середу, 6 квітня 2016 р.

Отак би усі!


Сучасні інформаційні технології ще не скоро витіснять з полиць її величність Книгу, яка залишається одним із основних джерел нових і давніх знань. Сьогодні документні ресурси бібліотек є чи не єдиним загальнодоступним безкоштовним джерелом інформаційного забезпечення. Від того, як сформовані ці ресурси, чи поповнюються вони новими виданнями, залежить якість виконання бібліотеками своїх основних обов'язків – задоволення запитів читачів.
Рахівщина славна людьми, яким не байдужа доля бібліотек, для яких доброчинність стала невід'ємною складовою життя. Цими днями наш краянин, давній приятель Рахівської центральної районної бібліотеки – редактор і видавець, письменник Олександр Масляник – вже вкотре привіз зі Львова і подарував книги та журнали для бібліотек гірського краю. Серед подарованих видань – художня, суспільно-політична, краєзнавча література.
Вартісними для бібліотек стануть чотиритомник «Пастирські послання» митрополита Андрея Шептицького, книга «Народний єпископ Іван Маргітич» та збірник матеріалів міжнародної науково-практичної конференції «Гуцульщина в гомоні віків: історія і культура».
А ще пан Олександр для бібліотек району закупив по п'ять примірників річної передплати (усього 60 екземплярів) знаного літературного журналу «Дзвін». Не кажу вже про вельми цікавий гуцульський журнал «Гражда», який редагує наш земляк (до слова, комплект книг подаровано і кімнаті-музею преосвященного владики Івана Маргітича у Рахові).
У власному видавництві «Тиса» О. Масляник видав чимало краєзнавчої літератури, зокрема книгу-дилогію Михайла Ломацького «Заворожений світ», що стала справжнім відкриттям для закарпатських гуцулів, твори Юрія Шкрумеляка, Дмитра Коренюка, Аделі Григорук та інших авторів. Допомагають фінансово видавати книжки на гуцульську тематику наші славні краяни – рахівські газди Юрій Бендак, брати Василь і Ярослав Думини, Микола Кокіш, Вололимир Приступа, Йосип Сойка. Також зазначу, що цього року книги для бібліотек закупив і народний депутат України Василь Петьовка.
Усі без вийнятку видані у «Тисі» книги та журнали пан Масляник дарує нашим бібліотекам, ба більше – за власні кошти закуповує цікаві новинки. Мова йде про суми у тисячі гривень. Отак би усі! Не твоє, що береш, а те, що даєш…

Михайло Дьордяк,
Бібліотекар Рахівської центральної районної бібліотеки



Шептицький, А.
Пастирські послання 1899-1914р.р., т.1. – Львів: Вид-во «Артос», 2007. – L+1014с.









Шептицький, А.
Пастирські послання 1918-1939р.р., т. 2. – Львів: Вид-во «Артос», 2009. – XII+1248с.









Шептицький, А.
Пастирські послання 1939-1944р.р., т. 3. – Львів: Вид-во «Артос», 2010. – XХХII+828с.








Шептицький, А.
Пастирські послання 1905-1944р.р., т. 4. – Львів: Вид-во «Артос», 2013. – XIV+1194с.








Народний владика Іван Маргітич: Матеріали науково-практичних конференції «10 років без владики Івана Маргітича: на перехресті віків» (Рахів-Ужгород, 5-6 вересня 2013р.) / за редакцією О.Масляника. – Львів: Тиса, 2015. – 192с.

У збірнику матеріалів науково-практичних конференцій 10 років без владики Івана Маргітича: на перехресті віків» (Рахів-Ужгород, 5-6 вересня 2013р.) вміщено наукові розвідки, спогади і повідомлення учасників конференцій, що стосуються збереження пам'яті про народного єпископа Івана Маргітича, проблем історії, суспільного, громадського і духовного життя вірників Мукачівської Греко-Католицької єпархії і Закарпаття.

Гуцульщина у плині віків: історія і культура: матеріали міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 25 – річчю суспільно-культурного товариства «Гуцульщина» у м.Львові (Львів, 30 січня 2016р.) / за редакцією О.Масляника і П. Сіреджука. – Л.: Ліга-Прес, - 417с.

У збірнику матеріалів міжнародної науково-практичної конференції «Гуцульщина у плині віків: історія і культура», присвяченої 25 – річчю суспільно-культурного товариства «Гуцульщина» у м.Львові (Львів, 30 січня 2016р.) вміщено наукові розвідки і повідомлення учасників конференції, які стосуються проблем історії, суспільного, економічного, громадського, культурно-мистецького і духовного життя гуцулів.

 
Буковинський журнал №1 (99), 2016.










Дзвін , номер 1, 2016
Дзвін,   номера від 4-5 до 12, 2015

















 

Немає коментарів: