середу, 5 квітня 2017 р.

Книги одного автора: Василь Кухта


Шановні читачі нашого блогу та користувачі бібліотеки. 
Пропонуємо Вашій увазі добірку видань відомого закарпатського поета і публіциста Василя Кухти, уродженця м. Рахів,  який у своїх творах досліджує глибинні пласти духовної і матеріальної культури своїх земляків, відкриває небуденні сторінки минувшини і сучасності рідного краю.
Більш детально ознайомитись з виданнями автора Ви можете відвідавши краєзнавчий відділ бібліотеки.


Кухта, В.
Старсті за голубою трояндою: Поезії / Василь Кухта. – Львів: Ліга – Прес, 2016. – 120 с.
«Контрабандою справжнього слова» назвав поетичну творчість Василя Кухти (після прочитання збірки «Пава повстання», 2005) велет українського духу Іван Дзюба. «Поезія В. Кухти виражено архетип на, і це її найвища якість… Своїм корінням вона сягає не лише в трипільські, язичницькі, княжі, санскритські часи, але й древню Атлантиду і Гіперборею. Звідти її таємнича непізнана сила, космічна стихійність і особлива музика мови…» - дискус про книгу «Deus es machina» (2015) іншого відомого критика Петра Сороки. «Вже з першого прочитання, - зауважує в післямові до нової книги В. Кухти «Страсті за голубою трояндою» поет, лауреат Шевченківської премії Василь Герасим'юк. – вразила фактурна, точна, повнокровно і повносило явлена його образність (часто різка і контрастна), що надовго «не відпускає». Справді різьба…»


Кухта, В.
Іти й не озиратися: Есе, поезії / Василь Кухта . – Львів: Ліга – Прес, 2015. – 88 с.
Європейські стежки України, родзинки міжетнічного, міжнаціонального спілкування, секрети пізнання незвіданих країв, іскрометні курйози, почерпнуті з багатолітньої журналістської практики, - центрова вісь нової книги публіцистики, доповненої поетичними візіями, Василя Кухти.





Кухта, В.
Deus ex machine: Поезії / Василь Кухта. – Львів: Ліга -  Прес, 2015. – 216 с.
Нова книга Василя Кухти, лауреата літературних премій імені Павла Тичини, імені Бориса Нечерди, «Князь Роси» імені Тараса Мельничука та ін.,  пронизана історіософськими роздумами про долю України, її сучасні духовно-цивілізаційні пошуки. Екзистенційність вибору митця та людської душі загалом – лейтмотив поетичних рефлексій автора.





У садах золотих…Пісні на слова Василя Кухти / Василь Кухта. – Ужгород: КП «Ужгородська міська друкарня», 2011. – 112 с., в т.ч. 8 с.іл.
У книгу увійшли пісні на тексти закарпатського поета Василя Кухти, написані упродовж різних років.
Для широкого кола поціновувачів українського співаного слова.





Кухта, В.
Patria: Поезії / Василь Кухта. – К.: Факт, 2009. – 184 с. – (Серія «Зона Овідія»).
Візії минувшини і сучасності тісно переплітаються у книзі «Patria» поета Василя Кухти із Закарпаття. Розкутість думки, психологізм, уміння новітні явища дійсності відтворювати новим словом – характерні ознаки творчої манери автора.




Кухта, В.
Лотоси і лотоки: Есе / Василь Кухта. – Ужгород: КП «Ужгородська міська друкарня», 2008. – 240 с., 16 с.іл.
Маргінали чи творці непроминаючих цінностей? - контроверсійне запитання у центрі нової книги письменника Василя Кухти із Закарпаття. Автор досліджує глибинні пласти духовної і матеріальної культури своїх земляків, при відкриває небуденні сторінки минувшини і сучасності рідного краю.
Для широкого читацького загалу.


Кухта, В.
ГУЦУЛЬСЬКИЙ ПАРИЖ: Поезії / Василь Кухта. - Ужгород: КП «Ужгородська міська друкарня», 2007. - 232с.

У книгу «Гуцульський Париж» поета Василя Кухти із Закарпаття увійшли вибрані вірші з його попередніх збірок («Дрібка солі», 1989; «Верхи співучі», 1992; «Гуцульські душі», 1994; «Тисові пороги», 2000; «Гуцульський князь», 2001; «Пава повстання». 2004), а також нові твори.





Кухта, В.
Я тримаюсь за епоху…Портрет-інтерв’ю / Василь Кухта. -  Мукачево: Карпатська вежа, 2007. - 47с.

Письменник і журналіст Василь Кухта - один з найцікавіших, найглибших закарпатський майстрів слова. Чи не у кожному його творі - потаємне дно, яке під силу віднайти лише тим, хто уважно стежить за перебігом світової, а найперше крайової історії. Зачинатель демократичної преси на Закарпатті після тоталітарних десятиліть, багатолітній видавець кількох часописів, промоутер літературних фестивалів в інтерв’ю - портреті, що розпочинає видавничу серію «Домінія слова», розмірковує над долею української, в тому числі регіональної, культури, учорашнім і нинішнім станом процесу, вказуючи насамперед власне бачення подій і процесів, що відбуваються у довколишньому суперечливому світі.
Для широкого читацького загалу.

Кухта, В.
Гуцульський князь: Поезії / Василь Кухта. -  Ужгород: КП «Ужгородська міська друкарня», 2001. - 60с.
У своїй шостій за рахунком книзі, як і в попередніх, самобутній поет з Ужгорода Василь Кухта перебуває у стані невтомного пошуку нових форм вияву сутності мистецького слова. На думку дослідників його творчості, він радикально не приймає літературних устоїв з їх тенденційною пафосністю, усталеними поняттями Вітчизни та борців за неї. Поетова метамова спрямована на відтворення новітніх явищ дійсності новим словом. В.Кухта, руйнуючи обов'язковий традиційно-офіціозний дискурс пози і гасел, успадкований від поезії минулих десятиліть, зосереджується на психологізмі, на виявах форм життя серця і розуму людини, душі людської взагалі. «Гуцульський князь» - книга, в якій у черговий раз оживають не лише звичаєвість, символи та атрибутика закарпатської Гуцульщини, де народився автор, але й крізь призму художнього світосприйняття осмислюються ті духовні витоки, на яких закорінений гуцульський менталітет.
 
Кухта, В.
Тисові пороги: Поезії / Василь Кухта. -  Ужгород: КП «Ужгородська міська друкарня», 2000. - 58с.
Для творчості Василя Кухти, самобутнього поета з Ужгорода, характерне вміння поєднувати колорит, глибоку звичаєвість, традиції закарпатської Гуцульщини, звідки походить родом, із сучасними реаліями та сподіваннями земляків. Філософське осмислення довколишнього світу, заглиблення в, здавалося б, непроникні потаємини людської душі, яскраві барви образної палітри роблять цю книгу бажаною для широкого кола шанувальників поезії.



Кухта, В.
Гуцульські душі: поезії, есе / ВасильКухта. -Ужгород, 1994. –155 с.

«Гуцульські душі» - четверта книга поета і публіциста. В ній, як і в попередніх, автор пристрасно досліджує правду життя, шукає істину не в повсякденній кон’юнктурі, а в потаєминах зболеної людської душі.








Кухта, В.
Не вмирай, Гуцульщино: Оповідки / Василь Кухта. -Ужгород, 1993. -31с.

Оповідки, вміщені в цій книжечці, фіксують прикрий стан закарпатської Гуцульщини, називають й імена реальних людей, від яких ще можна успадкувати прадавній скарб.


 

Кухта, В.
Верхи сліпучі: Поезії / Василь Кухта. –Ужгород: Поличка «Карпатського краю», 1991. –72 с.

У другій книзі, як і попередній. Зримо простежується причетність до отчого краю – Гуцульщини. Автор пристрасно досліджує правду життя, духовні верховини своїх земляків.




 
Кухта, В.
Дрібка солі: Поезії / Василь Кухта -Ужгород: Карпати, 1989. –69 с.

У творах першої збірки молодого поета із Закарпаття відбились думки і переживання юності, такої ще недалекої пори, з її романтичним, захопленим світовідчуттям і пори розважливішої, коли по-справжньому постають перед людиною істинні цінності, і ти прагнеш віднайти і своє, нехай скромне, місце в утвердженні високих ідеалів.
Тут живе Гуцульщина з її готичним смерековим світом, яскравою звичаєвістю і побутом.

  


Більше дописів про Василя Кухту:

Василь Кухта презентував нові книги. Тут.
Василь Кухта (біографія + ексклюзивні фото). Тут.
Поет і публіцист Василь Кухта в медіапросторі (відео). Тут.
Презентація книги "У садах золотих..." Василя Васильовича Кухти. Тут
Плач по втраченій величі, або чи слід величати Рахів «Гуцульським Парижем»? Тут
Центральноєвропейські аборигениТут
З музикою за плечима… Тут
Іти й не озиратися, або дещо про себеТут.
Василь Кухта презентував нову книгу «DEUS EX MACHINA». Тут
Тема Європейської спадщини на сторінках книги Василя Кухти«DEUS EX MACHINA». Тут.


1 коментар:

™ Державний Міжнародний блогер , онлайн прес-служби «Наддержавного Королівства». сказав...

Трохи сподобалася збірка Василя Кухти поета ,Гуцульський Князю,2001 рік
Саме згадка про відновлення ,повернення минулого ...