четвер, 17 серпня 2017 р.

25 світових хітів українською від «Знання»


Видавці продовжують тішити читачів якісними перекладами творів відомих зарубіжних авторів та виданнями українських письменників, які стали світовими хітами. 
Пропонуємо добірку новинок художньої літератури від видавництва «Знання», для тих, хто бажає читати виключно українською. 
Книги знаходяться у книжковому фонді нашої бібліотеки та чекають на Вас!


Серія «English Library»


«Великий Гетсбі»
Ф. Скотт Фіцжеральд


Про книгу: Френсіс Скотт Кей Фіцджеральд (1896—1940) — видатний американський письменник, представник “втраченого покоління”. “Великий Гетсбі” (1925) є найвідомішим романом Ф.С. Фіцджеральда і типовим твором “епохи джазу”. Автор надзвичайно майстерно передав приховану за карнавальною яскравістю життя психологічну надломленість після­воєнного покоління. Це захоплююча й вишукана казка про Америку 20-х років минулого століття, в якій показано американську мрію, що обернулася трагедією.
Рік видання: 2014.



«Смиренність отця Брауна»
Г.К. Честертон


Про книгу: “Смиренність отця Брауна” — збірка оповідань одного з найяскравіших англійських письменників початку ХХ ст. Г.К. Честертона (1874—1936). Опові­дання про отця Брауна посідають почесне місце серед творів детективного жанру і давно завоювали любов у читачів. З-поміж інших детективів їх виріз­няє глибина думки, адже головний герой твору — священик, який прагне не просто розкрити злочин і засудити злочинця, а навернути його до пра­ведного життя, врятувати душу людини. Попри релігійну­ складову, книга не переобтяжена моралізуванням, насичена неповторним англійським гумором і неймовірно цікава. У ній є все для того, щоб шанувальники детективів отримали задоволення.
Рік видання: 2015.




«Чорний кіт»
Едгард Аллан По


Про книгу: Едгар Аллан По (1809—1849) — класик американської літератури, людина яскравого таланту і тра­гічної долі. До пропонованої збірки увійшли оповідання письменника, написані у готичному стилі, герої яких мають незвичайну вдачу й вирізняються ексцентричною поведінкою. Твори насичені глибоким психологізмом, екстремальними ситуаціями, в яких вижи­вають лише сильні духом. Майстерне поєднання міс­тичних елементів, сцен жахіть, вчинків, що суперечать усталеним уявленням про життя і смерть, з романтикою, сатирою, натяками і недомовленостями робить твори Едгара По цікавими і привабливими для читачів і сьогодні..
Рік видання: 2015.


Серія «Скарби»


«Пані Боварі»
Гюстав Флобер

Про книгу:  Роман Гюстава Флобера (1821—1880) “Пані Боварі” знаменував нову епоху в літературному житті Франції і мав сенсаційний успіх. На прикладі особистої драми Емми Боварі автор яскраво показав життя міщанської провінції Франції, трагічну несумісність чистих мрій простої людини про щастя із самими підвалинами су­спільства. Ідеали і прагнення Емми не вирізняються серед інших, у чомусь навіть наївні, але Флобер наділив її невдоволенням навколишнім, душевним неспокоєм, пориванням до іншого життя — тими рисами, які він найбільше цінував у людині. Невипадково після­ публікації роману Флобер заявив: “Емма — це я!”. Роман­ викликав серйозний суспільний резонанс, дискусії навколо нього тривають і сьогодні.
Рік видання: 2017.


«Подорож доктора Леонардо і його майбутньої коханки прекрасної Альчести»
Майк Йогансен

Про книгу: На сторінках роману Майка Йогансена (1895—1937) читач знайде цікаві пригоди, дотепний гумор, непередбачувані повороти сюжету, яскраві образи-примари і подорож, за якими проглядається талановите пародіювання різних художніх стилів: класичного любовного і пригодницького романів, українського “побутописання” і навіть нового революційно-романтичного стилю. Автор не приховує, що всі персонажі вигадані. Як персонаж діє і він сам. Твір приваблює гарною мовою, цікавими спостереженнями, роздумами, тонким іронізуванням, щирістю оповіді. Роман має гостре політичне звучання. До збірки входить також цикл оповідань, що продовжують мотив подорожі.
Рік видання: 2016.


«Любий друг»
Гі де Мопассан

Про книгу: Роман “Любий друг” відомого французького пись­мен­ника Гі де Мопассана (1850—1893) — історія успіху молодого чоловіка без знатного походження, без належної освіти, але з талантом полонити серця жінок, незалежно від їх становища і віку, а ще з “гнучкою” мораллю і здатністю легко домовитися з власною совістю. Жінки стають для нього своєрідними сходинками до вищого товариства, де він посідає одне з почесних місць поміж інших “обраних”. Автор майстерно зображає внутрішній світ героя, що, піддаючись новій спокусі, щоразу втрачає все більше й більше людяності та щирості. Роман змушує читача задуматися над цінностями, якими керуються люди у своєму житті.
Рік видання: 2016.


«Паризька пригода»
Гі де Мопассан

Про книгу: Гі де Мопассана (1850—1893) вважають одним із найкращих майстрів європейської прози серед письменників, які писали про почуття. Еротична новела значною мірою визначала інтерес читачів до його оповідань, в яких любов нерідко зображається як один із способів своєрідного вдоволення тіла. Та Мопассан цим не обмежується. У його зверненні до теми кохання даються взнаки потужний бурлескний струмінь навколо цієї теми, що не вгасає протягом століть у французькій літературі, дух іронії, сатири. Але все це не заважає письменнику бачити cвітлі сторони душі його героїв, показувати красу і велич справжнього почуття.
Рік видання: 2017.


«Лист незнайомки»
Стефан Цвейг

Про книгу: “Лист незнайомки” Стефана Цвейга (1881—1942) — неймовірно прониклива історія жінки, що все своє життя, починаючи з юних років, вірно й віддано кохала чоловіка, а він про це навіть не здогадувався. Раптовий лист від незнайомки, в яко­му вона розповідає про своє безкорисливе, відчайдушне, всепоглинаюче кохання і пристрасть, стає для нього справжнім одкровенням. “Лист незнайом­ки” та інші новели, що входять до пропонованої збірки, викликають у читача глибокі переживання і наштовхують на роздуми про віч­ну загадку любові, мінливість людських доль та драматичність життя.
Рік видання: 2016.


«Батько Горіо»
Оноре де Бальзак

Про книгу: Соціально-психологічний роман “Батько Горіо” Оноре де Бальзака (1799—1850) — новаторський твір. Як витончений психолог письменник у художній формі показує безмежну роль у житті особи грошей і людських пристрастей. Але якщо влада грошей вимагає керування розумом і, за Бальзаком, в певних межах є силою конструктивною, то пристрасті здебільшого не підкоряються логіці, легко переходять межу і стають руйнівними. Життя батька Горіо, його дочок, звичаї вищого паризького товариства — яскраве тому підтвердження. У романі багато спостережень, описів речей, побуту, глибоких роздумів про відносини між людьми, які захоплюють читача, що робить твір цікавим та актуальним і сьогодні.
Рік видання: 2016.


«Ляльковий дім. Дика качка»
Генрік Ібсен

Про книгу: “Ляльковий дім” — одна із найвідоміших п’єс норвезького драматурга Генріка Ібсена (1828—1906), навколо якої до цього часу не припиняються дискусії. В центрі твору вродлива жінка Нора, що любить свій дім, чоловіка, дітей, заради яких вона готова на будь-які жертви. Але обставини життя показали їй, що вона — лише лялька у домі. Її чоловік ставиться до неї зверхньо, а в критичній ситуації заради збереження репутації й посади він відмовляється від неї. Згодом він повертається. Але Нора не йде на компроміси. Вона приймає рішення залишити дім чоловіка. Як їй жити далі?
До книги входить також п’єса “Дика качка”, яка теж викликає у читачів великий інтерес.
Рік видання: 2016.


«Парасолька Святого Петра»
Калман Міксат

Про книгу: У романі угорського письменника Калмана Міксата (1847—1910) головною інтригою є пошук зниклого спадку, який хитромудро сховав від жадібних родичів старий Грегорич. Розшукуючи скарб, молодий адвокат, позашлюбний його син, знаходить щось цілком інше, потрапляючи при цьому в чудернацькі й веселі пригоди. Карколомний сюжет, іскрометний гумор та невимушена мова оповіді не дадуть читачеві відірватися від книжки до останнього рядка. Недаремно роман — один з найпопулярніших творів класика угорської літератури.
Рік видання: 2016.


«Кармен. Коломба»
Проспер Меріме

Про книгу: Полум’яні пристрасті, що вирують у серцях го­ловних героїв новели “Кармен” і повісті “Коломба” Проспера Меріме (1803—1870), далеко не завжди підпадають під загальноприйняті норми моралі сучасного цивілізованого світу. Проте автору вдається розгледіти в душах цих людей свої закони і свої норми моралі, які, хоч і видаються нам жорстокими, але є справедливими для їхніх спільнот, а особливо коли мова йде про Іспанію та Корсику. Тонкі шати цивілізації не завжди можуть втримати той вогонь пристрастей, що часом панує в душах різних людей, але саме це робить життя різноманітним і прекрасним у своїй незбагненності.
Рік видання: 2015.


«Ундіна»
Фрідріх де ла Мотт Фуке

Про книгу: Повість “Ундіна” Фрідріха де ла Мотта Фуке (1777—1843) — романтична казка про трагічне кохання відважного лицаря Гульдбранда і доньки володаря водної стихії прекрасної Ундіни. Вдаючись до стилізації середньовічних легенд, письмен­ник зумів у яскравій і пое­тичній формі показати таємничість природи людини, складність її натури і долі. Основа побудови сюжету — любов, найвища ознака людського духу, якій підпо­рядковуються всі інші стосунки між людьми і навіть життя. Повість належить до перлин світової літератури. Вона і сьогодні хвилює читача, спонукаючи задуматися над відповідальністю за долю тих, кого ми любимо.
Рік видання: 2016.


«Оповідання з однієї кишені»
Карел Чапек

Про книгу: “Оповідання з однієї кишені” Карела Чапека (1890—1938) — збірка дотепних історій, більшість з яких написано­ в де­тек­тивному жанрі. Але це не розважальний детектив. Автора­ цікавить не таємниця злочину, а таємниця людської природи. Головне для письменника — зазирнути в душу дрібного злочинця і пересічного охоронця закону. Динамічний сюжет, таємничість ситуації, недомовленість оповіді вимагають від читача самостійних висновків щодо природи людини, пошуків раціональних причин парадоксальності її поведінки­. Оповідання написані живою і колоритною розмовною мовою в іронічній манері, сповнені доброзичливого гумору­, що робить їх приваб­ливими, по-справжньому цікавими і легкими для читання.
Рік видання: 2015.


«Нечиста сила»
Василь Королів-Старий

Про книгу: Збірка “Нечиста сила” Василя Короліва-Старого (1879-1943) - перлина літературної казки. Автор переосмислив і оживив багатьох персонажів української міфології. Перед читачем постають Потерчата, Хуха, Літавиця, Вовкулака, Потороча, Дюдя, Чорт, Мара тощо. Усі вони чесно живуть невидимими поруч із людьми, де можуть, допомагають їм, оберігають від лиха, злих вчинків, поганих думок. Письменник проти прищеплеиня дітям безглуздого почуття жаху перед вигаданими страшними істотами, прагне облагородити українську “нечисту силу”, зацікавити міфологією молодь, спонукає бути чуйними, справедливо оцінювати чужі вчинки, розрізняти добро і зло як у казках, так і в житті. Збірка приваблює шляхетною і дещо іронічною мовою, духом доброзичливості й легко читається.
Рік видання: 2016.


«Вино з троянд»
Василь Симоненко

Про книгу:  Василь Симоненко (1935—1963) — один із найяскравіших поетів покоління “шістдесятників”. До збірки ввійшли його оповідання, казки і вибрані вірші. Провідними мотивами творчості Василя Симоненка є оспівування краси рідної землі, поетичні роздуми про долю свого народу, його минуле і майбутнє, сенс життя, призначення людини на землі, відповідальність кожного за все, що відбувається довкола. Значна частина його віршів перекладена багатьма мовами народів світу, окремі з них стали піснями. 1995 року В. Симоненку присуджено Державну премію України імені Тараса Шевченка.
Рік видання: 2017.


«Недуга»
Євген Плужник

Про книгу: Зі сторінок роману Є. Плужника (1898—1936) “Недуга” постає яскрава картина життя київської інтелігенції 20-х років минулого століття. Голов­на тема твору — людина і любов. Любов, що поєднує серця на все життя, залицяння, закоханість, пристрасть і любов як незвана гостя у житті людини, що давно у шлюбі. Саме така драматична любов випала на долю головного героя роману — директора заводу Івана Орловця, що закохався у відому співачку Ірину Завадську. Він впізнає у ній дівчину зі своєї юності і, як з’ясу­валося, не може наказати собі забути її. Як бути? Роман захоплює глибоким психологічним змістом, гострими дискусіями, передає дух того часу і буде цікавим сучасному читачеві.
Рік видання: 2016.


«Повість без назви»
Валер'ян Підмогильний

Про книгу: “Повість без назви” — найдивовижніший твір Валер’яна Підмогильного (1901—1937). Головний герой­ розшукує у величезному місті чарівну незнайомку, котру мимохідь побачив серед вуличного натовпу­ і в яку пристрасно закохався. Ця жінка стає його мрією, спонукає переосмислити все своє життя, переоцінити власні ідеали, заново осягнути себе і цінність людського існування. Читача вражає щирість роздумів і точність слова письменника. До збірки входять також ранні оповідання автора. Наведені твори зберігають свою цінність і сьогодні. Вони спов­нені людяності, допомагають глибше зрозуміти себе і наш час.
Рік видання: 2016.


«Інститутка. Народні оповідання»
Марко Вовчок

Про книгу:  “Інститутка” Марка Вовчка (1833—1907) — перша в українській літературі реалістична соціально-побутова повість, яку Іван Франко назвав найкращою перлиною української літератури. Майстерно поєднавши напружений драматизм подій та внут­рішні переживання героїв, авторка надзвичайно правдиво показала, яких меж може сягати людське свавілля. Манірна легковажна панночка, що повернулася після навчання в Інституті шляхетних дів­чат у маєток своєї бабусі, згодом стає жорстокою повелителькою людських доль, що призводить до гос­трого соціального конфлікту. До збірки також увійшли оповідання з народного життя, сповнені щирого смутку, викликаного людською недолею, та гуманного співчуття до гноб­лених і поневолених.
Рік видання: 2017.


«Момент. Федько - халамидник»
Володимир Винниченко

Про книгу: У пропонованій збірці наведено низку ранніх оповідань В. Винниченка (1880—1951), що належать до найкращої частини творчої спадщини письменника. Кожне з оповідань — це зворушлива і яскрава розповідь про драматичну долю людини. Письменник із симпатією змальовує простих “маленьких” людей, які є носіями найкращих начал народного буття (“Федько-халамидник”, “Раб краси”), людей освічених, романтичних і водночас рішучих у відстоюванні високих ідеалів (“Момент”, “Зіна”). Разом з тим він далекий від сентиментального замилування цими людьми, часом безжально сатиричний у зображенні рідного українства, проявів самозакоханості чи пристосуванства (“Уміркований” та “щирий”). Ми живемо у зовсім іншому світі. Але твори В. Винниченка зберігають свою художню цінність і сьогодні.
Рік видання: 2016.


«Богданко. За сестрою. Козацька помста»
Андрій Чайковський

Про книгу: До збірки входять історичне оповідання “Богданко”, повісті “За сестрою” та “Козацька помста” А. Чайковського (1857—1935), в яких відтворена героїчна боротьба українського козацтва із зовнішніми ворогами. Письменник знаходить захоплюючі пригодницькі сюжети, правдиво показує козацькі звичаї, військову тактику, змальовує переконливі образи сміливих і мужніх хлопців та козаків, які, долаючи численні труднощі й небезпеки, самовіддано захищають рідну землю і свій народ. А. Чайковський привертає увагу читачів до таких високих якостей героїв своїх творів, як людяність, порядність, милосердя, стриманість, розважливість, щирість. Книга зберігає свою актуальність і сьогодні.
Рік видання: 2016.


«Крутіж»
Богдан Лепкий

Про книгу: «Крутіж» — один із найкращих історичних творів Богдана Лепкого (1872–1941). Письменнику вдалося з великою правдивістю показати драматичний період в історії України — період боротьби за гетьманство після смерті Богдана Хмельницького. В центрі твору — «родовитий» шляхтич Валентій Босаковський. Стурбований ситуацією, що склалася: змовами і суперечностями серед козацької старшини, — він піднімається на захист рідної землі. Динамічний сюжет, впізнавані історичні постаті, вирування пристрастей і зіткнення доль роблять повість цікавою і захоплюючою. Безстрашність і лицарське благородство Валентія та його побратимів, вірність коханню, стихія дотепу та козацького жарту наповнюють наші душі оптимізмом і вірою у щасливе майбутнє.
Рік видання: 2016.


«Тіні забутих предків. Дорогою ціною»
Михайло Коцюбинський

Про книгу:  “Тіні забутих предків” Михайла Коцю­бинського (1864—1913) — справжній шедевр української літератури. В основу твору покладена гуцульська легенда про дивовижну любов юних Івана і Марічки. Кохання наповнює їхнє життя сенсом, проходить через усі життєві випробування, високо підносить і залишається з ними навіть після смерті. Повість сповнена яскравим колоритом гуцульського життя, віруваннями­, чарівними співанками, карпатським словесним орнаментом. Вона захоплює­ читача і засвідчує одвічність людської історії, чистоти почуттів, жадання добра в людях і абсолютну цінність кришталево чистої любові.
До видання входить також романтична повість­ “Дорогою ціною”.
Рік видання: 2015.


«Чорна Рада»
Пантелеймон Куліш

Про книгу:  “Чорна рада” Пантелеймона Куліша (1819—1897), за словами І. Франка, — “найліпша історична повість в нашій літературі”. Головна сюжетна лінія — боротьба за гетьманську булаву між Я. Сомком та І. Брюховецьким після смерті Богдана Хмельницького. Автор із симпатією змальовує козаків, їхній побут, звичаї, кращі традиції запорозького козацтва. Запорозька Січ постає в романі як перша демократична республіка. Разом з тим П. Куліш показує суперечності між різними верствами населення, наслідком яких і стала “чорна рада”. Роман бентежить, захоплює, змушує хвилюватися за героїв і долю всієї країни. Багато в чому він перегукується з нашим сьогоденням.
Рік видання: 2015.


«Українські народні пісні»
Збірник

Про книгу: Українські народні пісні — душа народу. Кожна пісня — невичерпне джерело мудрості, чару, любові і таїни людини. Зрозуміло, пісня завжди має автора, але нерідко з часом слова пісні або її мелодія трансформуються, і тоді про авторство можна говорити лише умовно. Багато пісень передаються від покоління до покоління без імен авторів.
Для зручності користування збіркою пісні розташовано в алфавітному порядку, а також наведено алфавітний покажчик пісень за їх першим рядком.
Рік видання: 2015.

  
 Приємного читання! :)



Немає коментарів: