вівторок, 6 грудня 2022 р.

Українському мандрівному філософу Григорію Сковороді - 300 років

3 грудня цього року (22 листопада за старим календарем) виповнилось 300 років від дня народження мислителя, філософа, письменника, педагога,  великого сина українського народу Григорія Савича Сковороди.

Проходить час, але актуальність його творів не змінюється, і є корисною для всіх поколінь, адже кожен знаходить щось для себе.

Він був диваком, але  речі, які його хвилювали – вічні, а тому актуальні і зараз. Він і через три сотні літ залишається нашим сучасником, чиї мудрі поради допомагають і ще будуть допомагати нашому народу. Прилучитися до його мудрості, світлого поетичного слова - корисна справа і для нас.

Підсумком вивчення біографії та творчості письменника став проведений у читальній залі бібліотеки вечір-портрет «Геній духу і слова» та вікторина, в якій взяли участь учні 9-х класів ЗЗСО №1 м. Рахів разом з вчителями української мови та літератури Новаківською Тетяною Дмитрівною та Немеш Ангеліною Михайлівною. Учні демонстрували своє пізнання філософії Григорія Сковороди через обговорення крилатих висловів автора, ділились враженнями з вивченого, декламували вірші поета. Охоче відповідаючи на питання вікторини, показали глибокі знання біографії і творчості Сковороди.


Високий рівень знань ще раз підкреслює актуальність та значимість творчості письменника для сучасної учнівської молоді, а також високий професіоналізм наших педагогів.

У своїх філософських працях Григорій Савич обстоював ідею рівності між людьми, права кожного, незалежно від соціального становища на щастя і волю, вважаючи волю найвищим досягненням людини. Шлях до ідеального суспільства він бачив у вихованні нової людини через самопізнання, доступне їй завдяки розуму і внутрішньому чуттю.

Тож читаймо, пізнаваймо, розуміймо! 

Плекаймо нашу молодь, адже вона – наше майбутнє!

















 

 

Немає коментарів: