середу, 7 березня 2018 р.

Вони прославили свій край: Юрій Беркела – один з будівничих освіти на Рахівщині



Народився 18 лютого 1947 р. в с. Розтоки, що на Закарпатській Гуцульщині. Його батько, Микола Юрійович, був першим директором Розтіцікої семирічки, якого тодішня районна влада у 1953 р. перевела з посади директора на посаду вчителя трудового виховання Лугівської семирічки, із-за розкуркулення його батька та наявності в житловому будинку ікон, а мати, Анна, займалася домашнім господарством. 
Юрій успішно навчався в місцевій семирічній та Рахівській середній школах. У 1969 р. закінчив фізичний факультет Ужгородського державного факультету. Потім почав працювати вчителем фізики Видричанської восьмирічки. У 1974 році переїздить у с. Богдан, де очолив колектив місцевої середньої школи. Через рік одружується з вчителькою із школи с. Видричка Людмилою Іванівною. У 1981 р. призначений завідувачем районного відділу освіти Рахівського райвиконкому, а згодом його же начальником райдержадміністрації, який очолював понад 20 років. Саме тут на всю повноту і широчінь розкрився його творчий талант педагога, керівника-управлінця, лідера й організатора освітянської галузі Рахівщини.

            Як керівник відділу освіти Юрій Миколайович постійно дбав про творче керівництво навчально-виховними закладами району, про своєчасне надання науково-методичної і практичної допомоги керівництву шкіл, дошкільних закладів та педагогічним колективам, про підвищення фахової кваліфікації вчителів і вихователів, про поліпшення стану навчання і виховання дітей, про вивчення, узагальнення й поширення передового педагогічного досвіду та впровадження сучасних прогресивних інноваційних технологій навчання. Разом з інспекторами шкіл, а потім з спеціалістами та методистами відділу освіти, глибоко й всесторонньо вивчав діяльність педагогічних колективів, стан викладання та рівень навчальних досягнень учнів. В особі керівника відділу освіти педагогічна громадськість району бачила мудрого, досвідченого порадника, ініціатора і пропагандиста творчих починань. Зокрема, була вироблена чітка й ефективна система навчання керівників шкіл, голів методичних об’єднань, творчих груп, шкіл передового педагогічного досвіду. Щорічні пленарні засідання, різноманітні районні наради, семінари, конференції, педагогічні читання, диспути були ефективною трибуною новаторських творчих починань і давали позитивні результати в діяльності педагогічних колективів.

            Протягом творчої праці на посаді керівника відділу освіти Ю. М. Беркелі доводилося вирішувати і виконувати чимало проблем різного змісту і ступеня важливості. У районі немає такого населеного пункту, де б не залишилися добрі сліди діяльності Юрія Миколайовича в будівництві, добудові шкільних приміщень, переведенні навчальних закладів на однозмінне навчання, створенні й обладнання навчальних кабінетів, відкритті груп продовженого дня та ясельних груп у дошкільних закладах. За період роботи на чолі відділу освіти в районі побудовано Ясінянську №2, Расішківську, Лужанську, Розтіцьку І-ІІІ ступенів, реорганізовано 11 шкіл І-ІІ ступенів у школи І-ІІІ ступенів, що значно поліпшило умови здобуття молоддю середньої освіти. З ініціативи Юрія Беркели в Рахові відкрито відділення педагогічного факультету Прикарпатського університету ім. Василя Стефаника, де і по сьогодні здобувають відповідну освіту по 6-и спеціальностей сотні чоловік, що позитивно впливає на підвищення фахового рівня вчителів Рахівщини та інших район Закарпаття. Під керівництвом Юрія Миколайовича  2004 р. завершено комп’ютеризацію середніх шкіл та підключення їх до Інтернет-мережі, на виконання державної програми «Шкільний автобус» для загальноосвітніх закладів району придбано 7  автобусів для підвезення учнів до шкіл.
            Керівник освітньої галузі Рахівщини приділяв значну увагу морально-етичному та художньо-естетичному вихованню школярів. У всіх навчальних закладах працювали належним чином учнівські гуртки художньої творчості, вчительські хорові колективи та діяв районний хор вчителів, в якому і сам у свій час приймав активну участь. Серед учнівської художньої самодіяльності особливо відзначалися колективи фольклорно-етнографічного спрямування, оркестри та ансамблі гуцульських народних інструментів. Щорічно проводилися районні огляди як учнівських так і вчительських творчих колективів, де журі очолював сам Ю. М. Беркела. І як наслідок юні гуртківці шкіл району були неодноразовими переможцями обласних оглядів і учасниками та призерами Всеукраїнських оглядів-конкурсів учнівської художньої самодіяльності, а також учасниками проведення Днів Закарпаття у Києві.
            Ю. М. Беркела брав активну участь у громадському житті району. Шість разів обирався депутатом районної ради, був делегатом трьох Всеукраїнських з’їздів педагогічних працівників (1987, 1992,2001 рр.) і членом райкому й обкому профспілки працівників освіти та науки.
            Після виходу на пенсію він продовжує працювати, але не в системі освіти, однак постійно цікавиться станом роботи освітньої галузі району, підтримує зв’язок із багатьма  своїми колишніми колегами,які між собою називають його »наш завідуючий».
           Разом з дружиною виховали двох дітей­ - Валентину і Юрія. Валентина, здобувши вищу освіту, працює психологом в Рахівській ЗОШ №1 I-III ступенів. Син Юрій, кандидат фізико—математичних наук, займає посаду начальника відділу науково—дослідницької роботи та сталого розвитку  Карпатського біосферного заповідника. Тепер вони обоє радіють трьом онукам: Анні та Володимиру, студентам Львівського НУ і Марійці, учениці  ЗОШ №1.
            За багаторічну сумлінну працю та досягнуті успіхи в розвитку освіти району Ю. М. Беркела неодноразово отримував почесні грамотами Міністерства освіти України, обласної державної адміністрації , обласної ради і управління освіти, його нагороджено медалями «За трудову доблесть» і «За особливі заслуги в розвитку регіону» та знаком «Відмінник освіти України».
І хоча літа Юрія Миколайовича помаленьку починають повертати на зиму,він й далі молодий душею і серцем, не прячеться від людей за чотирма стінами,а як і раніше,незважаючи на різноманітні життєві незгоди,прагне творити добро  на рідній землі.               
За матеріалами Ткача Миколи –
історика, краєзнавця

Немає коментарів: