понеділок, 27 травня 2024 р.

Презентація книги поетеси Марії Кокіш-Гриник «Нескорені Лицарі Срібної Землі»

 

«…Вклонюся щиро до землі солдату,

В молитві Богу підніму долоні…»

 

 Сьогодні в читальній залі Рахівської публічної бібліотеки відбулась презентація нової книги народної поетеси Марії Кокіш-Гриник «Нескорені Лицарі Срібної Землі». В книгу та в історію сучасної України вписано поезії, присвячені Воїнам-Героям, про яких ми маємо пам'ятати вічно, згадувати їх з покоління в покоління, адже вони добровільно віддали своє життя за мир, за незалежність нашої держави, - це Герої Рахівщини, які загинули з 2014 по 2024 рік.

В книзі 411 сторінок. Сторінок Горя, Жалю, Болі, Суму… В ній вміщено 25 світлин з присвяченими віршами пам'яті воїнам Рахівської ТГ, 13 - Великобичківської ТГ, 23 – Ясінянської ТГ, 17 – Богданської ТГ. Кожен рядок цієї книги є доказ того, що ми ніколи не повинні забути тих, хто віддав своє життя за нас, за мир і волю України. Віршовані рядки цієї книги безрадісні, правдиві, безутішні, сумні. Авторка передає той складний багатий емоційний стан, який народжує справжню поезію.


У заході взяли участь учні ЗЗСО І-ІІІ ступенів №1 з вчителем-філологом Новаківською Тетяною Дмитрівною: Котелюк Юліана, Мірошник Ксенія, Тутміна Антоніна, Харбака Юрій, Бартків Богдана, Тодікаш Марк. Учасники декламували вірші-присвяти кожному загиблому Герою: «Ми повинні знати», «Війна», «Ворогу», «Наша земля», «Спасибі, Воїне, тобі», «Спасибі за все», «Журавлі».

Слова вдячності висловили в.п.міського голови, секретар ради та виконкому Євген Молнар, заступник голови Рахівської РВА-РДА Павло Басараба, завідувач сектору відділу освіти, культури, молоді та спорту Олександра Беркела та рідні загиблих військових.

В книзі поетеса звертається до воїнів з такими словами: «Дорогі наші Захисники – ви є образами справжніх Героїв, які стоять на передовій в боротьбі за нашу свободу та незалежність. Ваша відданість є джерелом гордості для кожного громадянина нашої держави. Разом ми не просто воюємо – ми будуємо майбутнє для наступних поколінь. Вже з перших днів війни ми переконалися в єдності своєї нації та готовності на все заради свободи. Бажаю Вам міцності, упертості та твердої віри у нашу спільну Перемогу!

А пам'ять про загиблих воїнів, завжди житиме у наших серцях. Нехай їхній героїзм щодня нагадує кожному українцю про дуже високу ціну Свободи.

…Спасибі, Воїне, на світі ти один,

Хто береже так вірно Батьківщину.

Батьків, дружину, діточок залишив,

Щоб ворог не присвоїв Україну».

 

Кожному з них ми завдячуємо усім, що маємо сьогодні! 

Ми завжди пам'ятатимемо наших героїв!

 

 





















 

Немає коментарів: