понеділок, 25 квітня 2016 р.

„Бібліотечне краєзнавство: проблеми і перспективи розвитку”

Саме на таку тему у Рахівській районній бібліотеці відбувся семінар бібліотечних працівників району.
Відкрила семінар директор Рахівської центральної районної бібліотеки Галина Приймак.
Завідувачем краєзнавчим сектором ЦРБ Дьордяком Михайлом була підготовлена доповідь „Сучасні проблеми та основні напрямки бібліотечного краєзнавства в умовах інформаційного суспільства” та продемонстрована мультимедійна презентація.





Фахівцями районної бібліотеки були надані методичні консультації: методистом ЦРБ Зварич Ганною «Краєзнавство в системі розвитку духовності і культури регіону»; завідувачкою відділом комплектування та обробки фондів Ганною Сливка «Краєзнавчі фонди і каталоги бібліотек-філій: збереження, облік та ведення»; заступник директора по роботі з дітьми Марія Бронтерюк підготувала та озвучила бібліотекарям філій мультимедійну презентацію, яку присутні мали змогу переглянути на екрані „Бібліотечне краєзнавство у системі формування духовності користувачів-дітей”; бібліограф Марія Яворенко „Сучасна бібліотека: традиційні та інноваційні послуги для громади”.






Бібліотекарі філій сіл Росішка та В.Водяне створили та продемонстрували присутнім презентації „З досвіду роботи сільської бібліотеки” та поділилися своїм досвідом з цієї галузі бібліотечної роботи.


Корисним та повчальним для присутніх сільських бібліотекарів був майстер-клас проведений запрошеною журналісткою газети „Зоря Рахівщини” Андріаною Леле з написання звітів та статей. Також нею була підготовлена презентація, яку вона продемонструвала та озвучила присутнім.
Акваріум „Родзинка краєзнавчої роботи в моїй бібліотеці”, до якої сільські бібліотекарі мали підготуватися вдома, провела завідувачка методико-бібліографічним відділом Єва Дідик. Бібліотекарів було розділено на чотири групи, яким було роздано ватмани та маркери і всі вони активно включилися в роботу. Творча дискусія та гомін перетікали в полеміку). В кінці, кожна група вибирала уповноваженого, який повинен був представити особливості, „родзинку” краєзнавчої роботи у своїй групі.




















На завершення семінару присутні виконували практичні завдання (складали план проведення Дня краєзнавства та працювали з краєзнавчою картотекою), обмінювалися досвідом (про особливості роботи клубів за інтересами краєзнавчого напрямку, усні та письмові довідки краєзнавчого характеру, ін.). 

Також завідувачка методико-бібліографічним відділом ознайомила бібліотекарів сільських бібліотек з конкурсом оголошеним ЗОУНБ ім. Ф.Потушняка „Бібліотека року” та наголосила на важливості участі кожної філії в даному конкурсі. Також зачитала Положення, умови та вимоги до учасників, терміни проведення конкурсу, та ознайомила з членами конкурсного журі.
Цими днями святкував свій ювілейний день народження наш земляк, поет, публіцист - Василь Васильович Кухта. З нагоди цієї дати, методико-бібліографічним відділом ЦРБ, було підготовлено та видано методико-бібліографічні матеріали „Я князь гуцульський”, які і були представлені присутнім на семінарі. На прохання працівників ЦРБ, надіслати свою автобіографію, Василь Васильович люб’язно відгукнувся. Матеріали надіслані автором в посібнику викладені повністю, без скорочень. Мирон Білінкевич продекламував присутнім вірш „Я князь гуцульський”, яким починається сценарій літературного вечора „Впізнаєш ти мене… І я тебе впізнаю” вміщений у виданні.  

Всі бібліотекарі централізованої бібліотечної системи вітають ювіляра та бажають йому здоров’я, довгих років творчого життя, натхнення та плідної письменницької праці. 


Приємним сюрпризом як для присутніх, так і для запрошеного для участі в роботі семінару Мирона Білінкевича – активного учасника клубу за інтересами „Співрозмовник”, який діє при методико-бібліографічному відділі ЦРБ, керівника гуртка „Художнє слово” Богданстького сільського будинку культури, було нагородження його грамотою відділу культури Рахівської райдержадміністрації за вагомий особистий внесок у культурно-просвітницьку роботу в районі та з нагоди 50-річчя від дня народження, яку вручила Інна Савляк – головний спеціаліст відділу культури РДА.

День був насичений, цікавий і, що саме головне - повчальний і корисний).

Немає коментарів: