середу, 21 червня 2017 р.

ТОП-13 книг для дорослих цього літа

Часи змінюються, наше життя заполонили смартфони та планшети з безмежною кількістю можливостей для розваг, а телебачення насичене різноманітними серіалами та шоу-програмами. Здається, що книга втратила свого читача і стала зовсім не актуальною.

Але користувачі нашої бібліотеки доводять протилежне та стверджують, що любов до книги не втрачена!

Пропонуємо Вашій увазі 13 найпопулярніших книг для дорослих, які стали хітами читання у нашій бібліотеці. Всі вони є у книжковому фонді та доступні для читання. Запрошуємо відвідати бібліотеку та зробити свій вільний час змістовним та цікавим цього літа.


«Коли курява спаде»
Алай

Про книгу: Алай ( нар. 1959 р.) - сучасний китайський письменник тибетського походження, хто поки що єдиний з тибетців спромігся здобути найпрестижнішу китайську літературну премію Моа Дуня (2000 р.). У романі " Коли курява спаде" (1998), який зробив Алая знаменитим, і за яким знято телесеріал, досліджується психологія влади, якою вона постає на грунті тибетського життя середини ХХ століття, до приходу в цей регіон Червоної армії Китаю і приєднання Тибету до КНР. У центрі роману - життя родини місцевого правителя. Оповідь ведеться від імені його нібито недоумкуватого молодшого сина. Читай знайомиться не лише зі способом життя тибетців, а й з пануючими у країні порядками, де були магічне зілля і феодальні чвари, голод і проституція, шлюби та війни, на які йшли заради захоплення земель та влади, - й усе це на тлі відрубування голів, привселюдного побиття, відрізання язик, рук і ніг...
Видавництво: Фоліо, 2016.


«С@мотність у Мережі»
Януш Леон Вишневський

Про книгу: «Самотність у Мережі» — це історія віртуального кохання, що стала реальністю. Герої роману зустрічаються в інтернет-чатах, обмінюються еротичними фантазіями, розповідають історії зі свого життя. Зустрінуться вони в Парижі, подолавши не одне випробування, але головним випробуванням для кохання стане сама зустріч…
Видавництво: Рідна Мова, 2015.










«Чоловік, якого я купила»
Айн Ренд


Про книгу: Ця книга познайомить читачів з творами Айн Ренд 1920-1930-х років, котрі не були опубліковані за її життя. Серед них: "Чоловік, якого я купила" - перше оповідання, написане письменницею англійською мовою у рік, коли вона прибула в США і ледь могла говорити англійською; повість "Червоний пішак", де авторка, розповідаючи про стосунки між жінкою та двома чоловіками, вперше порушує тему свободи особистості й диктатури держави (події відбуваються в Росії); п'єси "Ідеал" і "Подумай добряче", для яких характерний швидкий розвиток подій та зовсім несподівані повороти сюжету; уривки з філософського роману "Джерело", що не ввійшли в остаточну версію твору, який став культовим. Завдяки цим раннім творам письменниці можна простежити, як розвивались літературний талант і філософські погляди Айн Ренд.
Видавництво: Фоліо, 2016.


«Номер нуль»
 Умберто Еко


Про книгу: Умберто Еко (нар. 1932 р.) - відомий італійський письменник, вчений і філософ. Його перший роман "Ім'я рози", опублікований у 1980 році, одразу ж став супербестселером. У видавництві "Фоліо" вийшли друком книжки: "Ім'я рози", "Бавдоліно", "Таємниче полум'я цариці Лоани", "Празький цвинтар", "Маятник Фуко". Після п'ятирічної перерви, у січні 2015 року побачив світ новий роман Умберто Еко "Номер нуль" ("Numero Zero"). Вікіпедія визначає його жанр як нуар.
На відміну від попередніх творів, події в ньому відбуваються у недалеку епоху - у Мілані 90-х років ХХ століття. Головний герой - редактор газети, створеної, щоб друкувати наклепницькі статті про бізнесменів і псувати їм репутацію. Однак, окрім теми продажної журналістики, Еко згадує і недавні політичні події в Італії - замах на Папу Римського, діяльність масонської ложі "Пропаганда № 2", операцію "Гладіо", проведену НАТО, і невдалий державний переворот...
Видавництво: Фоліо, 2015.



«Любов і педагогіка»
 Міґель де Унамуно


Про книгу: «Любов і педагогіка» (1902) знаменитого іспанського письменника, філософа і політичного діяча Міґеля де Унамуно-і-Хуґо (1864–1936) належить до числа найкращих європейських психологічних романів і водночас є одним із першотворів цього жанру. Переконаний прогресист і захоплений шанувальник новітньої педагогіки Авіто Карраскаль хоче вирватися поза межі традиційних методів виховання і, завдяки застосуванню досягнень сучасної соціології та раціональній перебудові життя власної родини, сотворити генія. «Морською свинкою» наукового експерименту стає його власний син — Аполодоро.
Видавництво: Астролябія, 2016.




«1984»
Джордж Орвелл


Про книгу:  Джордж Орвелл (1903 - 1950) – англійський письменник і публіцист, який став всесвітньовідомим завдяки алегоричній повсті «Колгосп тварин», а надто – анти утопічному роману «1984», в якому він змалював тоталітарне суспільство майбутнього, де цілком ігноруються базові гуманістичні принципи, а влада здійснюється за допомогою безкінечної війни, терору, залякування й інформаційного одурманення населення. Зображені у «1984» події і низка впізнаваних символів дуже нагадують відповідні події в історії Радянського союзу, з його авторитарною однопартійною диктатурою, культом особи, концентраційним таборами і широко розгорнутим терором проти власного народу. Недаремно роман «1984», який за версією часопису Newsweek посідає друге місце у рейтингу найкращих книжок усіх часів і народів, а також стабільно потрапляє на перші місця у всіх літературних рейтингах найважливіших та найвпливовіших літературних творів людства, у радянському Союзі був виданий лише 1989 року, коли цьому самому Союзі залишилось існувати менше двох років. Також свого часу цей роман «удостоювався честі» потрапити під заборону навіть у Сполучених Штатах Америки, оскільки владні кола визнали його небезпечним для правлячої системи найдемократичнішої країни світу.
Видавництво: Вид-во Жупанського, 2015.



«Залишенець. Чорний Ворон»
Василь Шкляр


Про книгу: Їх називали бандитами, розбійниками, головорізами й навіть у прокльонах-анафемах забороняли згадувати їхні імена. Щоб вбити у пам`яті упокореної маси ту ідею, за яку повстанці жертвували свої молоді життя. Авжеж, вони стріляли, вішали, палили, нищили — але кого? На їхньому бойовому чорному прапорі напис: «Воля України або смерть». Вони не вийшли з лісу навіть тоді, коли навкруги запанувала чужа влада і вже не було надії на визволення. Вони — залишенці — обрали собі смерть.
Видавництво: Клуб сімейного дозвілля, 2014.






«Вовчий місяць»
Волков Олексій


Про книгу: Герой роману «Вовчий місяць», колишній вчитель історії, під Новий рік в глушині українських лісів відкопує унікальну знахідку. В цей же час один з найвпливовіших магнатів Південної Америки таємно вирушає в Україну, де на момент його приїзду скоєно кривавий резонансний злочин – масовий розстріл людей. Не пов'язані, на перший погляд, між собою події стають основою карколомного сюжету, де головний герой змушений протистояти цілому світу. Проти нього безжальна корумпована система, готова в будь-який момент знищити непокірну людину, яка, ніби скабка на гладенькій дошці, заважає усім. Чи можливо перемогти в такій ситуації?
Герої книжок Олексія Волкова завжди борються до останнього, а читачу пропонується пережити ще одну непересічну гостросюжетну історію, яку майстерно змоделював неперевершений маєстро українського детективу. Імена героїв та назви міст вигадані. Будь-який збіг з реальними подіями є випадковим.
Видавництво: Нора-Друк, 2016.


«Мальва Ланда»
Юрій Винничук


Про книгу: Значний за розміром й багатий на літературні досягнення роман «Мальва Ланда» став квінтесенцією безмежної фантазії Юрія Винничука, його сміливого гумору та спокусливого еротизму. Цей твір насичений дивовижними персонажами, сюрреалістичними мареннями та хвилюючими поворотами сюжету. Дія його відбувається на фантазійній сміттярці, яка населена симпатичними потворами — клаками, жарівляками, дротяними удавами, привидами, русалками; там є Море Борщів і там подають каву по-сміттярському... Але не все так смішно. Написаний на початку 1990-х, цей роман видався на диво сучасним. Ось рядки з нього: «... — Свобода, за яку не пролили жодної краплі крові, не має вартости. Її не можна оцінити. — Чи мало крові пролили досі; — спитав князь. — Ту кров пролили інші покоління... Потрібна свіжа кров... Війна очищуюча і об’єднуюча, війна, як дощ після посухи, скропить націю кров’ю і злютує її в один міцний кулак. Схід і Захід повинні стати одним цілим...» Чи міг хтось уявити, що ці слова виявляться пророчими?..
Видавництво: Фоліо, 2016.


«Ордер на любов»
Валентин Чемерис


Про книгу: Що може бути цікавішим за її величність Історію? Тільки Історія, про яку розповідають цікаво, небайдуже та неупереджено .Саме так, як це робить Валентин Чемерис (нар. 1936) – відомий український письменник, автор багатьох історичних та фантастичних романів (у видавництві «Фоліо» вийшли друком його романи «Смерть Атея», «Фортеця на Борисфені», «Ольвія», «Генерали Імперії») і оповідань, лауреат літературних премій. Роман «Ордер на любов» розповідає про часи загибелі українського січового козацтва і матері їхньої Запорозької Січі. На тлі сповнених пригодами подій, що визначили долю України,розгортається історія кохання запорожця Тараса й Оксани. До збірки також увійшли дві історичні повісті – «Місто коханців на Кара-Денізі» та «Засвіт встали козаченьки…»
Видавництво: ТОВ «Бібколектор», 2013.


«Ярославна»
Валентин Чемерис


Про книгу: Ярославна – одна з найвидатніших постатей Київської Русі, донька галицького князя Ярослава Осмомисла й жінка князя Ігоря Святославовича. Відомі й невідомі перипетії її життя та любові вже дев’ять століть хвилюють всіх, хто не байдужий до історії рідної країни.
А взагалі-то «Ярославна» – це роман про княжі міжусобиці, що колись підірвали Русь і загрожують Україні зараз, це розповідь про віковічну боротьбу з кочівниками. Саме тому роман Валентина Чемериса переповнений динамічних і бурхливих пригод, пов’язаних з походом князя Ігоря. Автор скористався жанром роману-есе, що дозволяє позбутися традиційних обмежень і рамок, і виклав своє бачення тих далеких подій.
Видавництво: Фоліо, 2015.


«Покров»
Дашвар Люко

Про книгу: Романи Люко Дашвар незмінно мають успіх у читача. Вона пише так гостро й пронизливо, психологічно й чутливо, що торкається струн душі кожного… Неможливо не співчувати її героям, як неможливо не звернути увагу на гострі, болючі, неоднозначні питання, які порушує письменниця… Ніч проти 30 листопада 2013 року багато чого змінює і в житті країни, і в долі киянки Мар’яни Озерової. Після розміреного напівсонного існування дівчина опиняється у вирі подій і несподіваних зустрічей: виснажливі чергування на Майдані, зникнення коханої людини та пошуки нащадків у сьомому коліні славного козака Яреми Дороша, яких прокляла його дружина — зарозуміла шляхтянка Станіслава. Та чи не даремні пошуки? Адже перед цими щасливцями постає непростий вибір — незліченні скарби, що їх мають успадкувати від свого предка, чи кохання і воля…

Видавництво: Клуб сімейного дозвілля, 2016.


«Коріння небес»
Ромен Ґарі

Про книгу: Роман «Коріння небес» французького письменника Ромена Ґарі (1914--1980) вважається одним з перших «екологічних» романів у світовій літературі. Його дія розгортається в самому серці «чорного континенту» — місті Форт-Лямі, у Французькій Екваторіальній Африці. Головний герой — ідеаліст Морель, якого навколишні вважають диваком. Для білої людини слони довгий час були лише слоновою кісткою, а для чорної — тільки м'ясом, великою кількістю м’яса. Морель же захоплений ідеєю порятунку популяції африканських слонів. Він вірить у те, що й слони, і люди — незалежно від кольору шкіри — гідні поваги
Видавництво: Фоліо, 2013.


 Приємного читання! :)


Немає коментарів: