вівторок, 5 травня 2015 р.

Нові надходження краєзнавчої літератури до книжкового фонду бібліотеки

Рац-Стоїлкович, Саманта
 Десь близько.– Львів: Тиса, 2014. – 44с.: іл.
«Десь близько» - перша збірка – білінгва руснацької поетеси Саманти Рац-Стоїлкович. Минулого року в Сербії вийшла її збірка руснацькою мовою «Чарна русалка».
Поетка дарує нам власну історію духовного розвитку жіночої істоти, її специфічної самотності, що починає наростати у кожній жіночій душі від першої хвилини її самостійного вдиху за межею материнського тіла.
Пісні – тексти особливо цінні ще й тому, що тут не просто розгортається споконвічна жіноча драма – сприйняття кохання в собі, тут залишається простір для неї самої, її глибокої зацікавленості в таємницях Всесвіту.

Філіпов, Олексій
Кельти на берегах Латориці: Ранній залізний вік (ІІІст. До н.е. – 65 р. до н.е.). Краєзнавчий нарис. – Ужгород: Поліграфцентр «Ліра», 2013. – 48с.: іл..
Опідум (городище) кельтів займає близько 15 га на горах Галіш (237 м над рівнем моря) і Ловачка (304м). Він знаходиться на території села Клячаново, що на північно-західній околиці сучасного закарпатського міста Мукачево.
Постановами Кабінету Міністрів України від 1965, 2001, 2009 років опіум внесений до Державного реєстру нерухомих пам'яток України національного значення (16).

Балега, Юрій
Бумеранг: маленькі повісті та оповідання. – Ужгород: Поліграфцентр «Ліра», 2013. – 200с.
Маленькі повісті та оповідання збірки «Бумеранг» створюють мозаїку нашої карпатоукраїнської Долі.
Деякі з них гірчать полиново, але через відчай, а від правди, від досади, що так воно у нас є.
Бумеранг сягає глибоко і далеко, розсікаючи час і виявляючи на зрізі все, що лишилося у серці спогадом, світлом, болем, утіхою. А ще змушує замислитися над причинами нашої украй заклопотаної прагматичної дійсності, відчути себе вартим кращого життя і здатним таким його зробити.


Дочинець, Мирослав
Дами і Адами. Афоризми. – Мукачево: «Карпатська вежа», 2011. – 102с.
Книжка складає цикл афористичних мініатюр Мирослава Дочинця. Це лаконічні, влучні, глибинно - дотепні філософсько – психологічні акварельки здебільшого про стосунки ДВОХ. Власне – ескізи, штрихи, але за вуаллю думок – образів стільки цікавого, несподіваного, спокусливого…




Дочинець, Мирослав
Світильник слова. Книга життя. Життя книги. -  Мукачево: «Карпатська вежа», 2013. – 208с.
Вся Природа всіма властивостями своїми підсилює людину в створенні слова, як вищої форми. І в цьому сенсі «слово людське значніше за сонце» (М. Прішвін), від якого нібито народжується життя на землі. Слово – як сторожа духу, як сіль мудрості, як енергія краси. Про це нова книга Мирослава Дочинця.



Дочинець, Мирослав
В'язень замку Паланок: версія роману «Криничар» для школярів та юнацтва. -  Мукачево: «Карпатська вежа», 2013. – 367с.
Це незбагненна історія про безрідного закарпатського хлопчика – байстрюка, який рано прилучається до копання криниць. І докопується до таких глибин! Здобуває унікальний хист, навчається мудрості в учителів, мужності в скрутних обставинах, стає зрештою найбагатшою людиною в краї. Та найбільші його скарби – свобода духу, висока освіченість, шляхетність душі. Книга сповнена неймовірних пригод, читається на одному подиху.


Дочинець, Мирослав
Світован. Штудії під небесним шатром: роман - намисто. -  Мукачево: «Карпатська вежа», 2014. – 232с.: іл.
Ця книга – повна захоплення і любові розповідь про мандри в горах із мудрецем Андрієм Вороном, якого вже встигли назвати українським Сократом. Він жив, як дихав, власним життям явив спроможність бути вільним у світі, який ловить і поневолює людину. Для сучасної, заблуканої серед штучних міражів людини світло його досвіду постає опорою для порятунку. Між рядками щирого письма живе горний дух, нурт живої природи, правда первісної оселі.

Дочинець, Мирослав
Руки і душа та інші невигадані жіночі історії. -  Мукачево: «Карпатська вежа», 2014. – 170с.
Жінки здатні на все. А декотрі навіть на більше. Це реальні історії про реальних жінок. Історії духовного пошуку, а нерідко й духовного подвигу.
Колись вони гралися в ляльки. А потім життя почало жорстоко гратися ними. І вони прийняли цю гру. І перемогли…




Дочинець, Мирослав
Книга духовної мудрості. -  Мукачево: «Карпатська вежа», 2015. – 190с.
«Мудрість – це безконечний скарб для людей, - каже Святе Письмо. – Хто її осягає, стає учасником Божої приязні, бо доручає Йому дар знання й просвіти». Цю мудрість духовну ми шукаємо як опору, як живильну силу душі, бо без неї життя не має вартості, є тільки тягарем.
Ця книжка – маленька криниця мудрого слова, щирий порадник для розуму і серця.




Дочинець, Мирослав
Криничар. Діяріюш найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії. Роман. – Ужгород: «Карпати», 2012. – 328с.
В центрі роману «Кринничар» - українська душа, що не заблукала в історії, не зломлена і не стомлена поразками, як сама Україна, - душа тонка, мудра, діяльна, що черпнула від землі і від неба, що оживляє і якісно міняє довколишній простір і людей. Твір відкриває незглибимий вимір народної традиції, карпатської звичаєвості, жива етика і естетика. Це проявляється в умінні показати душу окремої людини як живої частинки світової душі. Усе це подано в шатах високої образності й дивовижно багатої лексики.
Через те, мабуть, цю книжку Мирослава Дочинця відомий літературознавець Петро Сорока назвав «наймудрішим художнім твором сучасної української літератури».

Боберський Юрій, Боберський Юрій-молод.
«Журавлі» Праукраїнської Землі. - Львів: Тиса, 2014. – 122с.
«Журавлі» - це явище журливої і трагічної долі людности Української Землі, початки культури якої стали проявлятися в археологічні часи мисливців на мамонтів.
В алегоричній іпостасі «журавлів» Рідний Край покидали:
·        Індоєвропейські племена аріїв з огляду на прадавні природно-кризові загрози;
·        Корінне населення, обезземелене чужинець ким феодальним поневоленням;
·        Борці за свободу, репресовані ворогами Української Державності;
·        Сучасні безробітні через безвідповідальність владної верхівки.
Народний звичай, творчий світогляд, релігійна жертовність – з такими спадщинними достоїнствами доброзичливо вживалися «журавлі» - переселенці в середовище тубільців Індо – європи, примножуючи там культурний прогрес. Ці основні риси духовности нашого народу творять запоруку його одвічної витривалости.
Книжка – для допитливих, саморозвиток яких має за мету примноження національного інтелекту.

Художник Карпат Іван Доробан / ред. Білак. – Вінниця: ТОВ «Консоль», 2013. – 296с.
Неординарна, різнокольорова, творена мастихіном, талантом і щоденною працею помережана КНИЖКА. А можливо навіть і не книжка, а скоріше, - особистий творчий літопис ніжного сина, турботливого брата, взірцевого громадянина і патріота рідного міста Рахова та Європи, митця від Бога, спортсмена – чемпіона, коханого чоловіка, терпеливого батька і люблячого дідуся.
Розгорнеш книжку на будь – якій сторінці, а тобі на зустріч не букви і знаки, а живе барвисте та плекане пахощами Карпат слово.

Пожежна служба Закарпаття: минуле і сучасне / Заг. редакція – В.І.Нитки. – В-во «Карпатська Вежа», 2009. – 248 с.:іл..
У книзі вперше висвітлено процес становлення і розвитку пожежної справи на Закарпатті впродовж останніх чотирьох віків аж до наших днів, адже ранні писемні згадки про цю службу датуються XVIII століттям. Уже 1735 року казною міста Ужгорода видано «обширний пожежний регламент», а з 1887-го у краї діють три види пожежної охорони: державна, приватна і добровільна.
Читач відкриє для себе також багато цікавих і несподіваних моментів, які стосуються часів Закарпатської України і радянського періоду – особливо участі закарпатських пожежників у ліквідації наслідків чорнобильської біди й гасіння особливо складних пожеж, які виникали у тунелях і на нафтопроводах.

Гаврош О.Д.
У пошуках Івана Сили / О.Д. Гаврош. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2014. – 88 с.(серія «Post Sckriptum»)
Документальні нариси Олександра Гавроша, автора дитячої книжки «Неймовірні пригоди Івана Сили, найсильнішої людини світу», розповідають про пошуки матеріалів про одного з найсильніших українців ХХ століття Івана Фірцака (Кротона), якого в народі прозвали Іваном Силою.
Автор мандрує до місця народження видатного силового атлета, спілкується з його дітьми й учнями, вивчає кримінальну справу репресованого сина, читає міжвоєнну чеську пресу, оповідає про забутого першого біографа та зйомки художнього фільму «Іван Сила» у рідному селі знаменитого українця.
Книга виходить в авторській серії «Post Sckriptum».
Гаврош О.
Загадковий Духнович. – Ужгород: Поліграфцентр «Ліра», 2013. – 96с.
Авторську серію «Post Sckriptum» відомого закарпатського журналіста і письменника Олександра Гавроша відкриває його розповідь про Олександра Духновича – найпомітнішого закарпатця ХІХ століття.





Мишанич, Олекса
Русини: політика, історія, культура. – Ужгород: Вид-во «Гражда», 2012. – 348с.
Олекса Васильович Мишанич (1 квітня 1933 – 1 січня 2004) – уродженець Закарпаття, вчений зі світовим іменем.
Пропоноване видання містить ті праці кінця ХХ – початку ХХІ ст.., з якими О. Мишанич виступив в оборону українського Закарпаття, його історії, мови, культури, літератури від політичного русинства і його платних агентів. У періодичній пресі він надрукував десятки статей, виступив на численних наукових конференціях, відстоюючи загальноукраїнський контекст Закарпаття. Його послідовна боротьба з недругами незалежної України дала добрі наслідки, на науковому рівні розвінчала ідейні основи закарпатського автономізму й політичного сепаратизму. На підставі першоджерел О. Мишанич простежив історичний шлях закарпатських русинів до закарпатських українців, обґрунтував їхнє місце і роль у незалежній Українській державі.

Пагиря В.В.
Разом з Україною: Історичний нарис. – Ужгород: Закарпаття, 1999 – 64с.
Матеріали про Перший з'їзд Народних Комітетів Закарпатської України, на якому було прийнято Маніфест про возз'єднання краю з Україною.





Піпаш, Юрій
Плекаймо слово рідне [Текст] / Юрій Піпаш. – Ужгород: Видавництво Олександри Гаркуші, 2013. – 164 с.
У пропонованому виданні подається роз'яснення норм вживання низки українських лексем. Може стати у пригоді вчителям, студентам, журналістам, дикторам мовлення, державним службовцям, всім, хто прагне володіти культурою українського мовлення та правопису, вживання термінів, вірного застосування норм літературної мови, усунення русизмів та суржику.




Між Карпатами і Татрами: Поезія Зореслава у словацькому перекладі Валерії Юричкової. Вип.22 / Вст.сл., упоряд. Т. Ліхтей; - Ужгород: Поліграфцентр «Ліра», 2014. – 56 с.: іл..
Мага, Любов
Осінь, що стала весною: Поезія. – Ужгород: Поліграфцентр «Ліра», 2008. – 104с.
Збірка поезії Любові Маги – це щира і відверта розмова з читачем. Авторка не боїться бути гранично відкритою, уміє побачити поезію у звичайних, простих речах, у всьому, що нас оточує. Саме тому її «самотня осінь» стає весною, переповненою почуттями.
В поезіях цієї збірки душа авторки, небайдужа і чутлива, трепетна і велична.



Шип Ю.В.
Шиліякі співанки: збірник вибраних музичних творів / Юрій Шип; передм. Н. Петій – Потапчук, Д. Креміня. – Ужгород: ТДВ «Патент», 2013. – 480с.
Пісенник «Шиліякі співанки» - унікальне за обсягом і змістом видання музичних творів на слова відомого закарпатського письменника Юрія Шипа.
Книга змережена з мажору та мінору людського життя. Її художня мозаїка пройнята тим, що хвилює, радує і засмучує кожного з нас. Презентує любов до Всевишнього йближнього, до природи та рідної Батьківщини через призму християнських чеснот і натуру доброти в розмаїтих піснях та романсах, вокально  – хорових та естрадних творах для дорослих і дітей.
Видання може бути успішно використане майстрами професійної світської сцени, в духовній сфері, закладах культури, музичних училищах, загальноосвітніх школах та дошкільних осередках, а також як посібник з поетично-музичного мистецтвознавства, народознавства та краєзнавства.

Балог К.Ф.
Танці Закарпаття: Репертуарний збірник. – Ужгород: КП «Ужгородська міська друкарня», 2013.- 168 с.: іл.
До книги увійшли кращі народні та сюжетні танці, хореографічні картинки, поставлені народною артисткою України Кларою Федорівною Балог у державному заслуженому Закарпатському народному хорі (м. Ужгород).
Видання розраховане на керівників та учасників танцювальних колективів.


Панчук, Надія
Справжнє кіно [Текст]: мала проза / Надія Панчук. – Ужгород: Видавництво Олександри Гаркуші, 2014. – 92с.: іл.
Друга збірка малої прози поетеси Надії Панчук тематично продовжує та розширює першу («Двоє у багряному саду», 2011). Сюжети деяких новел – події не об’явленої війни, що майже десятиліття точилась на Заході України в другій половині 40-х – початку 50-х років минулого століття, дивним чином резонують із драматизмом днів нинішніх, упевнюючи у незнищенності правди і людської гідності.
Нові прозові мініатюри запрошують читача до співавторства або дискусії.

Галас, Василь
Зелене сонце: вірші. – Ужгород: Поліграфцентр «Ліра», 2008. – 24с.: іл.
Книжка «Зелене сонце» - наступний урок високої поезії, урок прекрасного, що його подає молодим читачам закарпатський поет В.В. Галас. Дослухайтеся до чарівних рядків, до самих себе, до Божого голосу світу, що навкруги. Хай сонце життя сяє вам завжди.
Видання для дітей молодшого та середнього шкільного віку.



  
  

















Немає коментарів: