понеділок, 22 лютого 2021 р.

«Знаймо наших». До 130-річчя з дня народження Василя Івановича Климпуша та 80-річчя з дня народження Ореста Дмитровича Климпуша

 

   Ми,   жителі   Рахівщини,   повинні знати  історію  свого краю. Пишатися знаменитими людьми  минулого часу, а також не забувати про те, що серед нас  живуть люди, які  мають право на повагу.

  Сьогодні ми  прослідкуємо історію   двох особистостей, які є з однієї   родини, але різниця між днями народження - 50  років. 

Климпуш Василь Іванович народився 1891 року в с. Ясіня в родині заможних селян. Ходив до народної школи, де навчали угорською мовою. Разом із братами Дмитром та Іваном служив в австро-угорській армії в період Першої світової війни, воював на різних фронтах.

У 1918 році Василь був активним  учасником Ясінянської Гуцульської Республіки, підприємцем деревного промислу, одним із організаторів читальні «Просвіта», засновником кооперативу «Гуцульський кооперативний союз», спортивного товариства «Січ», брав активну участь в історичному русі відродження Карпатської України.

Климпуш Василь Іванович Василь 12 лютого 1939 р. був обраний депутатом сойму Карпатської України і став зв’язковим уряду з Гуцульщиною,  брав участь у засіданні Сойму 15 березня 1939 р.

З визволенням Закарпаття 1944 року всі брати були арештовані на 8 років кожен. Побували вони в карагандинських та іркутських виправно-трудових таборах, звільнені були лише в 1955 році. Василь Іванович помер в 1965 році.

Про Василя Клипшуша та його братів  Івана та Дмитра написано в книгах «300 імен Рахівщини», «Рахівщини славні імена» та « Ясіня у гомоні століть».

14 лютого  цього року відзначав 80 – ти річний ювілей Орест Дмитрович Клипмуш  - український політик, інженер, дипломат, син Дмитра Климпуша – команданта Карпатської Січі.

Він виріс у бідній сім’ї, але здолав шлях від школяра до професора, академіка, міністра транспорту України, народного депутата  України, надзвичайного і Повноважного Посла.

Климпушеві принципи життя відкриті для людей: це чесність, порядність, професійність і відповідальність. Це уміння тримати дане слово, любов до людей, відданість справі, любов до свого краю, всього того, що зветься Україною.

Орест Дмитрович був народним депутатом  Верховної Ради, обраний  по Рахівському виборчому окрузі № 172 в 1994 році. Висунутий трудовим колективом. Член групи «Конституційний центр». На час виборів: Міністр транспорту України. До грудня 1997 — голова підкомітету з питань залізничного, автомобільного та авіаційного транспорту, Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, транспорту і зв'язку.

Хочу звернути увагу на те, як Орест Дмитрович виконував  обов’язки  народного депутата України з 1994 року.   Кожного року,  в листопаді місяці він звітував перед населенням про роботу у Верховній Раді. Знаю, бо в той час працювала в органах місцевого самоврядування (секретарем сільської Ради с. Ділове). Великою повагою  користувався Орест Дмитрович  у односельців, виконував запити виборців, вів перемовини з кожним   виборцем особисто. Допомагав водіям автопарку у оформленні пенсії, а найбільшою   заслугою було  те, що мешканці сіл Костилівки, Ділового  мали  можливість  їздити  на роботу  та з роботи  поїздом ,  який курсував  територією   Рахівського району та Румунії.

Працював   професором  кафедри двигунів і теплотехніки Національного транспортного університету, кандидат технічних наук. Викладав  дисципліну «Основи екології».

Академік Транспортної академії України (1992). Професор Національного транспортного університету.  Автор(співавтор) понад 60 наукових публікацій,  3 наукових книг ,має 13 авторських свідоцтв.

В краєзнавчому секторі Рахівської ЦРБ є подарована книга 07.03.2017 року

«І знов я  у гори іду» з таким написом «Моїм землякам – рахівчанам  з вдячністю і повагою від почесного громадянина м. Рахова О. Климпуш». Ця книга про життя і діяльність Ореста Климпуша, Підготував і впорядкував Анатолій Краслянський. Книга дуже цінна, гарно  оздоблена, кольорові фотографії, написано шість новел з життя Ореста Дмитровича.

 Завідувачка краєзнавчим сектором Рахівської ЦРБ оформила книжкову виставку «Гордість  краю», приурочену  життю та діяльності Василя Івановича  та  Ореста Дмитровича  Климпушам. Користувачі мають змогу ознайомитися з  життям  цих особистостей.  Запрошуємо  Вас відвідати  нашу бібліотеку.

 

Немає коментарів: