною і прогресивною. Державою православною, але без несамовитої азійської дикості Московського царства, з модерновою системою державного управління — на відміну від Речі Посполитої, де сейм міг обрати слабкого безвільного короля і де час від часу наставали періоди безкоролів’я. Проте скористатися такою історичною можливістю не вдалося…

Рутківський, В.
Сині Води [Текст]: історичний роман: для сер. та ст. шк. віку / Володимир Рутківський. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2015. – 440с. – (Бібліотека світової літератури для дітей у 100 томах «Світовид», Серія третя. Література ХХ століття).
Рік 1361. Волею долі князь Дмитро Боброк опиняється в центрі подій, що зрештою, призводить до битви над річкою Сині Води — однієї з найбільших битв у історії середньовічної Європи. Вистояти у смертельній боротьбі йому допомагають троє відчайдушних друзів. Разом з героями роману українського прозаїка Володимира Рутківського «Сині Води» читач не лише зазнає безлічі захопливих пригод, а й дізнається, хто врятував великого князя литовського та руського Ольгерда від стріли найманого вбивці, познайомиться з властителем Золотої Орди ханом Мамаєм, побуває в Києві — одній з найвеличніших столиць Європи А головне — переконається в тому, що потяг до свободи долає будь-які перепони.

Кононенко, Є.
Кат [Текст]: новели / Євгенія Кононенко. – Львів: Вид-во Анетти Антоненко, 2014. – 124с.
У новій книзі Євгенії Кононенко об’єднано новели й мініатюри, так чи інак дотичні до теми творчості й книжок. Це не спогади, а специфічний досвід письменниці, яка знає таємниці, як зачинаються, народжуються і живуть власним життям тексти. Як до цього ставляться ті, хто поряд, і ті, хто далеко. Чи справді літературний текст може вбити? І чи може він урятувати? І чи може спасти?


Рот, Й.
Йов: Роман простого чоловіка. Фальшива вага: Історія одного айхмістра [Текст] / Йозеф Рот; пер. з нім.  Юрко Прохасько ‒ К.:Критика, 2010. ‒ 351 с.
Обидва вміщені в цій книжці пізні романи великого австрійського письменника Йозефа Рота (1894–1939) — «Йов» (1930) та «Фальшива вага» (1937) — належать до т. зв. «східного циклу», що в ньому автор звертається до мультикультурального пограниччя модерних імперій напередодні великої европейської війни — себто до патріярхальної глушини галицьких і волинських химерних штетлів, звідки походить він сам і з яких воліє витворювати свою ідеальну духову батьківщину, «Єрусалим літературних небес», конструюючи її за допомоги поетики міту з елементів кримінальної романтики та юдео-християнської містики, консервативної утопії та габсбурзької ностальгії, трагічного профетизму й експресіоністичного психологізму, політичних візій і проєктів інтимности, критичности й ідеалізації, елементарности й амбівалентности. Але засадничою властивістю та головним призначенням цієї прози, наскрізь пронизаної поетичною елегійністю та, водночас, гострим передчуттям неминучої Катастрофи, що невдовзі спопелить усі прототипи викшталтованого тут світу, є не розчулення над проминальністю і не жаль за незворотним, а відчайдушна спроба парадоксально безнадійної теодицеї, по-кликаної перетопити розпач на стерпність.

Смоленчук, М.
Білі бланкети [Текст]: історичний роман / Микола Смоленчук. – Кіровоград: Імекс – ЛТД, 2015. – 452с.
Європа XVI сторіччя — сповнена багатьох політичних протиріч, релі­гійних протистоянь та військових баталій. Одним із епіцентрів цих подій була Україна, що на той час входила до складу Польської держави — Речі Посполитої. Роман Миколи Смоленчука «Білі бланкети» висвітлює одну з яскравих, але маловідомих широкому загалу сторінок вітчизняної іс­торії — народного повстання під проводом Криштофа Косинського.
Це повстання охопило майже всю Велику Україну та стало першим кроком на шляху до становлення козацтва як нової верстви українського суспіль­ства, а також формування військового руху на чолі з одним із найталано-витіших козацьких полководців середньовіччя Северина Наливайка. Ви станете свідками запеклої боротьби за відродження після темних віків монгольського погрому, побачите, наскільки Українська православна церква в той час була сповнена туги.
Головні герої роману, козаки Карпо Розтопча, Тиміш Тарануха та монах-воїн отець Танас, виконуючи таємну духовну місію, проведуть Вас незвіданими шляхами селянських та козацьких садиб, будинками місь­ких ремісників і палатами високих можновладців, розкриваючи перед Вами дивовижні пласти культури побуту середньовічної України. У книзі описані захоплюючі сюжети палкого кохання, трагічних втрат, підступної зради й героїчного подвигу в морі політичних інтриг конкретних історич­них осіб та реальних військових баталій.

Таран, Л.
Прозорі жінки [Текст] / Людмила Таран. – Чернівці: Букрек, 2015. – 316с.
Тіло і душа так часто перебувають у суперечливих стосунках, ніби не належать одній людині… Цим мучаться, про це розмірковують і над цим сміються героїні новел Людмили Таран із її нової книжки «Прозорі жінки».
Упізнавані ситуації та деталі, буденне та містичне переснувалися в її прозі, як це буває і в житті.
Для широкого кола читачів.


Волков, О.
Мертві квіти [Текст]: роман / Олексій Волков. – К.: Нора-Друк, 2013. – 320с. – (Серія «Морок»).
Гострий сюжет і непередбачуваність розв’язки — особливість усіх книжок визнаного майстра детективного жанру Олексія Волкова. А звичка його героїв потрапляти до безвихідних ситуацій, як і вміння виплутуватися з них, вже більше десяти років наче магнітом притягують читача.
Герою роману «Мертві квіти» випадок дарує книгу пророцтв. Що це — шалена удача? Адже тепер неприємності не підстережуть зненацька. Чи навпаки — важкий хрест? Адже наприкінці низки майбутніх подій втрата коханої жінки, а потім і власна загибель…
Чи зможе той, хто майстерно комбінує на шаховій дошці, прорахувати ходи наперед у реальному житті, де проти тебе грає всемогутня та безжальна доля, а ціна однієї помилки — матова ситуація, з якої вже не вийти…

Процюк, С.
Чорне яблуко [Текст]: роман про Архипа Тесленка / Степан Процюк. – К.: Академвидав, 2013. – 192с. – (Серія «Автографи часу»).
Роман Степана Процюка «Чорне яблуко» - драматична і зворушлива історія платонічного кохання Архипа Тесленка у складній панорамі його короткого життя.





Хорунжий, Ю.
Вірую [Текст]: роман / Юрій Хорунжий . – Київ : Бібліотека українця, 2001 . – 368 с.
Головний герой роману – історик і державний муж Михайло Грушевський, який доніс нам тривку віру в Україну.







Багряний, І.
Сад Гетсиманський. Тигролови [Текст]: романи / Іван Багряний; упоряд. О.В. Серьогіна; передм. та післям. С.І. Лущій. – К.: Вид-во «Україна». – 870с. – (Серія «Бібліотека Шевченківського комітету»).
Романи Івана Багряного «Сад Гетсиманський» та «Тигролови» небуденне явище в історії української прози XX століття. Про великий резонанс, який мали ці твори в літературно-мистецькому житті української діаспори, свідчать численні дослідження критиків, а також відгуки читачів, надруковані на шпальтах різних видань.
Сьогодні романи Івана Багряного «Сад Гетсиманський» та «Тигролови» особливо актуальні. Ці правдиві сторінки трагічної історії українського народу стануть справжньою пересторогою для молодого покоління, яке прагне побудувати демократичну європейську державу.

Шевельов, Ю.
З історії незакінченої війни [Текст]: вид. 2-е, переробл. / Юрій Шевельов; упоряд. Оксана Забужко, Лариса Масенко. – К.: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2015.  – (Серія «Бібліотека Шевченківського комітету»).
У книзі вибраних есеїв і розвідок Юрія Шевельова – найвидатнішого українського гуманітарія ХХ століття, славіста зі світовим ім'ям – автор постає передусім як політичний мислитель, блискучий аналітик своєї доби. Ця збірка є хронікою вивільнення непересічної особистості з випарів найядучішої системи радянського тоталітаризму, історія особистого вибору позиції інтелектуального опору в епоху пристосуванства, поєднана з проникливим аналізом колективної долі українців в імперській системі всеохопної соціальної й національної уніфікації та державного терору.
До збірки ввійшли есеї й розвідки Ю. Шевельова, написані впродовж тривалого часу – від 1940-х років, початків його еміграційного життя на Заході, до 1990-х, коли ім'я і творчий доробок автора стали відомими в Україні. Культурологічну й політологічну тематику останніх його розвідок, опублікованих уже на батьківщині, можна загально окреслити підзаголовком одного з есеїв, хоча й присвяченого іншій країні, – "Незалежність – і що завтра?".

Видання розраховане на широке коло читачів.

Немає коментарів: