середу, 22 березня 2017 р.

Казки та легенди нашого краю

Усі ми вийшли із казки. Кожна людина. А загалом людство, наш світ виросли на міфах та легендах. На цих трьох китах буйної уяви і фантазії стоїть і сама історія народів. Минуле і нинішнє, реальність і вигадка, слово мовлене і писане переплітаються у чарівливе тло, на якому віками триває життя на землі. 
(http://osvita.ua/)


Пропонуємо Вашій увазі підбірку казок, легенд та переказів Закарпаття, які знаходяться у краєзнавчому книжковому фонді нашої бібліотеки. 
Щоб прочитати вподобані Вами книги, відвідайте бібліотеку!




Гаврош, О.
Легенди Срібної Русі / Олексанжр Гаврош; іл.. Олександри Гаркуші. – Ужгород: Видавництво Олександри Гаркуші, 2015. – 96с.: іл.
Змінилися покоління, змінився увесь світ, а високі мури середньовічних закарпатських замків і досі оберігають пам'ять про події, оповиті легендами і нерозгаданими таємницями. Письменник ніби став свідком далекої епохи, коли на тлі грізних часів люди так само любили і ненавиділи, зраджували і вмирали за свої переконання і свободу. Події, про які розповів автор, захоплюють гострим сюжетом, а напружена емоційна струна звучить до останньої сторінки книги.
Для широкого кола читачів.


Гаврош, О.
Дідо-Всевідо. Книга моторошних історій / Олександр Гаврош; худож. – оформлювач С. Фесенко. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2013. – 78с.
Не варто самому заходити далеко в гори, де жоден чередар отару не пасе, а ліси такі густі, що пройти ніхто не годен. Ану ж бо там щось трапиться і не виберешся з нього до настання темряви? А може, тільки так можна зустріти діда, що все відає. Він тобі не одну моторошну казку розкаже: і про мертвяків та упирів, і про чортів та босоркань, і про бісів-гультяїв та зарубаного вояка, і про яноша Кудлоша, Крікуса-Какуса та ще про багато чого. А може, й не казки це?.. Тож наберись, цімборику, духу і, коли не дуже боїшся, послухай-но…


 
Гнатюк, В.
Казки Закарпаття / В.М. Гнатюк; упоряд., підготовка текстів, вступ. стаття, приміт. та словник І.В. Хланти. – Ужгород: Карпати, 2001. – 382 с.
До книги ввійшли кращі зразки народних казок Закарпаття у записах видатного українського фольклориста Володимира Гнатюка, зроблених наприкінці минулого століття.








Легенди України. Частина перша. Карпати. – Львів: Апріорі, 2015. – 168 с.: іл.
Збірка найкращих і найколоритніших карпатських легенд та переказів. Згруповані у розділи: гори, ріки та озера, рослини, персоналії, замки, храми, кожен з яких починається історичною довідкою. Для широкого кола читачів.








Легенди Карпат / Ред. – уклад. Олена Волосевич; худ.оформл. Костянтин Кукушкін. – Львів: Апріорі, 2010. – 144 с.: іл.
Збірка найкращих і найколоритніших карпатських легенд та переказів. Згруповані у розділи: гори, ріки та озера, рослини, персоналії, замки, храми, кожен з яких починається історичною довідкою. Для широкого кола читачів.





 
На вербі дзвінчик, нашій казці кінчик: Збірник народних казок та легенд Закарпаття / Передм. І. Сенька та В. Фолтін. – Ужгород: Вид-ва «Мистецька лінія» і «Закарпаття», 2001. – 120 с.
Збірник народних казок та легенд Закарпаття «На вербі дзвінчик» є оригінальним як за змістом, так і за художнім оформленням і поліграфічним дизайном. Розроблений Асоціацією «Нова форма» та втілений нею в життя за підтримки Карпатського фонду, цей збірник є результатом довготривалих фольклорних пошуків і записів відомого закарпатського письменника Івана Долгоша (1931 - 1992).
Новаторське використання художньої спадщини народного художника України Федора Манайла (1910 - 1978) робить це видання неповторним та унікальним.
Воно адресовано всім, кому не байдужі невичерпні скарби народної творчості краю.

Народні балади Закрпаття / У записах П. Лінтура; вступ. стаття, упоряд. І. Сенька. – Ужгород: Карпати, 2013. – 208с.
Багатий і неповторний фольклор Закарпаття. Однією з найбільших його мистецьких цінностей є народні пісні – балади. З великої кількості зафіксованих текстів (понад 600) у даному виданні представлено найбільш типові, повні, найцікавіші з літературно-естетичного та історичного боку твори у записах визначного фольклориста Петра Лінтура.
Важливим фактором унікальності і представлення народних перлин є підготовлені вірогідні мелодії до текстів балад, які і сьогодні, через сторіччя, звучать у виконанні самодіяльних і професійних виконавців.


«Минулося, та не забулось…» Карпатська Україна у піснях, легендах, переказах, бувальщинах та літературних творах / Упорядк., вст. стаття Івана Хланти. – Ужгород: Карпати, 2009. – 272 с.
Дана книга – перше систематизоване видання зразків фольклорних та літературних творів про Карпатську Україну, зібраних і записаних упродовж останніх двадцяти років. Збірник ліквідує певною мірою прогалину в публікації творів про цей героїчний і трагічний період у житті українців Закарпаття і може стати важливим матеріалом як для науковців-дослідників так і для композиторів, колективів художньої самодіяльності, учителів, учнів середніх шкіл, для бібліотечних працівників та всіх, хто не байдужий до історії рідного краю.


Чорі, Ю.
Землі до лиця її околиця: Легенди, перекази та оповіді про гори, скелі, пагорби, полонини, пам'ятні камені, шляхи-стежини, перевали, озера, болота, криниці, колодязі, печери-пивниці, звори, урочища Закарпаття / Ю.С.Чорі. – Ужгород: Госпрозрахунковий редакційно-видавничий відділ управління у справах преси та інформації, 2003. – 224 с.
Пропоновані читачеві легенди, перекази та оповіді – своєрідна енциклопедія народознавства. Вона увібрала великий досвід спостережень людини за природними явищами. Для широкого кола читачів.











Немає коментарів: