пʼятницю, 21 грудня 2012 р.

Вони прославили свій край: «Служити правді і добру приречений»...В.О. Піпаш-Косівський



  19-го грудня, у читальній залі ЦРБ було проведено Краєзнавчий День «Служити правді і добру приречений», приурочений 90-річчю від дня народження Василя Олексійовича Піпаша - Косівського: публіциста, поета, прозаїка.
У святковій залі було представлено багато вишивок національної тематики, також організована виставка книг поета.


 На початку масового заходу священик греко-католицької церкви В. Носа провів молитву, а також всі присутні виконали  «Многая літ», після чого був декламований вірш - «На моє 75» в якому ювіляр поетично і емоційно розповідає про факти зі своєї біографії.

Відвідав захід і привітав ювіляра начальник відділу культури Райдержадміністрації  В. Л. Шепета.
До привітань приєдналися:  кореспондент газети Зоря Рахівщини, яка розповіла присутнім про громадсько-політичну діяльність поета, прозаїка, журналіста. Від літературної студії «Бистринь» привітала ювіляра подаривши йому власний вірш - Ганна Попович.  Від всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Шевченка привітали ювіляра: Ірма Герлан (голова товариства «Просвіта» с.м.т. Бичків); М.Штодлер; Ю. Ерстенюк; Б. Манівчук; Поділившись спогадами про спільну працю, привітала ювіляра колишня директор ЦРБ   М.М. Федурця.
Протягом масового заходу демонструвалось слайд шоу «Співець і трембітар Гуцульщини», в якому акцентувалась увага на основні життєві факти з біографії поета та найвідоміші книги і збірки.
Троїсті музики  привітали всіх піснею «Ой хто хто Миколая любить», та виконали коломийки і співаки записані поетом на весіллях, хрестинах, вечорницях, танцях, роботі та на полонинах рідного краю, а також які були перейняті від пастухів, селян, - вони увійшли до збірників: «Трембіта», «Коломийки», «Сінокіс» та ін. Згодом були продекламовані вірші  «Від матері я пісню перейняв»  та  «Музика грайте», після чого звернулись до поета його дочка Наталія та син Володимир, які відгукнулись про нього як талановиту, чуйну, доброзичливу людину, хорошого сім’янина та люблячого батька. Також читачі, друзі, побратими по перу, рідні та знайомі словами вдячності та побажаннями звертались до ювіляра.

Ведучі наголосили, що цінним дарунком для нашого гуцульського краю є книга Піпаша-Косівського «Життя прожити  - не поле перейти», або розповідь автора про минуле й сьогодення яку він присвятив живим і мертвим борцям за Незалежну Соборну Українську Державу.
По завершенні вечора Василь Олексійович висловив свою вдячність всім присутнім за його вшанування з нагоди 90-річчя, після чого всіма присутніми була виконана пісня «Боже великий єдиний...».










Дьордяк Михайло
Зав.краєзнавчим відділом ЦРБ

Немає коментарів: