четвер, 25 лютого 2021 р.

Поетичні читання до 150-річчя від дня народження Лесі Українки

 

Я на гору круту крем’яную

Буду камінь важкий підіймать

І, несучи вагу ту страшную,

Буду пісню веселу співать.

                              Л.Українка

 Кожним словом, кожним променем думки, кожним болем живе в душі нашого народу Леся Українка, день народження якої ми відзначаємо 25 лютого.


Тож, з нагоди святкування 150-річчя від дня народження Лесі Українки Рахівська ЦРБ 23 лютого на центральній площі м. Рахова організувала поетичні читання «Рушник творчості Лесі Українки», в ході якого шанувальники творчості Лесі Українки декламували найкращі її вірші: «До тебе, Україно, наша бездольная мати», « Скрізь плач, і стогін, і ридання», «На роковини», «Вечірня година», уривки з «Лісової пісні», «Хто вам сказав, що я слабка», «Contra spem spero!», «Мріє, не зрадь!», «Стояла я і слухала весну», «Останні квітки».

В кінці всім охочим розповсюджено буклети «Поетеса зламу століть» про цікаві факти з життя і творчості Лесі Українки. 

Адже творчість поетеси давно вийшла з українських берегів. ЇЇ лірика, поеми, п’єси, перекладені на десятки мов народів світу, мовби заново розквітають та йдуть до наших друзів на всі континенти.

Кожному з нас ніби добре відоме ім’я поетеси, якій судилося стати в один ряд зі кращими письменниками українського народу Тарасом Шевченком та Іваном Франком. От лише чим більше знайомишся з біографією і творчістю Лесі, тим краще розумієш, як мало нам про неї відомо.

Леся була щедро обдарована від природи. Крім виняткових здібностей поетичних та таланту до вивчення мов, почувалась вона вільно себе і в стихії музики.

Більше про творчість та життя Лесі Українки можна дізнатися, переглянувши книжкову виставку: «Леся Українка: сюжети з життя», яка експонується на абонементі нашої бібліотеки. Матеріали подані в чотирьох розділах: «Яскраві миті життя», «Секрети особистого життя», «Перша струна поезії», «Чистий промінь Лесиного слова».

 

Бібліотекар відділу обслуговування

 Котлан Марія









Немає коментарів: