понеділок, 6 березня 2023 р.

ТОП 10 книг від наших читачів про психологію

 «Вигоряння.

Стратегія боротьби з виснаженням

удома та на роботі»

Емілі та Амелія Наѓоскі

 

Про книгу: Робочі проекти волають на роботі, а вдома — кличе купа немитого посуду та дитяча «домашка». Рахунки за комуналку самі себе не оплатять, звіт сам себе теж писати не хоче. А в тебе на все про все тільки дві руки і ті без манікюру, на який теж не вистачає ані часу, ані сил. Бо ти — вигоріла.

Як набридли одні й ті самі поради: займайтеся спортом, пийте овочеві смузі, будьте до себе милосердними, розфарбовуйте книжки, приймайте пахучі ванни, висловлюйте подяку... Тобі кажуть: «Ти маєш бути схожою на жінку з Instagram, із сяючою посмішкою, доглянутим волоссям, стаканчиком кави в руках та сповненої енергії». Досить цих патріархальних меж. Ми проти відірваних від реальності стереотипних порад для «щасливої жінки». І поки інші пані вперто прагнуть «мати все», ми навчимо тебе цінувати та любити те, що вже має кожна з нас, — себе: красиву, усміхнену та неповторну жінку.

Емоційне виснаження, газлайтинг та синдром людини-донора

Як подолати стрес, який ви не можете контролювати

Чому важливе переосмислення успіхів та невдач

Індустрія бікіні та фальшиві канони жіночності

Про автора: Емілі Наґоскі — експерт із 20-річним стажем у царині статевого виховання з двадцятирічним стажем, має ступінь доктора філософії, авторка бестселера «Як бажає жінка» та низки наукових публікацій. Разом із сестрою Амелією створили дуже особисту і водночас зрозумілу кожній жінці книжку-сенсацію про жіноче вигоряння та подолання його неприємних наслідків.

Харків: Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2021 р.

 

«Хто ти є? Як прийняти себе та зрозуміти інших»

Ліз Бурбо

 

Про книгу: Ти — унікальна особистість. Іншої такої немає у всьому Всесвіті. Але чи цінуєш і розумієш ти себе? Ліз Бурбо навчить слухати сигнали тіла й удосконалювати душу, бути щирою з собою та покращити спілкування з іншими людьми. Нескладні вправи, думки для медитацій, опис причин понад 250 хвороб допоможуть змінити життя й досягти гармонії з найважливішою людиною у світі — із собою.

Про автора: Ліз Бурбо — засновниця одного з найбільших центрів особистісного розвитку в Квебеці. Заняття за концепцією Бурбо проводяться у понад 20 країнах. Підсумки своїх досліджень Бурбо виклала у 17 книжках, які стали світовими бестселерами.

Харків: Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2021 р.

 

 

«Людина у пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі»

Віктор Франкл

 

Про книгу: Віктор Франкл — всесвітньо відомий психіатр, психотерапевт, філософ. 1942 року він потрапив до концтабору, де на нього чекали голод, приниження, хвороби, постійна загроза життю. Аналізуючи свою поведінку та поведінку інших в’язнів, Франкл віднайшов стратегії, що утримують людину над прірвою, захищають розум від божевілля та надають сенс життю. Свій жахливий досвід виживання він описав у книжці, яка допомогла мільйонам людей віднайти себе та змінити життя. Віктор Франкл доводить, що тільки-но людина знаходить сенс свого існування, вона отримує сили, щоб здолати будь-які випробування. Поради людини, яка зазнала нелюдських випробувань, варті того, щоб бути почутими.

Харків: Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2019 р.

 

 «Втеча від свободи»

Еріх Фромм

 

Про книгу: Заради неї розв'язували війни та повставали народи, про неї мріяли покоління, їй присвячували гімни і оди… І йдеться не про якусь прекрасну богиню, а про свободу.

Основоположник психоаналізу Зиґмунд Фройд говорив: "Більшість людей насправді не хочуть свободи, тому що вона передбачає відповідальність, а відповідальність лякає людей". Може, тому втеча від свободи цілком прийнятна для більшості? Еріх Фромм розкриває перед читачем саму суть свободи, чим вона є для сучасної особистості. Чи існує зв’язок між авторитарними режимами та втечею від свободи? Як пояснити той факт, що деякі люди добровільно відмовляються від незалежності, віддаючи перевагу рабству й обираючи конформізм? Чому свобода може спричиняти почуття самотності, страху та безсилля? І чи справді свобода має дві форми - хорошу й погану?

Про автора: Еріх Фромм - видатний німецький філософ і психоаналітик, один із засновників неофройдизму, автор книжки "Мистецтво любові" та ще низки праць, які вважаються класичними у психології.

Харків: Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2019 р.

 

«13 ключів до розуміння себе, 

свого оточення та своїх стосунків»

Анна Просвєтова

 

Про книгу: Здавалося б, у сучасному світі, де інформація є найважливішим глобальним ресурсом, не повинно виникати проблем із одержанням тих чи інших знань. На практиці це мало б означати, що нинішні підлітки повинні зростати інформаційно підкутими, а отже, не повторювати помилок, яких припускалися їхні батьки. То чому ж тоді у XXI столітті проблеми підлітків нікуди не зникли? Чому дівчата і хлопці так само потрапляють у «погані» компанії? Чому неповнолітні дівчата досі «раптом» вагітніють? Чому сучасні діти страждають від депресій?

 Авторка цієї книжки, знана психологиня Анна Просвєтова, впевнена, що вся суть в одвічному браку спілкування. Сучасним батькам, а втім, як і колись їхнім батькам, хронічно бракує часу відверто поговорити з дітьми про проблеми, що їх турбують. Не завжди у батьків знаходиться й правильна відповідь на непросту ситуацію, до якої потрапляє їхня дитина.

Опанувавши цю книжку, ваша дитина зрозуміє, що вона – особистість, навчиться себе поважати, легко знаходитиме правильних друзів, буде здатна досягати мрій і планувати власне, щасливе, майбутнє. Дане видання рекомендовано не лишень підліткам, а й їхнім батькам, адже практика показує, що багатьом дорослим також не завадило б довідатися про Ключі, що відмикають двері у світ Щастя.

Про автора: знана психологиня, авторка навчальних програм для батьків із системного і усвідомленого виховання дітей, тренерка комунікативних технік, медіаекспертка, психологиня-консультантка центральних телевізійних каналів. Колишня журналістка, ведуча радіо і телебачення.

Київ: «Агенція «ІРІО», 2020 р.

 

«Що варто знати у свої 20. Дозволь собі бути не таким, як усі»

Тіна Cіліґ

 

Про книгу: Коли ми починаємо кар’єру, відкриваємо власну справу чи стартуємо з новим проектом, то часто боїмося і йдемо протореним шляхом. Школа, університет та оточення нав’язують нам: обери стандартний варіант, це найбезпечніше. Однак іноді найкраща стратегія — це помилятися, експериментувати й мислити креативно. І неважливо, вам 20 чи 50.

Цю книжку викладачка Стенфордського університету Тіна Сіліґ написала насамперед для свого сина, намагаючись застерегти від помилок, яких припустилася сама. 

Авторка наводить поради та пропонує вправи, які допоможуть розвинути творче мислення, нестандартний погляд на буденні ситуації та підприємницькі здібності, з якими ви зможете подивитися на світ як на безмежне джерело можливостей.

Це не черговий підручник з покроковими інструкціями, як досягти успіху, а історія про те, як залишатися сміливим, рішучим і не боятися бути унікальним усе життя.

Про автора: Тіна Сіліґ - професорка нейронаук і викладачка курсу з підприємництва, інновацій та креативності у Стенфордському університеті. У 2009 році отримала престижну премію Бернарда Ґордона від Національної інженерної академії США, а її книжка "Що варто знати у свої 20" стала світовим бестселером.

Київ: Наш формат, 2020 р.

 

«Про жінок за 50. Психологія вікових змін»

Наталя Підлісна

 

Про книгу: Ви — жінка в розквіті осінньої життєвої пори. І, здається, раптом щось пішло не так: світ змінився в гірший бік, усі довкола вас не розуміють, та й ви почуваєтеся не надто добре, не встигаєте за сучасним ритмом на роботі й постійно конфліктуєте з родиною. Що трапилося? Де ви повернули не туди? Яких змін не помітили?

У цій книжці психологиня Наталя Підлісна пояснить особливості жіночих вікових змін, наведе приклади із власної психологічної практики, базовані на реальних історіях, і переконає, що нічого страшного з вами не трапилося, а незручне в нашому суспільстві слово «клімакс» — не таке страшне, як його малюють.

Про автора: Наталя Підлісна — практикуюча психологиня, телезірка. Працювала в різних проектах, пов’язаних із лікуваннями залежностей, сексуальної освіти, допомоги тим, хто помирає. Займалася питаннями профілактики наркоманії, алкоголізму, СНІДу. Також створила телефон довіри, який успішно працює до сьогодні.

Київ: Віхола, 2021 р.

 

«Серце медитації.

У пошуку глибинної усвідомленості»

Далай-лама

 

Про книгу: У серці медитації — тобто у самій її сутності — перебуває співчуття, але не звичайне, а таке, що розвивається і розширюється паралельно з мудрістю, неодмінно проявляється під час медитативних практик. Без цього важливого фундаменту всі інші практики виявляються беззмістовними. На щастя, розум можна навчити співчувати, і тоді він, уже підготовлений, перетвориться на благодатне підґрунтя для практики Великої Досконалості (Дзоґчен), яку багато хто вважає верхівкою всіх духовних практик у тибетському буддизмі. Саме завдяки практиці Великої Досконалості ми можемо досягти глибинної усвідомленості та прожити власне життя, транслюючи її у світ і впливаючи таким чином на все, що нас оточує. Мудрість і співчуття, неодмінні супутники глибинної усвідомленості, природним шляхом оселяються в наших серцях і стають основою всіх наших вчинків, що дозволяє прискорити як індивідуальний прогрес у медитації, так і прогрес колективний, щоб зрештою наблизитися до миру в усьому світі.

Про автора: Його святість Далай-лама XIV вважається головним буддійським лідером нашого часу. Вождь тибетського народу у вигнанні є не тільки лауреатом Нобелівської премії миру та володарем Золотої медалі Конгресу США, а й видатним учителем, ученим та автором понад сотні книг.

Джеффрі Гопкінс — засновник та очільник Інституту тибетології Серединного шляху. Він є почесним професором тибетології у Віргінському університеті, де з 1973 року вивчав буддійські практики і тибетську мову. Упродовж 1979—1989 років був головним перекладачем лекцій Далай-лами англійською мовою; також переклав і відредагував п’ятнадцять книг, написаних за матеріалами усних виступів Його Святості Далай-лами.

Київ: Вид.група КМ-БУКС, 2018 р.

 

«Емоційний інтелект»

Деніел Ѓоулман

 

Про книгу: Залежність між інтелектом і життєвим успіхом зрозуміла і майже аксіоматична. Але ж на життєві здобутки впливає й емоційна сфера людини. Які емоційні складники передусім формують нашу долю? Для чого нам емоції та як навчитися ними керувати? Чи можна виправити емоційні моделі, закладені в людині, коли вони гальмують її рух до кращого? І взагалі, чи реально об’єднати два слова «емоційний інтелект» і не отримати суперечність? Відповіді на ці питання дає оперта на наукову базу і водночас легко написана для широкої аудиторії книжка Деніела Ґоулмана — один із безперечних психологічних бестселерів останніх десятиліть.

Про автора: Деніел Ѓоулман – доктор філософії, відомий психолог, журналіст, автор понад 10 книжок із психології. Має багато нагород, зокрема Американської психологічної асоціації, за досягнення в професійній діяльності, є членом Американської асоціації сприяння розвитку науки. Його двічі номінували на Пулітцерівську премію

Харків: Віват, 2019 р.

 

«Психологія. 50 видатних книг.

Ваш путівник найважливішими роботами про мозок, особистість і людську природу»

Том Батлер-Боудон

 

Про книгу: Том Батлер-Боудон — відомий у всьому світі популяризатор науки — під однією обкладинкою зібрав основні ідеї, концепції та методики різних напрямків психології.

50 книг найвидатніших психологів — від Зиґмунда Фройда й Карла Ґустава Юнґа до Деніела Канемана й Керол Двек — він переказав доступною мовою, зумівши на кількох сторінках викласти зміст твору, передати основну думку та прокоментувати його вплив на розвиток науки.

Книга Тома Батлер-Боудона допоможе скласти уявлення про різні галузі психології, визначити напрямок, який цікавить вас найбільше, й підкаже, які книги варто прочитати, щоб глибше зануритися в захопливі глибини «науки про душу».

Київ: Форс Україна, 2021 р.

 

Приходь! Обирай! Читай!

 

 









Немає коментарів: