середу, 20 листопада 2019 р.

Нові книги у бібліотеці!



Шановні користувачі, відвідувачі нашої бібліотеки та любителі читання. 

До книжкового фонду бібліотеки надійшли нові цікаві видання, які стануть хорошим приводом для приємно проведеного вами відпочинку. 

Будь ласка, знайомтесь:






«Де немає Бога»
Макс Кідрук


Про книгу: Доведена до відчаю українка з великою сумою грошей, яка ігнорує дзвінки від чоловіка. Росіянин-пілот, який намагається приборкати аерофобію після загибелі коханки в катастрофі рейсу MH17. Найвідоміший політик Баварії на пікові кар’єри, який ненавидить свою роботу. Гравець американської Національної футбольної ліги, життя якого розвалилося після одного невдалого розіграшу. Таємний папський кардинал, який прямує до країни, де офіційно не існує Католицької церкви… Незнайомці з різними долями. Єдине спільне для них — рейс 341, і він веде до найбільшого випробування в їхньому житті.
«Де немає Бога» — спроба збагнути, чи є всередині нас те, що втримує від перетворення на звірів у місці, де не діє мораль, у місці, де немає Бога.
Видавництво Книжковий Клуб 
«Клуб Сімейного Дозвілля», 2018р.





«Кентервільський привид»
Оскар Вайльд


Про книгу: Казки Оскара Вайльда (1854—1900), за словами автора, — “етюди в прозі, для яких з метою надання романтичного звучання обрано форму фантазій”. Твори, що увійшли до збірки, запрошують читача в чарівний світ, де все — вигадка і все — правда. Письменник звертається до вічних цінностей — любові, дружби, співчуття, жертовності заради щастя ближніх. Завдяки казковій формі, поетичності оповіді, мальовничості описів, яскравій метафоричності складні філософські питання набувають проникливого, виразного звучання, викликаючи у читача почуття благоговіння перед красою життя, благородними вчинками героїв, високими пориваннями людської душі та щирий протест проти несправедливостей світу.
Видавництво Знання, 2019р.




«Ніч напередодні Різдва»
Микола Гоголь

Про книгу: Микола Гоголь (1809–1852) — письменник зі світовим ім’ям, літературний доробок і життя якого оповиті купою таємниць і загадок. Українське походження надихнуло М.Гоголя на створення циклу колоритних повістей «Вечори на хуторі біля Диканьки». Наразі читачам пропонується новий переклад повісті «Ніч напередодні Різдва», події якої оповиті магією очікування неймовірного свята з описом усіх різдвяних традицій українського народу, а також з історією про перше кохання, що лишається незламним усупереч усьому і розквітає у радісний день Різдва Христового.
Видавництво Форс Україна, 2017р.





«Різдвяна пісня в прозі: святвечірнє оповідання з привидами»
Чарлз Діккенс


Про книгу: Чарлз Діккенс (1812–1870) — знаний англійський письменник вікторіанської доби, перу якого належать улюблені твори і дітей, і дорослих. Найвідоміші з них — «Домбі і син», «Пригоди Олівера Твіста», «Різдвяна пісня в прозі». Головний герой повісті «Різдвяна пісня в прозі» — жорстокий і скупий стариган Скрудж, який зневажає радощі й свята, а обожнює лише гроші, постійно примножуючи власні статки. Навіть у Святвечір він заміряється працювати, аби збагатитися ще більше. Утім у святкові дні частенько трапляються дива. Скруджа стрічають три Духи, які показують старигану його минуле, теперішнє, а також можливе майбутнє життя, якщо він не схаменеться й не опам’ятається від жадоби збагачення, якою просякнутий кожен його подих.
Видавництво Форс Україна, 2017р.




«Оповідання про тварин»
Ернест Сетон-Томпсон


Про книгу: Epнecт Ceтoн-Тoмпcoн — кaнaдcький пиcьмeнник шoтлaндcькoгo пoxoджeння, який дoлучивcя дo cтвopeння cкaутcькoгo pуxу. Пiшi пpoгулянки з дiтлaxaми, зaняття aльпiнiзмoм i cпopтoм, дocлiджeння лicoвoї флopи й фaуни cпoнукaлo пиcьмeнникa дo cтвopeння циклу oпoвiдaнь пpo твapин. Дo книги увiйшли icтopiї з життя пca Cнaпa, вoвкa Лoбo й чopнo-буpoгo лиca Дoмiнo. Кoжнe з oпoвiдaнь poзкpивaє ocoбливocтi нeпpocтoгo icнувaння бpaтiв нaшиx мeншиx як у пpиpoднoму для ниx cepeдoвищi, тaк i пopяд iз людьми. I щopaзу ми нe вiдaємo, xтo пepeмoжe у пpoтиcтoяннi людини й пpиpoди. Кoжнa з icтopiй зaпaдaє в душу як дopocлим, тaк i дiтям, знaйoмлячи нac iз ocoбливocтями твapиннoгo cвiту й нeпpocтoгo виживaння у ньoму.
Видавництво Форс Україна, 2017р.




«Собаче серце»
Михайло Булгаков



Про книгу: Це історія пса, якого завдяки експерименту перетворили на людину. Проте наслідки такого перетворення трагічні. У повісті «Собаче серце» до найдрібніших деталей відтворено картину сучасного письменницького життя, утім вона в жодному разі не стає документальним портретом епохи, натомість перед нами постає гротескний образ тогочасної дійсності. Повість є довершеним взірцем сатиричної фантастики. Михайло Булгаков  написав її 1925 року, але через цензуру вона була заборонена до друку і так і не побачила світ за життя письменника. Уперше повість вийшла 1968 року в Лондоні, а в СРСР — аж 1987. І лише за 30 років опісля першої публікації на пострадянському просторі з’явився переклад українською мовою.
Видавництво Форс Україна, 2017р.



«RU»
Кім Тхюї


Про книгу: Багатьом із нас про В’єтнам майже нічого не відомо — хіба що ми знаємо кілька в’єтнамських ресторанів, де смачно готують, або ж бачили американські фільми про нескінченну криваву війну. Але ХТО вони — головні герої цього маловідомого конфлікту?
Кім Тхюї — одна з цих «людей із човна», які втекли з пекла, щоб знайти порятунок в іншому білому краї. І невеличкими оповідями, історійками, афоризмами вона помалу малює образ квебекської пані з в’єтнамським акцентом, якій вдалося (чи, радше, яка мусила) пристосуватися до вторгнення комуністів, вижити у переповненому таборі для біженців, навчитися західному способу життя і, зрештою, звикнути до материнства. Через поетичність і гумор читати цю книжку — суцільне задоволення.
Французькою RU означає «струмочок», у переносному значенні «витікання, потік, циркуляція» (сліз, крові, грошей) (LeRoberthistorique). В’єтнамською RU означає «колискова», «колисати». І це досконала назва для цього невеликого, однак сильного роману.
Видавництво Анетти Антоненко, 2018р.



«Посол мертвих»
Аскольд Мельничук


Про книгу: Ким є «посол мертвих», як не живою людиною, привабливою і сильною жінкою, яка тримає в собі багато жахних таємниць, своїх і чужих, яка іде проти вітру, намагаючись увійти в нове життя, в нове суспільство, але болісний досвід минулого сильніший. Аскольд Мельничук, американський письменник, професор Массачусетського університету, людина, глибоко інтегрована у світову літературу, зробив те, що мало кому під силу: написав родинну сагу як роман про українську душу емігранта, розірвану між світами, травмовану злочинами минулого, біженством, втратою ідентичності. Але водночас цей роман і про те, що навіть зламані гілки мають шанс прорости, пустити коріння і стати новим деревом.
Видавництво Старого Лева, 2018р.




«Під скляним ковпаком»
Сильвія Плат


Про книгу: «Під скляним ковпаком» — єдиний роман американської письменниці Сильвії Плат (1932–1963), знаної насамперед як поетка. У романі, значною мірою автобіографічному, описано досвід молодої жінки, яка намагається подолати великий депресивний розлад (так фахівці ретроспективно класифікують її захворювання). Книжка побачила світ 1963 року, через десять років по часі дії та за кілька тижнів до самогубства Плат. Українською роман видано вперше.
Видавництво Старого Лева, 2018р.





«Шум і лють»
Вільям Фолкнер

Про книгу: «Шум і лють» Вільяма Фолкнера справедливо вважають одним із найвпливовіших романів ХХ століття, який став знаковим не лише для американського модернізму, а й для всієї американської літератури загалом. Сам же письменник цінував його чи не найбільше зі всього свого доробку. Один з найяскравіших художніх текстів напряму «південної школи», «Шум і лють» творить міф старого доброго американського Півдня, яким він став після поразки у Громадянській війні, та оповідає про давній і колись заможний південний рід, за чиїм розпадом і тлінням пропонують спостерігати читачеві. Через свідомість представників цього роду Вільям Фолкнер зі всією притаманною йому майстерністю показує нам світ-якого-більше-немає. Тут хитромудро переплітаються міфи та історія минулого, діти, які розплачуються за гріхи батьків, і батьки, які нічого і нікого не можуть відпустити. І лише такому великому художнику й мислителю, як Вільям Фолкнер, до снаги приборкати такі могутні теми.
Видавництво Жупанського, 2018р.




«Саврола»
Вінстон Черчілль


Про книгу: Вінстон Черчілль відкрився для українського читача з вельми несподіваного боку – ще з радянських часів за ним міцно закріпилося реноме могутнього стовпа британської колоніальної імперії, поборника всього, що в розумінні комунізованих націй пов'язувалося з демократією і прагненням народів до свободи, такого собі герольда холодної війни. Але своїм твором "Саврола" автор, напевно, подивує всіх, хто цікавиться його величезною літературною спадщиною, адже дотепер його знали як яскравого публіциста й мемуариста, а тут він подарував нам не менш яскравий зразок прози. "Саврола" змусить навіть найприскіпливіших читачів поставити під сумнів імперіалістичну сутність автора, адже він недвозначно стає на бік усього прогресивного і демократичного, виразником чого виступає головний герой роману. Не менш переконливо в творі затавровано спроби правлячого в країні Лавранія режиму придушити виступ народу проти тиранії і обмеження демократичних свобод, і тут дивним чином проявляються алюзії-порівняння двох майданів, лавранійського і київського, розділених величезним часовим простором, а проте споріднених завдяки боротьбі за однакові для обох цінності – громадянські свободи й людську гідність.
Видавництво Жупанського, 2017р.




«Буфонада, або Більше не самотні»
Курт Воннеґут


Про книгу: Події роману «Буфонада, або Більше не самотні» Курта Воннеґута відбуваються в США у недалекому майбутньому. Держава розпалася і втратила весь свій престиж, водночас зруйновано всю земну цивілізацію. У світі вирують природні й техногенні катаклізми. Попри це люди не втрачають доброти, сердечності та співчуття. Роман поєднує в собі ориґінальний задуму і блискучий авторський стиль. Автобіографічні спогади перевтілюються у карколомні пасажі фантазії, а парадоксальні ситуацій та ґротескові персонажі описані з душевним теплом і ніжністю. «Буфонада, або Більше не самотні» сповнений м’якого гумору і тонкої іронії.
Видавництво Вавилонська бібліотека, 2018р.




«Скандинавська міфологія»
Ніл Ґейман


Про книгу: Знайомтесь із майбутнім бестселером — майстер пера Ніл Ґейман представляє дивовижний переказ величних скандинавських міфів. Автор вже давно черпає натхнення для створення власних фантастичних світів у стародавній міфології. Тепер він звернувся до джерела і презентує майстерну обробку величних історій півночі.
Видавнича група КМ-БУКС, 2018р.









«Осінь в Пекіні»
Борис Віан


Про книгу: Одного ранку Амадіс Дюдю, головний герой роману, разом з іншими персонажами книжки опиняється в Екзопотамії, що, втім, не дивно, адже Екзопотамія – це пустеля, а як стверджує Борис Віан – у пустелях завжди людно, адже люди люблять збиратися там, де багато місця. У Екзопотамії з ними відбувається багато дивовижних пригод.
Видавництво Вавилонська бібліотека, 2018р.









«Чорний Принц»
Айріс Мердок


Про книгу: «Чорний принц» — це роман про кохання і про вплив шлюбу на нього, про дружбу і зраду, про пристрасть і про помсту, про натхнення й пошуки, про життя і про мистецтво. І про страшну хворобу нашого часу — самотність серед людей і непорозуміння. Немолодий письменник у період творчої кризи мріє написати свій найвизначніший твір. Щойно він, надумавши податися в мандри в пошуках тиші й натхнення, склав речі, як на нього напосіли непрохані родичі й давні друзі, кожен зі своїми негараздами. Так він опинився втягнутим у круговерть проблем, що постають практично ні з чого. Оточений людьми, що вимагали постійної уваги, змучений докучаннями колишньої дружини, він утішається раптовим коханням до молодої дівчини, доньки друга-письменника, яку знав ще маленькою. Що обіцяє це кохання? Чи зцілить воно розтерзану душу, чи призведе до катастрофи?
Видавництво Віват, 2018р.





«Колір магії»
Террі Пратчетт


Про книгу: «Колір магії» — перший роман із серії «Дискосвіт» (підцикл «Ринсвінд») майстра інтелектуального фентезі Террі Пратчетта. Написаний у 1980-х роках, роман пародіює штампи тогочасної фантастики і дотепними натяками, грою слів та жартами закладає основи неповторного Пратчеттового стилю, який у пізніших творах проявить себе витонченою гострою сатирою. Роман відкриває один із циклів серії — «Ринсвінд» та є своєрідним ключем-підказкою до багатьох явищ Дискосвіту. Маршрут туриста Двоцвіта і його гіда Ринсвінда, чарівника-невдахи, малює своєрідну карту розмаїтого неозорого світу, з міфічними істотами, дивовижними рослинами, таємничими чарами й особливою ма­гією. Якого ж кольору ця магія, чи справді світ плаский, чи можна змінити свою долю і втекти від Смерті, якщо ти всього-на-всього фігурка у настільній грі, і ставки вже зроблено?
Видавництво Старого Лева, 2017р.





«Бог Дрібниць»
Арундаті Рой


Про книгу: «Бог Дрібниць» — це перший роман Арундаті Рой, індійської письменниці та громадської активістки, який одразу здобув світове визнання і отримав Букерівську премію. Події розгортаються в південноіндійському штаті Керала, у мальовничому, але й грузькому світі невеликого містечка на берегах могутньої ріки. У світі каст, традицій, комуністичного руху, занедбаної краси та понівечених людських доль. На тому строкатому тлі Амму, розлучена молода матір двох близнюків, Рахелі та Ести, повернулася до батьківського дому і якось уночі покохала чоловіка, якого її діти любили удень. І порушила основоположні закони функціонування тамтешньої громади. І була покарана, разом зі своїми дітьми.
Видавництво Старого Лева, 2018р.





«Друга фундація»
Айзек Азімов


Про книгу: Загадкова, незнана Друга Фундація — мета усіх пошуків. Без потаємної держави Мул не може завершити свою омріяну місію – підкорення всієї Галактики. Генерал Прітчер зазнає невдачі за невдачею і Мул розуміє: треба шукати допомоги. Поки що їхні пошуки ґрунтуються тільки на словах-орієнтирах славнозвісного психоісторика Гарі Селдона, який вказував напрямок — «на іншому кінці Галактики, там, де закінчуються зірки»…
Видавництво Книжковий Клуб 
Клуб Сімейного Дозвілля, 2017р.







«Грона гніву»
Джон Стейнбек


Про книгу: Вперше опублікований 1939 року, роман Джона Стейнбека "Грона гніву" отримав Пулітцерівську премію, а згодом і Нобелівську премію. Книга, яку критики назвали "хроніками Великої депресії", оповідає історію сільської родини з Оклахоми, змушеної знятися з рідних місць і вирушити на захід - у пошуках землі обіцяної, Каліфорнії. Ця історія конфлікту сильних і слабких, яка досліджує саму природу рівності й несправедливості, стала поворотним твором у Стейнбека, назавжди увійшовши в американську класику.
Видавництво КМ-БУКС, 2018р.






«Шерлок Голмс»
Артур Конан Дойл


Про книгу: 1887 року в «Бітонському різдвяному альманасі» з’явилася друком повість «Етюд у багряних тонах» нікому тоді не відомого автора – лікаря Артура Конан Дойла. Упродовж чотирьох наступних десятиліть ім’я цього письменника стане одним із найпопулярніших не лише в рідній Британії, а й у цілому світі, а створені ним персонажі – геніальний детектив-аматор Шерлок Голмс і його простакуватий приятель доктор Вотсон – заживуть у свідомості читачів власним, часом навіть незалежним від волі автора, життям. А пізніше на скромній лондонській вулиці Бейкер-стріт навіть з’явиться будинок-музей Шерлока Голмса, який щороку прийматиме мільйони відвідувачів з усього світу…
Видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» пропонує читачам перший в Україні повний переклад циклу повістей і оповідань Артура Конан Дойла про пригоди славетного детектива у новому перекладі талановитого сучасного перекладача і вче­ного Володимира Панченка. І самі твори, і оригінальні ілюст­рації кінця XIX – початку XX століть, запозичені з прижиттєвих видань творів письменника, допоможуть вам по-справжньому зануритись у неповторну атмосферу вікторіанської Англії.
Видавництво А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018р.





«Етюд у багряних тонах»
Артур Конан Дойл


Про книгу: До книжки відомого англійського письменника Артура Конан Дойла (1859—1930) увійшли дві повісті — «Етюд у багряних тонах» (1887) та «Знак чотирьох» (1890). Перша з них відкриває цикл творів про знаменитого сищика Шерлока Голмса та його компаньйона доктора Ватсона, — це жаліслива історія кохання і помсти, що завершилася кількома вбивствами у Лондоні, які завели у глухий кут поліцію. У повісті «Знак чотирьох» Голмс і Ватсон займаються розслідуванням справи бідної дівчини Мері Морстон, яка раптом виявилася багатою спадкоємицею, однак ненадовго.
Видавництво Фоліо, 2018р.





«Собака Баскервілів»
Артур Конан Дойл


Про книгу: «Собака Баскервілів» — одна з найвідоміших історій про геніального сищика Шерлока Голмса, героя багатьох детективних повістей та оповідань англійського письменника Артура Конан Дойля (1859 – 1930). Цього разу Голмс розв’язує загадкову, майже містичну справу: за жахливих обставин вмирає власник Баскервіль-холу сер Чарлз. Усе сходиться на тому, що його смерть спричинила поява якогось чудовиська, адського створіння, яке переслідує Баскервілів уже не одне століття. Та Голмс доводить, що це цілком реальний злочин. Він розкриває давню таємницю і звільняє Баскервілів від родового прокляття.
Видавництво Фоліо, 2018р.





«Процес»
Франц Кафка


Про книгу: Творчість видатного австрійського письменника Ф. Кафки (1883—1924) можна вважати автобіографічною. Події особистого життя письменника, його взаємовідносини з нареченою знайшли своє літературне втілення в романі «Процес», де заручини автора перетворюються на арешт героя, а «суд» над ним, тобто розрив заручин, обертається стратою…
Світ творів Кафки дивовижний тим, що в ньому всі — невільники. Ні герої, ні читачі не мають змоги виплутатися з невідступного абсурду життя.
Видавництво Фоліо, 2017р.





«Оповідання»
Франц Кафка


Про книгу: Оповідання відомого австрійського письменника Франца Кафки (1883—1924), що зібрані в цьому виданні, як і його інші твори, просякнуті абсурдом і страхом перед зовнішнім світом та вищим авторитетом і здатні пробуджувати в читачеві почуття тривоги.
Герої «Вироку», «Перетворення», «Голодомайстра» та інших оповідань — це люди, яких благополучне і байдуже суспільство відторгає, бо вони — інакші, а значить «хворі», тому їм немає місця серед звичайних людей. Вони повинні піти…
На жаль, саме це в реальному житті відчував і сам Кафка.
Видавництво Фоліо, 2017р.





«Замок»
Франц Кафка


Про книгу: «Замок» — останній, незакінчений і найбільш загадковий роман Франца Кафки (1883—1924), в якому відобразилися всі теми і конфлікти, що непокоїли письменника протягом його життя.
У центрі роману, як майже в усіх творах Кафки, — втаємничені, незбагненні, алогічні взаємини людини зі світом, з системою, з владою, з іншими людьми. Так, головний герой, опинившись у чужому йому середовищі, намагається порозумітися з тими, від кого тепер залежить його доля. Але ж ці зусилля вимагають і невиправданих жертв: поступитися власним достоїнством, щирими почуттями. Історія героя нагадує перипетії долі самого автора і так само трагічно передає самотність і безпорадність людини в її протистоянні жорстокості й абсурдності життя.
Видавництво Фоліо, 2017р.






«Чорний дім»
Стівен Кінг, Пітер Страуб


Про книгу: Жахливі вбивства дітей змушують 35-річного Джека Сойєра, детектива з Лос-Анджелеса, що раптово пішов у відставку на злеті блискучої кар’єри, знову взятися до справи. Він довго намагався триматися осторонь цього розслідування, бо відчував: темне та містичне з самого дитинства, що про нього намагався не згадувати багато років, повернулося і кличе його до країни Багряного Короля. Він має пригадати, ким він є у світі Двійників і знайти відповідь, хто і навіщо викрадає малюків. Бо лише Джек знає, як відкрити вхід до Чорного Дому, оселі болю і відчаю, що ховається у власній неіснуючий тіні, аби встигнути врятувати малого Тайлера Маршалла…
Видавництво Книжковий Клуб 
Клуб Сімейного Дозвілля, 2018р.




«Данина Каталонії»
Джордж Орвелл


Про книгу: На тлі подій громадянської війни, виснажливих позиційних подій, придушеної іспанської революції, а також затятої і не менш небезпечної міжпартійної ворожнечі республіканських сил Джордж Орвелл з властивою йому глибиною і проникливістю розмірковує над проблематикою світового соціалістичного руху, про лицемірство і шкоду радянського комунізму, про інструменти нівелювання революцій, а також про те, що війна завжди залишається війною і що для безпосередніх її свідків та учасників патетичні героїзм та слава завжди програють неодмінним супутникам війни – голоду, бруду, вошами у штанях, каліцтвам, смертям побратимів та врешті-решт хитрим підмінам кінцевої мети війни.
А ще спогади Джорджа Орвелла про його участь у громадянській війні в Іспанії дуже важливі для розуміння методів і засобів пропаганди, якими послуговувався Радянський Союз для перекручування і спотворення правди, таким чином маніпулюючи світовою думкою у своїх корисливих імперських цілях. Найдивовижніше те, що з тих часів нічого істотно не змінилося, і правонаступниця СРСР, Російська Федерація, - а по суті, та сама, завжди та сама стара Російська Імперія з дещо підфарбованим фасадом, - і сьогодні по всьому світу використовує ті самі методи пропаганди, затято доводячи світовій спільноті, що біле – це насправді чорне, і навпаки.
Видавництво Жупанського, 2017р.





«У злиднях Парижа і Лондона»
Джордж Орвелл


Про книгу: Перш ніж стати всесвітньо відомим письменником, Джорджу Орвеллу довелося багато побачити і пережити. У цій книжці письменник описує свій досвід тяжкого життя серед соціальних низів двох найреспектабельніших тогочасних столиць Європи. Попри те, що тут змальовується не найщасливіше життя людей за будь-якою уявною межею бідності, текст сповнений своєрідної теплоти та гумору, а також застерігає нас від поспіху суб'єктивних оцінок злетів і падінь інших людей, яким, можливо, в житті просто пощастило дещо менше, ніж нам.
Видавництво Жупанського, 2017р.





«Гемінґвей»
Мері Дірборн


Про книгу: Epнecт Гeмiнґвeй, пoзa cумнiвaми, oдин iз нaйвидaтнiшиx aмepикaнcькиx пpoзaїкiв. Вiн пoзнaйoмив читaчiв з iншим Пapижeм, ocoбливoю Aмepикoю, Aфpикoю, Кубoю. A гoлoвнe — пoкaзaв cвiт яcкpaвiшим, cтиxiйнiшим, пpиcтpacнiшим тa poмaнтичнiшим мicцeм. Нa кoжнoму eтaпi йoгo життя ми бaчили нoвoгo Гeмiнґвeя — дoвгoтeлecoгo xpoнiкepa «утpaчeнoгo пoкoлiння», мужньoгo мaндpiвникa, щo oпиcувaв пoдвиги нa apeнi для кopиди, peпopтepa нa фpoнтax Гpoмaдянcькoї вiйни в Icпaнiї i вpeштi-peшт — лeгeнду пoвoєнниx poкiв нa Кубi. Oднaк тpaгeдiю, щo cтaлacя з ним, дo кiнця тaк i нe зpoзумiли. Саме її і розкриває ця книжка.
Дeтaльнo aнaлiзуючи лиcти, щoдeнники тa apxiвнi мaтepiaли, Мepi Дipбopн нaмaгaєтьcя пoяcнити внутpiшнiй cвiт нaдзвичaйнoї тa вoднoчac нeдocкoнaлoї людини. Вoнa poзкpивaє cуть тpaгeдiї пиcьмeнникa, який змiнив oчiкувaння вiд лiтepaтуpи, cпociб миcлити тa poбити життєвий вибip для бaгaтьox людeй.
Видавництво Наш формат, 2018р.




«Чоловіки без жінок та інші оповідання»
Ернест Гемінґвей


Про книгу: Збірка Ернеста Гемінґвея «Чоловіки без жінок та інші оповідання» охоплює написане у 1923–1927 роках. Ці твори, сповнені психологічної напруги і незвичайного поетизму, — про дорослішання і дружбу, про відвагу і страх, про кохання і втрати, про війну і смерть, про відчайдушні пошуки сенсу життя... У характерному «телеграфному» стилі Гемінґвей фіксує довколишні події, часто не промовляючи про головне. Але місткі і несподівані деталі та óбрази створюють настільки особливу атмосферу, що в цих лаконічних, сміливих та витончено експресивних текстах автор постає перед нами як майстер короткої прози.
Видавництво Старого Лева, 2018р.




«Пригоди Тома Сойєра»
Марк Твен


Про книгу: Повість “Пригоди Тома Сойєра” відомого американського письменника Марка Твена — одна з найкращих дитячих книг у світовій літературі. Невтомний шибеник Том Сойєр не терпить монотонності, дух авантюризму та жага пригод штовхають хлопчика на усілякі витівки і відчайдушні вчинки. Але навіть із найнебезпечніших і найнесподіваніших ситуацій йому завжди вдається вийти з честю та гідністю. Романтика пригод, вірна дружба, перше кохання, радості та смутки, гумор і щирість — все це та багато іншого чекає читача на сторінках книги.
Видавництво Знання, 2019р.





«Викуп за Вождя Червоношкірих»
О.Генрі


Про книгу: До пропонованої збірки творів О. Генрі (Вільям Сідні Портер, 1862—1910) крім оповідання “Викуп за Вождя Червоношкірих” увійшли такі шедеври його творчого доробку, як “Бабине літо Джонсона Суходолинського”, “Затятий шахрай”, “Виправлення злочинця” та інші. Багато з них неодноразово екранізувалися. За зміною пригод і ситуацій, гумором, іронією чи сарказмом у кожному оповіданні виразно постають роздуми автора про людину, її прагнення до любові, добра і щастя. Вражає невичерпна творча фантазія письменника. Його твори зазвичай мають несподіване завершення. Вони захоплюють, зворушують і, що найважливіше, завжди несуть оптимізм і надію.
Видавництво Знання, 2019р.





«Франкенштейн або Сучасний Прометей»
Мері Шеллі


Про книгу: “Франкенштейн, або Сучасний Прометей” — перший і найвідоміший роман англійської письменниці Мері Шеллі (1797—1851), який вона написала в дев’ятнадцять років. Книга швидко набула популярності і справила відчутний вплив на все світове мистецтво. Це історія вченого, що вирішив взяти приклад із Бога і створити людину… Штучну. І йому це вдалося. Щоправда, благородний від початку задум, втілений у життя, мав руйнівні наслідки — творіння здійняло руку на свого творця, прагнучи покарати його, а разом з ним і весь рід людський.
Видавництво Знання, 2017р.







«Париж двадцятого століття»
Жуль Верн


Про книгу: «Париж ХХ століття» відомий широкому загалу набагато менше, ніж інші твори Жуля Верна, оскільки ніколи не публікувався за життя письменника. Рукопис роману вважали втраченим аж до 1989 року, коли його знайшов у родинному сейфі праправнук Жуля Верна. Таким чином, роман, написаний у 1863 році про Париж 1960-х років, було вперше опубліковано аж у далекому для обох епох 1994 році.
Цей роман написаний у геть невластивому для Жуля Верна жанрі антиутопії, коли він чи не єдиний раз у своїй творчій кар'єрі дозволяє собі скепсис і пересторогу щодо індустріалізації суспільства і стрімкого розвитку технологій. У романі Верна світ Парижа ХХ століття виглядає бездушним і меркантильним, позбавленим свободи творчості та підвладним лише механічному раціо. На щастя похмурі прогнози Жуля Верна стосовно Парижа 60-х не збулися, але тим цікавіше буде тепер прочитати його думки з приводу негативного сценарію майбутнього, передумови якого бачив письменник у своїй добі. А можливо, Жуль Верн не так сильно й помилявся, просто тривожні зміни настають дещо повільніше, ніж він передбачав?
Видавництво Жупанського, 2018р.





«Сіддхартха»
Герман Гессе


Про книгу: Aлeгopичний poмaн-пpитчa Гepмaнa Гecce «Ciддxapтxa» (1920) впepшe був oпублiкoвaний у бepлiнcькoму видaвництвi S. Fischer Verlag 1922 poку. Йoгo дiя poзгopтaєтьcя в cтapoдaвнiй Iндiї в тi чacи, кoли Буддa Гaутaмa щe тiльки пoчинaв пpoпoвiдувaти cвoє вчeння. Гoлoвний гepoй poмaну, cин бpaxмaнa Ciддxapтxa, пoлишaє cвoгo бaтькa, щoб cтaти бpoдячим acкeтoм, пoтiм вiн йдe вiд бpoдячиx acкeтiв, щoб пoчути вчeння Будди, aлe i Будду вiн зaлишaє, щoб cпoкуca cлiдувaти йoгo вчeнню нe cтaлa пepeшкoдoю нa йoгo влacнoму шляxу дo пpocвiтлiння... Нaдбaнe Ciддxapтxoю бaгaтo poкiв пo тoму пpocвiтлeння пoлягaлo в тoму, щo вiн знaйшoв здaтнicть бaчити, пpиймaти i любити cвiт тaким, який вiн є. Гoлoвнe — Ciддxapтxa зpoзумiв, щo чacу нe icнує, i кoжнa piч, якa в peзультaтi дoвгoгo лaнцюгa пepepoджeнь мoжe cтaти Бoгoм aбo Буддoю, нacпpaвдi вжe зapaз є i Бoгoм, i Буддoю...
Видавництво Фоліо, 2017р.





«Моральні листи до Луцілія»
Луцій Анней Сенека


Про книгу: Луцій Анней Сенека (бл. 4 до Р. Х. – 65 по Р. Х.) – римський філософ і письменник, видатний представник стоїцизму. У його «Моральних листах до Луцілія» звучать заклики жити у злагоді з природою, несхитно переносити удари долі, йти шляхом постійного духовного вдосконалення. Філософсько-етичні погляди, розвинуті у «Листах» належать до витоків християнської ідеології.
Видавництво Апріорі, 2017р.











«Божественна Комедія: Пекло»
Данте Аліг'єрі


Про книгу: Книга презентує читачеві найновіший у часі український переклад «Пекла» (першої частини «Божественної Комедії» Данте) пера Максима Стріхи. Головною метою цього перекладу було відійти від певного «академізму» давніших версій: не лише адекватно відтворити зміст і поетичну форму Дантового шедевру, але й дати читачеві уявлення про живу, не охололу ще «магму» щойно витвореної поетом італійської мови — у поєднанні найрізноманітніших стилів (від найвищого й до низького) і часом навіть у певних хибах щодо сьогоднішньої усталеної літературної норми. Водночас ця книга має стати для сучасного читача справжнім путівником у світ великого Данте. Вона містить докладну передмову, присвячену життю й творчості італійського поета, а також — впливу «Божественної Комедії» на розвиток української літератури. А додана до перекладу антологія пов’язаних із постаттю Данте українських віршів, написаних упродовж останніх понад півтораста років, наочно демонструє, що Україна булла і є частиною культурної Європи.
Видавництво Астролябія, 2017р.





«Божественна Комедія: Чистилище»
Данте Аліг'єрі


Про книгу: Книга презентує читачеві найновіший у часі український переклад «Чистилища» (другої частини «Божественної Комедії» Данте) пера Максима Стріхи. Головною метою цього перекладу було відійти від певного «академізму» давнішої версії Євгена Дроб’язка і не лише адекватно відтворити зміст і поетичну форму Дантового шедевра, але й дати читачеві уявлення про живу, не охололу ще «магму» щойно «виліпленої» поетом італійської мови — у поєднанні найрізноманітніших стилів (від найвищого й до низького) і часом навіть у певних хибах щодо сьогоднішньої усталеної літературної норми. Розгорнута передмова розповідає про Данте як співтворця теологічного концепту Чистилища — «тимчасового пекла», де винні, але не загиблі душі спокутують свої гріхи, аби бути допущеними в Небеса. Продовжуючи традицію, покладену у виданому торік «Пеклі», перекладач подає антологію пов’язаних із постаттю Данте українських віршів, написаних упродовж останніх понад півтораста років: від Панька Куліша до Олени О’Лір. Це видання «Чистилища», як і перша частина поеми, ілюстроване мініатюрами з Сієнського кодексу ХV століття, які приписують італійському митцеві Пріамо делла Кверча.
Видавництво Астролябія, 2017р.




«Божественна Комедія: Рай»
Данте Аліг'єрі


Про книгу: Книга завершує публікацію найновішого в часі українського перекладу «Божественної Комедії» Данте пера Максима Стріхи («Пекло» й «Чистилище» вийшли у видавництві «Астролябія» відповідно 2013 і 2014 року). Головною метою цього перекладу було не лише адекватно відтворити зміст і поетичну форму Дантового шедевра, але й дати читачеві уявлення про живу, не охололу ще «магму» щойно «виліпленої» поетом італійської мови — у поєднанні найрізноманітніших стилів (від найвищого й до низького) і часом навіть у певних хибах щодо сьогоднішньої усталеної літературної норми.Водночас ця книга, як і раніше «Пекло» та «Чистилище», містить докладну передмову, присвячену місцю «Раю» — найскладнішої для сприйняття частини Дантового шедевра — в художній цілісності «Божественної Комедії». Серед додатків — завершення публікації упорядкованої Максимом Стріхою антології пов’язаних з постаттю Данте українських віршів, написаних упродовж останніх понад півтораста років. А також два есеї про Данте, авторами яких є двоє визначних поетів ХХ століття — Томас Стернз Еліот і Василь Барка.
Видавництво Астролябія, 2017р.





«Джейн Ейр: Автобіографія»
Шарлотта Бронте


Про книгу: Icтopiя мaлeнькoї cиpoти, кoтpa пoвcякчac cтикaєтьcя iз нecпpaвeдливicтю тa нeпpийняттям, впpoдoвж cтopiч звopушує cepця бaгaтьox. Aджe пoпpи вci нeгapaзди гepoїнi вдaєтьcя збepeгти i чecть, i гocтpий poзум, i вipнicть cвoїм пpaгнeнням тa пepeкoнaнням. У дopocлoму вiцi, шукaючи  кpaщoї дoлi, Джeйн cтaє гувepнaнткoю i пoчинaє нoвe, мaйжe щacливe життя в Тopнфiлдi. Oт тiльки пpивaбливий тa бaгaтий душeю гocпoдap, мicтep Poчecтep, щocь вiд нeї пpиxoвує. Poмaн cтaв мeтaфopoю жiнoчoї шляxeтнocтi й cили в cвiтoвiй лiтepaтуpi.
Видавництво КНИГОЛАВ, 2018р.





«Пані Боварі. З життя провінції»
Ґюстав Флобер


Про книгу: Роман Гюстава Флобера (1821—1880) "Пані Боварі" знаменував нову епоху в літературному житті Франції і мав сенсаційний успіх. На прикладі особистої драми Емми Боварі автор яскраво показав життя міщанської провінції Франції, трагічну несумісність чистих мрій простої людини про щастя із самими підвалинами суспільства. Ідеали і прагнення Емми не вирізняються серед інших, у чомусь навіть наївні, але Флобер наділив її невдоволенням навколишнім, душевним неспокоєм, пориванням до іншого життя — тими рисами, які він найбільше цінував у людині. Невипадково після публікації роману Флобер заявив: "Емма — це я!". Роман викликав серйозний суспільний резонанс, дискусії навколо нього тривають і сьогодні.
Видавництво Знання, 2017р.





«Морський вовк»
Джек Лондон


Про книгу: “Морський вовк” — відомий пригодницький роман Джека Лондона (1876—1916), сповнений роздумів про сенс життя. Літературний критик Гамфрі Ван-Вейден після аварії пасажирського судна потрапляє на звіробійну шхуну, де стикається з жорстоким капітаном Вовком Ларсеном, який нехтує всіма загальнолюдськими цінностями. Проте труднощі морально й фізично загартовують головного героя, і він стає мужнім борцем за своє щастя. Книга сповнена морської романтики, допомагає повірити у свої сили, вчить справедливості та стійкості.
Видавництво Знання, 2019р.




«Кармен»
Проспер Меріме


Про книгу: Новела французького письменника Проспера Меріме розповідає про фатальне кохання баска Хосе до контрабандистки Карменсіти. Тут детально описані й розбійне життя, і звичаї та культура різних меншин та народностей Іспанії. Невгамовний Хосе вимагав від Кармен повного підкорення, проте Кармен, волелюбна циганка, відмовилася підкоритися ціною власного життя.
Видавництво КНИГОЛАВ, 2018р.










«Як музика стала вільною. Цифрова революція та перемога піратства»
Стівен Вітт


Про книгу: цe пpигoлoмшливa icтopiя пpo мacoвe бoжeвiлля, музику, злoчиннicть i вeликi гpoшi. Цe oпиc життя пpoвидцiв i aфepиcтiв, мaгнaтiв i тexнiчнo пiдкутиx пiдлiткiв. Aмepикaнcький жуpнaлicт Cтiвeн Вiтт poзпoвiдaє пpo нaйбiльшoгo музичнoгo пipaтa в icтopiї, нaйпoтужнiшoгo кepiвникa музичнoгo бiзнecу, peвoлюцiйний тexнoлoгiчний винaxiд i нeлeгaльний вeб-caйт, який учeтвepo пepeвepшив oбcяг музичнoгo oнлaйн-мaгaзину iTunes Music Store. Цe книжкa пpo унiкaльний icтopичний мoмeнт, кoли звичaйнe життя нaзaвжди пoєднaлocя зi cвiтoм iнтepнeту, a вcя музикa, зaпиcaнa нa звукoнociяx, paптoм cтaлa дocтупнoю тa бeзкoштoвнoю для вcix.
Видавництво Наш Формат, 2016р.




«Усі вогні - вогонь»
Хуліо Кортасар


Про книгу: Збірник «Усі вогні – вогонь» справедливо вважається однією з взірцевих книжок малої прози видатного аргентинського письменника Хуліо Кортасара (1914–1984). До цього видання, присвяченого пам’яті першого перекладача Хуліо Кортасара українською Юрка Покальчука (1941–2008), ввійшли п’ять перекладених ним і вперше випущених 1983 року видавництвом «Дніпро» оповідань у новій редакції Сергія Борщевського. Спеціально для цієї книги Сергій Борщевський переклав три оповідання зі збірника «Усі вогні – вогонь», які відсутні у виданні 1983 року.
Видавництво Анетти Антоненко, 2018р.




«Життя Дон Кіхота і Санчо»
Міґель де Унамуно


Про книгу: «Життя Дон Кіхота і Санчо» (1905) іспанського письменника, філософа і політичного діяча Міґеля де Унамуно-і-Хуґо (1864-1936) є своєрідним філософським коментарем до знаменитого Сервантесового роману «Премудрий гідальго Дон Кіхот з Ламанчі», спробою розкрити не помічений іншими критиками сенс. Водночас це самостійний твір, що шукає в цій пам’ятці радше джерело натхнення, сприймаючи її за матеріал для будівництва власної філософської концепції. Тут бéзум протиставлено раціоналістичному животінню обивателя, сни стають реальністю, трепетне прагнення вічності проймає єство індивіда, спонукаючи шукати опертя для свого існування поза всіма можливими горизонтами, а народи, здіймаючись над своєю розпорошеністю, зважуються на власні героїчні витівки.
Видавництво Астролябія, 2017р.




«Біла ніч»
Андрій Кокотюха


Про книгу: Весна, 1945 рік. На Західній Україні — тотальний наступ загонів НКВД на повстанську лісову армію. Максим Коломієць на прізвисько Східняк очолив летючий відділ, який здійснює диверсійні військові операції. Про нього ходять легенди: безстрашний відділ Східняка може діяти одночасно у кількох місцях, а сам Коломієць — невловимий. Майору НКВД Полиніну доручають надскладне завдання: він має знищити Східняка. Агент потрапляє до летючого відділу і втирається в довіру до командира: НКВД хоче зруйнувати повстанський рух зсередини. Операція «Біла ніч» зазнає успіху. Але заманити Східняка в пастку — не так просто…
Видавництво Книжковий Клуб 
«Клуб сімейного Дозвілля», 2018р.




«Третя кабінка – Лос-Анджелес»
Олена Захарченко


Про книгу: Почалося все з альбому малюнків. Героїня цієї книжки знала, що альбом, мальований загиблим у тюрмах НКВС бабусиним братом, безслідно зник. Коли він раптом потрапляє їй до рук, за дивних обставин, виникає багато питань. Хто зберігав його досі? Хто ці люди, що намальовані в альбомі? Кожна відповідь ставить нові запитання і відкриває нові таємниці.
Розкуркулення 20-х років, розстріли і арешти «ворогів народу» в 1934-39, українсько-польська різанина 1943, прихід «совітів» на Західну Україну, війна, табори військовополонених, втеча слідом за німцями на Захід, переслідування КГБ в 70-х роках, еміграція — це історія членів однієї української родини на тлі історії України ХХ століття.
Видавництво Нора-Друк, 2018р.




«Старшокласниця. Першокурсниця»
Анастасія Левкова


Про книгу: У житті Лілії — переламний період: завершення школи та вступ в університет. У цей час відбувається стільки всього: кохання й «сотворення кумирів», перипетії взаємин із друзями та вчителями, розчарування — передусім у собі, але врешті-решт прийняття себе та інших такими, як вони є. Це час, коли обираєш професію, що визначатиме вектор твого життя; коли починаєш розуміти, в якій країні живеш, і усвідомлюєш себе її громадянкою... Тільки все це відбувається не зараз — Ліля переживала це на початку нашого століття, коли ще не було соцмереж, а мобільні телефони та комп’ютери вважали розкішшю. Про те, як це — бути підлітком на початку 2000-х, читай у щоденнику Лілії Маринник.
Видавництво Старого Лева, 2018р.





«Три зозулі з поклоном»
Григір Тютюнник


Про книгу: Персонажі творів Григора Тютюнника (1931-1980) - прості люди, на долю яких випало жити у повоєнні роки ХХ століття. У буденних реаліях життя письменник уміє побачити їхню глибинну сутність, характерну ознаку часу, долю людини. Він любить тих людей, про яких пише; написане ним - завжди вистраждане до глибини душі. Тому кожне його оповідання, новела чи повість сприймаються як сповідь. Добірна і точна мова персонажів, за нею можна безпомилково визначити характер, моральне обличчя, а нерідко і професію того, хто говорить. Читача зворушують у його творах правдивість, щирість, самобутній характер оповіді, але найбільше - самовідданість і милосердя людської душі.
Видавництво Знання, 2015р.




«Заговорено на любов»
Катерина Бабкіна


Про книгу: Це радше збірка емоцій, щастя, таємниць та сердечних ран, аніж вірші. Навіть ті, хто не звик зачитуватися поезіями, знайдуть серед текстів Катерини Бабкіної слова, здатні описати саме їхні любов чи тугу, радість, гіркоту, біль, страхи або надії. Тут із граничною відвертістю постають перед читачем і найсильніші почуття, і сучасна буденність, і свято душі, і війна, котра непомітно, але невідступно пронизує мрії, переживання і вплітається у кожен наш день, у кожну думку, кожен порив серця.
Видавництво Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2017р.




«Свято неділі»
Валерій Шевчук


Про книгу: У книжці зібрано повісті, написані у різночасся, яким з різних причин не судилося раніше дійти до читача у книжковому виданні. Тематика – урбаністична, із притаманним Валерієві Шевчуку проникненням у людську душу.
Видавництво Кліо, 2017р.













«Стіна»
Андрій Цаплієнко


Про книгу: У фантастичному романі Андрія Цаплієнка перед читачем постають два постапокаліптичні суспільства, одне з яких упевнено торує прогресивний шлях розвитку, а інше - просто деградує. Автор переконаний, що ментальність і тяглість традицій дуже мало змінюються впродовж століть. Герої роману - українці та росіяни, носії яскравих національних рис - перебувають у постійному напруженому антагонізмі. Війна між ними йде відразу на кількох рівнях - від збройних сутичок до зіткнень душ та внутрішніх переконань. А Дикі Поля, які залишаються після великих і малих протистоянь, - це як незагойні рани, ракові пухлини: вони продовжують кровоточити, демонструючи людству, що війна породжує тільки війну.
Видавництво Старого Лева, 2018р.





«До Чаплі на уродини та інші львівські оповідання»
Микола Рябчук


Про книгу: До книги оповідань Миколи Рябчука, одного з чільних представників українського прозового андеґраунду 70-х рр. XX ст., ввійшли найкращі твори його львівського періоду.
 Наше видання не в останню чергу зумовлене тим, що й досі належно не оцінено художнє новаторство Рябчука-прозаїка, творам якого притаманні абсурдизм і парадоксальність, сюрреалістичність і вишукана іронічність, які тісно поєднуються з гарячим співчуттям, затамованою ліричністю й легкою меланхолійністю. У центрі його оповідань зображено трагедії маленької людини у тоталітарному суспільстві, які залишаються актуальними й для нашого часу.
Видавництво ЛА «Піраміда», 2017р.





«Небесна кравчиня»
Галина Пагутяк


Про книгу: "На світі є дуже мало речей, яких неможливо уникнути. Наприклад, смерті чи беззахисності. Смерть можна полегшити надією на інше життя, беззахисність - надією на захист. Але у вічності ми беззахисні і смертні". Ці слова Галини Пагутяк можуть бути лейтмотивом до всієї книжки "Небесна кравчиня", хоча кожен її твір має власний ключ до прочитання. До "Книги беззахисності" з майбутнього десятикнижжя письменниці ввійшли повісті "Соловейко", "Гірчичне зерно" та "Небесна кравчиня", романи "Смітник Господа нашого" і "Біографія Леонтовича". Ця книга відображає важкий шлях і вперту боротьбу беззахисної людської душі у нашому жорстокому світі.
Видавництво ЛА «Піраміда», 2017р.




«Жорстокість існування»
Галина Пагутяк


Про книгу: В особі Галини Пагутяк українська література має не тільки самобутню і талановиту письменницю, а й вдумливого есеїста-філософа, який ставить точний діагноз розвитку сучасного суспільства і, глибоко осмислюючи наболілі теми сьогодення, шукає шляхів порятунку людини від тотальної жорстокості та байдужості.
Видавництво ЛА «Піраміда», 2017р.












«Намисто»
Володимир Винниченко


Про книгу: Дитячий світ у збірці “Намисто” Володимира Винниченка (1880—1951) щільно переплітається зі світом дорослих. Їхні турботи і проблеми малі герої оповідань відтворюють в іграх, змушуючи батьків, дідусів і бабусь замислюватися над своїми вчинками та діяти відповідально, адже діти вміють тонко відчувати добро і зло, справедливість і кривду. Письменник майстерно відтворює дитячу безпосередність і романтичну небуденність, що не залишать байдужими ні юних, ні дорослих читачів.
Видавництво Знання, 2019р.







«Повія»
Панас Мирний


Про книгу: Трагедія жіночої долі на всі часи від класика української літератури. оман, який хочеться читати і перечитувати! Твір величезної художньої вартості, один із найкращих соціально-психологічних романів української літератури XIX століття!
Нужда та переслідування місцевих багатіїв женуть красуню Христину з рідного села на заробітки в місто. Але й там вона не знаходить щастя – знов насильство, підлість, брехня, що завдають їй болю і страждань, штовхають у прірву.
Видавництво Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2018р.





«Українські повісті»
Микола Гоголь


Про книгу: До вибраного Миколи Гоголя — геніального українського письменника, який писав російською мовою і став класиком російської літератури, — увійшли найкращі переклади всіх «українських» повістей зі збірок «Вечори на хуторі біля Диканьки» та «Миргород».
Видавництво 
А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2017р.













«Листи: 1898-1902»
Леся Українка


Про книгу: П’ять років на межі століть, за які у житті поетеси сталося так багато. Вона долає хворобу, натхненно пише й перекладає, тяжко переживає смерть коханого Сергія Мержинського, наснажується ніжною дружбою Ольги Кобилянської, відданістю Климента Квітки, незмінною підтримкою рідних. Спілкується з письменниками, артистами і політиками, багато подорожує — часто вимушено, а проте радо, вчить італійську, намагається здобути фінансову незалежність, бере на себе роль родинного миротворця, нарікає на виснажливість закупів за кордоном і грубість російських туристів, шиє собі одяг і виписує книжки з європейських бібліотек… Яскрава картина fin de siècle, якою її побачила блискуча інтелектуалка з української аристократичної родини, ненароком написаний геніальний роман у листах.
Видавництво Комора, 2017р.




«Листи: 1903-1913»
Леся Українка


Про книгу: Останнє десятиліття життя видатної жінки  — коли народжувалися та публікувалися її геніальні драми на світові сюжети, а також «Лісова пісня» й «Бояриня», коли вона співпрацювала з українськими і закордонними журналами — як авторка, перекладачка, критикиня й журналістка, коли її суспільно-політичні погляди остаточно викристалізовано і лише слабке здоров’я стає перешкодою активнішій громадській роботі. Вона досягла визнання як письменниця, щаслива в шлюбі, але в іншому доля до неї неприхильна — Лариса Косач втрачає близьких, швидко руйнується добробут, повертається тяжка хвороба, що тільки було відступила. Та її «демон» лишається з нею до самого кінця — і за кілька годин до смерті вона надиктовує матері конспект нової драми…
Видавництво Комора, 2018р.




«Василь Стус: Життя як творчість»
Дмитро Стус


Про книгу: Ніхто не знає, в чому полягає загадка слави. Часто трапляється, що про когось, хто все життя перебував в епіцентрі подій, забувають відразу після смерті. До Василя Стуса широка популярність прийшла після перепоховання в 1989-му.  Що цьому причина: поетична творчість? героїка життя? непримиренність позиції? здатність перейматися чужим болем? На ці та інші питання намагається знайти відповіді син поета - Дмитро, який майстерно поєднує об'єктивні біографічні відомості про життя Василя Стуса з власними спогадами і спостереженнями про батька, парадоксально зіставляє контексти, змішує високий науковий і белетристичний стилі. Пропонована книга - це Василь Стус очима дослідника й сина на тлі «запізнілого націєтворення».
Розрахована на широке коло читачів: від учнів до науковців.
Видавництво Дух і Літера, 2018р.





«Михайло Грушевський: «Я сам прийшов до політики через історію…»
Юрій Шаповал, Ігор Верба


Про книгу: Видання присвячено політичному і державному діячеві, визначному вченому академіку Михайлу Грушевському (1866-1934). Змальовуючи його портрет, життєвий шлях, політичні уподобання, дослідницьку і науково-організаційну діяльність, автори книги спираються на здобутки сучасного грушевськознавства, використовують архівні документи, а з-поміж них і недоступні в попередні роки. Видання ілюстроване.
Для широкого кола читачів, усіх, хто цікавиться історією України.
Парламентське видавництво, 2018р.






«Михайло Драй-Хмара»
Передмова, упорядкування та примітки С.А. Гальченко


Про книгу: До книги увійшли вибрані твори видатного українського поета, перекладача, вченого-філолога М. Драй-Хмари, зокрема поезії зі збірки «Проростень», вірші різних років, щоденникові записи, листи до родини, нарис «Українці», автобіографії. Подано тексти матеріалів слідчої справи. За т. з. контрреволюційну діяльність М. Драй-Хмара був засуджений до непосильної праці у виправних концтаборах, де він загинув 1939 року.
Видавництво Фоліо, 2018р.









«Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма»
Наталка Сняданко


Про книгу: У центрі нового роману Наталки Сняданко особиста історія одного з найекстравагантніших членів імператорської родини Габс­бурґів - Вільгельма, більше відомого в Україні за бойовим псевдонімом Василь Вишиваний. У романі його українську ідентичність розширено уявною - ймовірною - частиною біографії. У ній він не помирає у стінах Лук’янівської в’язниці, як відбулося насправді, а опиняється в радянському Львові, одружується, виховує сина й онуку, разом із дружиною, котра походила з давньої львівської родини, намагається пристосуватися до нової суворої дійсності. Водночас цей роман - історія кількох родин, країн, епох, воєн і міжвоєнь. Це - віддзеркалення австрійського в польському, польського - в австрійському, українського - в радянському і навпаки. Це - галицький мікрокосмос у кількох поколіннях і кількох епохах із притаманними лише цьому закутку Європи химерними поєднаннями мовних, кулінарних, звичаєвих реалій та людських доль, пере­повідання яких часто є набагато химернішим і фантастичнішим за будь-яку літературну фікцію.
Видавництво Старого Лева, 2017р.




«Сни неофіта»
Павло Вольвач


Про книгу:  Соковита панорама життя, у яку вписаний учорашній кримінал-початківець, пролетар, різночинець, а нині — молодий поет і журналіст, сповита туманцем надій, крізь які ясніє Київ — як реалізація мрії та можливість подальших трансформацій. Але це попереду. Поки що перед читачем — провінційний простір, в якому є все: грабіжники й журналісти, махновці й губернатори, бійці «Спасу» й поети-літстудійці. Легендарний поет-дисидент Холодний сусідує на сторінках роману з авторитетом Медведéм, а містик Чудін якось поєднується з секс-символом Наталкою Шамоніною. І над усіма ними панує Місто. Наразі Запоріжжя, яке саме Вольвач своєю «Клясою» вніс на мапу української літератури.
Видавництво Старого Лева, 2017р.





«(Не)історичні миті. 
Нариси про минулі сто років»
Володимир В'ятрович


Про книгу: Нова книга В'ятровича не є науково-популярною у традиційному розумінні цього слова. Але він не зміг би її написати, якби не був професійним істориком, що глибоко «сидить» у темі. У цій збірці коротких нарисів ідеться про події, довести факт яких неможливо жодним документом. Бурхливе ХХ століття їх просто нам не лишило. Але тонке відчуття духу того часу підказує авторові, що вони могли відбутися. І хтозна, чи не відбулися…
(Не)історичні миті, які лягли в основу цієї книжки, вихоплено з останнього століття української історії: потяг, що везе київських студентів під станцію Крути; хлопчик в українському селі, який вмирає з голоду 1933-го; останні бійці УПА в останній криївці; радянський концтабір, де гине поет, але лишаються жити його вірші.
Автор доводить свої оповіді до сьогодення – Майдану 2014-го й російсько-української війни. Це 38 нарисів-миттєвостей – маленьких уламків мозаїки, що вкупі творять велике полотно історії, з її яскравими й похмурими кольорами, тонами й напівтонами.
Видавництво Книжковий Клуб 
«Клуб Сімейного Дозвілля», 2018р.




«Білий попіл»
Ілларіон Павлюк


Про книгу: Приватному детективу Тарасу Білому замовляють розслідувати вбивство панночки. Обвинувачують такого собі семінариста Хому Брута, й справа ніби геть зрозуміла... Втім, хутір, де сталося вбивство, приховує таємницю. І ця таємниця — страшніша за всі оповідки про панночку, яка встала з гробу.
«Білий попіл» — це надзвичайно цікавий, атмосферний та водночас динамічний трилер у стилі нуар. У ньому повно загадок, що їх до останнього кортить розкрити. І, згідно з законами жанру, найменша деталь свого часу неодмінно отримує блискавичне пояснення. Але особливість роману в тому, що кожна таємниця врешті-решт матиме не одне, а відразу два трактування — логічне і містичне.
Тому, залежно від світосприйняття читача, роман стає чи то детективним трилером, чи то містичним. А втім, саме про це і хочеться поміркувати наприкінці книжки...
Видавництво Старого Лева, 2018р.




«Люди в гніздах»
Олег Коцарев


Про книгу: У кожній родині є історії, що незмінно переповідаються з покоління в покоління, мов складова таємничого ритуалу. Інші залишаються поза кадром і згодом майже зникають, осідаючи пилом на старих фотокартках або розпадаючись на абсурдні й незбагненні фрагменти. «Люди в гніздах» - це своєрідна суміш перших і других, позначена легким гумором, пародією та деконструкцією. Як, зрештою, деконструйовано ледь не цілу історичну пам'ять (зокрема локальну, родинну) в нашій частині світу. До сюжету цієї книжки потрапили романтичні втечі, стрілянина на фронті та в тилу, неймовірні повороти долі - й самотнє покинуте піаніно, що журиться на вокзалі, в той час як коні з вершниками звично збігають сходами на другий поверх, а привиди давно померлих родичів стиха під'їдають яблучне варення.
Видавництво Комора, 2017р.




«Бабин Яр. Голосами»
Маріанна Кіяновська


Про книгу: Вірші Маріанни Кіяновської присвячені пам’яті Бабиного Яру. Маріанна Кіяновська — поетка, перекладач, літературознавець, член Асоціації українських письменників та Національної Спілки письменників України. У книзі використані ескізи Ади Рибачук та Володимира Мельниченка для проекту пам’ятника жертвам Бабиного Яру, роботу художника Зіновія Толкачова «Талескотен», серії «Майданек», 1944 р., а також фотографія Дмитра Пейсахова з циклу «Бабин Яр».
Видавництво Дух і Літера, 2017р.




«Пройти крізь Чорнобиль»
Галя Аккерман


Про книгу: Книжка Галі Аккерман - це подорож письменника крізь драму Чорнобиля в різноманітних її людських, соціокультурних, професійних аспектах. Це проходження крізь очисний вогонь нового знання, трагічних відкриттів, крізь драму людських доль. Ця книжка також про Чорнобиль як про один з найстрашніших злочинів радянської системи. Незаперечна цінність видання і в тому, що це погляд людини з іншої культури, з інших культур - адже авторка суміщає в собі єврейську, російську і французьку культури, родинно пов'язана з Україною. Для широкого кола читачів.
Видавництво Либідь, 2018р.





«Іловайський щоденник»
Роман Зіненко


Про книгу: «Іловайський щоденник» Романа Зіненка - чесна і відверта книжка, написана безпосереднім учасником подій, бійцем добровольчого батальйону «Дніпро-1», який пройшов «Іловайський котел» від початку до кінця. Розповідь про маловідомі події в оточеному Іловайську та вихід бійців «кривавим коридором» дозволяє читачеві пережити разом з українськими солдатами одну з найтрагічніших сторінок в історії сучасної України, відчути все те, чого зазнали бійці добровольчих батальйонів, а численні фотографії дають можливість краще уявити описані події.
Видавництво Фоліо, 2018р.





«У вогняному кільці. 
Оборона Луганського аеропорту»
Сергій Глотов, Анастасія Глотова, Анастасія Воронова, Юрій Руденко, Дмитро Путята


Про книгу: Ця книга — результат першої в Україні спроби зібрати та про­аналізувати свідчення безпосередніх учасників однієї з найгероїчніших і найтрагічніших операцій початку російсько-української війни, що досі лишається маловідомою для більшості українців. У документальній хроніці описуються події, пов’язані з обороною міжнародного аеропорту «Луганськ» та прилеглих населених пунктів (квітень — початок вересня 2014 року), а також події, що передували окупації Луганська (зима — весна 2013—2014 років). Команда волонтерів зібрала спогади понад 140 учасників та очевидців тих подій — військових, волонтерів, місцевих мешканців, працівників міліції та аеропорту, медиків, — а також унікальні фотографії та картосхеми, що ілюструють військові операції, які відбувалися навколо летовища. Книга містить коментарі військових дослідників, офіцерів та експертів із аналізом основних подій, а також перелік загиблих українських бійців із різних підрозділів.
Видавництво ДОВЖЕНКО БУКС, 2018р.





«Повернутися з війни»
Наталя Нагорна


Про книгу: Ця книжка насправді ж не про війну. Війна-лише випадковість для цих людей, тло їхніх подій. Коли ми випадково зрозуміли як боляче чекати, як нестерпно любити та як складно повернутися з війни. Адже ніхто не повернувся з війни таким, як був. І жодна книжка не пояснить нам, чому тримати автомат іноді легше, аніж тримати в руках телефон, який не відповідає. Адже солдатам розказують, як воювати, але чомусь не пишуть, як припинити та жити далі. Без примар, спогадів та нічних жахіть. Ця книга з'явилася на світ, бо ми не маємо права на відчай.
Видавництво ДІПА, 2018р.



 

Немає коментарів: