пʼятницю, 3 жовтня 2014 р.

Нові надходження (абонемент, 2014)


84(4Фра)                  Гарі, Р.
  Г – 20                                 Коріння небес [Текст]: роман / Р. Гарі; пер. з фр. Л. Г. Кононовича. – Х.: Фоліо, 2013. – 603 с.
Роман «Коріння небес» французького письменника Ромена Ґарі (1914--1980) вважається одним з перших «екологічних» романів у світовій літературі. Його дія розгортається в самому серці «чорного континенту» — місті Форт-Лямі, у Французькій Екваторіальній Африці. Головний герой — ідеаліст Морель, якого навколишні вважають диваком. Для білої людини слони довгий час були лише слоновою кісткою, а для чорної — тільки м'ясом, великою кількістю м’яса. Морель же захоплений ідеєю порятунку популяції африканських слонів. Він вірить у те, що й слони, і люди — незалежно від кольору шкіри — гідні поваги.



84(4Пор)                   Сарамаго, Ж.
  С – 20                                  Сліпота [Текст] / Ж. Сарамаго; пер. з порт. В. Й. Шовкуна. – Х.: Фоліо, 2013. – 442 с.      
 «Сліпота» - це історія про те, як в одному безіменному мегаполісі люди раптом всі осліпли, крім однієї жінки, і до чого це призвело. Це алегорія про людське життя – безжально – іронічна, приголомшливо – страшна і до сліз прониклива.  І все ж вона вселяє впевненість, що людина спроможна все подолати , і після прочитання цієї книги, за визнанням численних читачів, хочеться дивитися на світ широко відкритими очима і просто – жити. Тому що нічого важливішого за це й бути не може.






84(4Укр)6                  Штельмаш, М. Л.
  Ш – 89                                 P. S. Григорія Сковороди... [Текст] / М. Л. Штельмах. – Х.: ТОВ Творч. об-ння Гімназія, 2013. – 315 с.
Ніхто не знає, як генії переживають кожну наступну хвилину своєї геніальності. Що вони при цьому відчувають. Що вони при цьому відчувають. Як борються. Як тікають від своєї самотньої вдачі.
У сучасному світі Григорія Сковороду знають здебільшого як геніального дивака – філософа, який ще у ХVІІІ столітті спромігся віднайти формулу щастя. Але не всім відомо, що сам Григорій Сковорода щасливим не був. Тікаючи від світу, він намагався сховатися у власній філософії і не збожеволіти від усвідомлення свої місії. А ще він покинув кохану. Зрікся церковних канонів. Залишив дім. Спростував гроші, славу й багатство. І після смерті народився знову. У ХХІ столітті. У тілі невдахи – поета, якого звали Сергій…



84(4ШВЕ)                 Манкелль Г.
 В – 37                                  Італійські черевики: роман / Г. Манкелль; пер. Зі швед. Г.А.Мамчур; худож. – оформлювач О.Г. Жуков. – Харків: Фоліо, 2013. – 314с. – (Карта світу).

Зима на початку XXI століття. Старший чоловік піднімається з ополонки й зауважує на кризі жінку з ходунцями. Хто вона? Як вона сюди потрапила? Так починається історія про Фредріка та Гаррієт. Колись давно вони були безтямно закохані. А тепер Фредрік живе на Невеликому острові на краю архіпелагу в оточенні тиші, пса, кота й мурашника у вітальні. Страшна таємниця, фатальна помилка перетворила його на відлюдкуватого самітника. Важко хвора Гаррієт вимагає, щоб Фредрік виконав дану їй колись обіцянку. Вони вирушають у спільну, подекуди приголомшливу подорож, у якій їм судилося зустріти чимало загадкових людей, які ховаються під поверхнею спокійної шведської реальності. У романі «Італійські черевики» Геннінґа Манкелля смерть і біль тісно переплітаються з радістю й любов’ю до життя.



84(4Укр)                   Вершигора, П. П.
 В – 37                                  Люди з чистою совістю [Текст]: спогади / П. П. Вершигора; передм. М. Денисенка; О. В. Лісовського. – К.: Україна, 2013. – 742 с.
Книга спогадів командира 1-ї Української партизанської дивізії, Героя Радянського Союзу П.П. Вершигори про народних месників, які у грізний для Батьківщини час не шкодували життя заради її визволення від фашистських загарбників.
Розрахована на широке коло читачів.







84(7Пер)                  Варгас Льоса, М.
  В – 18                                 Сон Кельта [Текст]: роман7 / М. Варгас Льоса; пер. з ісп. В. Й. Шовкуна; худ.-оформ. О. М. Іванова. – Х.: Фоліо, 2013. – 539 с.    

Маріо Варґас Льоса (нар. 1936) – всесвітньо відомий перуано-іспанський прозаїк, драматург, есеїст, філософ, публіцист, політичний та громадський діяч, лауреат Нобелівської премії 2010р. за «зображення прихованих механізмів влади і найяскравіші картини людської боротьби, бунту і поразки». Таке формулювання перш за все відноситься до роману Льоси «Сон кельта» (2010).
В основу сюжету покладену реальну історію легендарного борця за незалежність Ірландії  Роджера Кейсмента.  Колишній британський       консул, якому надали широкої популярності звіти про лиходійства, що чиняться колонізаторами в Конго та Амазонії, був страчений за заклики до заколоту проти панування Британської імперії. Останні свої дні Кейсмент провів у камері у повній ізоляції, зраджений друзями та соратниками, обуреними його змовою з німцями і гомосексуальними зв'язками, про які стало відомо з його щоденника  - чи то справжнього, чи то сфальсифікованого.



84(4Укр)                    Чичибан, Б. А.
 Ч – 72                                   Собрание стихотворений [Текст] / Б. А. Чичибабин; вступ. С. Н. Буниной. – Х.: ООО Бибколектор, 2013. – 890 с.     
Це видання є найбільш повним зібранням віршів видатного поета ХХ століття Боиса Олексійовича Чичибабіна (1923-1994). Йому випала важка доля: Вятлаг, неприкаяність після звільнення, роки замовчування… Борис Чичибабін розділив увесь біль, тривоги та надії свого народу і вистояв. У своєму житті та поезії він сповідував принцип, сформульований Бетховеном (до речі, це його улюблений вислів): «Єдиний героїзм – бачити світ таким, яким він є,  і все-таки любити його». Так він жив, так він писав.
Крім опублікованих раніше віршів до книжки включено рукописні збірки 1950-х років, а також коментарі до віршів поета.


84(4Укр)                   Грінченко, Б.
  Г – 75                                 Драматичні твори [Текст] / Б. Грінченко; укл. О. В. Єрененко. – К.: Антологія, 2013. – 224 с.     
Борис Грінченко – відомий український письменник, лексикограф, літературознавець, історик і громадсько-культурний діяч. Видання містить драматичні твори: «Серед бурі», «Степовий гість», «Ясні зорі», що присвячені подіям історичного минулого. Найбільшу популярність здобула драма «Серед бурі». Події в ній віднесені до періоду Руїни – тяжкого лихоліття й міжусобних чвар, що настали в Україні після смерті Богдана Хмельницького.
Книга розрахована на широке коло читачів.





84(4Укр)6                  Шевчук, А. О.
  Ш – 37                                 Теплі спогади в холодний вечір [Текст]: вибране / А. О. Шевчук; упор. В. Даниленко. – К: Преса України, 2013. – 336 с.       

До книжки вибраної прози українського письменника-дисидента Анатолія Шевчука "Теплі спогади в холодний вечір" увійшли повість про мордовські табори "Болюче відчуття полону", оповідання "У велику зону", "Ніч з пострілами" та інші твори, написані в різні періоди життя. На початку шістдесятих років його перші публікації відразу привернули увагу критики і майстрів слова. Це проза, яка тяжіє до побутового реалізму, зображуючи спустошених радянською системою людей, самотніх і незрозумілих оточенню. У 1966 році Анатолія Шевчука було засуджено за звинуваченням у націоналістичній та антирадянській діяльності. Його оповідання друкувалися в дисидентському збірнику "Лихо з розуму", який вийшов у Парижі, а після виходу на волю письменника не друкували більше двадцяти років. Його твори удостоєні Всеукраїнської літературної премії  імені Івана Огієнка, і без них уявлення про творчість шістдесятників і, зокрема, дисидентів, що чинили опір тоталітаризму, буде неповним.


63.3(0)5                  Мотиль, О.
 М – 85                               Підсумки імперії [Текст]: занепад, розпад і відродження / О. Мотиль; пер. з англ. П. Грицака. – К.: Критика, 2009. – 198 с.        
Американський політолог, професор Ратґертського університету Олександр Мотиль на історичних прикладах Османської, Габсбурзької, Російської, Німецької імперій, СССР розглядає закономірності виникнення, розвитку, занепаду, розпаду та відродження імперії як політичної системи. З-поміж усіх можливих методологій дослідник вибрав структурний підхід, що дав змогу зосередитися на структурно-інституційній спадкоємності та на її впливі на постімперські відносини ядра і периферії.





84(4Укр)6                  Соловйов, С. Г.
  С – 60                                  Соломʼяний двір [Текст]: роман / С. Г. Соловйов. – К.: Преса України, 2013. – 224 с.        
Так буває з тими, хто не гнеться перед сильними світу і не продається за посади. Якщо ти вже ступив на цю стежку, то не дивуйся, що від зради побратима не розверзлися небеса, а давнє кохання відчайдушно допомагає відновити справедливість.
Роман Сергія Соловйова «Солом'яний двір» - це одна велика пригода, в якій переплетені детектив, іронія, зречення від буденності й постійні відкриття героєм свого життя, невіддільного від сучасних українських реалій.
Сергій Соловйов – переможець Міжнародного літературного конкурсу «Гранослов», лауреат літературної премії «Благовіст». Твори письменника перекладалися польською та хорватською мовами.


86.37                        Чигиринська, О. О.
Ч – 58                                   Християнство [Текст] / О. О. Чигиринська, О. Є. Дорошенко. – К.: Техніка, 2013. – 160 с.       
У наш час майже третина населення Землі належить до тієї чи іншої християнської конфесії. Усіх цих людей об’єднує більш чи менш глибока віра в Бога Творця і Бога Сина Ісуса Христа, пройдений ними обряд хрещення і намір слідувати певним моральним вимогам. У книзі такого невеликого об’єму дуже важко розповісти навіть про основні віхи в історії християнства, та автори сподіваються, що книга стане путівником до інших книг, більш докладних і змістовних.





84(4Укр)                   Дробот, В. Л.
  Л – 75                                 Лирика [Текст]: избранные стихи / В. Л. Дробот; сост. Т. В. Майданович. – К.: Криница, 2013. – 544 с.

Головні теми книги Василя Дробота «Лірика» - філософські питання суспільного буття і становлення особистості, а також проблеми поетичної творчості. Майстерність в поезії Василя Дробота завжди на службі почуття, настрою, думки. А розмаїття і віртуозність техніки його поезії починаєш бачити по-справжньому тоді, коли емоційне враження – з усім багатством переживань, тонкощами відчуттів, яскравістю образів – починає поступатися бажанню зрозуміти, якими ж засобами створено це багатство. Максимальна ясність, точність і виразність життєстверджуючих устремлінь душі і відтінків думок, яка властива поезії Василя Дробота, - це одвічна мета істинного мистецтва слова. Книгу адресовано широкому колу читачів.


84(4УКр)6                 Смолич, Ю. К.
  С – 51                                  Мир хатам, війна палацам [Текст] / Ю. К. Смолич; передм. А. Землянської. – К.: Всесвіт, 2013. – 583 с.    
Змінюються часи, змінюються епохи, а з ними змінюються наші погляди на ті чи інші історичні події. Але хто може сказати цілком впевнено, як треба розставити всі крапки над «і», як все було насправді і хто був правий чи винний? Особливо якщо це стосується таких складних та неоднозначних подій, як, наприклад, події в Україні між двома революціями 1917 року – лютневою та жовтневою. Саме ці часи описані в романі видатного українського письменника Юрія Смолича «Мир хатам, війна палацам». Так, письменник писав цей роман у радянські часи, так, нині постаті Грушевського, Винниченка, Петлюри та інших діячів сприймаються інакше, ніж тоді. Але це не означає, що цей роман – така собі примітивна агітка, зовсім ні. Це – епічна картина, погляд людини, яка бачила ті події своїми очима. І тому цей твір, поза всякими сумнівами, буде цікавий сучасному читачеві, що не байдужий до історії рідної країни.



84(4Укр)                    Чемерис, В. Л.
  Ч – 42                                  Ольвія [Текст]: роман / В. Л. Чемерис. – К.: Техніка, 2013. – 412 с.: іл.                      
Що важливіше: доля народів, події, з яких потім твориться Історія, або ж доля однієї людини, її почуття та думки? Минають тисячоліття, а певної, однозначної відповіді нема, і навряд чи коли ця відповідь буде… Отак і в романі відомого українського письменника Валентина Чемериса «Ольвія» йдеться про конкретну і важливу історичну подію – війну між скіфами та могутнім перським військом царя Дарія, що відбувалася наприкінці VI століття до нашої ери. А на тлі цієї війни розгортається історія короткого і трагічного життя юної гречанки Ольвії, яка заради союзу зі скіфами іде заміж за скіфського царя Тапура.



84(4УКр)6                Гудзь, Ю.
   Г – 93                                Навпроти снігу [Текст]: вибране / Ю. Гудзь. – К.: Преса України, 2013. -400 с.      
Юрко Гудзь (1956-2002) належить до загадкових постатей українського вісімдесятництва не лише тому, що помер за нез'ясованих обставин. Його творчість, незрозуміла сучасниками, досі залишається недослідженою. До  книжки «Навпроти снігу увійшли  його  поетичні збірки «Postscriptum до мовчання», «Маленький концерт для самотнього хронопа», поема «Барикади на хресті», помани «Нп-Ми», «Ісіхія» та інші.






84(7Ісп)                    Борхес, Х. Л.
 Б – 83                                  Вибрані поезії [Текст] / Х. Л. Борхес; пер. з ісп. С. Борщевського. – Л.: Кальварія, 2013. – 160 с.     
Хорхе Луїс Борхес (1899-1986) — прозаїк, поет і публіцист, легенда сучасного літературного світу, Національна гордість Аргентини та символ літератури ХХ століття. Володар багатьох премій, нагород і титулів: Коммендаторе Італійської Республіки, Командор французького ордена Почесного легіону «За заслуги в літературі і мистецтві», Кавалер ордена Британської імперії «За видатні заслуги» та іспанського ордена «Хрест Альфонсо Мудрого», доктор Сорбонни, Оксфордського й Колумбійського університетів, лауреат премії Сервантеса тощо. Його світ — багатобарвний і безмірний, де незбагненно поєдналися світогляд аргентинця й громадянина цілої планети — умістив героїв давньогрецьких міфів і скандинавських саг, філософів, полководців, царів, іспанських конкістадорів і ватажків змагань за незалежність Південної Америки. А ще безліч поетів і прозаїків різних часів і народів разом з їхніми персонажами. Всі в одному часовому вимірі — для Борхеса вони були сучасниками. Світ Борхеса наповнювали своїми голосами Вергілій, Шекспір, Верлен, Вітмен, Кіплінг, Спіноза... І з-поміж найулюбленіших — Гомер і Мілтон, його сліпі побратими.



84(4Укр)6                  Трубай, В. В.
   Т – 77                                 Натюрморт з котами [Текст]: вибрані твори / В. В. Трубай. – К.: Преса України, 2013. – 416 с.     
Василь Трубай – майстер оповідання. Один із відомих українських прозаїків. Автор книжок «Кінець світу», «Все просто», «Я не можу не бути», «Ріка», «Згвалтування реальності». За його творами знято фільми «Вперед, за скарбами гетьмана!», «Посилка для Маргарет Тетчер». Володар Гран-прі всеукраїнського літературного конкурсу «Коронація слова», лауреат літературної премії імені Григорія Косинки. Твори письменника перекладалися англійською, німецькою, чеською, сербською, білоруською мовами. Викладає кінодраматургію в Інституті екранних мистецтв Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К.Карпенка – Карого.


Немає коментарів: