пʼятницю, 12 лютого 2016 р.

На дарабі до Європи або хто просить, тому Боженько дає!

11 лютого 2016 року, в переповненому святковому залі Рахівської дитячої музичної школи, відбулася презентація книги «На дарабі до Європи» Дмитра Коренюка, знатного гумориста із села Бистрого (Румунія), підготовлена  працівниками  центральної районної бібліотеки.
Ведучі Марія Яворенко та Ганна Зварич  під  гуцульські мелодії та звук трембіти запросили всіх присутніх зазирнути в чарівний гуцульський світ очима і душею. 
Гуморист з давнього гуцульського роду завжди мріяв про видання своїх творів в Україні. Мрія збулася! У Львівському видавництві «Тиса» побачила світ нова збірка «На дарабі до Європи», до якої увійшли вибрані гуцульські гуморески, які живляться джерелами гуцульського фольклору, в якому зосереджено віковий досвід сміхової культури.

Чи ви чули, люди добрі,
Чи може, не чули,
Що в Карпатах жиют люди,
Що звутси гуцули?

Так починається одна із гуморесок знаного на усі Карпати гуцула-сміхотворця, засновника і голови Гуцульського культурно-спортивного товариства, художнього керівника молодіжного ансамблю «Веселі Гуцулята»,  працює професором музики у місцевій школі, який видав у Бухаресті дві збірки гуцульського  гумору – «Демократія в постолах» (1999) та «Весело і гірко» (2008).
На презентацію був запрошений почесний громадянин міста Рахова, Заслужений журналіст України, редактор і видавець літературно-художнього видання «На дарабі до Європи» Олександр Масляник, який у своїй передмові до книги зазначив «Гуморески Дмитра Коренюка – це синтез традицій  народного гумору і власного світовідчуття».


"Я читав дві попередні гарні книги Дмитра Коренюка «Демократія в постолах» та «Весело і гірко», тоді і виникла ідея видати наступну книгу в Україні. Він хотів теж надзвичайно хотів, щоб вона з'явилася саме тут. Хто просить, тому Боженько дає, і треба йому часом озвучувати свої бажання."

"Ви знаєте, що поетів є дуже багато, і гарних поетів, але питома вага гумористів є надзвичайно не високою. Написати гарний вірш є проблематичним, написати гарну книгу, та ще й гуцульським діалектом є надзвичайно важко, знаю які муки творчості були у Дмитра. Книга начебто невелика за обсягом, але в неї закладена велика і тяжка праця. Я приїхав на цю презентацію підтримати свого літературного побратима, тому що він цінний і цікавий тим, що не відривається від своєї материнської колиски,  від тих людей, серед яких ріс і живе. Коренюк стоїть своїм корінням на грунті гуцульського субетносу і той грунт, як найпоживніший гумус живить його творчість." 
Олександр Масляник
почесний громадянин міста Рахова, 
заслужений журналіст України



Дмитро Коренюк почесний гість Рахівщини, бере активну участь у міжнародних фестивалях «Гуцульська бридзя», «Берлабашський бануш», «Бербаницьи фіглів».
 Здорового, високого гуцула, великого патріота України і Гуцульщини, нащадка славного давнього роду з гуцульського пракореня привітали з цією збіркою заступник голови райдержадміністрації Ігнатюк Дмитро Миколайович, виконуючий повноваження голови районної ради Копич Іван Іванович, голова міста Медвідь Віктор Васильович, головний спеціаліст відділу культури РДА Інна Савляк, які привітали автора з виходом нової книги в Україні, вручили грамоти, квіти та цінні подарунки.
Голова районного Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Іван Беркела, під час виступу прочитав власну гумореску Дмитру Коренюку на презентацію книги. На згадку про зустріч, члени товариства «Гуцульщина» Іван Беркела та Юрій Бендак, подарували автору книги картину з пейзажем міста Рахова.
Гуморист Ігор Іванків веселив присутніх гострим смішним словом, що живиться джерелами гуцульського фольклору.
На презентацію книги завітали гості із Румуніїї. Добрим словом про побратима відгукнувся голова (прімар) села Бистрого (Мараморощина) Василь Дудчак.
Гуморески Дмитра Коренюка читали Мирон Білінкевич, Олена Іванівна Кокіш-Мельник та Надія Гуцуляк -  «На дарабі до Європи», «В чужині на заробітках», «Модна робота».
Директор районного будинку культури, соліст гурту «Край», Іван Мисинчук, порадував всіх українською піснею «Два кольори», яку підспівували присутні.
Своїми враженнями  від прочитаної книги поділився Іван Волощук  та був нагороджений медаллю як журналіст журналу «Гражда».
Троїсті музики народного оркестру гуцульських народних інструментів порадували всіх народними мелодіями. Вокальна група «Гуцулочка» виконала  «Співанки про Рахів» на слова Дмитра Коренюка та народні  і гумористичні пісні «Ой багата Гуцулія!», «Ой, дівчата, дівчата».
Гості з Румунії  радісними повернулися додому. Автор  книги  «На дарабі до Європи»  Дмитро Коренюк  щиро подякував  рахів’янам, які  подарували йому справжнє свято.
Присутні мали змогу переглянути виставку робіт М.В. Ворохти «Своє життя я вишила нитками» та отримати в подарунок книгу «На дарабі до Європи» з автографом автора.


Бібліограф ЦРБ  Марія Яворенко






Немає коментарів: