четвер, 13 червня 2024 р.

Почесне місце у когорті українських талантів

13 червня відзначаємо 150-річчя від Дня народження українського письменника, громадського діяча 

Марка Черемшини

Самобутній талант Марка Черемшини розкрився в його літературній творчості. Вона не вийшла за межі малої прози – оповідання, новели, образка, ескізи, - в якій він став вправним майстром. Він досконало знав життя селян, їх побут, працю, звичаї, мрії і сподівання.

Пропонуємо Вам ознайомитись з біографією Марка Черемшини більш детально:


вівторок, 11 червня 2024 р.

Простий-непростий син Карпат

 

Творчість кожного художника – то нерозривна сполука особистого таланту, його духовного світу, почуттів  і сподівань передати на полотні вищу духовну суть навколишнього світу, свого оточення. При чому з граничною контрастністю вимальовується й людське єство художника-творця, цілеспрямованість його душі та внутрішніх переживань.

11 червня в Парафіяльному будинку римо-католицької громади відбулася екскурсія,  присвячена ювілейній даті 90-річчя від Дня народження талановитого художника Закарпатської Гуцульщини Івана Доробана. В приміщенні розміщено понад 30 полотен художника.

Екскурсію  провела Тетяна Олексіївна Хангал-Діян, людина, яка була змушена покинути свій рідний Харків та переїхати до Рахова через військові події в Україні.  Татяна Олесіївна за освітою архітектор, але також вона полюбляє у вільний час малювати, тому приїхавши до міста одразу відвідала нашу місцеву бібліотеку для дорослих та вибрала літературу з мистецтва. Таким чином, до її рук потрапила книга Івана Доробана «Художник Карпат». Це видання змусило подивитись на природу наших вершин по іншому та закохатися в неї. На полотнах художника ми можемо споглядати чарівність плаїв покритих ковдрою ароматних квітів, обривистих берегів красуні річки Тиси, повноводних бурхливих і дзвінких потоків. Любов до природи – основна тема творчості Івана Доробана. Він має свій неповторний, яскраво виражений художній авторський стиль. Його твори не можливо сплутати з роботами інших художників.

В ході заходу Миланюк Марія – бібліотекар Рахівської публічної бібліотеки ознайомила учнів угорськомовних класів Рахівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів №1 з біографічними даними про художника.

Його часто запитували: «Що ти забув у горах, на полонинах, біля джерел потоків? Чому не влаштуєшся в якійсь європейській столиці?». Відповідь Івана Васильовича була, такою:

 «А мені інколи щиро жаль людей, які не в змозі відчути казкову красу, свіже повітря. Я цим жив і живу. Це моє щастя і радість. Я не можу загубити Малу Швейцарію, Гуцульський Париж. Щоб творити – потрібно любити. Любити свій край, де народився; треба любити квіти, ліси і кожен листочок дерева; треба любити пташку, що співає на зорі. А найголовніше – потрібно вміти у всьому знаходити радість. Таке філософське бачення любові до природи, яка і пояснює мою творчість».

Екскурсії продовжуються

 

Сьогодні до нас завітали вихованці відпочинкового табору при Рахівському ЗЗСО І-ІІІ ступенів №3 у супроводі вихователів та бібліотекара школи.

Учні 1-6 класів ознайомились з відділами книгозбірні, різноманітною літературою книжкового фонду, правилами читання книг та відвідування бібліотеки.

 







вівторок, 4 червня 2024 р.

Екскурсія до бібліотеки

 

Сьогодні (04.06.2024р.) до нашої бібліотеки на екскурсію завітали майбутні активні користувачі, учні 6-х класів ЗЗСО І-ІІІ ступенів №1 міста Рахів з вчителями Пецюх Марією Миколаївною та Капчук Любов Миколаївною.

Учні були приємно вражені багатим вибором сучасної літератури у книжковому фонді бібліотеки. Задавали багато запитань, які свідчать про цікавість дітей до книг та читання.

Хоча сучасних дітей все більше захоплює Інтернет та ѓаджети, ми повинні ще з дитинства виховувати в дітях любов до читання, бережне ставлення до книг, розвивати художній смак при виборі літератури. Саме в цьому покликана допомогти дітям наша бібліотека.