четвер, 30 січня 2020 р.

Гуцульська мова живе! Оксана Йонаш-Тодер представила у Рахові нову книгу



29 січня, у Рахівській центральній районній бібліотеці відбулася 

презентація нової збірки творів 
Оксани Йонаш-Тодер 
«Думаю в стовпчик»

У залі ніде яблуку впасти. Так багато людей у вишиванках можна побачити тільки на «Гуцульській бринзі». 

Оксані Йонаш-Тодер вдалося зібрати на презентації своєї збірки як і близьких, рідних людей, так і тих, хто із її творчістю знайомий лише із Фейсбуку.



Участь у заході взяла сама авторка книги, працівниці районної бібліотеки, дитячий зразковий колектив «Юність», на чолі із керівницею Олесею Волощук і співочий колектив Рахівського РБК.

Презентацію відвідали такі почесні гості: Віктор Медвідь - голова Рахівської РДА, який вручив Оксані Йонаш-Тодер подяку та подарунок від державної адміністрації; Дмитро Брехлічук - в.о. міського голови Рахова; Володимир Шепета - керівник відділу культури, молоді та спорту Рахівської РДА; Інна Савляк - голова села Костилівка.






Також у події взяли участь багато талановитих уродженців нашого краю - Олександр Масляник (журналіст, письменник, публіцист), Василь Гейніш (Заслужений журналіст України), Мирон Білінкевич (керівник гуртка «Художнє слово»). 


Презентацію відвідав відомий український поет-гуморист, громадський діяч у Румунії Дмитро Коренюк.

Гості заходу мали змогу не тільки послухати вірші та гуморески Оксани Йонаш-Тодер, а й почути твори, які поставлені на музику, у виконанні вихованець Олесі Волощук та співочого колективу Рахівського РБК.
Під час презентації учасники не раз піднімали питання гуцульської мови. Йдеться про те, що зараз наші, гуцульські слова, все рідше чути в громадських місцях. Що здебільшого «по-гуцульськи» люди говорять тільки вдома. 


Та сама Оксана Йонаш-Тодер доводить те, що наш діалект живе. Авторка своїми творами популяризує гуцульську говірку, вчить молодих читачів нових слів, а старшим допомагає згадати, як говорили їхні предки.

Закінчився захід автограф-сесією. Оксана Йонаш-Тодер підписала всім охочим книги і пообіцяла, що свою творчу роботу вона не залишить.

Побажаємо поетесі здоров’я та натхнення. Чекаємо на нові книги!
Знаймо - хто смо! 

Нагадаємо:
Оксана Йонаш-Тодер - мешканка села Костилівка, яка за свої 39 років видала вже дві збірки творів. Це гуморески, вірші, казки для дорослих, переспіви класики та пісень.
В чому їхня унікальність? Вірші написані гуцульською говіркою, якою розмовляють у Рахівському районі.
У новій збірці «Думаю в стовпчик» 223 віршів, гуморесок, казок для дорослих, переспівів української та зарубіжної класики. Тематика різна: кохання, любов, еротика, роздуми, комічні життєві ситуації. Книга не поділена на розділи, щоб читача плавно «кидало» з одного стану душі в інший. 
Придбати «Думаю в стовпчик» в місті Рахові можна в магазині «Трембіта» (книжковий відділ) або в сувенірних крамницях «Гуцульська світлиця» і «Говерла».

Джерело: www.rakhiv.in 

З попередньої збірки:















Немає коментарів: