суботу, 8 вересня 2018 р.

Кіно в твердій обкладинці


Щороку в другу суботу вересня святкують День українського кіно. Фактично це свято є професійним днем працівників кінематографії.
Як відомо з історії, перше українське кіно зняли в вересні 1896 року. Містом-родоначальником української кінематографії став Харків.
Альфред Федецький

Першим оператором кіно в Україні був фотограф Альфред Федецький. Він зняв хронікальні сюжети і в грудні влаштував перший показ в Харківському оперному театрі.
Віра Холодна
Першою українською кіноактрисою стала Віра Холодна, вона переважно знімалася в Одесі.
Всеукраїнське фотокіноуправління, яке займалося розвитком українського кіно, було засноване в 1922 році. У 1928 році в Україну відкрили Київську кінофабрику, яка згодом була названа на честь Олександра Довженка.

Фактично це свято є професійним днем працівників кінематографії, але який пересічний громадянин не любить кіно? Вважаєте, що кіно краще дивитися, аніж читати книгу? Звісно, доля правди у цьому є. Втім, якщо ви прагнете зрозуміти фільм глибше, прослідковувати тенденції, впізнавати стиль режисерів за одним кадром, то книги із представленої виставки стануть вам при нагоді. Запрошуємо до перегляду!


Майстер
Мельниченко Володимир

Про книгу: Представлена публікація генерального директора Культурного центру України в Москві, доктора історичних наук, члена-кореспондента АПН України Володимира Мельниченка є його третьою книгою про видатного українського актора Богдана Ступку. В цьому виданні автор висвітлює такий надзвичайно важливий етап у житті героя, як період зламу тисячоліть, насичений ролями, роздумами, подіями. Книга містить багатий фотоматеріал, коментарі колег та шанувальників актора.
Видавництво: «Либідь», 2005р.







Богдан Ступка. Митець і людина

Про книгу: Ця книга про актора Богдана Ступку – корифея української національної сцени, творчість якого знає весь світ. У збірці статей про творчість Богдана Ступки, через його власні роздуми можна побачити притаманні риси видатного актора. Автори не забувають і партнерів дійства, бо короля грає його оточення.
У книзі зібрано багато цікавого фотоматеріалу з життя і творчості Богдана Ступки.
Видавництво: «Книга», 2008р.








Микола Яковченко
Жежера Віталій

Про книгу: Книга про видатного актора театру і кіно, народного артиста України Миколи Федоровича Яковченка. Йдеться передусім про маловідомі сторінки біографії артиста. Вперше представлено найповніший список його театральних ролей, широко подані документи (світлини, рукописи, афіші) з розгорнутими коментарями, раніше не публіковані спогади та матеріали.
Видавництво: «Музична Україна», 2011р.







Сценарії
Миколайчук Іван

Про книгу: У книжці найповніше представлено літературні й режисерські сценарії та заявки на сценарії легендарного українського актора, режисера Івана Миколайчука (1941 - 1987) – митця, який став національним символом покоління. Збірка містить усі його твори – від найперших проб пера до серйозних робіт, у тому числі в співавторстві з відомими письменниками й режисерами. Це дає змогу оцінити багатогранність інтересів людини із глибоким художньо-філософським поглядом на життя, простежити еволюцію видатної особистості.
Для фахівців і тих, хто цікавиться історією українського кіно та творчою долею Івана Миколайчука.
Видавництво: ТОВ «Редакція журналу «міжнародний туризм», 2008р.



Іван Миколайчук
Брюховецька Лариса

Про книгу: Ця книжка - перший документальний життєпис українського кіноактора, сценариста і режисера Івана Миколайчука. У ній простежується його творчість у хронологічній послідовності, дається аналіз його акторських, сценарних та режисерських робіт. Джерелом для книги стали свідчення преси, починаючи з 1964 року, спеціальна література, матеріали Чернівецького краєзнавчого музею, друковані та усні розповіді та спогади людей, які з ними працювали, критичні статті та рецензії, а також дослідження творчості митця самого автора книги. Вибудувана за етапами його творчості й видами кінематографічної діяльності та маючи інформативно – аналітичний характер, книжка подає велику кількість фактів, окреслює мистецький контекст, розкриває причини переслідувань митця владою, визначає його внесок в мистецтво кіно.
Видавництво: «КМ Академія», 2004р.



Фільми про незабутнє
Зінич Світлана, Капельгородська Нонна

Про книгу: Ім'я народного артиста Леоніда Федоровича Бикова добре відоме всім, хто бачив його фільми «В бій ідуть одні старики», «Ати-бати, йшли солдати». Як кіноактор - творець живих повнокровних образів сучасників - він запам'ятався любителям кіно в фільмах «Максим Перепелиця», «Приборкувачка тигрів», «Добровольці», «Зайчик» та інших.
Його кращим роботам присвячена ця книга.
Видавництво: «Мистецтво», 1983р.







Михайло Заяць. Наша людина в кіно
Дочинець Мирослав

Про книгу: Його ім'я стане для Закарпаття відкриттям. Бо ж знаючи про видатних своїх митців, ми якось втратили з поля зору одного-єдиного художника кіно, якого мали. А поміж тим він працював з легендами кіно- режисерами Станіславом Говорухіним та Кірою Муратовою, акторами Володимиром Висоцьким, Аремном Джигарханяном, Людмилою Гурченко… Нащ земляк Михайло Заяць  був художником постановником 14 повнометражних фільмів в Одеській кіностудії.
Книга описує цікаві факти з життя митця, його творчу долю.
Видавництво: «Карпатська вежа», 2008р.




Микола Гринько. Майстри сцени та екрана.
Нечипоренко Ю, Померанський Р.

Про книгу: Особистість Миколи Григоровича Гринько примітна в радянському кіно. На його творчому рахунку понад 150 ролей, які він зіграв в основному в картинах провідних радянських кінорежисерів. Йому першому серед українських професійних кіноакторів присвоєно звання народного артиста.
Книга розповідає про творче становлення як актора, про його пошуки та відкриття, про його найбільші значні ролі в театрі і кіно.
Видавництво: «Мистецтво», 1987






Дмитро Мілютенко. Майстри сцени та екрана.
Андріанова – Гордієнко Н.М.

Про книгу: Понад двісті сценічних та екранних образів створив відомий актор українського театру, народний артист Дмитро Мілютенко. Автор на великому фактичному матеріалі досліджує творчий шлях актора – від провінційної самодіяльної трупи до прославленого «Березоля» та Театру ім. Івана франка, розглядає його доробок у кіно, життєве й естетичне коріння майстерності. Книга пропонується всім, хто цікавиться акторським мистецтвом.
Видавництво: «Мистецтво», 1990р.












Немає коментарів: