середу, 16 серпня 2017 р.

Здоров`я підлітків – проблема суспільства

  
Негативні явища та шкідливі звички  в молодіжному середовищі на сьогоднішній день є однією з найгостріших проблем, яка постає перед суспільством. І тому дуже важливо виховувати в молоді активне ставлення до власного здоров`я, розуміння того, що здоров`я – найбільша цінність, дарована людині  Богом.
«Здоров`я підлітків – проблема суспільства» саме за такою назвою 15 серпня 2017 рік в СБК с. Білин відбулася бесіда – діалог для відпочиваючих в таборі «Наталі» підлітків з м. Чортків Тернопільської області та районів Закарпатської області.  Організатори заходу Центральна районна бібліотека для дорослих м. Рахів та бібліотека – філія с. Білин.

Мета заходу: попередження негативних явищ у молодіжному середовищі, формування здорового способу життя, популяризація літератури про здоровий спосіб життя. 
З вступним словом виступила завідувачка бібліотеки с. Білин Марія Герасименко - «Частина сучасної молоді вкрай неграмотна в питанні здорового способу життя.  ВІЛ/СНІД, наркоманія, паління, вживання алкоголю, токсикоманія – часто це вбачається кращим дозвіллям серед певної частини юнаків і дівчат».
Сьогодні є тисячі людей, які ведуть здоровий спосіб життя, але їх відношення до власного здоров`я поки що не є нормою в нашому суспільстві. Скоріше – це виняток. Нормою у нас в країні є турбота про здоров`я тільки тоді, коли воно погіршується.
Видатний український учений академік Олександр Богомолець написав такі мудрі слова «Вміння продовжувати життя – це насамперед вміння не скорочувати його». Тому у профілактичній роботі ми наголошуємо: « слід у себе виховувати звичку, яка потім переросте в потребу до здорового способу життя, формувати навички, що сприяють фізичному, духовному та психічному здоров`ю, докладаючи до цього вольові зусилля і наполегливість» -  приєдналася до бесіди бібліотекар районної бібліотеки  Оксана Федірцан.
Далі була пізнавальна та повчальна лекція лікаря сімейної медицини с. Білин  - Вікторії  Рошко «Поговоримо про шкідливі звички». Присутні  взяли активну участь у обговоренні проблеми, задавали запитання, а пізніше відповідали на запитання анкети «За здоровий спосіб життя».

Також лікарем була наведена сумна статистика,  – «за останні десять років спостерігається негативна динаміка зростання захворюваності молоді практично за всіма класами хвороб, підлітки мають найвищі показники захворюваності щодо ендокринної патології, хвороб нервової системи, кістково – м’язової системи, частоти травм і отруєнь порівняно з іншими групами населення».
Далі мова йшла про звички, як корисні так і шкідливі.  Спілкування було цікавим, підлітки взяли участь у бліц – опитуванні «Скажи, якщо знаєш…»
« Як ви вважаєте, зазвичай з якої причини підлітки починають палити?
«Чи може паління призвести до наркоманії? Поясніть свою думку.
«Яка різниця між ВІЛ та СНІД?»
«Чи знаєте, що означає слово «алкоголь?»
«Чи маєте ви друзів, які вживають наркотики?»
«Що, на твою думку, означає вислів «За здоровий спосіб життя».

Під час обговорення проблеми тютюнопаління бібліотекарями було порекомендовано   прочитати методику Аллена Карра, колишнього  курця зі стажем у 30 років, автора книги  «Легкий спосіб  кинути курити», яка допомогла відмовитися від цієї шкідливої звички багатьом людям.
Інформацію з питань здорового способу життя та попередження негативних явищ у молодіжному середовищі можна було почерпнути з виставки – застереження «Бережи себе для життя», тек –накопичувачів «Шкідливі звички», «СНІД. Який він?»,  «Світ говорить наркоманії – ні!», «Це має знати кожен. Правда про алкоголь», інформаційних тематичних буклетів «Кинь курити сьогодні», «Життя без наркотиків», «Майбутнє варто планувати».
Профілактика негативних явищ у молодіжному середовищі, формування здорового способу життя є надзвичайно важливою роботою.  Ця робота не може бути виконана за один, два чи більше разів. Це має бути постійна робота, підтримувана на державному рівні. Держава, яка не вкладає кошти у профілактику негативних проявів та формування принципів здорового способу життя, витрачає потім значно більші кошти на лікування нації.
 Завдання держави – створити умови для позитивного свідомого вибору засад саме здорового способу життя кожній людині, кожному своєму громадянину – на завершення було сказано організаторами заходу.
 Опитування  підлітків «За здоровий спосіб життя» відбулося на вулиці перед Будинком культури, були зроблені спільні світлини та переглянуто виставку літератури.


Оксана Федірцан 
 бібліотекар відділу обслуговування ЦРБ











Немає коментарів: