четвер, 28 листопада 2013 р.

Вони прославили свій край: «Вінок синьоокій Гуцулії» Гафії Ковбаснюк

 27 листопада цього року, у святково прибраній залі ЦРБ, відбулася  зустріч з дочкою Карпат  Гафією Василівною Ковбаснюк та  презентація літературно-художнього видання  «Вінок синьоокій Гуцулії», яка була випущена в м. Ужгороді, видавництво «ІВА» у 2012 році. Це третя книга після цінного подарунку нашому карпатському краю книг «Кваси мої рідні»(2007р.) та «Квіти розмаїті»(2009 р), за які авторка була нагороджена Дипломом ІІ ступеня від оргкомітету ХУ конкурсу ім. Мирона Утриска в 2011 році.
На презентацію завітали любителі книги із міста  Рахова, села Кваси та селища Ясіня.

 Під  голос трембіти, дримби та сопілки  відкрили презентацію ведучі бібліограф ЦРБ Яворенко Марія, завідуючий краєзнавчим  сектором Дьордяк Михайло та бібліотекар відділу обслуговування Зварич Ганна. Книга «Вінок синьоокій Гуцулії», як гуцульська душа. Сама авторка вбачає своє покликання в оспівуванні  її людей, чесних, гордих, працьовитих, талановитих постатей гуцульського світу, в якій багато віршів про рідний край, село Кваси, гуцульські родини.
В книзіі вміщено різні жанри поезії, в яких висловлено почуття молодої людини та роздуми над пережитим на життєвім шляху, а також проза і коломийки.
Від відділу культи РДА виступив Кухар Василь Васильович. Учениця Гафії Василівни, односельчанка, завідуюча бібліотекою - філією села Кваси, Зейкан Ольга, розповіла про життєвий і творчий шлях   цієї скромної вчительки-гуцулки.
Гафія Василівна з дитячих років кохається в поезії. Любов до книги переросла у справу її життя. Вона радісна, привітна, готова пригорнути, зігріти всіх материнським теплом та дарувати свою чудову поезію.
 З ранньої поезії прозвучали вірші «Поезія», «Кохання», „Материнка”. Вірш «Я хотіла б» декламувала бібліотекар ЦРБ Яремчук Галина.
 У вірші «З мого життя»,  авторка розповіла про факти із своєї біографії. Теплі і ніжні слова прозвучали у вірші «Молитва за рідну мову», який декламувала внучка – Кабаль Іванна. Чудовими є вірші «Буду вічно жити», «У чому гуцульський дух», «Я оживу» та інші.
Щирі слова вдячності, деякі факти із життя  Ковбаснюк Г.В. розповіла її дочка Леся та брат Степан. Цікавими були виступи шанувальників  її творчості - вчительки  Рахівської ЗОШ № 1 І-ІІІ ст., мешканки с. Кваси - Боклажук Олени Петрівни, літературного редактора журналу «Зелені Карпати»  – Бойчука Василя Васильовича, директора ЗОШ І-ІІІ ст. с. Кваси  Дем’ян Галини Василівни, завуча Квасівської ЗОШ І-ІІІ ст. Папариги Віктора Івановича, великого шанувальника Гуцульщини, голови селищної Ради с. Ясіня Зелінського Едуарда Федоровича.
Гуморески «Медична допомога», «Кмітливий Іван», «Нема хосни від горівки» читала бібліотекар ЦРБ Кокіш-Мельник Олена Іванівна. Роман Білінкевич прочитав гумореску «Бабина пригода». В’язанку коломийок виконала на скрипці Дребота Петра із с. Кваси.
З цікавістю всі присутні слухали виступ Ковбаснюк Гафії Василівни, яка виконала декілька квасівських співанок, які підспівували всі присутні та подарувала книгу ЦРБ з автографом. На срипці грала дочка Леся, а на баяні брат Степан. Учень  Рахівської ЗОШ №3 І-ІІІ ст. Шемота Микола виконав  народні мелодії на скрипці та співав рахівські коломийки, а на баяні грала його мати Шемота М. Завідувачка бібліотеки ЗОШ № 1 І-ІІІ ст. Марія Ворохта поділилася своїми враженнями від прочитаної книги «Вінок синьоокій Гуцулії»
Презентація книга завершилася віршем «Побажання нащадкам», вокальна група  народного оркестру гуцульських народних інструментів РБК виконала декілька народних пісень. Всіх було запрошено переглянути книжкову виставку «Творчі доробки Гафії Василівни Ковбаснюк», виставку вишиванок Марії Ворохти та посмакувати гуцульськими стравами. На згадку про цю зустріч було зроблено загальне фото.


Бібліограф ЦРБ Яворенко М.В.






Немає коментарів: