вівторок, 21 лютого 2023 р.

Свято рідної мови "Розмовляй українською! Чуєш!"

 

Сьогодні в актовому залі ЗЗСО І-ІІІ ст. №1 відбулось свято рідної мови під назвою «Розмовляй українською! Чуєш!», в якому взяли участь учні 9-х та 11-х класів, та вчителі-філологи Тетяна Новаківська та Андрій Пецюх, за ініціативи завідувачки відділу обслуговування Рахівської публічної бібліотеки Ірини Титор.

Ведучі Томашук Діана та Харбака Юрій, учні 9-В та 9-Г класів вели розмову про історію, неосяжну, безконечну, могутню, глибоку красу рідної мови, її щирість, радощі і печаль, скорботу і сміх… Рідна мова - це серце нації, а нація - це особистість, вона має своє обличчя, свій характер, свою культуру, мораль, честь і гідність, свої святощі, своє минуле, теперішнє і майбутнє.

Колачук Вікторія, Штодлер Вікторія, Балега Давид, Думин Христина, Кокіш Микола декламували вірші, гуморески українських авторів: Василя Симоненка, Дмитра Павличка, Наталії Гармазій, Володимира Сосюри, Олександра Олеся.

День рідної мови – особливе свято. В ньому є радість і гордість, але є туга і біль. І той, хто не знає рідної мови або цурається її, прирікає себе на злиденність душі. Про це наголосила вчитель української мови та літератури Тетяна Новаківська.

Бібліотекар звернула увагу присутніх на важливості володіння та використання державної мови в теперішній час. Адже багато гостей міста, що стали вимушеними переселенцями з Східної України виявляють бажання навчатись та розмовляти українською, і практикуються в цьому саме в бібліотеці.

Учасники заходу переглянули документальне відео «Чому важливо розмовляти українською» з опитуванням перехожих в місті Київ, які одностайно підтримали використання української і в побуті, і в громадських місцях.












 

Немає коментарів: