середу, 4 листопада 2020 р.

Нові книги у бібліотеці!

 Що спільного між Андреєм Шептицьким та Вінстоном Черчиллем? Що обєднує Любомира Гузара та Генрі Форда? Чим схожі Кузьма Скрябін та футболіст Мессі?

Відповідь проста – це біографії відомих особистостей, які змінювали Світ, впливали на душі людей, писали нові сторінки історії цілих країн, відкривали нове бачення Світу. Вдосконалювались, досягали успіху, терпіли невдачі, перемагали. Біографії цих людей Ви можете знайти на полицях нашої бібліотеки серед нових надходжень до книжкового фонду. Вони чекають.

Приходь, обирай, читай!

 

 

«#НАШІ на карті світу»

Уляна Скицька


Про книгу: «#НАШІ на карті світу» — це 80 історій про непересічних людей: українців за походженням чи місцем народження. Книжка журналістки Уляни Скицької — про #НАШИХ, людей, яких визнав увесь світ, які змінили хід історії, чиї досягнення дивують і вражають. Серед героїв книжки є добре знані Іван Пулюй, Соломія Крушельницька, Енді Воргол, Софія Яблонська, Казимир Малевич, Ігор Сікорський, Марія Примаченко. А є й ті, хто стане для читачів справжнім відкриттям: оскароносний мультиплікатор студії «Дісней» Володимир Титла; талановитий генетик, який розвинув теорію Дарвіна, Теодозій Добжанський; вчений-математик, чиї розробки лягли в основу першого у світі комп’ютера, Михайло Кравчук; донька львівського банкіра, яка винайшла принцип роботи Wi-Fi, Геді Ламар; легендарний воротар NHL Террі Савчук; харків’янин, який розшифрував писемність майя, Юрій Кнорозов. Ці люди надихають, і часом їхні біографії настільки дивовижні, що виникає думка: «Так буває лише в кіно».

Видавництво: Старого Лева, 2019р.

 

 

«Мить історії: 366 мініатюр про людей і події»

Юрій Шаповал


Про книгу: Ця книжка відомого українського історика є результатом його подвижницької науково-популяризаторської, просвітницької праці на українському радіо. Кожна мініатюра – це філігранний ессей, сповнений живої, свіжої інформації й водночас освітлений мудрим, часом іронічним, поглядом автора, що ховається здебільшого за подіями й персонажами, а проте присутній у всьому – і в доборі матеріалу, і в оригінальних ракурсах його висвітлення, своєрідній авторській мові й талановитому літературному стилі. Кожній мініатюрі відповідає один день календаря, що додає книжці додаткової внутрішньої динаміки та інтриги.

Юрій Шаповал винайшов своєрідний, дотепний спосіб оживити історію, зробити її фактом нашого повсякдення, прив’язати до свого життєвого досвіду кожного слухача (а тепер і читача), надати їй особливої приватності.

Видання розраховане на всіх, хто цікавиться історією.

Видавництво: Парламентське видавництво, 2019р.

 

 

«Митрополит Андрей Шептицький і принцип «позитивної суми»

Мирослав Маринович


Про книгу: Книга містить ґрунтовний аналіз проповідницької спадщини Митро­полита Андрея Шептицького з точки зору її відповідності (чи невідповідності) методологічному принципу, що в нинішній час отримав назву «позитивної суми», або «win-win». Генезу цього способу думання Митрополит виводив із богослов’я, а приклади його застосування самим Митрополитом автор знаходить у посланнях Кир Андрея у сфері економічних стосунків, національних взаємин, державного будівництва, міжконфесійних та міжрелігійних відносин. Цю наукову розвідку автор доповнив своїм власним баченням того, яку роль принцип «позитивної суми» та формули Митрополита Андрея можуть відіграти в найближчому майбутньому України та світу.

Видавництво: Старого Лева, 2019р.

 

 

«Любомир Гузар»

Ольга Опанасенко


Про книгу: Серія книжок «Видатні українці. Люди, які творили історію» - це унікальний проект, який сприяє якісному дозвіллю батьків і дітей.

Перед вами історія життя Любомира Гузара, який пережив німецьку окупацію й став свідком безчинств енкаведистів, одначе жорстокість катів не вбила в його серці безмежної любові до людей. На роки юності йому випала важка доля емігранта, але впродовж всього свого життя Гузар мріяв повернутися в Україну – і таки здійснив свою мрію. Він вивів українських греко-католиків із багаторічного підпілля й став патріархом Української греко-католицької Церкви. Ві був єпископом, письменником, викладачем, та передусім – Людиною.

Видавництво: Агенція «ІРІО», 2019р.

 

 

 

«Симон Петлюра

у боротьбі за Самостійну Україну»

Сергій Литвин


Про книгу: Перед вами – комплексне дослідження життя і діяльності Голови Директорії і Головного Отамана військ Української Народної Республіки – Симона Петлюри. Значний масив історичної літератури, мемуаристики, періодичних видань та раніше невідомих архівних матеріалів, залучений до цієї розвідки, дав змогу авторові ширше і повніше за попередніх дослідників представити максимально об’єктивні і підтверджені часом оцінки особистості С. Петлюри, яскравіше висвітлити його постать на тлі національно-визвольної боротьби українського народу 1917–1921 рр.

Усвідомлюючи, що постать С. Петлюри й дотепер залишається контроверсійною в історіографії та у сприйнятті суспільства, автор поставив собі за мету спростувати численні міфи та стереотипи і донести сучасникам і майбутнім поколінням правдиві свідчення. Полемічний характер викладу різних, часто суперечливих, поглядів на діяльність С. Петлюри робить це видання ціннішим, а висновки – переконливішими.

У книжці наведено багато цікавих фактів про тогочасні відносини України з Росією, Польщею, країнами Антанти, і схожості історичних паралелей із сьогоденням доводиться лише дивуватися.

Розраховано на всіх, хто цікавиться історією України.

Видавництво: Смолоскип, 2018р.

 

 

«Кузьма Скрябін»

Ігор Панасов, Марія Рубан


Про книгу: Серія книжок «Видатні українці. Люди, які творили історію» - це унікальний проект, який сприяє якісному дозвіллю батьків і дітей.

Перед вами історія життя Андрія Кузьменка, або ж Кузьми – артиста, якого обожнювали мільйони українців. У п’ять років він бавився вдома з іграшковою гітарою з фанери, а коли виріс, вражав своїми піснями цілі армії шанувальників. Хлопчик з Новояворівська не зраджував своїх мрій у шкільні роки, в інституті, в армії, у важкі хвилини життя. Наполегливість, працелюбність і талант допомогли йому створити гурт «Скрябін» - один з найпопулярніших в історії незалежної України. Кузьма став улюбленцем телеглядачів та написав кілька популярних книжок. Його яскраві жарти дарували гарний настрій багатьом людям. Музика Кузьми, його книжки, відеозаписи та все його життя надихають і надихатимуть українців.

Видавництво: Агенція «ІРІО», 2019р.

 

«Петро Конашевич – Сагайдачний – творець української нації?»

Петро Кралюк


Про книгу: Нова книга Петра Кралюка присвячена видатному полководцю, гетьману Петру Конашевичу-Сагайдачному. Автор приділяє увагу творенню образу цього персонажа як у історичній, так і художній літературі. Розглянуто його діяльність у контексті історичних подій на початку XVII ст. Провідною є думка, що Петро Конашевич-Сагайдачний часто опинявся в «точках біфуркації» і від його дій залежав подальший розвиток українських земель, зокрема це стосується чорноморських походів гетьмана, походу на Московію, а також участі в Хотинській битві. У цьому сенсі Петро Конашевич-Сагайдачний визначив низку векторів становлення новочасної української нації.

Видавництво: Фоліо, 2019р.

 

 

«Петро Могила: дослідження та спостереження»

Олександр Кучерук


Про книгу:

Про книгу: Видання відомого історика Олександра Кучерука "Петро Могила. Дослідження та спостереження" відкриває нову серію видань Парламентського видавництва "Славетні постаті України" ідея якої виникла в процесі роботи над серією "Політичні портрети".  У книзі Олександр Кучерук висвітлює окремі питання могилознавства, зокрема проблеми використання Петром Могилою герба, заходи зі створення ним на підставі тогочасної європейської практики Лаврської школи, історію поховання князя Володимира Святого в Десятинній церкві та віднайдення його мощей митрополитом П. Могилою. Автор здійсненює аналіз заповіту Петра Могили. Також у книзі вміщено низку маловідомих ілюстрацій.

   Розраховано на всіх хто цікавиться життям та діяльністю Петра Могили зокрема та історією України взагалі.

Видавництво: Парламентське видавництво, 2019р.

 

«Гетьман Брюховецький.

Життя у славі, владі та ганьбі»

Віктор Горобець


Про книгу: Книга Віктора Горобця "Гетьман Брюховецький. Життя у славі, владі та ганьбі" розповідає про одного з найбільш суперечливих персонажів козацької історії - Гетьмана Лівобережжя України в 1663-1668 роках Івана Брюховецького. Життя яскравого представника доби так званої Руїни, його політичну, військову і дипломатичну діяльність репрезентовано на широкому історичному тлі, у контексті хитросплетеної взаємодії різноманітних чинників і впливів - внутрішніх, зовнішніх, об’єктивних, суб’єктивних, закономірних і алогічних. Звертаючи увагу на незаперечні здобутки, так і очевидні втрати й помилки реґіментаря, наголос робиться не на їхньому засудженні чи виправданні, а намаганні зрозуміти причини такого становища та його впливу на перспективи Козацької держави.

 Видання адресується науковцям, викладачам, студентам історичних факультетів, усім, хто цікавиться історією України.

Видавництво: Парламентське видавництво, 2019р.

 

«Іван Сірко»

Юрій Мицик


Про книгу: Дослідження постаті легендарного кошового отамана Запорозької Січі Івана Сірка (1605(?)–1680), видатного боротьбиста проти іноземних загарбників, слава про якого ширилася далеко за межі України, замовчували, фальсифікували, забороняли і за царських, і за вождівських часів. У цьому виданні автор, спираючись на широке коло джерел, знайдених протягом понад 30 років в архівах України, Росії, Польщі, Німеччини, наукові праці та статті інших істориків, намагається заповнити лакуну в українській історіографії, змальовуючи якомога повніше життя й діяльність Івана Сірка. Книга розрахована на науковців, політиків, викладачів і студентів, а також усіх, хто цікавиться історією України.

Видавництво: ТОВ «Видавництво «КЛІО», 2019р.

 

 

«Пилип Орлик»

Ігор Коляда, Світлана Коляда, Олександр Кирієнко


Про книгу: Пилип Степанович Орлик (1672—1742) — військовий і політичний діяч, дипломат, гетьман України в еміграції, сподвижник І. Мазепи і продовжувач його справи у боротьбі за державний суверенітет Гетьманщини, автор «Пактів і Конституції прав і вольностей Війська Запорозького». Він став символом нескореності й боротьби за волю свого народу. Навряд чи якась національна справа мала такого освіченого, талановитого й вірного її представника, як Пилип Орлик. Діяльність гетьмана, безперечно, становить одну з найважливіших сторінок державної та військової історії України.

Видавництво: Бібколектор, 2019р.

 

 

«Гнат Хоткевич»

Ростислав Коломієць


Про книгу: Гнат Хоткевич (1877—1938) — митець небаченого в українській художній культурі масштабу творчості: бандурист, письменник, мистецтвознавець, театральний діяч, історик, педагог, етнограф, художник... Український Леонардо до Вінчі — таким він уявляється сьогодні. Своєю творчістю і організаційно-творчою діяльністю він охопив усю Україну — від Слобожанщини до Карпат. Ніщо — ні матеріальні нестатки, ні вимушена еміграція, ні переслідування з боку царизму, ні терор за часів радянської влади — не могло вгамувати його спраги до творчості. Митець українського розстріляного Відродження, романтик у житті і провидець у творчості, він був потрібен своєму народові у найважчі для нього часи. Потрібен він і нам, його нащадкам, які вибудовують українську державу.

Видавництво: ТОВ «СИЦИЯ», 2019р.

 

«Кардинал Сліпий»

Олександра Киричук


Про книгу: Ім’я Йосифа Сліпого (справжнє прізвище Коберницький-Дичковський) відоме як в Україні, так і далеко за її межами. Провідник Греко-католицької церкви, верховний архієпископ Львівський і митрополит Галицький, кардинал, визначний церковний і науковий діяч був людиною трагічної долі. Репресований радянською владою, протягом 18 років Йосиф Сліпий поневірявся по тюрмах і таборах, проте не скорився, не зрікся віри, і його слова про головне лихо українців — брак єдності — і сьогодні звучать дуже актуально: «Внутрішні непорозуміння і дух незгоди — це одна з найголовніших причин нашого упадку... Тому провідною думкою є за всяку ціну втримати єдність...».

Видавництво: Фоліо, 2019р.

 

«Іван Мазепа»

Денис Журавльов


Про книгу: Іван Мазепа (1639—1709) — одна з тих знакових постатей української історії, життя та вчинки котрих і сьогодні викликають палкі суперечки. Мало кому випала така цікава й непроста доля за життя та після смерті. Приятель Петра І, один з перших кавалерів найвищого російського ордену Андрія Первозванного — і борець за інтереси Української козацької держави; будівничий величних соборів — і «Юда», відлучений від церкви, підданий анафемі, що проголошувалася з амвонів тих же соборів; неймовірно обережний майстер складних дипломатичних ігор — і людина, що зуміла поставити на карту все і, зрештою, програла найголовнішу й найризикованішу гру свого життя; блискучий світський кавалер у дусі розкішного, неповторного XVII століття, улюбленець жіноцтва — і чи не єдиний справді обдарований поет і музикант серед українських гетьманів... Про Мазепу ніколи не забували (хоч як не пригадати пушкінське з «Полтави» «Забыт Мазепа с давних пор...») і прихильники, і супротивники української ідеї. Той, хто прочитає цю книгу, зможе створити свій власний варіант образу гетьмана Мазепи — одного з найколоритніших, найцікавіших українців за всю історію нашої країни.

Видавництво: ТОВ «СИЦИЯ», 2019р.

 

«Моє життя та робота»

Генрі Форд


Про книгу: Захоплива розповідь про життя Генрі Форда від нього самого. Генрі Форд – американський промисловець, засновник «Форд Мотор Компані» та спонсор розробки конвеєрної технології масового виробництва. У своїй книзі він детально описує, яким чином досягнув успіху у виробництві наймасовішого автомобіля світу.

Видавництво: Видавнича група КМ – БУКС, 2019р.






 

«Черчілль. Біографія»

Себастіан Гаффнер


Про книгу: Постать Вінстона Черчілля (1874–1965), представника давньої аристократичної родини, британського прем’єр-міністра часів Другої світової війни та Нобелівського лауреата з літератури, бентежила уми багатьох істориків. Чудову нагоду дослідити життя Черчілля мав німецький письменник та історик Себастіан Гаффнер, який з 1938 до 1954 року жив у політичному екзилі в Лондоні.

Черчілль, який вже у тридцяті роки минулого сторіччя вважався потужною політичною фігурою Великої Британії, під час Другої світової війни став справжнім живим символом британського опору, одним з найвизначніших героїв антигітлерівської коаліції.

Життя Черчілля було сповнене несподіваних драматичних злетів і не менш драматичних падінь. 1940 року здавалося, що кар’єра шістдесятип’ятирічного політика залишилася в минулому, проте саме тоді настав його зоряний час. Черчілль одержав владу, коли Велика Британія опинилася на межі катастрофи, проте він зумів з гідністю привести свою країну до великої перемоги.

Біографія, яку пропонує читачам Гаффнер, незважаючи на свою лаконічність, зображає Черчілля не лише як державного діяча і політика, але також як воїна, письменника, шукача пригод, надзвичайно багатогранну людину, одного з тих творців світової історії XX століття, які зробили наш світ таким, яким ми його знаємо.

Видавництво: Жупанського, 2019р.

 

 

«Черчилль. Біографія»

Мартін Ґілберт


Про книгу: Робота визнаного біографа Мартіна Ґілберта з представлення світові Великого Англійця посідає особливе місце серед подібних видань. В основу книги, що вперше виходить українською мовою, покладено факти, відібрані з багатьох дослідницьких джерел та ретельно проаналізовані автором, а також відомості, надані Рендольфом - сином Вінстона Черчилля. Щира й неупереджена розповідь дає змогу зрозуміти, як формувався світогляд цієї людини, як відбувалося його становлення як політика, якими були життєві цінності й пріоритети, чим довелося жертвувати заради торжества демократії. Читачам цікаво буде довідатися також про особисте життя та зовсім не політичні захоплення відомого англійця, якого завжди впізнавали за характерним жестом пальцями у вигляді латинської букви "V", що символізує перемогу.

Видавництво: Видавнича група КМ-БУКС, 2019р.

 

«Фактор Черчилля.

Як одна людина змінила історію»

Боріс Джонсон


Про книгу: Книжка Боріса Джонсона — це історія про те, як ексцентричний геній Черчилля, прем’єр-міністра Великої Британії, одного з найвизначніших лідерів ХХ століття, формував світову політику. Аналізуючи досягнення й помилки, а також міфи, які супроводжували цю видатну постать, Джонсон зобразив Черчилля як незрівнянного стратега, людину надзвичайно сміливу, красномовну й глибоко гуманну. Безстрашний на полі бою, один із найкращих ораторів усіх часів, лауреат Нобелівської премії з літератури, Вінстон Черчилль спростував думку, що історія — це місце дії великих знеособлених сил. Життя цього чоловіка є доказом того, що одна людина — відважна, геніальна, визначна — може впливати на світовий лад.

Серія «Біографії та мемуари».

Видавництво: Віват, 2019р.

 

 

«Уроки влади: мемуари»

Франсуа Олланд


Про книгу: В «Уроках влади» Франсуа Жерар Жорж Ніколя Олланд оцінює свою діяльність на посаді президента Франції, ділиться думками з політичних питань. Він не збирається більше бало­туватися у президенти, відійшов від влади і отримав повну свободу відверто розповідати все, що вважає за потрібне, не тільки про політику, а й про своє особисте життя. Для українського читача ці спогади особливо цікаві сторін­ками, де Франсуа Олланд, перший з «нормандської четвірки», розкриває подробиці перемовин у Мінську, що призвели до підписання Мінських домовленостей. За принципову позицію, яку Франсуа Олланд виявив, підтримуючи суверенітет, територіальну цілісність і незалеж­ість України, був нагороджений вищою державною нагородою України для іноземців — орденом Свободи. «Я керував країною у винятковий період. Я хотів викласти… те, що є насправді влада, …і як я випробував цей унікальний досвід. Мій обов'язок також полягав у тому, щоб тверезо проаналізувати мою діяльність, мої успіхи, але також і невдачі, які я визнаю», — прокоментував публікацію своїх мемуарів 24-й президент Французької Республіки.

Видавництво: Фоліо, 2019р.

 

 

«Мессі»

Ґільєм Балаґе


Про книгу: Сьогодні Мессі — володар «Золотого м’яча» і «Золотої бутси», «новий» Марадона, один із найрезультативніших гравців ФК «Барселона» та найкращий гравець сучасності... А починав він як сором’язливий, проте амбіційний хлопець з дефіцитом гормону росту та слабкими фізичними даними. Вже у юному віці він творив щось неймовірне на футбольному полі та обходив гравців, старших за нього. А ще «Блоха», як прозвали Мессі, понад усе мріяв грати у професійний футбол. Заради своєї мети йому довелося емігрувати, розлучитися з сім’єю, пройти дорогий курс лікування, пережити чимало травм та цькування преси, щоб стати тим, ким він є — найкращим футболістом світу.

Ґільєм Балаґе, зібравши коментарі впливових людей зі світу футболу, привідкриває завісу, яким насправді був у житті та футболі Ліонель Мессі, виходець із бідних кварталів аргентинського містечка Роcаріо, якого охрестили генієм футболу. 

Видавництво: Старого Лева, 2019р.

 

 

«Пікассо: живопис, що шокував світ»

Майлз Дж. Юнгер


Про книгу: Книга американського мистецтвознавця Майлза Юнгера — це розповідь про те, як невідомий юний художник із Барселони на ім’я Пабло Руїс став «тим самим Пікассо», найвпливовішим митцем ХХ століття. Його перші кроки в Парижі були позначені відчайдушною боротьбою, часто відчаєм і зневірою, але Пікассо пізніше згадував їх як найщасливіші в житті. Це історія художнього генія з особливим творчим даром, сповнена розчарувань та триумфів, відчаю, кохань та марень в атмосфері богемного Монмартра — осердя паризького авангарду, розпусти, анархізму та злочинності. Саме там за драматичних обставин народився один із великих шедеврів, що докорінно змінили шляхи сучасного мистецтва.

Видавництво: Фабула, 2019р.

Немає коментарів: