пʼятницю, 2 червня 2017 р.

31 травня – Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням


Тютюн завдає шкоди тілу, 
    руйнує розум, отупляє цілі нації 

                                   Оноре де Бальзак





31 травня у всьому світі проводиться міжнародна акція по боротьбі з курінням – Всесвітній день без тютюну, тобто день, вільний від тютюнового диму. Він був встановлений в 1988 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я на 42 сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я .  Перед світовою спільнотою було поставлено завдання – добитися, щоб в XXI столітті проблема куріння тютюну зникла. ВОЗ цією акцією застерігає населення планети (курцями є більше половини всього чоловічого населення планети і близько чверті жіночого) від згубної звички – однією з найбільш поширених епідемій за всю історію існування людства – нікотіноманіі, що стоїть в одному ряду з алкоголізмом і наркоманією.

  Куріння перетворилося на соціальну проблему, якою змушені займатися міжнародні організації. Багато країн світу відмовляються від тютюнопаління, створюють спеціальні закони щодо обмеження паління або вживання тютюну у спеціально відведених місцях. Також багато європейських держав підняли високі ціни на продаж цигарок, це своєрідна боротьба з палінням серед населення. Адже куріння завдає величезної шкоди не лише організму людини, а й державі.
Всесвітній день без тютюну дає національним і місцевим організаціям гарну можливість підвищити знання населення про небезпеку, пов’язану з тютюнопалінням.   Відмова від паління – найперший і суттєвий крок до оптимізації життя. Без цього прагнення людини не досягнуть гармонії здорового способу життя.


 З метою привернення уваги громадськості до цієї проблеми, бібліотекарі відділу обслуговування Рахівської центральної районної бібліотеки Оксана Федірцан, Марія Котлан та бібліограф Марія Яворенко  провели вуличну акцію «Кинь курити сьогодні!».



 Активну участь у акції взяли молодь та юнацтво міста , які з цікавістю слухали бесіди  про  руйнівну дію тютюнопаління на організм людини, міфи про куріння, поради як кинути курити, ознайомилися з літерататурою даної тематики.


Всі бажаючі отримали буклети «Стоп курінню!»




Марія Яворенко 
бібліограф ЦРБ 















Немає коментарів: