понеділок, 20 березня 2017 р.

Новинки художньої літератури нашого краю

Шановні користувачі нашої бібліотеки. 
Пропонуємо Вам ознайомитись з новим надходженням художньої літератури письменників краю до краєзнавчого книжкового фонду бібліотеки. 
Щоб прочитати книжкові видання, запрошуємо Вас відвідати нашу бібліотеку!


Андрусів, В.
Вагон №13: роман / Вікторія Андрусів. – Ужгород: ТОВ «ІВА», 2015. – 328 с.
…Здавалось би, що тут особливого? Вихоплено кілька тижнів із життя пересічного провінційного містечка, розташованого на кордоні з Європою. Реальні люди, реальні події, словом, просто одна з історій…І навіть зачепивши злободенні проблеми сучасного суспільства – такі, як підліткові конфлікти, спровоковані відмінністю «у статусі», чи незахищеність певних верств населення, чудово розумієш: історія не вартувала б нічого, якби все не трапилося насправді наприкінці 2013-го…





Беркела, І.
Фіґлі з беребениці: Гуморески, словничок говірки закарпатських гуцулів / Іван Беркела. – Ужгород: КП «Ужгородська міська друкарня», 2015. – 108с. + 24 кольор.іл.
Герої гумористичних творів Івана Беркели – аборигени Карпат, сучасні гуцули, або їх близькі і далекі сусіди, які приїхали в незвіданий край з власними амбіціями і замірами. Що з цього стається, як перевиховують гори і чому на них неможливо дивитися звисока, де черпають гуцули свій невиправний оптимізм і хто формує їх дивовижний характер – на ці та безліч інших серйозних і не дуже запитань читач з перших сторінок «Фіґлів з бербениці» отримає веселу, дотепну, не без долі лукавства відповідь.
У книзі також вміщено словничок говірки закарпатських гуцулів. Для широкого читацького загалу.




Гаврош, О.
Таємниця Ерделі / Олександр Гаврош. – Ужгород: Вид-во Олександри Гаркуші, 2016. – 100с.: іл.
«Таємниця Ерделі» є продовженням документальних розповідей Олександра Гавроша про видатних земляків. Після Олександра Духновича та Івана Сили (Фірцака) відомий закарпатський журналіст і письменник вирішив розповісти про одного з найталановитіших українських художників ХХ століття – Адальберта Ерделі (1891 - 1955). Інформаційність, ясність викладу, лаконізм, доступність – саме ці риси роблять «Таємницю Ерделі» цікавою не тільки для поціновувачів мистецтва, але й для широких читацьких кіл.



Густі, В.
Світанок у День Анни / Василь Густі. – Ужгород: Вид-во Ольги ЛОРЕ, 2016. – 130с.
Нова книга віршів відомого поета Василя Густі – по-справжньому нова. Майстерний автор класичного вірша зараз вразить читача ще й пронизливими верлібрами: «Життя підпустило мені зовсім близько – настільки, щоб я народився». А ще тут поет знову повертається до свого перону, щоб забрати себе, юного, у світанок, який настає у День Анни – після найдовшої в році ночі.
Це вірші, написані саме для кожного з вас. Адже «то зовсім різні речі, коли пташка співає на дереві і коли пташка співає саме для цього дерева».


Дочинець, М.
Бранець Чорного лісу. Версія роману «Вічник» для юнацтва / Мирослав Дочинець. – Львів: Апріорі, 2012. – 292с.:іл.
Ця книжка розповідає незбагненну історію дивовижної людини, закинутої волею долі в безлюдну пущу Карпат. Про те, як упродовж років виживання в дикій природі юнак із мандрівника, натураліста, мисливця і вояка стає Воїном духу. Українського духу. він і нам допомагає відповісти на вічні запитання: хто ми, звідки ми, для чого живемо й куди йдемо?





Дочинець, М.
Синій зошит. Аркуші днів світящих / Мирослав Дочинець. – Мукачево: Карпатська вежа, 2015. – 184с.
Ця книга – крихти одкровень, спостережень, зауваг і мудрих приписів, «кристали днів світящих» чоловіка великого вродженого обдарування і світотворчого вишколу, якого називали «незнищенним стариком», карпатським Сократом, Вічником і Світованом. За сто літ він світ перейшов уздовж і впоперек, торуючи дорогу до самого себе. Ці записи – те, що не ввійшло ні до Заповітів, ні до Сповіді на перевалі духу, ні до Штудій під небесним шатром.


Дочинець, М.
Мафтей. Книга написана сухим пером. Роман / Мирослав Дочинець. – Мукачево: Карпатська вежа, 2016. – 352с.
В основу нового роману лауреата Шевченківської премії Мирослава Дочинця лягли неймовірні події в Мукачеві, про які писали європейські газети середини ХІХ століття. Для чого переповідають ся історії? Може, з волі блукаючого відлуння, а може тому, що діла проминулі срібними нитками вплітаються в мережу сьогочасної доби…
Всі дивляться в дзеркало і майже ніхто не заглядає за скло, за срібний покрив. А головна ж тайна там. Мафтей зазирнув і…



Кешеля, Д.
Запишіть у свідки мої сльози: роман із народного життя / Д. М. Кешеля; передм. О.С. Ігнатович. – Ужгород: ТДВ «Патент», 2011. – 320 с.
Книга відомого письменника України Дмитра Кешелі представляє романи «Запишіть у свідки мої сльози…» та «Політ співочого каміння…», що репрезентують його творчість останнього 20-ліття і знайомлять читача із життям закарпатців в контексті історичних реалій минулого віку. Прозові твори Кешелі сповнені трагедії та гумору, ліризму та філософічності вкрапленнями гротеску, тим, що власне формує стиль письменника, який лауреат Національної премії ім.. Шевченка П. Скунць назвав «грою на грані».


 Кешеля, Д.
Родаки: роман – колаж / Дмитро Кешеля. – К.: ВЦ «Академія», 2016. – 384с. – (Серія «Ім'я»).
Багато стихій, історій і почерків у цьому романі: екзотика краю й унікальність покарбованих вітроломами доль, містичні сили світу, фатальності життя і відчайдушне чіпляння за нього. А над усім – невблаганний час.









Кухта, В.
Іти й не озиратися: Есе, поезії / Василь Кухта . – Львів: Ліга – Прес, 2015. – 88 с.
Європейські стежки України, родзинки міжетнічного, міжнаціонального спілкування, секрети пізнання незвіданих країв, іскрометні курйози, почерпнуті з багатолітньої журналістської практики, - центрова вісь нової книги публіцистики, доповненої поетичними візіями, Василя Кухти.





Кухта, В.
Patria: Поезії. / Василь Кухта. – К.: Факт, 2009. – 184 с. – (Серія «Зона Овідія»).
Візії минувшини і сучасності тісно переплітаються у книзі «Patria» поета Василя Кухти із Закарпаття. Розкутість думки, психологізм, уміння новітні явища дійсності відтворювати новим словом – характерні ознаки творчої манери автора.







Кухта, В.
Старсті за голубою трояндою: Поезії / Василь Кухта. – Львів: Ліга – Прес, 2016. – 120 с.
«Контрабандою справжнього слова» назвав поетичну творчість Василя Кухти (після прочитання збірки «Пава повстання», 2005) велет українського духу Іван Дзюба. «Поезія В. Кухти виражено архетип на, і це її найвища якість… Своїм корінням вона сягає не лише в трипільські, язичницькі, княжі, санскритські часи, але й древню Атлантиду і Гіперборею. Звідти її таємнича непізнана сила, космічна стихійність і особлива музика мови…» - дискус про книгу «Deus es machina» (2015) іншого відомого критика Петра Сороки. «Вже з першого прочитання, - зауважує в післямові до нової книги В. Кухти «Страсті за голубою трояндою» поет, лауреат Шевченківської премії Василь Герасим'юк. – вразила фактурна, точна, повнокровно і повносило явлена його образність (часто різка і контрастна), що надовго «не відпускає». Справді різьба…»



Мага, Л.
Осінь, що стала весною: Поезія / Любов Мага. – Ужгород: Поліграфцентр «Ліра», 2008. – 104с.
Збірка поезії Любові Маги – це щира і відверта розмова з читачем. Авторка не боїться бути гранично відкритою, уміє побачити поезію у звичайних, простих речах, у всьому, що нас оточує. Саме тому її «самотня осінь» стає весною, переповненою почуттями.
В поезіях цієї збірки душа авторки, небайдужа і чутлива, трепетна і велична.






Мага, Л.
Невимовне словами скажу: Поезія / Любов Мага. – Ужгород: Поліграфцентр «Ліра», 2008. – 144с.
«Невимовне словами скажу» - друга книга закарпатської поетеси Любові Маги, продовження її відвертої розмови з читачем, розпочатої збіркою «Осінь, що стала весною».
Л. Мага пише про вічне: кохання, зраду, розлуку, природу…Пише тільки тоді, коли не може мовчати, коли вона по вінця переповнена почуттями.




Масляник, О.
Каміння на всіх: новели, оповідання / Олександр Масляник. – Львів: Вид-во «Астролябія». 2009. – 208с.
Лаконізм, яскравість і влучність художніх засобів, усталена конструкція письма з яскраво вираженим композиційним осердям, контраст і паралелізм сюжетних мотивів – усі ці жанрові ознаки новели як малої епічної прози притаманні художньому стилю Олександра Масляника.
А ще – характерні головні персонажі. сформовані особистості з глибинними внутрішніми емоціями, переживаннями, власним світовідчуттям.
Вчаровує соковита мова, психологізм, ліризм прози, її філософічність й екзистенційність.


Масляник, О.
Згадай мене у вранішній молитві: поезія / Олександр Масляник. – Львів: Вид-во «Тиса», 2011. – 70 с.
Поезія прозаїка – це завше несподівано й інтригуючи! А якщо йдеться про любовну лірику – й поготів!
Здатність до любові є мірилом людської душі. Втілення емоційних станів у слово – справа не з легких, оскільки довершеність кохання передбачає красиве виконання. Чи вдалося це автору? Оцінювати читачеві.
Це лишень ще одне крихітне віддзеркалення й відлуння неповторної краси всесвіту, безсмертний дотик до душі.

Прокоп'юк, Г.
Голос живої душі / Гафія Прокоп'юк. – Л.: Ліга-Прес, 2016. – 226 с.
В байках даної книжки розповідається про важкі проблеми сьогодення. Суперечності між добром і злом продовжують загострюватися. Тому голоси живих істот в умовах боротьби за виживання, чути скрізь в бурхливому морі земного життя.
Водночас, багатьох потішає жива надія на справедливу закономірність майбутньої перемоги добра над злом, яка навіть в самих безвихідних ситуаціях не покидає жодну живу душу. Саме вона спонукає до роздумів над сокровенними тайнами життєвого феномену.



Прокоп'юк, Г.
Мелодії духовної весни / Гафія Прокоп'юк. – Л.: Ліга-Прес, 2011. – 93 с.

Автор книжки Гафія Прокоп'юк – родом із Карпат. В своїх поетичних рядках підкреслює, що дуже швидко минає час. Тому необхідно поспішати в Карпати на відпочинок, доки триває літо. Лагідно звертаючись до читачів, вона вважає:
Коли буяють квіти,
Любо ніжить нас тепло,
Поспішаймо у Карпати,
Доки літо не втекло.

Прокоп'юк, Г.
Світанок Високого Замку / Гафія Прокоп'юк. – Л.: Ліга-Прес, 2015. – 160 с.
В даній книжці розповідається про тяжкий період життя і боротьби народів Галицько-волинської держави в роки монголо-татарської навали. Однак, завдяки героїзму народів, умілому керівництву та успіхам мирної дипломатії князів, вдалося укласти мирну угоду з хижими ворогами і зберегти цілісність держави, що продовжувала розвиватися в умовах ворожого оточення.
Уміння мудрих князів нашого краю піднімати благородні ідеї миру вище власних амбіцій заради спільної мети народів – це високі принципи героїзму, гідний приклад для теперішніх і майбутніх поколінь.
З почуттям особливої поваги автор присвятила цю книжку своїм колишнім учням.
 
Тимчук, В.
Вогнити! Вижити! Перемогти! / Володимир Тимчук. – Львів: Вид-во «Астролябія», 2016. – 160 с.
Війна на українському сході викрила досі нехтувану грань в українському мистецтві, присвячену героїзмові, звитязі та злободенності війни. Володимир Тимчук відгукнувся на цей мистецький виклик поетичними творами, джерелом натхнення для яких стали знайомі та незнайомі йому захисники України, а також перекладами чи не перлин міліарної поезії зі світової поетичної скарбниці. Також подано низку поезій близького спрямування, написаних автором до 2014 року.



Шип, Ю.
Пора кривавих сліз: поезія, сатира, байки / Юрій Шип. – Ужгород: ТДВ «Патент», 2015. – 164 с.
Твори книги – своєрідні рефлексії та сентенції про жахливе лихоліття двадцять першого століття – загарбницьке нашестя путінської камарильї в Україну, патріотичний героїзм, незламність Духу борців проти напасників, за мир і незалежність рідної землі.
Видання адресується широкому загалу читачів.






Між Карпатами і Татрами: Дмитро Кремінь у дзеркалі художнього перекладу. Вип. 25 / Вст. сл., упоряд. Т. Ліхтей. – Ужгород: Поліграфцентр «Ліра», 2016. – 100 с.
Ювілейний, 25-ий випуск серії «Між Карпатами і Татрами» презентує поезію Янка Єсенського, Івана Краска, Івана Ѓалла, Еміла Болеслава Лукача, Яна Костри та Любомира Фелдека в українському перекладі відомого письменника, Шевченківського лауреата Дмитра Креміня, а також Креміневу лірику у словацькому перекладі  мистецтвознавця Валерії Юричкової.


Немає коментарів: