понеділок, 16 травня 2016 р.

Літературні новинки нашого краю

Шановні користувачі та любителі книги. 

Краєзнавчий фонд нашої бібліотеки поповнився новими цікавими книгами відомих письменників Закарпаття, Румунії та Словаччини з прекрасними ілюстраціями, виданнями про відомих осіб регіону, а також матеріалами, що детально розкажуть любителям історії про давні події, які відбувались в житті нашого краю. На виставці нових надходжень літератури Ви знайдете книги-альбоми, які проведуть для Вас захоплюючу подорож по визначним містам та музеям Закарпатської області, а любителі музики знайдуть видання, які познайомлять їх з видатними композиторами нашого краю та їх творами.

Гаврош, О.
Дідо-Всевідо. Книга моторошних історій [Текст] / Олександр Гаврош; худож. – оформлювач С. Фесенко. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2013. – 78с.
Не варто самому заходити далеко в гори, де жоден чередар отару не пасе, а ліси такі густі, що пройти ніхто не годен. Ану ж бо там щось трапиться і не виберешся з нього до настання темряви? А може, тільки так можна зустріти діда, що все відає. Він тобі не одну моторошну казку розкаже: і про мертвяків та упирів, і про чортів та босоркань, і про бісів-гультяїв та зарубаного вояка, і про яноша Кудлоша, Крікуса-Какуса та ще про багато чого. А може, й не казки це?.. Тож наберись, цімборику, духу і, коли не дуже боїшся, послухай-но…


Гаврош, О.
Легенди Срібної Русі [Текст] / Олексанжр Гаврош; іл.. Олександри Гаркуші. – Ужгород: Видавництво Олександри Гаркуші, 2015. – 96с.: іл.
Змінилися покоління, змінився увесь світ, а високі мури середньовічних закарпатських замків і досі оберігають пам'ять про події, оповиті легендами і нерозгаданими таємницями. Письменник ніби став свідком далекої епохи, коли на тлі грізних часів люди так само любили і ненавиділи, зраджували і вмирали за свої переконання і свободу. Події, про які розповів автор, захоплюють гострим сюжетом, а напружена емоційна струна звучить до останньої сторінки книги.
Для широкого кола читачів.





Закарпаття - земля, наближена до неба [Образотворче видання]: фотоальбом-книга / гол. ред. Оксана Головчук. – Мукачево: Видавнича студія ZORIANa, 2014. – 167с.














Подорож музеями Закарпаття [Образотворче видання]: книга - фотоальбом / гол. ред. Оксана Головчук. – Мукачево: Видавнича студія ZORIANa, 2014. – 80с. – (Серія «Закарпаття: філософія культури»).


Заплетал, Ф.
Дерев'яні церкви Закрпаття [Образотворчий матеріал]: фотоальбом / передм. Миколи Мушинки; упоряд.: Микола Мушинка, Михайло Сорохман]. – Ужгород: Видавництво Олександри Гаркуші, 2013. – 120с.: іл.
В альбомі представлено найповнішу збірку дерев'яних церков Закарпаття, зроблених чеським дослідником Флоріаном Заплеталом у 1919-1925 роках, коли край входив до складу Чехословаччини. Заплетал розумів архітектурну та історичну цінність цих стародавніх пам'яток, першим почав планомірно фіксувати їх на фотографіях, а також докладати зусиль для їхнього збереження. Деякі церкви вже втрачені й дійшли до нас лише на його світлинах.
Фотографії для альбому надав учень Заплетала, спадкоємець його архіву академік, проф. Микола Мушинка (Пряшів, Словаччина). Йому належить також вступна стаття, присвячена життю та діяльності чеського дослідника.

Гайдук,  В.М.
О, краю мій, Карпати милі [Ноти]: вокально-хорові твори великих форм / Передмова Тетяни Росул. – Ужгород: Ѓражда, 2015. – 400с.
Творчість В.Гайдука відображає благодатну спадкоємність національних традицій багатьох поколінь, що споріднює його музику з творчістю українських композиторів – класиків.
Музика композитора органічно спирається на карпатську народну інтонацію, поєднує в собі динамізм і багатство розвитку, творчу «родзинку» і композиторську винахідливість, тонке відчуття специфіки вокального, хорового, оркестрового звучання. Доробок закарпатського митця включає в себе найвагоміші жанри професійної музики – концерти, поеми, кантати, ораторії, сюїти, вокальні та інструментальні цикли, музику для дітей, більше 120 романсів і обробок закарпатських народних пісень для солістів, різних складів вокальних ансамблів та хорів.
 
Попенко М.
Чарівний віночок [Ноти]: збірка пісень / М.Я. Попенко, В.С. Габорець. – Ужгород: ТОВ «ІВА», 2015. – 220с.
Збірка пісень «Чарівний віночок» відомого композитора і диригента, заслуженого артиста України М. Попенка на слова В. Габорця адресується керівникам художніх колективів, окремим виконавцям, викладачам, студентам та учням мистецьких навчальних закладів, широкому загалу шанувальників мистецької пісенної творчості.
До збірки увійшли патріотичні та ліричні пісні для хору, вокальних ансамблів, сольного виконання.



Сівак, Є.М.
Із людського джерела – чистої криниці [Текст]: Закарпатське весілля: традиції, звичаї та обряди / Є.М. Сівак. – Ужгород: КП «Ужгородська міська друкарня», 2013. – 64с., 16с.вкл.
У книзі «Із людського джерела – чистої криниці» описані традиції, звичаї та обряди кількох районів Закарпаття, починаючи з ХІІІ століття до наших днів, своєрідних, схожих за змістом і в той же час різних за етнографічною мовою та обрядовим видовищем.
Друкується зі збереженням лексичних і орфографічних особливостей мови сіл Закарпатської області.



Свида, В.
Нетлінне. Життя і творчість [Текст] / Упорядкув. Свида Я., Кушнір Б.; вст..ст. Мартиненко В., Свида Я. – Ужгород: Карпати, 2015. – 160с., іл.
Видання присвячене творчості народного художника України, лауреата Державної премії УРСР ім.. Т.Г. Шевченка Василя Івановича Свиди.
За більш ніж піввіку плідної діяльності він пройшов складний шлях від різьбяра-виконавця до майстра яскравої індивідуальності й створив багато цікавих робіт, присвячених життю й історії рідного народу.
Текст доповнено багатим ілюстративним матеріалом.

Ясіня – жива легенда Карпат [Образотворче видання]: книга – фотоальбом / гол. ред. Оксана Головчук. – Мукачево: «Видавнича студія ZORIANa», Видавництво «Коло», 2015. – 120 с.: іл.
Пропоноване видання висвітлює минуле та сьогодення одного з найбільших карпатських селищ, колишньої столиці Гуцульської республіки – Ясіня. Читач відкриє для себе славні сторінки історії легендарного краю поруч з Говерлою та Піп-Іваном, стежками яких мандрували опришки; пізнає відроджені традиції гуцулів; насолодиться унікальними фоторепортажами про свято Різдва христового, Водохреща та Великодня; фестивалі «Довбушева юшка» та «Велика гуцульська коляда», побачить унікальні фото переможців конкурсів вівчарів, колядників, косарів, вусачів, бородачів; побуває на полонині та гуцульському весіллі. Книга є цінним внеском в краєзнавчу спадщину Закарпаття та України.
 
Кешеля, Д.
Молитва за втраченими світами. Трилогія з народного життя [Текст] / Дмитро Кешеля. – Ужгород: «Карпати», 2015. – 568с., іл.
Творчість відомого українського письменника Дмитра Кешелі багата  розмаїттям форм і жанрів. Його перу підвладні сатира і гумор, поетична проза і драматургія, жорстка реальність і фантасмагорія.
До книги «Молитва за втраченими світами» увійшли кращі твори закарпатського прозаїка, написані у поетично-філософському і народно-притчевому стилі.




Габорець, В.
У вихорі життя [Текст]: поезії, культурологічні статті / Василь Габорець; ред. Наталія Ребрик. – Ужгород: Вид-во «Ѓражда», 2015. – 249с.
У творчому доробку автора книжки Василя Габорця – низка поетичних збірок, культурологічних статей, видань про відомих особистостей нашого краю, а також збірок пісенних творів, написаних у співавторстві із закарпатськими композиторами. Два видання автора («Талант», 2003р., «Скарби духовності», 2006р.) присвячені розповіді про відомих артистів, режисерів, письменників, художників, композиторів, керівників художніх колективів та інших діячів культури і мистецтва. Перша збірка поезій В. Габорця під назвою «Прийду на розмову» побачила світ у видавництві «Ліра» у 2005р., а 2008 року в тому ж видавництві вийшла друком поетична збірка «Молитва душі».
У 2009р. опублікована документальна повість В. Габорця про олімпійську чемпіонку та чемпіонку світу з гандболу Ніну Гецко під назвою «Гандбольна зірка із Закарпаття», а ще через рік (2010) – документальна повість («Жива легенда нашої культури») про талановиту мисткиню, балетмейстера заслуженого академічного Закарпатського народного хору Клару Балог. У 2011р. у видавництві «Ѓражда» вийшла збірка В. Габорця «Поезії, публіцистичні та культурологічні статті», а у 2013р. в тому ж видавництві – збірка поезій та культурологічних статей під назвою «Мовою серця». У 2015р. автор видав книжку театрознавчих статей «Служителі Мельпомени».
Кілька десятків поетичних творів В. Габорця поклав на музику талановитий композитор і диригент, заслужений артист України М. Попенко (збірки «Хорові та вокальні твори», 2007, 2010, 2015рр.), а 2015 року окремим виданням у співавторстві М. Попенком видано збірку пісень «Чарівний віночок». У співавторстві з відомим співаком і композитором, народним артистом України П. Матієм опубліковано пісенні збірки «Криниця щастя» (2007) та «У полоні мелодії» (2013).
У пропонованій читачеві книжці вміщено нові поетичні твори та культурологічні статті автора.

Панчук, Н.
Sub divo / Під небом [Текст]: вірші триріччя: 2013-2015 / Панчук Надія Михайлівна. – Ужгород: Видавництво Олександри Гаркуші, 2015. – 100с.: іл.
Нова збірка поезій Надії Панчук, вісімнадцята книга авторки у загальному рахунку, вмістила вірші 2013-2015рр. – триріччя, рівного якому за психологічною напругою ще, здається, не було на пам'яті нині сущих. Тому рядки поезій відлунюють у драматичних лабіринтах подій і по-своєму шукають прихистку душі в регістрах лірики, іронії, сарказму.
Надія Панчук: до 75-річчя від дня народження [Текст]: бібліографічний покажчик / Упр. культури Закарпат. ОДА, ЗОУНБ ім. Ф. Потушняка; відп. за вип. О.А.Канюка. – Ужгород: Вид-во В.Падяка, 2015. – 68с.: іл.. – (Серія «Культура краю в особах»).
Бібліографічний покажчик «Надія Панчук: до 75-річчя від дня народження» виходить у серії «Культура краю в особах» і є своєрідним підсумком професійного і творчого шляху відомої письменниці та бібліотекаря. Стаття літературознавця Олександри Ігнатович «Надія: у процесі творення світу» знайомить читача із біографією Н.Панчук.



Ліхтей, Т.
Пасіка [Текст]: поезія / Тетяна Ліхтей. – Ужгород: Поліграфцентр «Ліра», 2015. – 42с.
У збірці «Пасіка» авторка розмірковує над одвічними життєвими цінностями, переймається питанням збереження сакральних кодів родини, роду, апелює до людської пам'яті.







Став'ярський, В.
Брудні черевики [Текст]: роман / переклад зі словацької Василя Густі. – Ужгород: Поліграфцентр «Ліра», 2014. – 136с.
Роман сучасного словацького письменника Вітя Став'ярського «Брудні черевики» відзначено премією «Anasoft litera 2013». У творі талановито відтворено життя і побут сучасних ромів у Словаччині, різноманітні соціальні перипетії, в яких і зло, і людська підлість, і авантюрні ситуації. Але весь твір пронизує прагнення до високих і чистих почуттів, справедливості.

Коренюк, Д.
На дарабі до Європи [Текст]: вибрані гуцульські гуморески / Д. Коренюк; ред. О. Масляник, худ. А. Григорук. – Л.: Тиса, 2015. – 96с.
«На дарабі до Європи» - перша видана в Україні збірка знаного гумориста з Мараморощини (Румунія) Дмитра Коренюка і третя в творчому доробку гумориста. Його багаторічна творчість опирається на міцний фундамент народного гумору, який автор сублімує вже на новому, вищому щаблі літературного процесу. Гуцульський субетнос й народні традиції – ось базові основи літературної творчості Дмитра Коренюка.






Дочинець, М.
Карби і скарби. Посвіт карпатського світу [Текст] / Мирослав Дочинець. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2015. – 288с.









Тимчук, В.Ю.
Гуцульське повстаннє [Текст]: поема / Володимир Тимчук. – Львів-Ужгород-Ясіня: Видавництво «Астролябія», 2014. – 24с.
Поема Володимира Тимчука – вихідця із закарпатського селища Ясіня – «Гуцульське повстаннє» є спробою поетичного осмислення Гуцульської республіки, яка існувала з листопада 1918 по червень 1919 року на Закарпатті і увійшла в історію як унікальна спроба державного будівництва.

Між Карпатами і Татрами [Текст]: Новела «Дві сестри» Яна Грушовського в укр. перекладі Івана Яцканина: вип.24 / Вст.сл., упоряд. Тетяни Ліхтей. – Ужгород: Поліграфцентр «ліра», 2016. – 44с.
Серія «Між Карпатами і Татрами» (Випуск 24) презентує новелу «Дві сестри» визначного словацького модерніста Яна Грушовського із серії оповідань т.зв. «італійського» циклу в українському перекладі Івана Яцканича, знакового письменника і перекладача Словаччини.











Діянич, В.
Гори ви мої мальовані [Текст]: вибрані поезії / Василь Діянич. – Ужгород: ТОВ «ІВА», 2015. – 152с., іл.
Ім'я поета, члена Національної спілки письменників України Василя Діянича (15.07.1925 – 19.06.1980) добре відоме шанувальникам художнього слова старшого покоління. У літературі він з початку 40-х років минулого століття. З-під пера В.Діянича вийшли окремі збірки поезій: «З піснею щодня» (1958р.), «Там, де річка Тур'я» (1961р.), «Земле, ти чудесна!» (1966р.), «Смереки осені не знають» (1975р.), «Цвіт папороті» (посмертне видання, 1985р.).
У збірку поезій «Гори ви мої мальовані» ввійшли його вибрані твори.

 Народний владика Іван Маргітич [Текст]: матеріали науково-практичних конференції «10 років без владики Івана Маргітича: на перехресті віків» (Рахів-Ужгород, 5-6 вересня 2013р.) / за редакцією О.Масляника. – Львів: Тиса, 2015. – 192с.
У збірнику матеріалів науково-практичних конференцій 10 років без владики Івана Маргітича: на перехресті віків» (Рахів-Ужгород, 5-6 вересня 2013р.) вміщено наукові розвідки, спогади і повідомлення учасників конференцій, що стосуються збереження пам'яті про народного єпископа Івана Маргітича, проблем історії, суспільного, громадського і духовного життя вірників Мукачівської Греко-Католицької єпархії і Закарпаття.
 





Збіглей, Й.
Вибрані твори [Текст]: поезія, проза / Йосиф Збіглей; упоряд., передмова та примітки Дмитра Федаки. – Ужгород: Вид-во TIMPANI, 2015. – 559с.
Відомий український поет Словаччини, уродженець села Стебник Бардіївського округу Пряшівського краю, лікар-отоларинголог, який до виходу на заслужений відпочинок трудився на крайньому сході країни у місті Михалівці, йде до свого читача у Словаччині та Україні книгою вибраних творів – першим підсумком багаторічної плідної праці на ниві красного письменства.



Простір її життя: Людмила Григаш [Текст]: біобібліогр. нарис / Упр. культури Закарпат. облдержадмін., Закарпат.обл.універс. наук. б-ка ім. Ф. Потушняка; уклад.: О.Д. Гаврош, М.В. Грігаш, М.Б. Бадида; гол.ред. Н.М. Панчук; вип.ред. Л.О. Падяк; відп. за вип. О.А. Канюка. – Ужгород: Вид-во В. Падяка, 2015. – 164с.: іл. – (Серія «Культура краю в особах»).
Біобібліографічний нарис «Простір її життя: Людмила Григаш», що продовжує серію «Культура краю в особах», - видання, особливе не тільки своєю структурою, де поєднано текстовий та бібліографічний матеріал, але, перш за все, постаттю, якій воно присвячено.
Життя і півстолітня фахова діяльність заслуженого працівника культури України Людмили Григаш, окрім усього, багатьом допоможе розкрити важливість професії бібліотекаря та ролі бібліотеки у сучасному суспільстві, а декому – і визначитись у професійній орієнтації.
Видання адресоване, в першу чергу, бібліотечній громадськості, а також усім, хто цікавиться роллю і місцем бібліотеки і бібліотекаря у наш час.

Мишанич, В.В.
Митці Закарпаття [Текст]: літературні портрети / Володимир Мишанич. – Ужгород: КП «Ужгородська міська друкарня», 2014. – 424с.
Тексти, зібраних у цій книзі публіцистичних і культурологічних статей, первісно побачили світ протягом 2002-2012 років. Їх подали регіональні друковані та електронні газети і журнали «Карпатська Україна», «Новини Закарпаття», «РІО», «Срібна Земля», «Ужгород», «Культурологічні джерела», Закарпаття online.
Матеріали дадуть змогу простежити культурно-мистецьке життя Закарпаття, ознайомитися з неординарними особистостями краю, зазирнути у їхню творчу майстерню, відкрити нові, досі незнані, сторінки життя відомих митців, які збагатять читачів емоційно, інформаційно, спонукатимуть до глибокого осмислення багатьох явищ у суспільному, духовному і культурному житті не лише Закарпаття.
Стане у пригоді усім, хто цікавиться мистецьким життям краю.

Андрійцьо, В.М.
Український театр Закарпаття у творчій спадщині Василя Гренджі-Донського (До 75-ї річниці Карпатської України) [Текст]: монографія / Василь Андрійцьо. – Ужгород: Карпати, 2014. – 208с., іл.
Монографія знаного театрального історика, кандидата мистецтвознавця Василя Андрійця є ґрунтовною спробою в українському мистецтвознавстві масштабно оцінити роль Василя Гренджі-Донського в історії українського театру на Закарпатті як театрального критика, драматурга, публіциста періоду 20-30-х років ХХ століття.
При цьому автор ставить за мету охопити широкий аспект процесу зародження та розвитку театральної критики на Закарпатті, починаючи від попередників Василя Гренджі-Донського, рецензій відомих і невідомих авторів про вистави шкільного «будительського» театру 50-60-х років ХІХ ст., аматорських вистав «просвітянського» театру 20-30-х років ХХ століття.

Шутко, М.
Стенокардія [Текст]: поезії / Маріанна Шутко. – Ужгород: Поліграфцентр «Ліра», 2013. – 128с.
У книжці фонтанують, іскряться, піняться-шиплять аристократичне шампанське, сакральна свячена вода, органічна кров калини, космічний розмах ножово-ніжних почуттів-доторків у фатально-прірвній боротьбі між свободою і насолодою, обов'язком і потягом, язичницьким і християнським…









Щоденники біженця [Текст]: сучасна проза Закарпаття / Укладач Андрій Курков. – К.: Альтерпрес, 2010. – 360с.
закарпатську прозу можна сміливо назвати новим феноменом сучасної української літератури. Як це не дивно, але цей прикордонний регіон, в якому культури і мови змішані наче вітри, не відрізняється в своїй літературі якоюсь особливою ноткою космополітизму. Вочевидь в Закарпатті різноманіття культур і мов сприймається настільки ж природно, як присутність гір, мінеральних джерел і полонин.
До книги увійшли оповідання сучасних закарпатських письменників.

Ванат, І.
Матеріали до історії Української Народної Ради Пряшівщини (1945-1952) [Текст] / Автор-упоряд. Іван Ванат. – Пряшів, 2001. – 118с.
Книгу склали архівні документи і матеріали про утворення Української Народної ради Пряшівщини та її місце і роль у повоєнному історичному процесі українців Східної Словаччини. більша їх частина друкується вперше.
Розрахована на студентів, учителів, культурно-освітніх працівників, на всіх, хто довідується правди про минуле і сьогодення свого роду.






Сірка, Й.
Актуально-6 [Текст]: публіцистика / в авторській редакції. – Ужгород: Вид-во TIMPANI, 2015. – 260с.
Йосиф Сірка – професор Зіґенського Університету у Мюнхені (де викладав українську мову), почесний доктор Ужгородського національного університету, автор численних наукових і науково-популярних праць, а також підручників. Його заслугою стало введення у навчальні програми Зіґенського університету вивчення української, польської, сербо-хорватської, чеської та словацької мов.
Йосиф Сірка є засновником Німецько-українського товариства «Діалог», яке займалося гуманітарною допомогою Україні (понад сто вантажів доправив особисто). Лауреат премії «Карпатська Корона» (2004р.).
2007 року побачила світ перша збірка публіцистичних статтей «Актуально!», яка об'єднала матеріали, що публікувалися у пресі та Інтернеті. Вона започаткувала серію книжок, в яких автор не тільки привертає увагу до актуальних проблем в Україні, а й пропонує шляхи їх вирішення, у контексті світового демократичного досвіду.
В «Актуально-6» вміщено статті, написані у 2013-2015 роках, які публікувалися, головним чином, на сайті «Український погляд» (ukrpohliad.org). Статті об'єднує спільна ідея – вболівання за Україну. Книжка адресована широкій громадськості.



Немає коментарів: