понеділок, 6 лютого 2017 р.

ТУТ ЮНЬ ПРЕКРАСНА І СВЯТА ВСТЕЛИЛА ЗЕМЛЮ В МИТЬ ЄДИНУ


          «Хто не знає свого минулого, не вартий свого майбутнього», - говорить народна мудрість. І це дійсно так,бо як дерево тримається на землі своїм корінням, так людина тримається на землі своїм минулим.

Саме тому, ми повинні знати свою історію, своє минуле, а історія наша вмита кров’ю і сльозами. Однією з найтрагічніших її сторінок є бій під Крутами. Дата 29 січня увійшла в українську історію як день пам’яті мужніх героїв, що душу й тіло поклали за самостійність, волю та незалежність Батьківщини.

Нема любові понад ту,
Що окропила кров’ю Крути.
І ту гарячу кров святу
Повік Вкраїні не забути.

Світова історія знає багато жертв в ім'я ідей, але аналогічної Крутам не було. 99 років відділяють нас від подій 29 січня 1918 року. Та вони живуть в душі українського народу, ятрять його серце,надихають наших сучасних воїнів на славні подвиги на честь Батьківщини.
ТУТ ЮНЬ ПРЕКРАСНА І СВЯТА ВСТЕЛИЛА ЗМЛЮ В МИТЬ ЄДИНУ - під такою назвою в актовій залі ЗОШ № І- ІІІ ст. проходив День пам’яті борців за долю України, що полягли під Крутами у січні 1918 року.

Зазирнувши в ті дні, було відкрито ще одну сторінку нашої  історії,усвідомили суть трагедії, ім’я якої Крути .
Відкрила День пам’яті завуч  ЗОШ № 1 І-ІІІ ст. Шмиг М.В., розповіла  як вони – студенти, курсанти, школярі - виявилися у своєму патріотизмові вище за класові інтереси і, коли постала потреба, без вагань віддали молоде життя в ім’я волі свого народу.
Про трагедію Крут, написано цілий ряд спогадів учасників кривавого бою, опубліковано немало нарисів та поезій, написано книг. Книжкову виставку  - огляд «Крути: подвиг і трагедія»  організувала бібліограф ЦРБ Яворенко М.В. та провела ряд бібліографічних оглядів документів « Вони славу здобули  Україні біля Крут» та «За чисті душі, що злетіли в небо», де ознайомила з літературою та періодичними виданнями  про подвиг українських юнаків під Крутами та студентів на Майдані, які тільки починали жити, що  своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, і які навічно залишаться в історії як символ національної честі.
 Протягом  масового заходу   Юришинець Н. демонструвала  слайди – презентації . відео-ролики, документальні фільми «Крути: подвиг і трагедія», «Пам’ятай про Крути», «Небесна сотня», « Герої не вмирають».Звучали пісні « Ніколи не плач», «Ну – мо, браття, до зброї», «Балада про Крути».
Вечір – пам’ять «Крути: і сум, і біль, і вічна пам’ять», був  присвячений тим, хто в боротьбі за волю і кращу долю України не дожив до сьогоднішнього дня, спить у могилах. Тим, що впали в страшному бою під Крутами та на Майдані.
Під  назвою «Біль обернена у слово» -  юнаки та дівчата декламували вірші про героїчні подвиги студентів.
Запаливши свічки хвилиною мовчання було вшановано пам’ять тих, хто загинув під Крутами та на Майдані, за всіх героїв, які і зараз гинуть у боротьбі за волю і незалежність України.
Юнаки-герої показали приклад мужності,відданості і незборимості духу. Герої не вмирають,вони живуть у пам’яті і справах наступних поколінь.
Крути ввійшли в історію України як символ національної честі. Ті. хто загинув у битві під Крутами,  на Майдані, гинуть  сьогодні у зоні АТО назавжди залишаться в нашій пам’яті, вони полягли. щоб ми сьогодні жили у вільній і незалежній Українській державі.
Марія Яворенко
бібліограф ЦРБ








Немає коментарів: