четвер, 31 жовтня 2019 р.

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ ПРАВОВИХ ЗНАНЬ -2019



 Мораль і Право, Право і Закон –

Рушійні сили для життя людини,
А їх знання надасть нам вірний тон
У розвиток держави  – України


 У ЦРБ для дорослих проведено цикл заходів в рамках Всеукраїнського Тижня правових знань «Служіння праву –це служіння справедливості». Тематика днів правових знань сприяє підвищенню рівня правової культури підлітків та учнів, інформованості молоді про їхні конституційні права та обов’язки, можливості їх реалізації та змісту.

17 жовтня  в читальну залу ЦРБ були запрошені учні  - старшокласники ЗОШ 1 – 3 ст. № 2 на правовий всеобуч «Вчинок та його відлуння». Бібліотекар відділу обслуговування Оксана Федірцан  провела бесіду з формування правомірної поведінки підлітків, розповіла про права, вчинки, озвучила відео – сюжет про неповнолітніх злочинців.

Бібліотекар Марія Котлан  розповіла про Конвенцію ООН «Про права дитини», історію створення Декларації прав людини.


 Завідувачка краєзнавчим сектором ЦРБ Магдалина Романюк зупинилась на проблемі сучасності «Твоє право. Відповідальність за булінг», навела життєві приклади, проаналізувала конкретні конфліктні ситуації насильства та методи їх вирішення у правовому полі.

Присутнім було цікаво і корисно довідатись про свої права, обов’язки та відповідальність згідно чинного законодавства України, адже дуже часто наші повсякденні вчинки мають правові наслідки.

 З учнями спілкувався інспектор ювенальної поліції Федір Сокирлей. Учні були ознайомлені з «Адміністративною та кримінальною відповідальністю за вчинення правопорушень, які саме трапляються в дитячому середовищі», дружно задавали запитання щодо своїх прав та обов`язків.

Правовий лікнеп «Куди звернутися, щоб захистити свої законні інтереси?» провів головний спеціаліст відділу безоплатної вторинної правової допомоги РДА Василь Баранюк.

До уваги користувачів бібліотеки підготовлена книжково-ілюстративна виставка «Знай свої права – змінюй своє життя». Члени клубу Діалог» брали участь у наповненні виставки-інсталяції «Правовий бібліоконсультарій». 

Були представлені мультимедійні презентації та відео – сюжети «Добрі вчинки», «Злочини неповнолітніх: що їх провокує та чи варто за це карати», «Булінг», «Сторінками Конвенції ООН про права дитини».

Тиждень права пройшов цікаво, змістовно, а головне, засвідчив небайдужість нашої молоді до питань правової обізнаності, формування правової свідомості і правомірної поведінки.
                                         


Оксана Федірцан
бібліотекар відділу обслуговування ЦРБ








Немає коментарів: