середу, 27 квітня 2016 р.

Урок – пам`яті «Час минув, а біль залишився»


2016-й Указом Президента оголошено роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи

«… Третій Ангел просурмив і впала з неба велика зірка, що горіла, немов світильник. І впала на третину рік і на джерела вод. Ім`я цієї зірки – полинь. І третина вод стала полином. І багато людей вмерли  від  вод, тому що вони гіркими стали…»
Откровення Св. Іоанна Богослова

26 квітня 1986 року, тридцять років тому, сталася жахлива трагедія на Чорнобильській АЕС.  Була весна – квітуча, напоєна запахами землі і нового життя. Ніхто не здогадувався, що ця весна назавжди чорними літерами буде вписана в історію нашого народу і людства, що про невелике місто Чорнобиль на Київщині дізнається весь світ. Так розпочала урок – пам`яті завідувачка по виховній роботі ЗОШ 1 – 3 ст. №1 -  Марія Шмиг.
Перша згадка про Чорнобиль датується 1193 роком, коли, за Іпатієвським літописом, князь Вишгородський Ростислав, син Великого князя Київського Рюріка, рушив походом з Чорнобиля в Тарциськ. Важко сказати, чому саме Чорнобилем було назване місто. Історики думають, що це від слова „чорнобильник“, як в давнину називали полин. І так само, як той гіркий полин, доля краю не була легкою. Але минало лихоліття, приходив мир, і знову щедра земля дарувала людям свої невичерпні багатства. Вчитель історії цієї школи Олена Катеринюк разом із восьмикласниками  згадали трагічні  події  Чорнобильської катастрофи. На екрані демонструвалися слайди про жахливу подію 1986 року, про мільйони загиблих людей, про масштабне забруднення, яке спричинило радіоекологічні, медичні, а також соціально – економічні наслідки.

26 квітня – є днем пам`яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам`яті українського народу.


Потім були виступи запрошених на захід ліквідаторів ЧАЕС . Сльози на очах ми побачили не тільки у  колишнього заступника начальника бази по с/г Ретізник Василя Дмитровича та інспектора Рахівського районного держпожежного нагляду  Мойсюк Івана Івановича, але і у всіх присутніх. Ліквідатори згадували ті трагічні події, розповідали,  давали відповіді на запитання молоді, поради: «…Насамперед думати про тих, хто нас оточує, а не про себе; бути чесними і сміливими, бути людьми, гідними свого народу, і не зганьбити його; любити і захищати рідну землю, щоб пам`ять про тих, хто уже увійшов у вічність була вічною».    
  Виставка - перегляд «Чорнобиль: трагедія, подвиг, пам`ять»  була організована та представлена Оксаною Федірцан  бібліотекарем відділу обслуговування ЦРБ.
Далі до слова було запрошено начальника Рахівського ДСНС України Тушер Олександра Васильовича: «Першими, хто кинувся у смертельний бій з атомною стихією — були пожежні. Через пекло Чорнобиля пройшли у 1986році сотні тисяч людей. У кожного з них була сім’я, діти, але вони все ж поїхали на допомогу. І ми вдячні їм, що ці люди, жертвуючи своїм здоров’ям, боролися із таким величезним лихом усього людства. Таке не забувається, це не повинно забутися. Ми повинні пам’ятати, адже та людина, яка не знає, не хоче пам’ятати минулого, приречена на забуття, вона не буде мати майбутнього. Чорнобиль застерігає, щоб люди згуртувались, об’єднались, для того, щоб подолати усі труднощі й вижити». Він також попросив, щоб хвилиною мовчання присутні вшанували пам`ять усіх тих, хто  своїм життям спинив смерть».       
На завершення ми прослухали вірші, які декламували старшокласники «Чорнобиль», «О Боже, Боже, як ти міг…», «Зона», «Гіркий Чорнобильський полин», «Впліта Вітчизна квіти у вінок»  і т. д. 
Звучала акапельно тужлива пісня у виконанні тріо Анастасії Шумнєгра, Анжеліки Кальба та Ольги Козурак – учнів ДМШ.
Завідувачка бібліотекою ЗОШ №1 Марія Ворохта та бібліотекар Олена Ворохта запросили всіх відвідати  виставку літератури  «Чорнобиль: загублений світ»
Ліквідаторам  по завершенню заходу було подаровано букет квітів.

































Немає коментарів: