четвер, 19 травня 2016 р.

Закодовані вишиванкою від Заходу до Сходу

Святкування Дня вишиванки вже стало 
традиційним для нашого краю, незважаючи на те, що вишиванка в житті гуцулів є не тільки святом один раз на рік, а повсякденною частиною буденного життя. Проте на свято, як на Великдень чи Різдво, справжній гуцул чи гуцулка одягають найкрасивішу та найбарвистішу вишиту сорочку. І не дивно, тому як кожна гуцульська вишивка є унікальним витвором мистецької душі майстрині – вишивальниці.
Щорічне свято покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. В цей день кожен українець може одягти вишиванку і вийти в ній на роботу, в школу чи садочок, або завітати до бібліотеки, де вас зустрінуть бібліотекарі-красуні та красені в такому ж красивому вбранні.
Сьогодні наша бібліотека також розквітла червоно-чорними та жовтими барвами традиційних гуцульських вишитих сорочок.
В рамках цього Дня,  між районними бібліотеками Новопсковська та Рахова відбулась відео-зустріч, в якій взяли участь відвідувачі бібліотек та майстрині-вишивальниці, учасники районного любительського об’єднання майстрів та аматорів народної творчості «Лівша», представники органів місцевого самоврядування, завідуючі сільських будинків культури, завідувачки сільських бібліотек –філій. В он – лайн режимі були включені Новоросошанська бібліотека – філія та Білолучанська селищна бібліотека, а також працівниці сільської бібліотеки-філія с. Ділове Рахівського району, які ознайомили учасників дійства з гуцульським етнічним вбранням, що знаходиться в краєзнавчому музеї бібліотеки.

Під час зустрічі луганчани продемонстрували власні вишиванки, велику колекцію унікальних рушників та порадували присутніх народними піснями, а ще мали змогу познайомитись з витворами мистецтва Рахівських майстринь-вишивальниць:
- Ольги Михайлівни Штефанюк – провідного методиста Рахівського районного будинку культури;
- Олени Іванівни Кокіш-Мельник – бібліотекаря Рахівської центральної районної бібліотеки;
- Марії Василівни Ворохти – бібліотекаря Рахівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1.
Дуже цікавою була розповідь про традиційну східну вишиванку наукової співробітниці районного краєзнавчого музею м. Новопсковськ  Сухоради Олени Валентинівни, у відповідь Рахівські майстрині розповіли про традиційні гуцульські орнаменти, кольори вишиванок та свої власні історії та досвід вишивання. Під час зустрічі звучало багато цікавих питань і майстрині Сходу та Заходу охоче на них відповідали та ділились власними секретами.
Напередодні свята Рахівські бібліотекарі підготували виставку вишиванок, рушників, серветок та інших предметів побуту гуцулів, яку мали змогу переглянути не тільки колеги з Луганщини, а й відвідувачі бібліотеки протягом дня.
Для наших пращурів-гуцулів вишиванка була улюбленим повсякденним та святковим одягом, що був в повазі і ціні, і думаємо, що вони би зараз гордились тим, що вишиванка дістала таке визнання і їй присвячено Всеукраїнський День та стала символом об'єднання всього українського народу.
















Немає коментарів: