середу, 8 березня 2023 р.

11 таємничих чорних книг

  

«На плечах гігантів.

Величні прориви у фізиці та астрономії»

Стівен Гокінґ

 

Про книгу: Миколай Коперник, Ґалілео Ґалілей, Йоганн Кеплер, Ісаак Ньютон та Альберт Айнштайн — вони змінили напрям науки, вивівши астрономію та фізику із середньовіччя до сучасності. Їхні magnum opus із коментарями Гокінґа дадуть змогу дізнатися, про що думали ці вчені.У збірці ви знайдете уривки з оригінальних ідей Альберта Айнштайна, вперше опубліковані у «Принципах відносності», скорочені праці «Про обертання небесних сфер» Миколая Коперника, «Дискурси й математичні докази щодо двох нових наук» Ґалілео Ґалілея, «Гармонія світу» (книга п’ята) Йоганна Кеплера та «Математичні принципи натуральної філософії» Ісаака Ньютона.

Ви дізнаєтесь про непохитну вірність Коперника істині; непокірний дух Ґалілея; сімейні та фінансові негаразди Кеплера; пристрасні конфлікти Ньютона; перші скромні кроки в науці Айнштайна.

Про автора: Стівен Гокінґ – прославлений англійський учений, один із найвідоміших популяризаторів науки у світі, людина-легенда. Його вважають одним із найгеніальніших фізиків від часів Айнштайна. Найбільшу популярність здобув завдяки дослідженню чорних дір і теорії виникнення Всесвіту внаслідок Великого вибуху.

Харків: Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2021 р.

 

«Про Всесвіт коротко»

Стівен Гокінґ

 

Про книгу: Ученим, дослідникам космічного простору й тим, хто тільки зачаровано дивиться в зіркове небо, намагаючись збагнути походження Всесвіту. На вас чекають:

• Карколомні таємниці світобудови

• Супергравітація і суперсиметрія

• Квантова теорія і М-теорія

• Теорія Ейнштейна і правила Фейнмана та спроба їх об’єднання

• Прогноз майбутнього для планети Земля

Наукова розвідка та водночас фантастична пригода від Стівена Гокінґа. Крізь простір-час, мембрани і струни, що рухаються в одинадцяти вимірах, до чорних дір, які ховають у собі безліч таємниць про наш величезний незбагненний Усесвіт.

Харків: Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2020 р.

   

«Теорія всього»

Стівен Гокінґ

 

Про книгу: Все — це те, що нас оточує. Те, частиною чого ми є. Час та простір, небесні світила й галактичні провалля. Це — все. Та як воно з’явилося? Як все почалося? І чим все закінчиться? Неперевершений Стівен Гокінґ досліджує глибокі питання та знаходить іще глибші відповіді. Пошук первісних чорних дір та модель гарячого Великого вибуху, квантова гравітація і стріли часу, граничні умови Всесвіту й моделі Фрідмана. Книга розкриває уявлення про Всесвіт від постулату про те, що Земля має форму кулі, до теорії про розширення Всесвіту, заснованої на найсучасніших дослідженнях.

Сім лекцій, що охоплюють широкий діапазон тем, — це справжній тріумф людського розуму. Гокінґ наблизився до таємниці самої суті творіння. І зміг зазирнути ще далі — до чорного позавимірного серця Всесвіту…

Харків: Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2019 р.

 

«Найкоротша історія часу»

Стівен Гокінґ, Леонард Млодінов

 

Про книгу: «Найкоротша історія часу» уперше побачила світ 1988 року й чотири роки була в списку бестселерів лондонської «The Sunday Times». За наступні 20 років книжка була видана 10 мільйонами примірників, перекладена 35 мовами, переписана в дусі нових відкриттів – і здобуває собі все нових і нових захоплених читачів.

Людство зібрало силу-силенну знань про космос, за допомогою надшвидких комп'ютерів та надпотужних телескопів побачило народження та смерть далеких зірок. Але коли народився сам Усесвіт? Яка природа часу та чи існував він до Великого вибуху? Чи можливий його зворотний біг і чи такі вже фантастичні мрії про подорожі в часі?

Пояснити суть найскладніших наукових теорій зрозумілою мовою за допомогою єдиної формули – задача, підвладна лише Гокінґу. Та головне питання він лишає відкритим…

Харків: Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2019 р.

 

«Великий замисел»

Стівен Гокінґ, Леонард Млодінов

 

Про книгу: Книжка, яка розкриває всі таємниці виникнення Всесвіту!

Стівен Гокінґ — людина-легенда, науковець, відомий своїми дослідженнями в астрофізиці. Його вважають одним з найгеніальніших фізиків з часів Ейнштейна.

Спільно з не менш геніальним ученим, Леонардом Млодіновим, володарем престижної премії PEN за найкращу наукову книжку, вони здійснили революційне відкриття, розробивши новітню теорію походження Всесвіту та життя!

Книжка написана живою мовою й розрахована на широке коло читачів без академічних знань з фізики. Це історія Всесвіту, в контексті якої автори спростовують традиційну теорію його появи, по-новому осмислюють теорію Великого вибуху та заперечують думку про те, що Земля — єдина планета, на якій є життя. Що, як окрім нашої галактики та всесвіту існує безліч інших унікальних космічних об’єктів?

Харків: Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2018 р.

  

«Як влаштовано Всесвіт.

Вступ до сучасної космології»

Сергій Парновський, Олексій Парновський

 

Про книгу: Із чого почався Всесвіт і чи його вік скінченний? Як він розвивався і що з ним відбувається тепер? Де відбувся Великий вибух і чи всюди у Всесвіті закони фізики однакові? У цій книжці прочитаєте короткий курс про історію та сучасний стан космології — науки про Всесвіт та місце людства у ньому: чотиривимірний простір-час, створення Всесвіту під час Великого вибуху, його еволюцію, характеристики, як вимірювати відстані до далеких астрономічних об’єктів, як зважити світло тощо. Сучасні українські науковці підготували для вас цікавий екскурс у складний світ науки та спробували відповісти на популярні запитання, зокрема про «темний бік» нашого Всесвіту: темну енергію, темну матерію та чорні діри.

 Книжка розрахована на учнів старших класів шкіл, студентів, викладачів та всіх, хто цікавиться фізикою та астрономією.

Про авторів: Сергій Парновський – доктор фізико-математичних наук, професор, науковий співробітник Астрономічної обсерваторії Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Фахівець з теоретичної фізики, загальної теорії відносності, космології та позагалактичної астрономії. Один із провідних у світі спеціалістів з дослідження голих сингулярностей. Читає лекції з загальної і теоретичної фізики у найкращих університетах України. Автор понад 200 наукових робіт та 7 наукових та науково-популярних книжок.

Олексій Парновський – кандидат фізико-математичних наук, старший науковий співробітник Інституту космічних досліджень Національної академії наук України та Державного космічного агентства України, провідний інженер Головного центру спеціального контролю. Фахівець з фізики космосу, обчислювальної астрофізики, космічної погоди та керування космічними апаратами. Офіційний представник України з космічної погоди. Є одним з кращих у світі спеціалістів із прогнозування геомагнітних збурень. Автор понад 100 наукових робіт та 4 наукових та науково-популярних книжок. Брав участь у підготовці двох космічних місій. Займається популяризацією науки, зокрема через інтерв'ю та виступи у ЗМІ,

Львів: Видавництво старого Лева, 2019 р.

  

«Географія геніальності: найцікавіші місця світу від Давньої Греції до Кремнієвої долини»

Ерік Вайнер

 

Про книгу: Чи замислювались ви коли-небудь, як формується геніальна особистість і чому саме в тому або тому конкретному місці та часі? Завдяки чому з’являються блискучі, талановиті, творчі люди, такі як Стів Джобс, Томас Едісон або Альберт Ейнштейн?

У цій захопливій книжці Ерік Вайнер вирушає в подорож слідами геніїв, у місця, де все сприяло появі новацій і творчому розвитку. Автор досліджує минуле і сьогодення, стародавні Афіни і Кремнієву долину, Китай за династії Сун і Флоренцію доби Ренесансу, Відень часів Моцарта і Фройда, Единбург за Просвітництва і Колкату на межі століть. Майстерно поєднуючи історичні факти і власні висновки, добуті з опитувань експертів, інтерв’ю з екскурсоводами, розмов із місцевими, Ерік Вайнер пропонує нам поміркувати ось про що: чи є можливим нині, саме тут і тепер, вловити той самий дух геніальності, сприятливий для появи сучасних геніїв?

Про автора: Ерік Вайнер – відомий американський журналіст і автор бестселерів. Тривалий час був кореспондентом Національного громадського радіо (NPR) і створював репортажі з понад 30 країн світу. Він постійний автор статей для The Washington Post і AFAR, а також писав для  The New York Times,  Lоs Angeles Times,  BBC,  Best American Travel Writing та інших видань.

Харків: Віват, 2021 р.

 

«Геном.

Автобіографія виду у 23 главах»

Метт Рідлі

 

Про книгу: Стрімкий розвиток генетики впродовж останніх десятиліть називають не інакше як революційним. Метт Рідлі у своїй книзі «Геном» просто і доступно подає історію генетики, починаючи від перших здогадок про існування генів та завершуючи приголомшливим проривом, спричиненим розшифруванням структури ДНК молекулярними біологами Вотсоном і Кріком.

Від хвороби Гантінгтона до раку, від застосування генної терапії до жахів євгеніки, автор аналізує наукові, філософські та моральні аспекти, що постають внаслідок картування геному. Ці дослідження допоможуть зрозуміти значення цього наукового відкриття для нас, наших дітей і людства загалом.

Мета цієї книжки – стисло й водночас доступно розповісти про геном людини, акцентуючи увагу на найцікавіших фактах, що найбільш вичерпно розповідають про нашу історію. Ми з вами – щасливе покоління, адже першими розкрили книгу людського геному. Завдяки можливості зазирнути у нього ми отримали більше відомостей про свої витоки, еволюцію та прирлду, ніж нам про це розповіли всі попередні наукові відкриття. Сучасна генетика суттєво впливає на розвиток антропології, психології, медицини, палеонтології та багатьох інших галузей науки. Автор не стверджує, що все в людині – зовнішність, риси характеру чи, скажімо, уподобання визначається виключно генами, однак запевняє, що гени тією чи іншою мірою впливають на всі сфери нашого життя.

Про автора: Метт Рідлі - британський біолог, бізнесмен, письменник, журналіст, автор популярних книг про науку, економіку та навколишнє середовище. Член Королівського літературного товариства та Академії медичних наук, автор багатьох популярних статей для The Times (Лондон) і The Wall Street Journal. Член Палати лордів.

Київ: Видавнича група КМ-БУКС, 2018 р.

 

«Смертельний ворог.

Людство проти мікробів-убивць»

Майкл Остергольм, Марк Олшейкер

 

Про книгу: Інфекційні захворювання є однією з найбільш смертоносних та найбільш імовірних причин занепаду людства. Бо ми теоретично здатні вплинути на такі ризики як можливість термоядерної війни чи зміна клімату; а ось поява нових вірусів і бактерій, які постійно еволюціонують швидше за нашу імунну систему, людині непідвладна. Проте, не поспішайте впадати у відчай: наслідки нових інфекційних хвороб можна звести до мінімуму, якщо знати, як до них підготуватися та як їх правильно досліджувати.

 Лікар-епідеміолог Майкл Остергольм вже понад 45 років бореться з новими викликами в сфері епідеміології. Він невтомно, з ретельністю слідчого, який ніби викриває місця злочину мікробів, шукає відповіді, здатні врятувати увесь світ.

У цій книзі, написаній за допомогою автора Марка Олшейкера, Остергольм розповість і вам, як проходили перші дослідження ВІЛ/СНІД, SARS, гарячки Ебола та інших.

А в передмові 2020 року зазначить, чому COVID-19 навряд чи вдасться найближчим часом зупинити, і це не найстрашніша новина – більш масштабні пандемії чекають попереду. Та до жахливих наслідків ще не пізно підготуватися. Поки що.

Про автора: Майкл Остергольм – епідеміолог, директор Центру досліджень і політики в галузі інфекційних захворювань (CIDRAP). З 1992 до 1997 рр. входив у склад наукової ради Центрів з контролю та профілактики захворювань в США (CDC).

Марк Олшейкер – автор нон-фікшн та художньої літератури. Співпрацює з фахівцями у сфері криміналістики, розвідки та охорони здоров'я, допомагаючи їм у написанні книжок. Лауреат нагороди «Еммі».

Київ: Лабораторія, 2020 р.

 

«Вірусосфера: від застуди до COVID – навіщо людству віруси»

Френк Раян

 

Про книгу: Захоплива  і вкрай актуальна подорож до світу вірусів, з якої ви довідаєтеся про те, чим вони є насправді, що роблять у природі та яку роль відіграли в еволюції на Землі та в історії людства. Доктор Френк Раян розкриває ці та інші питання, глибоко занурюючись у проблематику  низки хвороб, що їх спричиняють віруси. Він починає зі звичайної застуди, знайомих усім кору, вітрянки, герпесу, свинки і краснухи та поринає разом із читачами в подробиці таких менш поширених хвороб, як сказ, костоломна лихоманка. Ебола та навіть вірус-індуковані ракові захворювання. Завдяки цій книжці читач дізнається про особливості поведінки вірусів і про причини, через які віруси вражають людство. Автор пояснює, як віруси еволюціонували паралельно з нами і допомогли нам стати тими, ким ми є тепер.

Про автора: доктор Френк Раян – ставши свідком спалаху Сін Номбре, почав досліджувати еволюцію вірусів і був вражений тим, як нерозривно вона поєднана з еволюцією життя на Землі. Від СНІДу до Еболи і до звичної застуди автор досліджує роль вірусів у кожній екосистемі нашої планети. Його разючі висновки по-новому відкривають світ природи і беззаперечно доводять з наукового кута зору: що нас не вбиває – справді робить нас (і наш біологічний вид) сильнішими.

Київ: Yakaboo Publishing, 2020 р.

 

«Homo Deus. За лаштунками майбутнього»

Ювал Ной Харарі

 

Про книгу: Ювал Ной Харарі, професор історичного факультету Єврейського університету в Єрусалимі, у книжці «Homo Deus» піднімає філософські питання, аналізує досвід, який людство здобуло за час свого розвитку, заглиблюється в наші емоції і свідомість. Автор пропонує ескіз майбутнього людства, цілком реальний і не обов’язково перспективний.

Скажімо, люди завжди хотіли подолати старість і злидні й дорівнятися до богів. Але для цього вони мають отримати контроль над власною біологічною основою. Якщо колись смерть і біль зникнуть із нашого життя, а підстави сподіватися на це не такі вже й нереальні, ми зможемо подвоїти тривалість життя або й жити скільки заманеться… На допомогу нам уже зараз приходять різноманітні пристрої зі штучним інтелектом. Та чи впевнені ми, що комп’ютери не мають жодних відчуттів чи бажань? А якщо вони не мають їх нині, то, може, коли стануть значно складнішими, зможуть розвивати власну свідомість? Якщо так станеться, як ми про це дізнаємося? І головне питання — якими будуть суспільні відносини? Чи не стане пересічна людина рабом штучно створених і вічно живих істот із незбагненною свідомістю?

Ювал Харарі в цій книзі не дає відповідей, а пропонує читачеві самому їх шукати. Відчуйте подих нової епохи вже зараз!

Про автора: Ізраїльський письменник Юваль Ной Харарі вже відомий своєю попередньою книгою «Людина розумна...». Автор наштовхує на роздуми про роль людини у цьому світі та призначення людства загалом. Після виходу в світ книги її було перекладено багатьма мовами, вона привернула увагу редакцій провідних видань, які опублікували рецензії та статті про цю роботу Юваля Ной Харарі.

Київ: BookChef, 2019 р.



Приходь! Обирай! Читай!











Немає коментарів: