пʼятницю, 22 січня 2021 р.

Відзначили День Соборності

 Це тут України моєї початок,

Де волю плекали твої козаки.

Про тебе сьогодні ми будем співати

І славу твою пронесем крізь віки!



22 січня в Рахівській бібліотеці для дорослих був проведений он-лайн захід «О націє, дужа і вічна» присвячений Дню Соборності України та «Нам пам'ять серця не дає спокою»  - до Дня пам’яті героїв Крут. 


До нього мали можливість долучитись наші користувачі бібліотеки. 

А також бібліотекарі проявили ініціативу та привітали жителів і гостей міста з цим знаковим для нашого народу святом та роздали інформаційні листівки-згадки, які містять коротку інформацію про День Соборності та День пам’яті героїв Крут. 

Адже народившись, кожен з нас отримує в спадщину від предків неоціненний скарб – Батьківщина. ЇЇ не обирають, вона, як і мати, - наша доля. Народ живий, допоки жива його історична пам’ять.  

У теперішній час, час повернення народові його історичної пам’яті, особливу роль повинно відігравати об’єктивне висвітлення історичних подій, що пов’язані із формуванням і становленням української держави. Одна з таких подій - «Акт злуки». В 1917 році, після повалення царської влади, український народ, який довгий час був під гнітом російського царизму, утворив Українську Народну Республіку.  Після перемоги буржуазно-демократичної революції в Австро-Угорщині, а також у результаті збройного повстання 1 листопада 1918 року у Львові та інших містах цього краю постала Західноукраїнська Народна Республіка. Утворений уряд ЗУНР  у своїй зовнішній політиці на перше місце поставив питання державного об’єднання з Наддніпрянською Україною. Проголошення злуки відбулося о 12 годині 22 січня 1919 року на Софіївській площі у Києві.

 «… Віднині воєдино зливаються, століттями відірвані одна від одної частини єдиної України – Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ , увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної української держави, на добро і щастя українського народу”.

 


 І знов, у котрий це вже раз,

Зійшлися ми в одній родині,

Щоб пом’януть той славний час,

Коли в офіру Батьківщині

Себе принесли кращі з нас.

Нема любові понад ту,

Що окропила кров’ю Крути,

І ту гарячу кров святу

Повік Вкраїні не забути.


29 січня, кожен українець схиляє голову перед пам’яттю про тих, хто в далекому 1918 ріці боронив незалежність України ціною власного життя.

29 січня 1918 року на залізничній станції Крути в Чернігівській області 300 київських студентів, захищаючи підступи до Києва, вступили в нерівний бій з шеститисячною армією більшовиків під командуванням Михайла Муравйова, яка серед інших вела наступ на Українську Народну Республіку.


 В рахівській бібліотеці для дорослих оформлена книжкова виставка «Історичний момент єднання» - до Дня Соборності України та «Крути – наша пам'ять наша історія».

 

 


Немає коментарів: