неділю, 20 травня 2018 р.

Щоб знали, хто ми є

  Етнограф Микола Кокіш
за веретеном у бібліотеці c.Богдана

Життєпис Миколи Кокіша, гуцула з діда-прадіда, аптекаря, етнографа і краєзнавця, вартий окремої оповіді. На Закарпатті його знають як народного майстра, збирача усної народної творчості і самобутніх гуцульських традицій.
Любов до рідного краю і аптекарської професії Микола Васильович передав доньці Соломії. Разом із нею ще в молодших класах школи вони склали своє генеалогічне дерево.
Від матері і баби Юрихи Микола Кокіш навчився досконалій обробці вовни, від баби Грицихи перейняв досвід ткання гуцульських виробів. Ткані Миколою Васильовичем ліжники, рушники, запаски, верети, скатертини, тайстри, окрайки не раз тішили око рахів’ян та туристів на закарпатських виставках народних умільців.
Під впливом дружини Ганни Степанівни, вчительки української мови і літератури, Микола Васильович захопився вивченням гуцульського діалекту, народних звичаїв та історії рідного села Розтоки. Він зібрав багату колекцію давніх ужиткових речей, рукописи місцевих пісень, колядок, приказок, казок, міфів і бувальщин. А ще вправно господарює — має типове гуцульське дворогосподарство, разом із сім’єю утримує корову, вівці, заготовляє сіно, ходить до худоби в полонини. Одне слово, поважний гуцульський ґазда.




За освітою – провізор, працює завідуючим аптекою в м. Рахів. Майстер володіє вмінням переробки вовни, з якої тче різноманітні вовняні вироби. Переробляти вовну навчився від матері, а ткати його навчила бабуся. Унаслідував знання різнопланового ткацтва багатьох поколінь всієї Богданської долини та Рахова, тому і вміє робити всі побутуючі га Гуцульщині ткацькі вироби - ліжники, килими, верети, тайстри, окрайки, рушники, серветки, обруси, скатерті, полотно, сукну, запаски, баюри, снурки, волоки.
Микола Васильович є учасником клубу за інтересами «Криниця», який працює при бібліотеці-філії с. Розтоки. Тут розташована виставка  ткацьких робіт гуцулознавця Кокіша М. В. за назвою «Своє життя я виткаю нитками». Деякі свої роботи майстер подарував бібліотеці.

Довідково:
Творча спеціальність: ткацтво
Дата народження: 12.10.1956 р.
Адреса: Рахівський район, с. Розтоки
Освіта: вища



Калинюк Марія
зав. бібліотекою-філією с. Розтоки

Немає коментарів: