середу, 4 грудня 2019 р.

21 листопада – День Гідності та Свободи


Герой – це людина, яка знає, 
що є блага, дорожчі за життя;
 людина, яка присвятила своє життя служінню державі, 
себе одну – служінню багатьом.
 Г. Лессінг

«Україна  єдина країна! Суверенна і вільна держава». Такими нас зробила не одна, а дві революції – наш Майдан 2004 року, який був Святом Свободи, і Революція  2013 року, Революція Гідності. Це був надзвичайно важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи», - такими словами розпочала  захід  завуч з виховної роботи  ЗОШ 1 -2 ст. №1 Марія Шмиг.

В актовому залі цієї школи проведено годину – спомин «Події, що змінили долю України»
Авторка цих рядків бібліотекар ЦРБ для дорослих  підготувала тематичну виставку «Україна – територія гідності і свободи» . Виставка складалася з трьох розділів: «Україно! Ім`я твоє несем, неначе скарб», «Герої, що вічність відійшли…», «Солоний Хрещатик».

До організації заходу були залучені 8 – В клас ЗОШ №1, вчитель Любов Капчук ,завідувачка бібліотекою Марія Ворохта. 
Учні декламували вірші “Мамо, чи це вже весна?”, ”Зима, що нас змінила”, ”Герої не вмирають”, ”Діти за мир, за єдину Україну”.

Учасники заходу Вішован Діана, Семенюк Марко, Штефура Денис,  Василенюк Валентина по дорослому розповідали про події 2004 та 2013 років.  – «Революція гідності та війни на сході України стали рубіконом між тим, що було, і тим, що буде. Це передусім еволюція свідомості – переосмислення кожним своєї громадянської позиції, місця й ролі в житті».

Згадати події присутнім на годині – спомин допомагали відтворені на екрані епізоди «Еволюція свідомості», «День, що змінив нашу країну», «Солоний Хрещатик. Небесна Сотня», «90 пекельних днів, які змінили Україну та українців», «Пам'ять про героїв стукає в наші серця».

Всіх тих хто пішов у бій із несправедливістю – все заради України, всіх загиблих, а також шістьох земляків згадали та вшанували хвилиною мовчання. Завершився захід запаленням свічок пам`яті та покладанням квітів до меморіальних дошок Героїв Небесної сотні, які розміщена біля школи.

Захід  мав виховний характер і добре, що наше молоде покоління розуміє наскільки головне єдність і цілісність України, а також усвідомлює себе українцями, мають почуття особистої відповідальності за долю держави та вшановують пам'ять героїв.




Мамо, не плач, я повернусь весною,
У шибку пташиною вдарюсь твою…
Ви в нашому серці назавжди!!!


Оксана Федірцан – 
бібліотекар відділу обслуговування ЦРБ











Немає коментарів: