пʼятницю, 9 листопада 2018 р.

Радіодиктант „Крила України”



Традиційно, 9 листопада, відбувся радіодиктант національної єдності до Дня писемності та мови. Цю акцію започатковано у 2000 році. Відтоді щороку всі охочі можуть взяти участь у його написанні — перевірити, чи добре знають українську мову та продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.
Радіодиктант – не просто засіб перевірити власну грамотність, а насамперед масштабний національний флешмоб.
Бібліотекарі  Рахівської ЦБС теж приєдналися до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. 
„Пишемо разом” - гасло цьогорічного, вісімнадцятого за рахунком, диктанту. Воно підкреслює основну мету диктанту: єднання навколо мови. Диктант під назвою „Крила України” ми писали старанно й сумлінно, уважно прислухаючись до дикції та довжини пауз доцента Київського університету ім. Б. Грінченка Олександра Авраменка.

І ось звучить голос українського педагога, лінгвіста, радіоведучого Олександра Авраменка. Він, як завше, сам готував текст, і ніхто до останнього моменту не знав, що саме автор диктуватиме, яку тему він обрав
І диктант був змістовним і, сподіваюся, він виконає найголовнішу свою функцію, - а тут ключове слово не „диктант”, а „національна єдність”, - він об’єднає і зцементує нашу націю, нашу державу.

Диктант був дуже хороший, гарно підібрана і тема, і розділові знаки. Складність і краса поєдналися.  Бібліотекарі писали диктант - бо це спосіб якось віддячити самій мові, а також Україні - за те, що вона подарувала можливість так тісно мати справу з мовою. Це також спосіб надихнути інших вивчати українську мову, особливо тих, хто розмовляє нею, дуже часто не знаючи її до кінця. 
Звичайно, цікаво перевірити свої знання і здібності, і відчути себе знову школярем. Це додає святкового настрою, емоційного піднесення. Сподіваємось, ми не втратили письмові навички, як і знання орфографії та пунктуації.   
А далі година обговорення. Дехто був упевнений в правильності написання, дехто сумнівався в знанні деяких правил орфографії та довіряв власній інтуїції. Учасники зазначили, що радіодиктант є не тільки прекрасною нагодою перевірити свої мовні знання, а й акцією єднання українців усього світу. У своїй державі маємо мислити, розмовляти, писати українською – і кожен повинен починати з себе. Тож шануймо, любімо нашу мову, піклуймося та захищаймо її.

Ганна Зварич
методист методико-бібліографічного відділу ЦРБ









Немає коментарів: