середу, 29 травня 2013 р.

ВИХІД ВІВЧАРІВ НА ПОЛОНИНИ РАХІВЩИНИ – СВЯТО ЗІ СМАЧНИМИ ТРАДИЦІЯМИ!

Зовсім небагато часу залишилося до свята виходу вівчарів Рахівщини на полонину! Адже саме після Пасхи настає час пастухам збирати свої отари та відправлятися на пасовиська далеко у гори, де вони й пробудуть аж до осені. Цю визначну подію у Карпатах називають «Вихід на полонину».

І саме в цю неділю у м. Рахів відбудеться яскраве та неповторне дійство, яке своїми коренями сягає прадавніх часів. Різнобарвність гуцульського одягу, мелодійні звуки трембіт, гуцульська ватра, традиційні співанки та народні гуляння – це майже ритуальне дійство дбайливо передається з покоління в покоління.
Саме такі фестивалі, присвячені виходу на полонини, дають можливість поринути у світ гуцульської культури і насолодитися справжнім гуцульським дійством, посмакувати традиційні страви, помилуватися чудовими краєвидами Карпат, подихати чистим та свіжим гірським повітрям.
Цього року Рахівщина у рамках виходу вівчарів на полонини долучилась також до реалізації трансрегіонального проекту «Карпатський редик-2013».
На вшанування мандрівок волоських пастухів, які призвели до заселення гірських територій і створення єдиної високогірської пастирської культури, заплановано перегін Карпатами трьохсот овець, з травня по серпень: вихід овець на пасовища та їх повернення на ферми. Маршрут: Трансільванія – Румунія, Україна, Польща (також перехід через Чехію і Словаччину). Частина цих овець, які залишаться на Рахівщині дозволить створити племінне ядро, яке дасть можливість у подальшому збільшити кількість овець із кращими генетичними задатками.
Основними цілями цього проекту є популяризація культури та вівчарських традицій в Карпатах, привернення уваги до екологічних та культурних цінностей Карпат, популяризація овечого сиру, бринзи, будза, баранини.
Організатори свята щиро запрошують вас приєднатися до святкувань та збереження гуцульських традицій. На вас чекають святкова хода найвисокогірнішим містом в Україні з троїстими музиками, виставки народних умільців, ярмарка-продаж продукції вівчарства, запалення полонинської ватри, творчий звіт художніх колективів району та багато іншого. 2 червня, м. Рахів, амфітеатр «Буркут». Смакуйте традиції разом з нами!

Немає коментарів: