понеділок, 6 серпня 2012 р.

На допомогу виборцям. Вибори 2012 - подія особливої ваги.


Парламентські вибори 2012
-  подія особливої ваги
 
Від того, наскільки вони будуть демократичними, чесними та прозорими,  залежить подальша доля України як незалежної держави. 
Протягом останніх років в Україні було створено розгалужену нормативну базу у сфері виборів, яка включає :
- Конституцію  України
- Закон «Про вибори Президента України»,
- Закон «Про вибори народних депутатів України»,
- Закон «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів»,
- Закон «Про Центральну виборчу комісію»,
- Закон «Про державний реєстр виборців»,


проходитимуть 28 жовтня 2012 року на основі Закону України «Про вибори народних депутатів України» від 17 листопада 2011 року.
Цим законом встановлено п'ятивідсотковий прохідний бар'єр і змішану систему:
     225 депутатів мають бути обрані в загальнодержавному багатомандатному окрузі за виборчими списками від політичних партій, а інші 225 — за мажоритарною системою в одномандатних округах
Офіційна виборча кампанія розпочинається за 90 днів до дня голосування ( тобто 30 липня 2012 року ).

Вибори 2012 року:

   Вибори депутатів є загальними.
   Право голосу на виборах депутатів мають громадяни України, яким на день голосування виповнилося вісімнадцять років.
   Підставою реалізації виборцем свого права голосу на виборах є його включення до списку виборців на виборчій дільниці.
   Вибори депутатів є прямими. Громадяни України обирають депутатів безпосередньо шляхом голосування за кандидатів у депутати, включених до виборчого списку партії та за кандидатів у депутати в одномандатних округах.
   Кожен виборець отримає на виборчій дільниці для голосування два бюлетені – один для голосування за політичну партію, а другий для голосування за мажоритарного депутата.
   Вибори депутатів є вільними. Громадянам України забезпечуються умови для вільного формування своєї волі та її вільного виявлення при голосуванні.
Застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця, забороняється.
Кожен виборець голосує на виборах особисто. Голосування за інших осіб чи передача виборцем  права голосу будь-якій іншій особі забороняється.
Голосування проводиться в день голосування з 8 години до 20 години без перерви. На закордонних  виборчих дільницях голосування проводиться за місцевим часом країни, де утворені ці дільниці.

Організація проведення голосування та підтримання у приміщенні для голосування належного порядку, забезпечення таємності волевиявлення виборців під час голосування покладаються на дільничну виборчу комісію.
   Виборець може перебувати у приміщенні для голосування лише протягом часу, необхідного для голосування.
   Виборчі бюлетені заповнюються виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Виборець не має права передавати свої виборчі бюлетені іншим особам та отримувати їх від інших осіб (крім уповноваженого члена виборчої комісії, який видає виборчі бюлетені).
   За 5 хвилин до 20 години голова дільничної виборчої комісії оголошує про закінчення голосування та зачинення виборчої дільниці о 20 годині.

Основні положення Закону «Про вибори народних депутатів України», прийнятого ВРУ 17 листопада 2011 року:

    1. Запроваджується змішана система виборів:  225 депутатів обираються за закритими партійними списками, 225 – за одномандатними мажоритарними округами.

2. На виборах ліквідується інститут блоків. Це означає, що невеликі опозиційні партії можуть розраховувати на входження до парламенту лише через мажоритарні округи. Інший шлях проходження до ВРУ представників невеликих опозиційних партій – вихід їх з партій і включення їх до виборчого списку великих опозиційних партій як безпартійних.

   3. Підняття виборчого бар’єру до 5%. Виборчий бар’єр рахується лише на виборах до парламенту за партійними списками, партійна належність «мажоритарників» не відіграє жодного значення.
    Серед «мажоритарників» перемагає той, хто набрав найбільшу кількість голосів

4. Закон 17 листопада створив більш чесні правила у формуванні виборчих комісій. ЦВК формує окружні виборчі комісії, які в свою чергу формують дільничні виборчі комісії.

5. Висування кандидатів-списочників здійснюється партіями, висування кандидатів у депутати у одномандатних округах реалізується через партії або шляхом самовисування.

 6. Одна і та ж особа не може бути включена до виборчого списку кандидатів у депутати від партії та висунута в одному з одномандатних виборчих округів.

 7. Грошова застава: для партії, яка висунула свій виборчий список, - 2000 мінімальних розмірів заробітної плати (близько 1,92 млн.грн.),
    для кандидата-мажоритарника - 12 мінімальних розмірів заробітної плати (близько 13 тис. 224 грн ).
8. Виборчий фонд не має ні мінімальної, ні максимальної межі. Виборчий фонд партії формується за рахунок власних коштів партії, а також добровільних внесків фізичних осіб.  Виборчий фонд кандидата у депутати в одномандатному окрузі формується за рахунок його коштів та добровільних внесків фізичних осіб.  Добровільний внесок до виборчого фонду однієї партії не може перевищувати 400 розмірів мінімальних заробітних плат (близько 384 тис.грн.), кандидата у депутати в одномандатному окрузі – 20 розмірів мінімальних заробітних плат (близько 19,2 тис.грн.). Власні кошти партії, кандидата у депутати в одномандатному окрузі, які перераховуються на відповідний рахунок, не підлягають обмеженням за сумою і кількістю перерахувань.

9. Ще однією позитивною новелою прийнятого закону є те, що зняття з реєстрації кандидатів у народні депутати не може здійснюватися за рішенням виборчої комісії. Зокрема, серед підстав зняття з реєстрації відсутнє попередньо прийняте рішення про попередження кандидата у депутати.

10. Ще одним кроком до більш чесних виборів треба вважати норму прийнятого закону щодо встановлення більш жорстких умов для голосування на дому. Проголосувати «на дому» особам, які тимчасово не здатні самостійно пересуватися, можна лише тоді, якщо є заява особи та довідка медичної установи про стан її здоров’я.

11. Скасування голосування «проти всіх». Єдиним способом проголосувати «проти всіх» є непроставлення жодної позначки в бюлетені або проставлення більше однієї позначки

Одномандатні виборчі округи

   Центральна виборча комісія України постановою № 82 «Про утворення одномандатних виборчих округів на постійній основі у межах Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя» від 28 квітня 2012 утворила 225 виборчих округів, cередня кількість виборців в одному окрузі, виходячи з даних державного реєстру, становить 161 140 осіб, допустиме відхилення від цієї чисельності — 12 %. В Південно-Східних областях є 106 мандатів, а в Центрально-Західних областях 119 мандатів.
         ЦВК створив 225 мажоритарних округів, причому їх нарізка дещо відрізняється від тієї, яка була у 2002 році.
         Також ЦВК створила 33 тис 540 звичайних і спеціальних виборчих дільниць на території України і 114 - зарубіжних дільниць у 77 країнах світу.
         На відміну від попередніх виборів, створені округи та виборчі дільниці тепер діятимуть на постійній основі.







   Згідно з календарним планом основних організаційних заходів з підготовки та проведення виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року , розміщеному на сайті ЦВК, вже з 30 липня розпочалось висунення кандидатів за партійними списками і висунення кандидатів в одномандатних округах, яке триватиме до 9 серпня.
   ЦВК має сформувати 225 окружних виборчих комісій до 26 серпня, а окружкоми у свою чергу сформують 33,5 тис. дільничних виборчих комісій до 26 вересня. До складу виборчих комісій обов'язково включаються представники парламентських партій при наявності подань, і за результатами жеребкування - інших партій, чиї виборчі списки будуть зареєстровані ЦВК, а до складу дільничних комісій - ще й представники зареєстрованих кандидатів-мажоритарників.
   На проведення виборів у державному бюджеті передбачено 1,2 млрд грн.
   Але практично перед самим початком виборчої кампанії парламентська більшість несподівано прийняла закон про організацію відеоспостереження за виборами, що передбачає установку відеокамер спостереження на всіх виборчих дільницях, і виділила на ці цілі майже 1 млрд грн.
Голосування по виборах народних депутатів відбудеться 28 жовтня, ЦВК має встановити офіційні результати виборів до 12 листопада й оприлюднити їх у газетах «Голос України» і «Урядовий кур'єр» не пізніше, ніж через п'ять днів після прийняття рішення про результати голосування, тобто не пізніше 17 листопада. 


Рахівський район входить до
одномандатного виборчого округу  -  72


центр округум. Тячів,

вул. Незалежності, 30, м. Тячів, Тячівський р-н, Закарпатська обл., 90500, приміщення Тячівської районної ради


Корисні посилання:


Основні відомості про політичні партії України http://www.cvk.gov.ua/paty/ 
Інформаційне забезпечення виборів http://www.cvk.gov.ua/inform2012/

 

Державний реєстр виборців  http://www.drv.gov.ua/portal/!cm_core.cm_index


Відділ ведення Державного реєстру виборців в Тячівському районі http://www.tyachiv-rda.gov.ua/index.php?option=content&task=view&id=109

 

Виборчі дільниці по округу № 72 http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2012/WP029?PT001F01=900&PID100=21&pf7331=72

 

Нормативно-правова база http://www.cvk.gov.ua/metod/kultura/npa/

 

ЦВК – вибори народних депутатів 2012 http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2012/wp001#

 

Відомості щодо реєстрації виборчих списків кандидатів у депутати http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2012/wp400?PT001F01=900



Якщо у Вас виникли питання стосовно виборчого законодавства, якщо вас цікавить найоперативніша інформація про перебіг виборчої кампанії – звертайтесь до інформаційно – консультативного пункту, що створений на базі Рахівської центральної районної бібліотеки  або телефонуйте на «гарячу» телефонну лінію

м. Рахів, вул. Горького, 5
тел. “гарячої” лінії  2-29-02
е-mail: rakhiv.crb@bk.ru




 

Немає коментарів: