пʼятницю, 15 березня 2013 р.

Карпатська Україна на світанку свободи






Карпатська Україна... Красне поле. У літописі боротьби за українську   незалежність їм належить особливе місце.
Кожного року березневі дні нагадають нам про славу та трагедію
Карпатської України навесні далекого 1939 року... В той час значна частина світової громадськості дивувалась подвигу маленької, але великої духом частини українського народу, героїв Карпатської Січі, які посміли стати на захист рідної землі від фашистських нападників.
15 березня... Ця дата не в календарі виділена, а в душі закарпатців. Цим числом кожна весна особлива над Тисою – загострена болем. Бо є на березі  тієї річки, поблизу Хуста, поле, з  якого березневого дня 1939 року в її води стікала кров найвірніших і найвідданіших синів свого краю – борців за його незалежність і волю.
Саме 15 березня в читальній залі ЦРБ проходив Краєзнавчий День:                 „Карпатська Україна : героїчна сторінка нашої історії”,
приурочений 74 річниці проголошення Карпатської України, на який завітало багато молоді, юнацтва та користувачі пенсійного віку.
Відкрила краєзнавчий день завідувачка відділом обслуговування ЦРБ Титор І.П.та озвучила книжкову виставку „Карпатська Україна: на світанку свободи” Під голос трембіти  двоє ведучих М. Яворенко та Г.Зварич розпочали масовий захід. Звучав Гімн України, який виконували всі учасники. Вірші: „Спомин”, „Перший Президент”, „Карпатська Січ”, декламували старшокласники ЗОШ І - ІІІ ст. №3 Либавка Г., Дребота А., Шміляк І. А вірші „Моя Карпатська Україно”, „Карпатська Україна”, „Молитва за Україну”, „Мені в наруччі умирав”, „Спомянім” читали бібліотекарі Коків-Мельник О., Сливка Г., Яремчук Г., Павлючок О.  Історико - інформаційну годину: „Від вченого - педагога до президента Карпатської України” провела вчитель історії Козурак Г.П. Бібліограф ЦРБ Яворенко М.  провела бібліографічний огляд літератури: ”Велич і трагедія Карпатської України”, де ознайомила з книгами, які найбільш повно окреслюють ті доленосні події та провела бесіду – огляд  бібліографічного покажчика праць професора Миколи Вегеша „У пошуках істини про Карпатську Україну”. Особливо користувачі зацікавилися фотографіями „Карпатська Україна та її армія”  Каленика Лисюка.
Всі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих і замордованих в карпато – українській боротьбі. У виконанні  М. Михайлюка прозвучала народна балада „Чи чулисьте, милі браття”.  Гучними оплесками були сприйняти коломийки у виконанні Миколи Шемоти. Мирон Білінкевич декламував вірш „До українців” Віктора Барановського.
На завершення прозвучала пісня у виконанні дуету Михайлюків  прозвучала пісня „Моя Україно”, яку підхопили всі та переглянуто компакт -диск „Карпатська Україна в контексті українського державотворення” Вчителі – філологи ЗОШ № 3 І – ІІІ ст. Г.В. Калинська та Г.І. Штефанюк подякували працівникам ЦРБ за змістовно проведений краєзнавчий день.


Бібліограф ЦРБ              
М. Яворенко.

Немає коментарів: