четвер, 28 лютого 2019 р.

О мово моя, душа голосна України


    Щороку 21 лютого народи нашої планети святкують День рідної мови.  У 1999 році на 30-тій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було прийнято  святкувати Міжнародний день рідної мови, а починаючи з 21 лютого 2000 року цей день відзначають і в Україні.


          Саме 21 лютого у ЦРБ зібралися справжні українці, кому не байдужа доля України та її мови, щоб вшанувати нашу рідну українську мову, таку багату, таку прекрасну, мелодійну і гнучку.
Активну участь у флешмобі «Відкрий свою улюблену книгу» взяли юнаки та дівчата ЗОШ № 3 І-ІІІ ст. 
Всіх присутніх було запрошено на бібліотечний День інформації «Там, де живе рідна мова, живе український народ».
Ведучі Марія Яворенко та Михайло Дьордяк наголосили, що наша мова – жива і багата, красива, як світанок весняний, чарівна, як казка, дзвенить собі чистим струмочком і заворожує добрі серця.
           Рідна мова! Який тернистий шлях довелося пройти їй у своєму розвитку, скільки заборон витерпіти, яку мученицьку, але велику долю вистраждати. На екрані продемонстровано та озвучено «Скорботний календар української мови».
Саме українським письменникам-класикам завдячуємо ми тим, що маємо сьогодні рідне слово. Українська література має свою могутню класику визнаних світом геніїв: Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку, Михайла Коцюбинського, Василя Симоненка. Золоту скарбницю рідної мови збагатили відомі майстри художнього слова – сучасні українські письменники: Ліна Костенко, Олесь Гончар, Павло Загребельний, Дмитро Павличко, Іван Драч. 


Під час проведення літературного вернісажу «До мови серцем доторкнись» декламували вірші: Павлючок Т., Манілець К., Бироваш Я., Бойко О., Юрак С., Колачук О., Нам’як М. та Данюк Г., які були нагороджені подяками. Вони зачитували вислови відомих людей про мову, народні прислів’я, приказки про мову та силу слова. 
Скарбницю української мови складають думи, легенди, казки. 
Цікаво звучала  «Казка про Мову».
Наші поети – земляки написали багато чудових віршів  про мову М.Кабалюк-Тисянська «Твоя мова» та «Рідна мова», Олекса Чічак «Рідна мова». Дочка сина синьоокої Гуцульщини Василя  Піпаша – Косівського Наталія Василівна Піпаш декламувала його вірш «Рідна мова» та розповіла про  життя та творчий шлях батька. Місцевий поет Калько О.П. читав свої власні вірші.

Рідний край, рідна земля, Батьківщина, Україна, Мова… Які це прості і разом з тим прекрасні і святі для нас слова! Рідний край починається для нас не лише з хрещатого барвінку, верби та калини, без яких, як кажуть, нема України, а й із рідної, калинової, солов‘їної мови.
          Ольга Карабинюк, зав. краєзнавчим сектором ЦРБ під звуки мелодії трепетно читала «Молитву до Мови» Катерини Мотрич. Саме ця молитва  найбільше запала в душу читачам бібліотеки. Василь Кокіш радував присутніх грою на баяні, виконував українські пісні та гуцульські співанки.
          Боляче дивитися на те, як деякі українці, навіть з освітою, не розуміють значення багатьох слів рідної мови, вживають брутальні слова, говорять неохайно, не стежать за чистотою мовлення і не думають про те, що сміються з самих себе, зі своєї духовної убогості.
Мирон Білінкевич, член клубу за інтересами «Співрозмовник», що діє при ЦРБ, виступив з поетичною композицією « Мій народе!». Кокіш-Мелиник О.І.- бібліотекар ЦРБ смішила присутніх гуморесками Павла Глазового «Кухлик», «Артист», «Наші хлопці».
Як не існує веселки без різнобарв‘я кольорів, так не існує без барвистого вінка мов, однією з кращих квіток якого є наша українська мова – державна мова України. Калинська Г.В. – вчитель –філолог провела годину української мови «Безсмертя нації – її могутня мова» та зачитала 10 мовних заповідей.
Наша рідна Україна живе. Вона цвіте калиновим цвітом, молодіє вербовими гілками, співає солов‘їним голосом і говорить своєю рідною мовою. Протягом Дня інформації  користувачі бібліотеки мали можливість переглянути виставку літератури: «Моя велична українська мово!», презентацію «Українська мова», відео-перегляди «Цікаві факти про українську мову», послухати пісні «Є на світі одна країна», «Рідна мова», «Україна – це ти», «Батьківська мова», « У нас є все», «Пісня про рідну мову», які демонструвала Котлан М. – бібліотекар ЦРБ.
 Багато чудових слів було сказано про мову, про любов до неї, про її значущість, важливість та безсмертя. А учасники заходу запалили ще один вогник любові до рідної мови у своєму серці.
          На завершення всі  присутні виконали Гімн України.

Яворенко М.В.
бібліограф
Рахівської  центральної районної бібліотеки 


Немає коментарів: