пʼятницю, 21 квітня 2017 р.

Нові надходження, нові книги!

Шановні користувачі бібліотеки!

Пропонуємо Вашій увазі підбірку нових книг, що поповнили книжковий фонд читальної зали бібліотеки. Серед нових видань для себе Ви знайдете багато цікавої літератури: від живої математики з математичними розповідями та головоломками до філософії державотворення Макіавеллі, від розповідей про славетні часи гетьманів та козацтва до педагогічної філософії Махатми Ганді, а також багато новинок в розділі «Мистецтво». Книги будуть цікавими як для дітей, так і батьків, а також корисними для сімейного читання.

Для більш детального ознайомлення з виданнями, запрошуємо Вас відвідати читальну залу нашої бібліотеки. Приємного читання! J


«Жива математика: Математичні розповіді та головоломки» 
Яків Пальман

Про книгу: Книга містить понад сотню різноманітних математичних задач і головоломок, для розв'язання яких читачеві достатньо знайомства з елементарною арифметикою і початковою геометрією. Лише незначна частина завдань вимагає вміння складати і розв'язувати прості рівняння. Подібні завдання, подані переважно у вигляді захоплюючих розповідей, легко читаються, добре розвивають логічне мислення та пам'ять. Для учнів загальноосвітніх навчальних закладів та всіх, хто полюбляє цікаво і з користю проводити час дозвілля.
Видавництво: КМ-БУКС, 2016.






«Цікава фізика»
Яків Пальман

Про книгу: Серед найвідоміших публікацій автора «Цікава фізика» посідає особливе місце. Секрет її популярності пояснюється як підбором тем і різноманітністю матеріалу, так і способом подачі інформації, манерою пояснення наукових понять. У це видання увійшли дві книги, об'єднані не лише спільною темою і назвою, а й, за словами автора, головною ідеєю — розбудити у читача «діяльність наукової уяви, привчити мислити в дусі фізики і розвинути звичку до різнобічного застосування своїх знань». Для учнів загальноосвітніх навчальних закладів та всіх шанувальників науково-популярної літератури.
Видавництво: КМ-БУКС, 2016.





«Історичний путівник по Києву»
Ігор Гирич


Про книгу: Книга присвячена історичним місцям Києва, його відомим і маловідомим локаціям, видатним людям, що жили і творили в його межах. Стиль автора, легкий та інформативний, дозволяє відкрити захопливу історію столиці для читачів різного ступеню підготовленості.
Видавництво: Українські пропілеї, 2016.
Інші праці автора он-лайн: http://chtyvo.org.ua/authors/Hyrych_Ihor/









«Львівська кухня» 
Ігор Лильо


Про книгу: Львівська кухня – як складова частина галицької – це напрочуд дивна суміш української, польської, єврейської, вірменської традицій, яку акуратні та педантичні австрійці приправили запаморочливими ароматами Середземномор’я і впорядкували та класифікували. Тому ця кухня неповторна. Але попри свою витонченість та оригінальність, львівська кухня і далі намагається опиратись на місцеві продукти, традиції та історичну пам'ять. А це викликає велику повагу.
Це видання лише на перший погляд присвячено кухні - одному з найважливіших аспектів львівської історії. Насправді воно набагато цікавіше і змістовніше. Відомий знавець міста Лева - Ігор Лильо - за допомогою головного редактора журналу «Егоїст», керівника гастрономічних проектів Клубу галицької кухні Всеволода Поліщука поєднав історії з життя відомих людей давнього Львова та Галичини з характерними саме для їхнього характеру рецептами страв. А рецепти ці передавалися у львівських родинах з покоління в покоління, і сучасні господині охоче їх готують і сьогодні.
Видавництво: Факт, 2016.


«На прю! Вибране» 
Михайло Старицький

Про книгу: До збірки вибраного Михайла Старицького ввійшли твори різного жанру й проблематики. У поезії превалюють громадянсько-патріотичні мотиви. Зокрема, автор звертається до молоді, закликає до боротьби за волю України, висловлює надію на те, що саме нове покоління зможе побудувати щасливе майбутнє в рідному краї.
Прозу у збірці репрезентують повісті «Безбатченко» («Байстря») та «Облога Буші». «Безбатченко» має гострий соціально-побутовий конфлікт. Твір глибоко психологічний, яскраво емоційний, зрушує переживання читача, спонукає його до роздумів над причинами трагедії в родині головних героїв. Історична повість «Облога Буші» змальовує реальну подію – оборону містечка – фортеці Буша від польського війська. Твір героїко-романтичний, автор утверджує такі основоположні цінності, як вірність своїй батьківщині й Богові, любов, здатність до самопожертви, засудження зради й братовбивчої війни.
До видання також входить побутово-історична драма «Маруся Богуславка», написана на основі однойменної народної думи та народних пісень. У душі головної героїні точиться гостра боротьба між почуттям та обов’язком, і вона, як справжня донька України, зрікається особистого щастя і навіть життя заради волі своїх співвітчизників.
Видання орієнтоване на широке читацьке коло.
Видавець: Чабаненко Ю.А., 2016.


«Видатні українці. Культура. Мистецтво. Освіта» 
Марта Преварська

Про книгу: До книги включено дані про життя діячів культури, мистецтва та освіти: філософів, педагогів, письменників, поетів, художників, артистів, співаків, композиторів, які зробили значний вклад у своїх царинах, а отже і популяризацію України в світі від найдавніших часів до наших днів. Серед них Петро Могила, Максим Березовський, Григорій Сковорода, Тарас Шевченко, Микола Костомаров, Володимир Боровиковський, Богдан Ступка, Анатолій Солов’яненко, Христина Алчевська та інші.
Видавництво: Велес, 2016.






«Українська отаманщина 1918-1919 років» 
Юрій Митрофаненко

Про книгу: У книзі висвітлюється явище отаманщини, яке було складовою процесів Української революції періоду Директорії доби третьої російсько-української війни 1918-1919 рр.
На основі значної кількості архівних документів уперше в українській історіографії подано цілісне бачення цього революційного феномену на теренах України, яке наближає до з’ясування характеру відносин лідерів УНР з військовими ватажками – отаманами.
Дослідження сприяє розумінню того, чому отаманщина та повстанство – це явища подібні за формою, але відмінні за змістом. Книга розрахована на широке коло читачів: науковців, краєзнавців, студентів, а також всіх, хто цікавиться новітньою історією України.
Видавництво: Імекс-ЛТД, 2016.


«Гетьмани України: війна, політика, кохання» 
Тарас Чухліб

Про книгу: Хто вони, гетьмани України, — грізні козацькі ватажки, вожді опозиційних до будь-якої влади розбійницьких ватаг, степові «польові командири» чи хитромудрі правителі держави? Скільки їх було в історії нашої країни? Хто був першим у гетьманській когорті? Коли на українських землях з’явилося слово «гетьман» і що воно означало? Як змінювалося становище володарів гетьманської булави протягом різних історичних періодів? Яким було приватне та повсякденне життя гетьманів, їхніх дружин і родин? Відповіді на ці та інші цікаві питання допитливий читач знайде у цій книзі.
Видавництво: Арій, 2016.




«Історія козацтва. Держава – військо – битви» 
Олександр Гуржій та Тарас Чухліб

Про книгу: У книзі висвітлюються найважливіші, події, пов'язані з історією українського козацтва від часу його виникнення на межі XV-XVI ст. до ліквідації урядом Російської імперії в кінці XVIII — на початку XIX ст. Особливу увагу приділено найбільш яскравим постатям Війська Запорозького, їхній політичній і державній діяльності. Значне місце на сторінках праці відведено міжнародним відносинам українського гетьманату, козацькій ментальності, побуту, бойовому мистецтву, атрибутиці тощо. Певною мірою показана роль жінки в "лицарському" середовищі. Своє яскраве відображення знайшло ставлення до козаків представників різних народів і володарів іноземних держав, їхнє сприйняття за межами Батьківщини. Книга розрахована на широке коло читачів.
Видавництво: Арій, 2015.


«Історія Запорозької Січі»
Авторський колектив

Про книгу: Це унікальне видання, де вперше визначено і науково обґрунтовано час та місця постійного розташування над Дніпром та Дунаєм січового Коша. У ньому висвітлено утворення "козацької республіки", матеріальну та духовну культуру січової громади, а також вплив останньої на українське суспільство ранньомодерної доби.
У книзі читачі знайдуть відомості про Хортицький замок, Томаківську, Базавлуцьку, Микитинську, Чортомлицьку, Кам’янську, Олешківську, Підпільненську та Задунайську Січі.
Розрахована на викладачів, студентів і школярів, а також усіх, хто цікавиться історичним минулим України.
Автори статей: Валерій Смолій (с.3), Віталій Щербак (с. 8, 42, 87), Андрій Гурбик (с. 19), Тарас Чухліб (с. 64), Юрій Мицик (с. 87), В’ячеслав Станіславський (с. 87), Віктор Горобець (с. 117), Олександр Гуржій (с. 141), Володимир Мільчев (с. 157), Олена бачинська (с. 194).
Видавництво: Арій, 2015.


«Загублена історія втраченої держави» 
Данило Яневський

Про книгу: Нова книга журналіста, телеведучого, доктора історичних наук є навчальним посібником для політиків, журналістів, політологів та любителів з написання, переписування та удосконалювання Конституції України. На думку автора, вони - поза політичним зафарбуванням - не мають поняття, яку країну заповзято взялися робудовувати і якою керувати. Агресивне невігластво, неповага до опонентів та партнерів, клептоманія, безвідповідальність та принципова безпринципність - це головні риси сучасного українського політика. Країна колосальної та незбагненної культурної традиції, її громодяни, яких зневажливо називають "населенням", є лише ресурсом для задоволення їх первинних рефлексів, задовольнити які можна, лише викореневши засадничі поняття: "БОГ", "ПРАВО", "ЗАКОН", "СОВІСТЬ", "КУЛЬТУРА", "ЛЮДИНА", "ОТЧИНА".
Видавництво: Фоліо, 2016.



«25 перемог України» 
Олександр Палій

Про книгу: Книга Олександра Палія «25 перемог України» популярно викладає історичні події, пов'язані з Україною, що справили найбільший вплив на світову, європейську та українську історію. Перелічені в книзі факти визнані й підтверджені академічною наукою. Книга стане в пригоді студентам, викладачам, учням загальноосвітніх шкіл та всім, хто цікавиться вітчизняної історією.
Видавництво: К.І.С., 2016








«Церква і українське суспільство у ХІХ столітті» 
Дмитро Степовик

Про книгу: У книзі висвітлюється: стан і статус православ’я, греко-католицизму, римо-католицизму, протестантизму в Україні у ХІХ ст. у їх відношеннях до української національної духовності і культури.Незважаючи на постійний тиск чужинців щодо пригнічення і знищення віковічних національних форм Боговшанування, український християнський народ зберіг питоменні істотні риси церковної культури, рідну мову богослужінь, обрядовість, традиційне відзначення свят. У праці наголошується на великій релігійній відопорності українців щодо насаджуваних чужих елементів церковного життя, що вже тоді було ознакою сильної, цивілізованої і культурно сформованої нації.
Розрахована на істориків Церкви, релігієзнавців, культурологів, та інших, хто цікавиться історією духовності та культури.
Видавництво: Дніпро, 2016.


«Державотворець» 
Нікколо Макіавеллі

Про книгу: "Державотворець" - це політичний трактат, який являє собою збірник правил успішної політичної діяльності, створений з історчного та практичного досвіду існування людської природи, що залишається незмінною за всіх політичних устроїв, які проходять природний цикл розквіту та занепаду. Незважаючи на те, що твір був написаний у 1513 році, а опублікований 1531 року, він залишається актуальним і зараз. Іноді навіть здається, що методи, про які пише Макіавеллі, ніби взяті з сучасного політичного життя України та сусідніх країн.
Книга рекомендована для широкого кола читачів, політиків, а також усіх тих, кому цікаво дізнатися, на яких принципах управління базується політична діяльність у сучасному світі.
Видавництво: Арій, 2015.

Уже протягом 500 років громадянин Флоренції Нікколо Мак'явеллі (1469—1527) має дуже погану репутацію — йому закидають цинізм, аморальність, неповагу до людей, особливо до політиків. Жахатися цього письменника стало гарним тоном, ознакою доброчесності.
Поганою славою Мак'явеллі завдячує написаним у вигнанні книгам «Державець» і «Міркування», де автор викладає свої погляди на потаємні пружини управління державою, на те, якими мають бути правителі, щоб досягати успіхів. Мак'явеллі відверто пише, що успіх для політика — то не що інше, як досягнення поставленої перед собою мети, не важливо, гарна вона чи погана. Автора згаданих книг традиційно звинувачують у безпідставних обурливих наклепах не тільки на державців, а й на політику як таку. Мабуть, тому що Макіявеллі наважився описати дійсну поведінку людей при владі, а не те, як вони повинні поводитися. І вже зовсім не те, як самі політики інтерпретують свої наміри та дії…
Найімовірніше Мак'явеллі був не циніком чи сатириком, а тільки об'єктивним проникливим науковцем-спостерігачем сучасного йому суспільного життя. З мікроскопом (тоді лінзами) та скальпелем у руках. Нечисленні захисники Макіявеллі вважають, що більшість патетичних звинувачень на його адресу — то обурення лицемірів, які чинять зло, прикриваючи його шляхетними словами. Людей, які найбільшим гріхом вважають щирість, відвертість. (Вікіпедія )


«Педагогіка ненасильства» 
Махатма Ганді

Про книгу: «У будь-якій країні освіта – для збереження її незалежності», - писав Ганді в одній із статей. Це положення стало основою його педагогічного світогляду і незмінним критерієм оцінки освітніх явищ. Світу Махатма Ганді відомий як лідер національно-визвольного руху в Індії, жагучий поборник принципу ненасильства у відносинах між людьми й цілими народами, оригінальний мислитель і реформатор. Його без перебільшення можна назвати видатним педагогом ХХ століття. Підтвердженням цього є багаторічна й широкомасштабна робота з реформування системи освіти в такій великій країні, як Індія, та надзвичайно багата педагогічна спадщина.
Видавництво: Імекс-ЛТД, 2016

«…Ми повірили помилковому положенню про те, що ніяке знання не може бути повідомлено дітям, поки вони не вивчать букв алфавіту. Я не знаю більшої омани в галузі освіти. Я переконаний, що ця помилкова думка гальмує розвиток дитини. … Уже через місяць будь-який учитель  помітить, яких успіхів може досягти семирічна дитина, якщо замість того, щоб змушувати її вивчити букви, педагог буде давати усні уроки. Учителі можуть легко викладати історію, географію й природничі дисципліни у вигляді розповідей….З дитинства ми робимо її рабом підручників і зрештою змушуємо бідну Індію купувати дорогі й беззмістовні книжки.
…Замість того, щоб учити дитину буквам алфавіту, я спочатку почав би вчити її малювати, малювати гарні візерунки. Щоб навчитися читати і писати, дитині потрібно два або три роки. За цей час ми можемо усно повідомити їй масу корисних відомостей, ознайомити з основами релігії. Ми можемо розвити її пам'ять, спонукаючи повторювати вірші… Так її вуха навчаться слухати, язик правильно говорити, а очі спостерігати. Роблячи так, всі сили в дитині можна розвивати одночасно. » («У чому вихід», уривок із статті, опублікованої в «Навадживан» 20 жовтня 1924 р.).


«Україна: історія Конституції» 
Микола Томенко

Про книгу: Навчальний посібник, написаний відомим політиком і громадським діячем, присвячений висвітленню питань історії розвитку українського конституціоналізму від найдавніших часів до сьогодення. Вміщено аналіз конституційних документів, що характеризували суспільно-політичне життя на українських теренах, а також повні тексти «Пактів і конституцій…» Пилипа Орлика та Конституції незалежної України.
Посібник може бути використаний для поглибленого засвоєння курсів правознавства, політології, філософії, етапів виникнення і розвитку державотворчого мислення під час викладання історії України в загальноосвітніх та вищих навчальних закладах, а також стане у пригоді науковцям, викладачам, політикам та широкому загалу учителів, які цікавляться національною політикою, філософією, історією.
Видавництво: Генеза, 2015.


«Масовий терор як засіб державного управління в СРСР. 1917-1941 рр.»
 Сергій Білокінь

Про книгу: Ця книга – результат ґрунтовної і тривалої дослідницької роботи одного із найвідоміших істориків і джерелознавців сучасності Сергія Білоконя.
Видання викриває та демонструє на загал засоби й механізми більшовицького терору в період Розстріляного відродження та боротьби за самостійність України. Ця історія нерівного, драматичного і навіть трагічного протистояння інтелектуальних еліт і представників радянської держави та правлячої партії, які прагнули підпорядкувати або ж знищити все над чим не мали контролю, - мистецтво, науку, пам’ятки історії – увесь культурний світ разом з його творцями й захисниками.
Видавництво: Українські пропілеї, 2016.



«Одеський музей західного і східного мистецтва» 
Авторський колектив

Про книгу:  Видання репрезентує одну з найбільших колекцій зарубіжного мистецтва в Україні – Одеський музей західного і східного мистецтва, який започатковано в 1924 році на основі музейних та приватних зібрань старовини попередніх років. Музей розташовано в ошатному будинку в центрі міста, побудованому в середині ХІХ ст. за проектом архітектора Людвіга Отона, де в двадцяти трьох залах розміщена експозиція античного, західноєвропейського та східного відділів.
Видавництво: Мистецтво, 2016.





«Розмовляй українською правильно» 
Любов Савченко

Про книгу: Довідник містить відомості із сучасної української мови, які можуть знадобитися учням середньої школи як допоміжний матеріал для занять, для підготовки до ЗНО. Пропонуємо цей довідник і тим, хто хоче вивчити українську мову чи поглибити знання з певного розділу.
Видавництво: Орбіта, 2016.










«Мова не калька: словник української мови» 
Тарас Береза, Ірина Зубрицька, Юрій Зелений

Про книгу: Сучасний словник гарної української мови розкриває велич і красу рідної мови, звільняє її від суржику й чужомовних запозик. Словник містить самобутні українські слова та вислови, поставлені на противагу звичному (буденному) словниковому запасу сучасних українців. У словнику опрацьовано понад 20 000 найбільш проблемних слів та висловів украй потрібних для збагачення культури кожного українця.
Видавництво: Апріорі, 2016.









«Долею даровані зустрічі»
 Василь Пилип'юк

Про книгу: Своєрідною енциклопедією художніх фотопортретів сучасних письменників стала нова (сто дванадцята у творчій біографії)  книга лауреата  Національної премії України імені Тараса Шевченка, заслуженого діяча  мистецтв України, професора Василя Пилип’юка «Долею даровані зустрічі», яка вийшла у видавництві «Світло і тінь» за програмою «Українська книга» на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України.
Своїх героїв упродовж останнього двадцятип’ятиліття автор зафіксував у різних життєвих ситуаціях. Тут наяву  – його прагнення відобразити у рисах облич найвизначніше, що є в характері Героїв України Дмитра Павличка, Бориса Олійника, Романа Іваничука, Івана Дзюби, Левка Лук’яненка, Юрія  Мушкетика. Представлені і   фото Романа Лубківського, Ігоря Павлюка, Василя  Герасим’юка, Оксани Забужко, Миколи Жулинського, Михайла Слабошпицького, Степана Сапеляка, Юрія Винничука, Ігоря Калинця, Степана Пушика, Сергія Гальченка, Павла Мовчана, Ірени Роздобудько, Богдана Мельничука, Михала Косіва, Дмитра Стуса, Віктора Мазаного, Богдана Стельмаха, Віктора Неборака, Миколи Мушинки, Олексія Кононенка, Віри Вовк, Яреми Гояна, Івана Малковича.
Прикметно, що кожен такий твір Василь Пилип’юк супроводжує лаконічними, змістовними літературними новелами, у яких – теплота, компетентність, лірична лагідність, чуттєва висота думки, іноді натяки, блиск словесного стилю. І в цьому Василь Пилип’юк відкрив світу ще одну грань свого виняткового неповторного таланту – він тут (несподівано для багатьох) проявив себе як майстер художньо-публіцистичного слова! Його приязнь «переплавила» біографічні віхи героїв таким чином, що вражено зупиняєшся перед текстом: сказано просто і людяно! Тут йдеться про суто особисте  – коли, при яких обставинах він зустрівся зі своїми героями, як сприймає їхню творчість і що його вразило в ній. Із розповідей видно: фотопортрети деяких літераторів вдалися з першого разу, коли об’єктив зафіксував короткочасну мить випромінювання ними свого душевного стану  – надто драматичного або замріяного, іронічного або в роздумах під тягарем літ… (Джерело)
Видавництво: Світло і тінь, 2016.


«Шевченківський національний заповідник» 
Ігор Ліховий та Василь Пилип'юк

Про книгу: Ідея окремого видання, присвяченого Шевченківському національному заповіднику, виникла у процесі спілкування двох залюблених у Т.Шевченка та рідний край українців, один з яких проживає у Києві, а інший – у Львові. Але обидва вважають себе земляками та духовними нащадками Великого Кобзаря і переконані, що сходження на Тарасову Гору має здійснити кожний хоча б раз у житті.
При підготовці видання використано матеріали музейних фондів та наукового архіву Шевченківського національного заповідника, поштові листівки із приватних колекцій Володимира Яцюка, Ігоря Ліхового, а також фотографії Григорія Гриценка, Ігоря Ліхового і Віктора Тарахана.
Видавництво: Світло і тінь, 2016.



«Вишивання долі» 
Марія Чумарна

Про книгу: «Вишивання долі» — це розвідка про потаємні коди української орнаментальної символіки, яка поглиблює тему космічного буття людини в потоках світлоносних енергій матеріального світу, частково розкриту Марією Чумарною у книзі «Код української вишивки». Вона в новому ракурсі розкриває можливості впливу людини на долю, на здоров’я власного тіла, благополуччя сім’ї і роду через повернення до джерел духовного знання наших предків.
Особливістю книжки є те, що вона наближена до потреб тих, хто практично займається відновленням зразків стародавньої вишивки, хто шукає «нових» старих ідей у творенні власного одягу. Тут подано 56 видів техніки шитва, розкладки узорів, які підготувала і систематизувала майстер художньої вишивки Віра Чипурко.
Книга рекомендована найширшому колу шанувальників українського народного мистецтва.
Видавництво: Апріорі, 2015.


«Музи і музика мого театру»
 Марія Левитська

Про книгу: Цією книгою -альбомом провідний український сценограф, відома українська художниця театру вводить читача у світ своїх розкішних декорацій, костюмів, живопису,графіки,батику. Сотні оперних, балетних і драматичних вистав, увиразнених творчим почерком Марії Левитської, - це сторінки історії сучасного українського театру.
Ця книга дуже особистісна. У своєрідній, природно притаманній їй манері, подеколи навіть парадоксально-неочікуваній, через рефлексії та імпульси, асоціації та емоції автор згадує про час, обставини і місця, в яких жила і творила, про людей, котрі були поруч.
Для широкого кола читачів.
Видавництво: Либідь, 2016.


«Історія живопису» 
Абігайл Вітлі

Про книгу: Розповідається про виникнення і розвиток живопису, стилі і жанри образотворчого мистецтва. Книжка містить репродукції картин найвідоміших художників і дотепні малюнки. Для дітей середнього і старшого шкільного віку та їхніх батьків.
Видавництво: Компанія ОСМА, 2015.











«Загадковий світ мистецтва» 
Віталій Кононенко

Про книгу: Книга "Загадковий світ мистецтва" присвячена творчості найвидатніших живописців Західної Європи від доби Відродження до початку ХХ століття. Розкрито зміст і мистецьку значущість полотен Ботічеллі й Тіціана, Дюрера і Рембрандта, Сезанна і Ван Гога та інших великих майстрів пензля. Простежено шляхи розвитку й основні напрямки західноєвропейського живопису.
Розрахована на широке коло читачів, учнів старших класів, студентів, викладачів, усіх, хто цікавиться набутками світового мистецтва.
Видавництво: Мистецтво, 2016.






«Бойчук та його школа» 
Сергій Білокінь

Про книгу: У виданні репрезентується творчий шлях одного з най видатніших українських митців Розстріляного Відродження Михайла Львовича Бойчука (1882-1937) - творця двох мистецьких шкіл (першої - паризької, чи франко-польської, другої - київської), члени яких згодом за його ім'ям отримали назву бойчукістів. Серед них такі видатні митці, як Іван Падалка, Василь Седляр, Софія Налепинська-Бойчуктаінші. Ця плеяда художників, які фізично або психологічно-соціально були знищені сталінським режимом, створили унікальні роботи, просякнуті національно-монументальним духом, побудовані на відчутті величі візантинізму, магії ранньоренесансних сентенцій Заходу та наповнені розумінням глибинних пластів народного мистецтва. Бойчукісти відіграли виняткову роль у становленні та розвитку національного художнього процесу України першої третини XX ст., стали непересічною складовою у контексті європейського та світового культурологічних просторів.
У виданні репродуковано твори майстрів, які збереглися, та констатується факт катастрофічного знищення більшості оригіналів. Бойчукізм як унікальне явище українського мистецтва вимагає подальшого ви¬вчення, деталізації та узагальнення.
Видання розраховане на спеціалістів та широке коло читачів.
Видавництво: Мистецтво, 2016.


«Сергій Васильківський» 
Ольга Жбанкова

Про книгу: Видання присвячене творчості видатного українського художника Сергія Івановича Васильківського (1854 - 1917), який свідомо та пристрасно стверджував національні засади у пейзажі, історичному полотні та «непоказному» побутовому мотиві. Отримавши професійну освіту спочатку у Харкові у Д. Безперчого, а згодом  у петербурзькій Академії мистецтв, майстер довершував свій арсенал малярських здобутків у Франції, Англії, Іспанії, Італії, де вивчав надбання світового мистецтва, а також досвід  у царині пленерного живопису французьких барбізонців та «українського француза» І. Похитонова. Як один із фундаторів української пейзажної школи С. Васильківський у своєму самобутньому мистецтві органічно поєднав національні традиції та європейські малярські досягнення. Сучасники називали художника «небесним майстром», який неперевершено передавав стан небесної сфери не лише як природного аспекту, а й як субстанції величі, сили і свободи людини. В його мистецтві віддзеркалилися кращі риси художника-гуманіста й художника-патріота, який щиро любив свою землю, її народ, вивчав і цінував його славетне історичне минуле. Творчість С. Васильківського та його активна громадська діяльність стали вагомим внеском у справу національного відродження України.
Видання розраховане на спеціалістів та широке коло читачів.
Видавництво: Мистецтво, 2016.


«Втеча у прірву: есеї про Леся Курбаса» 
Роман Горак

Про книгу: У новій книжці львівського письменника Романа Горака простежується життєвий і творчий шлях великого реформатора українського театру Леся Курбаса. Книжка побудована на документальній основі, яка досі залишалась поза увагою дослідників. Основну увагу звернено на період життя і творчої діяльності,  який передував його виїзду в Радянську Україну, де сподівався реалізувати свої творчі задуми і вивезти український театр на світовий рівень. Видання присвячене 125-річчю від народження Леся Курбаса та 15річчю українського народного театру товариства  «Руська Бесіда».
Видавництво: Апріорі, 2016.






Немає коментарів: