вівторок, 23 лютого 2016 р.

Увага!!! Буккросинг в бібліотеці!


 Буккроссинг (англ. Bookcrossing) — хобі та громадський рух, що діє за принципом соціальних мереж і близький до флешмобу. Буккроссинг — це процес «звільнення» книг. Людина, прочитавши книгу, залишає («звільняє») її у громадському місці (парк, кафе, зупинка), для того, щоб інша, випадкова, людина могла цю книгу знайти та прочитати; та у свою чергу повинна повторити процес.
Суть руху полягає у обміні прочитаними книгами та іншими виданнями. Буккросинг – практика залишати книгу, чи журнал в публічному місці, щоб інші люди знайшли її і прочитали, а потім вчинили так само. При цьому  не потрібний читацький квиток, всі книги не мають номерів та шифрів. Ти вільний у виборі та в строках повернення книги чи журналу.
       Історія: основоположником буккросингу вважають американця Рона Хонберкера, який розпочав рух книжок у березні 2001 року. На нього справило враження те, як мандрують світом фотоапарати. Саме тому він вирішив “відпустити і книжки”. Рон залишив 20 книг зі своїми координатами у холі готелю, в якому зупинився. Через півроку на сайті Хорнбекера було зареєстровано вже 300 людей, які «відпускали» свої книги у мандрівку. За статистикою сайт буккросингу у США щомісяця відвідує майже 25 мільйонів користувачів мережевої сітки (www.book-crossing.com). Далі хвиля буккросингу перекинулася і в Європу. Першою країною, яка її підхопила, була Італія. Далі приєдналася Франція і пішло-поїхало-полетіло. Буккросинг також дійшов вже і до країн пострадянського простору. Читачі України також випускають свої двоногі та дворукі книжки за територію полиць.


Нині і в нашій Рахівській центральній районній бібліотеці Ви зможете долучитись до міжнародного руху Буккросінг.


Цей рух є надзвичайно популярним у світі, тому районна бібліотека просто не змогла залишитись осторонь. Перш за все, основна мета цього руху: розвиток читання та читацьких інтересів у громадськості, і як показує час, він набирає потужних обертів, оскільки несе в собі щось нове, цікаве та корисне.

У нас же буккросинг стартував у фойє Рахівської дитячої музичної школи, а  знайшов собі постійний  прихисток  в  приміщенні центральної районної бібліотеки.  На старті стали поряд як класики світової літератури (Фенімор Купер, Вільям Шекспір, Шарлотта Бронте, Ліон Фейтхвангер), так і сучасні українські письменники (Марія Матіос, Марина та Сергій Дяченки), а також детективи, пригодницькі та любовні романи.

Зараз всі бажаючі мають змогу прийти до бібліотеки та із спеціального книжного стелажа взяти будь-яку книгу, яка їм припаде до душі. Також кожен рахівянин може покласти на цей стелаж свою власну книгу, щоб її зміг прочитати ще хтось.

Де залишати? Буккросерська «Вільна  поличка», де можна було б обмінювати  книги, знаходиться у фойє Рахівської ЦРБ.
Наше гасло: “Візьми, якщо хочеш, віддай, якщо зможеш” - за таким принципом мандрують книги, адже вони мають бути доступними. 
Наша емблема: Книга з ручками та ніжками, що біжить, ось людське книжкове дітище. Саме таке зображення переважає на стікерах, наклеєних на книжки.

Які книжки лишати? Ті, що тобі сподобались, або викликали спірні питання. Адже якщо хочеш знаходити цікаві книжки – такі ж і лишай. 
        Тож, якщо ви маєте книги, які вже читали – можете їх подарувати. А якщо хочете прочитати щось нове – стелаж з книгами чекає на вас.
В кожній книжці буде знаходитись спеціальний аркуш, де всі бажаючі будуть мати змогу залишити свої відгуки, коментарі та враження від прочитаної книги.

Правила користування книгами:
1) "Прочитав - передай іншому";
2) Не затримуйте книгообміну (книги повинні завжди бути у русі й через певний проміжок часу повернутись на полицю бібліотеки);
3) В акції також можуть брати участь цікаві й корисні газети та журнали;
4) Не розмальовуйте книги, не закладайте й не виривайте листків із них.
Отже, якщо ти фанат читання, і в тебе з часом назбиралось багато прочитаної цікавої та актуальної літератури, якою хочеться поділитися, так би мовити порекомендувати іншому, то сміливо вирушай до нас. Гарна книга, мов музика, вабить та чарує.
           А якщо навпаки хочеш почитати щось нове та по-новому - поличка з книгами доступна та відкрита теж чекає на тебе. 
        
 Приєднуйся до всесвітнього ідейного руху буккросинг!  Книгам не місце на полицях, вони повинні подорожувати!

Немає коментарів: