середу, 30 березня 2016 р.

Вони прославили свій край: Поет і публіцист ВАСИЛЬ КУХТА в медіапросторі (відео)

    

  Кожен з нас, читачів, по-різному відкриває «свого» письменника. Хтось – випадково придбавши книгу, хтось – зацікавившись  думкою про неї  з-під пера літературного критика.  Особисто для мене, тележурналіста з багатолітнім досвідом, багато важать публічні виступи авторів облюбованих  книг, особливо, якщо їх живе слово звучить з телевізійного  екрана чи в радіоефірі. Адже почути  «з перших вуст» творчі  таємниці й одкровення, заглибитись у стихію словотворення і цікаво, і повчально.  Сподіваюся, земляків Василя КУХТИ, ужгородського письменника, почесного громадянина міста Рахова, заслуженого гуцула України (звання, що присуджується Всеукраїнським об’єднанням «Гуцульщина»),   зацікавлять запропоновані мною записи  теле- і радіопередач за його безпосередньої участі.
Поет-новатор, творець інтелектуальної поезії  й  водночас  блискучий публіцист  В. Кухта   ділиться з глядачами телеканалу «Тиса-1» (програма «Ранок на Тисі»,  24 червня 2015р.) та слухачами Закарпатського радіо (програма «На Часі», 14 січня 2015р.думками про наболіле й пережите, розмірковує про роль майстра слова в сучасному  суперечливому світі,  розкодовує гуцульські містерії, зокрема походження  прадавніх традицій,  гірських топонімів чи, скажімо, метафори  «гуцульський Париж»… Проникливо, в  характерному  виконанні автора звучать  вірші, суголосні сучасній добі!


     Переконаний, що  запропоновані мною  записи допоможуть  шанувальникам художнього слова  увиразнити  літературний портрет письменника, зануритись у глибинні течії його багатогранної творчості.


                                                   
                                                                             Володимир МАРИНЦІВСЬКИЙ,
                                    член Національної спілки журналістів України,
м. Ужгород





Немає коментарів: