вівторок, 17 жовтня 2023 р.

Презентація книги: «Перше десятиліття: Закарпаття 1944 – 1954 років»

 

«Перше десятиліття: Закарпаття 1944 – 1954 років». Редактор-упорядник Моренець Віктор. За підтримки фізичної особи підприємця Ребрик Андрія Івановича – історичний  клуб «Красне поле» -2023р.

 

Сьогодні в залі Рахівської РДА нас об’єднала  презентація нової книги «Перше десятиліття: Закарпаття 1944 – 1954 років.» Пропонована увазі книга, це збірка документів про період «совєтизації» Закарпаття  в різних сферах суспільно – політичного життя  цього періоду. Чимало документів, зазначених в книзі, стосується історії Рахова та прилеглих сіл. Книга складається з дев'яти розділів, надруковані матеріали на 592 сторінках.

Документи, витяги, справки, характеристики, записки, - по Рахівському району дізнаємось з  географічного покажчика. Саме більше досліджень: смт. Ясіня на 28 сторінках; м. Рахів, смт. Великий Бичків на 13 сторінках; с. Росішка на 7 сторінках;  с. Косівська Поляна, с. Кобилецька Поляна, с. Луг на 5 сторінках.

До прикладу Документ № 152/Витяг із доповідної записки про результати агентурно- оперативної роботи по лінії відділу 2- Н УМГБ Закарпатської області за травень – червень 1951 року. Цей  документ засвідчує допити Мирона Івана Васильовича, уродженця с. Росішка, який відбув у таборах 25 років, повернувся і сьогодні живе в мирі і злагоді та багато розказав нам про ті часи  особисто. Щиро дякуємо герою цієї книги за відверту розповідь, яка не залишила байдужим до тих історичних подій жодного присутнього в залі.

Також  до слова було запрошено племінника цього героя Копича Івана Івановича, вчителя, заступника  голови районної ради.

В ході заходу Бабинець Діана Йосипівна, голова Рахівської районної ради, виступила з вдячними словами за таку плідну працю автора книги.

Історик, кандидат історичних наук  Ференц Петро Петрович, який знає чимало фактів про події тих часів, спілкуючись з родичами очевидців, - поділився з нами своїми знаннями, а також своїми враженнями від книги.

Із книги ми також можемо дізнатись про переслідування, вербування, засоби релігійного тиску, репресії.

До слова, дослідженням біографії одного із героїв книги владики греко–католицької церкви Івана Маргітича, також займався священник греко-католицької церкви Пресвятої Богородиці м. Рахів Носа Василь Васильович. 

Після виступів та обговорення героїв книги, взяв слово автор книги Моренець Віктор презентував свою працю, розповів про роботу в архівах, хід своїх досліджень, а також ознайомив присутніх з деякими цікавими фотодокументами.

Доповнив виступ Ребрик Іван Михайлович, директор видавництва «Ѓражда», голова історичного клубу «Красне Поле», та подарував книги Рахівській публічній бібліотеці, в тому числі як і організатору заходу.











Довідка про автора:

Моренець Віктор Іванович – український правник, письменник, дослідник історії визвольних змагань. У його науковому доробку:

-         Земляки Миколи Міхновського в боротьбі за українську державність (2012),

-         Земля полита кров'ю (2013),

-         Чернігівський процес (2014),

-         Подєбрадський полк Армії УНР: у 3- томах у співавторстві з Романом Ковалем та Юрієм Юзичем, ( 2015),( 2017).

-         Церковно визвольний рух на Чернігівщині в (20-х роках) (2016),

-         Армія за дротами (2018),

-         Дві окупації. Чернігівщина 1940- х років (2020) та ін.

 














 

Немає коментарів: