вівторок, 5 грудня 2023 р.

Кожен українець – амбасадор тижня читання!


В українських закладах освіти та бібліотеках стартував Національний тиждень читання, що цьогоріч проходить під гаслом "Бути своїми" і триватиме з 4 по 10 грудня.

Про важливість цієї акції і загалом читання книг для громадян, молоді,  учнів  говорили вчителі, бібліотекарі і учні ЗЗСО №1(8 – В, 10 – Б, 10 – В) - 5 грудня в актовій залі цього закладу.

«В Українському Інституті книги зазначили, що читання важливих книжок сприяє: єднанню українського народу, формуванню нашої  ідентичності, збереженню культурно–мовної спадщини держави».

 Розпочала захід вчитель-філолог Тетяна Новаковська, яка звернула увагу учнів на те, що читати  важливо і нехай кожен згадає твір, чи книгу, яку прочитав останнім часом: «…адже читання книг  допомагає не лише розширити словниковий запас,  але і стимулює розумову діяльність, покращує пам'ять і підвищує творчий потенціал».

 Знати українських класиків,  читати класичну українську літературу наразі дуже потрібно, бо вклад  класиків в історію, культуру, літературу України є не менш важливим, чим творчість сучасних авторів.

 «Таланти незвичайні і суперечні» саме в такому форматі було відкрито три літературні портрети. 

Літературний портрет «Думки проти течії» про надзвичайно суперечну постать ХХ ст. - геніального письменника, українського прозаїка, поета, публіциста Миколи Хвильового, 130 років від дня народження якого українці відзначатимуть 13 грудня.

У фокусі заходу був представлений літературний портрет «Великий трудівник на ниві культури» до 160 річчя від дня народження Бориса Грінченка – борця за українську незалежність та самобутність, збирача народної творчості, видавця народно – просвітницьких книжок, письменника, педагога, літературознавця, фольклориста, мовознавця, бібліографа та автора «Словника української мови»

Шевченко називав її своєю донькою, а вона його – батьком. Росіянка за походженням, проте українка у душі. «Фатальна жінка української літератури», «темний сфінкс», «Моцарт любовних історій», - так казали  про неї сучасники. Постать цієї письменниці до сих пір оповита таємниця,  проте беззаперечним залишається той факт, що наприкінці 50 – років ХІХ століття вона була єдиною в українській літературі жінкою – письменницею, хоч і «ховалась» за чоловічим псевдонімом.

Марко Вовчок, або Марія Вілінська увійшла в історію української літератури. Як вольова, розумна та талановита жінка, а її твори – цінна частина вітчизняної культури. Третій портрет розкрив нам творчість видатної письменниці, авторки високоталановитих, правдивих творів із життя простого люду, з покріпаченого селянства, виразницю їхніх дум і прагнень, борця за волю і людські права – Марко Вовчок. 10 грудня виповнюється 190 років від її дня народження . 

Учні 8 – В чудово підготувалися та в оригінальній формі розповіли про цікаві факти з життя письменників. Доповненням до літературних портретів були відео-сюжети про кожного із згаданих постатей. 

Бібліотекар Оксана Федірцан озвучила  книжкову виставку «Таланти незвичайні..» представлену на заході.

Гасло "Бути своїми", під яким проходить  цьогорічний Тиждень доводить, що не потрібно поділяти Україну на схід і захід, північ і південь, варто добре знати свою історію, своє коріння, українських письменників, як вітчизняних так і сучасних, любити Україну! І читати, читати, читати!















Немає коментарів: