четвер, 30 травня 2024 р.

Нові книги - чудовий подарунок від Івана Поповича


Минулого тижня наша бібліотека отримала чудовий подарунок - одразу три книги від нашого земляка, письменника з Великого Бичкова Івана Поповича.

Він називає себе письменником – початківцем, хоча в творчому доробку автора вже понад 250 робіт у стилі «фентезі». Спільним для всіх творів є те, що події відбуваються в межах нашого мальовничого Закарпаття.

Русалки, перевертні, лісові дівчата, мольфари – ці міфічні мешканці потойбічного світу, які стали героями книжок письменника.

«Русалка Карпатська. Двадцять п'ять історій» - серія з 25 оповідань, написана як данина міфічній істоті Русалці, котра при особистій зустрічі багато років тому не втопила автора книги в глибокій воді кар'єру. Ми живемо у звичному для нас ритмі й не здогадуємося, що поруч мешкають дивні, химерні, чудернацькі істоти. І не завжди зустріч з ними закінчується добре… Автор знайомить читача з містичним світом русалок, де правда тісно переплітається з вигадкою, та розповідає дивовижні історії взаємодії людей з жительками водойм. Отож, повне занурення під водне плесо…

Серед подарованих книг чи не перший на Закарпатті мальопис (комікс) у жанрі фентезі «Дід Піхто, або Гості, які постукали знизу». У коміксі йдеться про сім'ю з Києва, в якій зростає двійко дітей – 15-річний хлопець та 13-річна дівчинка. Вони активно грають у комп'ютерні ігри. Щоб відірвати нащадків від комп'ютера, батьки вирішили вивезти їх у зимові Карпати, а саме на гору Драгобрат Рахівського району. Герої їдуть на гору Близниця, де потрапляють у туман. Однак вони поїхали не в тому напрямку, куди потрібно, тому всіх засипала снігом лавина. Їх відкопує столітній солдат, котрий живе у секретному військовому бункері. Далі починається фентезійна частина, яка веде героїв у міфічну історію.

Книга «Кицька на ім'я Мицька» розповідає нам про маленьку допитливу кицьку з Ужгорода, яка випадково потрапляє в захопливі, але не завжди безпечні пригоди. Та завдяки кмітливості й допомозі нових друзів їй вдається здолати всі неприємності й щасливо повернутися до мами. Книга дебютувала в м. Ужгород 31 січня цього року в рамках акції «Дитячий письменник за прилавком».

"Тепер дописую книгу в жанрі бойового фентезі. І щоб переключитися на інший жанр, я вирішив написати дитячу книгу. Мене надихнуло те, що саме на весні моя кішка народила кошеня. І уявна історія крутилася в мене в голові, але не було початку і кінця. Якось я вигадав, записав. Поговорив із видавцем. Я міг зробити книгу, щоб не було конкретного міста. Але коли я її вигадував, то так уявляв, ніби ходив по Ужгороду", — розповів письменник. Історія про кицьку Мицьку орієнтована на читачів дошкільного та молодшого шкільного віку.

Іван почав писати ще студентом. П’ять років тому захопився фентезі і зосередився на цьому жанрі.

понеділок, 27 травня 2024 р.

Презентація книги поетеси Марії Кокіш-Гриник «Нескорені Лицарі Срібної Землі»

 

«…Вклонюся щиро до землі солдату,

В молитві Богу підніму долоні…»

 

 Сьогодні в читальній залі Рахівської публічної бібліотеки відбулась презентація нової книги народної поетеси Марії Кокіш-Гриник «Нескорені Лицарі Срібної Землі». В книгу та в історію сучасної України вписано поезії, присвячені Воїнам-Героям, про яких ми маємо пам'ятати вічно, згадувати їх з покоління в покоління, адже вони добровільно віддали своє життя за мир, за незалежність нашої держави, - це Герої Рахівщини, які загинули з 2014 по 2024 рік.

В книзі 411 сторінок. Сторінок Горя, Жалю, Болі, Суму… В ній вміщено 25 світлин з присвяченими віршами пам'яті воїнам Рахівської ТГ, 13 - Великобичківської ТГ, 23 – Ясінянської ТГ, 17 – Богданської ТГ. Кожен рядок цієї книги є доказ того, що ми ніколи не повинні забути тих, хто віддав своє життя за нас, за мир і волю України. Віршовані рядки цієї книги безрадісні, правдиві, безутішні, сумні. Авторка передає той складний багатий емоційний стан, який народжує справжню поезію.


У заході взяли участь учні ЗЗСО І-ІІІ ступенів №1 з вчителем-філологом Новаківською Тетяною Дмитрівною: Котелюк Юліана, Мірошник Ксенія, Тутміна Антоніна, Харбака Юрій, Бартків Богдана, Тодікаш Марк. Учасники декламували вірші-присвяти кожному загиблому Герою: «Ми повинні знати», «Війна», «Ворогу», «Наша земля», «Спасибі, Воїне, тобі», «Спасибі за все», «Журавлі».